Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 1-2 (κύπελλο)

 


"Άλωσε" την Λεωφόρο

 

Ο ΠΑΣ Γιάννινα αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό  πέτυχε δυο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου  με 2-1 στο γήπεδο του Λεωφόρου.

Στο 4΄ ο ΠΑΣ Γιάννινα κέρδισε φάουλ λίγα μέτρα έξω από την περιοχή.

 Ο Καρτάλης με το αριστερό, σήκωσε τη μπάλα προς το δεύτερο δοκάρι με τον Παντελάκη να πετάγεται, να παίρνει την κεφαλιά και να νικά τον Διούδη για το 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο 9΄  σέντρα από τα αριστερά προς τον Ελευθεριάδη με τον Χατζηθεοδωρίδη να πηδάει να πάρει την κεφαλιά για να απομακρύνει τη μπάλα και να τη στέλνει στα δίχτυα της ομάδας του από το ύψος του πέναλτι για το 0-2 του ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο 74΄ σέντρα από τα αριστερά για τον Παναθηναϊκό με τον Πούγγουρα να πιάνει την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής και στο κέντρο, να νικάει τον Λοντίγκιν, και να μειώνει σε 1-2 για τους πράσινους.

Παναθηναϊκός: 

Διούδης, Μολό, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Χατζηθεοδωρίδης (Χουάνκαρ 66΄), Νιάς, Σανκαρέ, Βιγιαφάνες (Φεντερίκο Μακέντα 66΄), Χατζηγιοβάνης (Γένι Ενγκμπακοτό  66΄), Καρλίτος, Ιωαννίδης

ΠΑΣ Γιάννινα: 

Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Καρτάλης, Ελευθεριάδης (Άγγελος Λιάσος 75΄), Ντομίνγκεθ, Παμλίδης, Κάστρο (Ροντρίγκο Εραμούσπε 87΄), Μελεντσεάνου (Σάντι Κριζμάν 75΄).

Νίκος Χαρδαλιάς: Σε "βαθύ κόκκινο" ο Νομός Θεσπρωτίας και Άρτας

 

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα νέα μέτρα για το lockdown, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 06:00 έως και τις 16 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 3 και 6.

Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Οι αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Παράλληλα αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία διαμορφώνεται ως εξής.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Με εξαίρεση την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».

Εξαίρεση υπάρχει για τη Λάρισα. καθώς τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από τις 6 Μαρτίου λόγω του σεισμού.

Για τις περιοχές που θα τεθούν σε «βαθύ κόκκινο»: οι θρησκευτικές λειτουργίες θα τελούνται χωρίς πιστούς, ενώ αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων και μνημοσύνων. 

Στο βαθύ κόκκινο υπάρχει η αναστολή δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων.

ΕΟΔΥ: Σαράντα θάνατοι σήμερα, 2.702 νέα κρούσματα

 

20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα θάνατοι, 2.702 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.702, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 197.279 (ημερήσια μεταβολή +1,4%), εκ των οποίων 51,7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.419 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 40, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.597 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 431 (70,1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.376 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 394 (ημερήσια μεταβολή +36,33%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 304 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη.

Αναλυτικά οι μετρήσεις

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Όπως αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα, καταγράφεται η ποσοστιαία μεταβολή στη μέση εβδομαδιαία συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021. Μείωση καταγράφεται μόνο στην Αττική, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση εντοπίζεται στο Ρέθυμνο, όπου φτάνει το +337%.

Όπως εξηγεί ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσότερων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η συγκέντρωση του ιϊκού φορτίου στα λύματα του Αγίου Νικολάου Κρήτης (+2%) παραμένει ουσιαστικά σταθερή. Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιϊκό φορτίο σε αυτά να παραμένει σταθερά υψηλό.

Μεταβολές της τάξης +/- 30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας.

Οι παραπάνω τάσεις έχουν υπολογιστεί με βάση τις τιμές του ιϊκού φορτίου, κανονικοποιημένες ως προς τον ισοδύναμο πληθυσμό των περιοχών. O ισοδύναμος πληθυσμός υπολογίζεται με βάση το ρυπαντικό φορτίο που καταλήγει στην εκάστοτε εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων σε διάρκεια 24 ωρών και τυπικών τιμών παραγωγής ρυπαντικού φορτίου ανά άτομο ανά ημέρα.

Δήμος Πωγωνίου: Eκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Μερόπης

 

Ο Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι, προτίθεται να προχωρήσει στην εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Μερόπης και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2653360105, 6974358400.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για υποθέσεις ναρκωτικών

 


Είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης, ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης

 

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας συνέλαβαν χθες (02-03-2021) αργά το βράδυ στην Πρέβεζα ημεδαπό για υποθέσεις ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη βάρους (19,8) γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης (9) ετών και χρηματική ποινή (30.000) ευρώ για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Προανάκριση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τις ΜΠΕ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

 

Η Περιφερειακή Αρχή γίνεται αποδέκτης τις τελευταίες ημέρες διαμαρτυριών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που σχεδιάζονται σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Οι θέσεις της έχουν διατυπωθεί κατ΄ επανάληψη και οι βασικότερες είναι οι εξής:  Οι  επενδύσεις δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν και να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό  το περιβάλλον, δεν θα πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με άλλες δράσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται διαχρονικά, να υπάρχει λελογισμένη χρήση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, για δε τις μονάδες βιοαερίου θα πρέπει να λειτουργούν με πρώτη ύλη από τις περιοχές εγκατάστασής τους, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον από την ανεξέλεγκτη διασπορά κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών αποβλήτων που αποτελούν εν δυνάμει ρυπογόνες εστίες.

Πρέπει όμως να γίνει σαφές  ότι η Περιφέρεια, όπως και οι Δήμοι, γνωμοδοτούν επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υποβάλλουν για έργα πολίτες και φορείς, η γνώμη τους δεν είναι δεσμευτική και οι αποφάσεις λαμβάνονται κατά περίπτωση είτε από το αρμόδιο Υπουργείο ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: «Σε πανικό η κυβέρνηση, εκτός τόπου και χρόνου οι χειρισμοί της»

 


«Η υπόθεση Κουφοντίνα, είναι ζήτημα εφαρμογής του νόμου και ισχύος του κράτους δικαίου», δήλωσε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στην  εκπομπή «Παρεμβάσεις», του Blue Sky και στους δημοσιογράφους  Σωτήρη Ξενάκη, Νίκο Ελευθερόγλου και Γιώργο Καραμέρο, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα, που απασχολούν την κοινή γνώμη, όπως είναι η κρίση της πανδημίας, η προκαλούμενη οικονομική κρίση και τα εθνικά ζητήματα.

Ο κ. Κουρουμπλής ερωτηθείς για τις σχετικές δηλώσεις Δρίτσα,  αρνήθηκε να μπει σε λογική «δικαστηρίου». Είπε ότι τη γραμμή του κόμματος πάντα την εκφράζει ο αρχηγός και  τόνισε ότι από τη στιγμή που έγινε διορθωτική δήλωση δεν υπάρχει πρόβλημα.  Σημείωσε όμως ότι «δεν είναι σωστό να πεθάνει ένας απεργός πείνας και να εισπράξει η χώρα μία διεθνή κατακραυγή. Άλλωστε η Δημοκρατία, που είναι το καλύτερο πολίτευμα στον κόσμο, δεν πυροβολεί ούτε εκδικείται. Κατανοώ τον πόνο των ανθρώπων που έχουν θύματα από τη δράση του Κουφοντίνα, έναν πόνο που δυστυχώς δεν θα πάψει ποτέ.  Αλλά και η συντεταγμένη πολιτεία θα πρέπει να επιδείξει μια ψυχραιμία».

Εξήντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 2 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 2 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (61.642) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.913) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.469) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (4) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.144) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(284) στην Αττική,

(149) στη Θεσσαλονίκη,

(92) στην Πελοπόννησο,

(85) στη Δυτική Ελλάδα,

(84) στη Στερεά Ελλάδα,

(81) στην Κεντρική Μακεδονία,

(78) στην Κρήτη,

(61) στην Ήπειρο,

(55) στη Θεσσαλία,

(49) στο Βόρειο Αιγαίο,

(43) στα Ιόνια Νησιά,

(40) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(30 ) στο Νότιο Αιγαίο και

(13 ) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (132.291) ομοειδείς παραβάσεις.

(279) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (269) πρόστιμα των 300 ευρώ και (10) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(57) στην Αττική,

(35) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(32) στην Κεντρική Μακεδονία,

(23) στην Πελοπόννησο,

(22) στη Δυτική Ελλάδα,

(18) στην Ήπειρο,

(17) στη Θεσσαλονίκη,

(17) στη Θεσσαλία,

(15) στην Κρήτη,

(11) στα Ιόνια Νησιά,

(10) στο Βόρειο Αιγαίο,

(10) στη Στερεά Ελλάδα,

(6) στο Νότιο Αιγαίο και

(6) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (41.109) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (39.336) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.773) των (150) ευρώ.

(46) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (3) πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

3.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη και 5.000 ευρώ σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (5) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

σύλληψη ατόμου και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ για μη τήρηση κατ’ οίκον περιορισμού.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφενείου-ουζερί και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου για 300 ευρώ σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια καφέ-σνακ μπαρ και από 300 ευρώ σε (4) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3.000 ευρώ πρόστιμο για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ σε (15) συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (3.161) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.414) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνελήφθη οδηγός λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν παράτυποι μετανάστες

 


Συνελήφθη προχθές (01-03-2021) το μεσημέρι επί της Ιόνιας Οδού (ύψος Τερόβου Ιωαννίνων) από αστυνομικούς του Γ΄ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων ημεδαπός οδηγός λεωφορείου για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε Δ.Χ. Λεωφορείο, συνελήφθη ο οδηγός διότι όπως διαπιστώθηκε (21) από τους επιβάτες, αλλοδαποί, στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδο και παραμονή τους στη χώρα.

Το λεωφορείο κατασχέθηκε ενώ στους αλλοδαπούς επιβλήθηκε επιπρόσθετα διοικητικό πρόστιμο ύψους (300) ευρώ για περιορισμό μετακίνησης.

Ο συλληφθείς οδηγός οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης.

Αυτοάνοσα Νοσήματα και εμβολιασμοί: Γενικά και ειδικότερα για COVID -19

 


Οι εμβολιασμοί στα Αυτοάνοσα Νοσήματα αποτελούν ένα επίμαχο θέμα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα εμβόλια αποτελούν μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στην ιατρική τα τελευταία 300 χρόνια, αναφέρει η κ. Ελένη Κομνηνού, Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων του

Μetropolitan General.

 Η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, καθώς και η έλευση της εποχικής γρίπης. Πολλά τα ερωτηματικά που υπάρχουν αλλά και ανακύπτουν γενικά στο πεδίο των εμβολίων στα Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως «Υπάρχουν εξατομικευμένες αντιδράσεις σε ένα εμβόλιο;», «Μπορεί να πυροδοτηθεί μία αυτοάνοση αντίδραση σαν απάντηση σε ένα εμβόλιο ή ακόμη και μία αυτοάνοση νόσος», κ.λπ.

Γνωρίζουμε πλέον ότι το Ανοσοποιητικό Σύστημα αποτελεί την άμυνα του σώματος κατά οποιασδήποτε μόλυνσης.

Είναι γνωστό στην ιατρική κοινότητα ότι τα εμβόλια περιέχουν τα λεγόμενα ανοσοενισχυτικά (adjuvants), τα οποία μπορούν να διεγείρουν το Ανοσοποιητικό Σύστημα με έναν μη - ειδικό τρόπο, ιδιαίτερα σε μερικούς ανθρώπους, επιρρεπείς σε ανάπτυξη Αυτοανοσίας.

Έτσι το ASIA Syndrome (“Autoimmune Syndrome Induced by Adjuvants”) αποτελεί ένα νέο σύνδρομο που αναφέρεται σε διάφορες καταστάσεις, που προκαλούνται από την συνεχή διέγερση του Ανοσοποιητικού Συστήματος από ουσίες που μπορεί να δράσουν σαν Ανοσοενισχυτικά (adjuvants). Αποτελεί αρμοδιότητα Ρευματολόγων και Νευρολόγων.

Στα Αυτοάνοσα Νοσήματα o οργανισμός αναγνωρίζει ως ξένα κάποια δικά του κύτταρα και στρέφεται εναντίον τους.

Η βασική αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών είναι η χορήγηση φαρμάκων που τροποποιούν και όχι καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να μειωθεί η δράση του έναντι των ίδιων του των κυττάρων, και γι’ αυτό τον λόγο ονομάζονται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα.

Μηχανική βλάβη Φ/Γ πλοίου στην Πρέβεζα

 


Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες σήμερα, το Λιμεναρχείο Πρέβεζας από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ “EDRO IV” σημαίας Αλβανίας, το οποίο είχε καταπλεύσει στον οικείο λιμένα για παραλαβή λιπαντικών, ότι παρουσίασε μηχανική βλάβη.

Από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εν λόγω πλοίου, μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης και την προσκόμιση βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Χειρουργείο σκολίωσης ενηλίκων και παιδιών: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της ρομποτικής τεχνολογίας

 


Σχεδόν 60 χρόνια έχουν περάσει από τα πρώτα χειρουργεία σκολίωσης με τη χρήση ειδικών εμφυτευμάτων. 

Έκτοτε η τεχνολογία έχει δώσει τη δυνατότητα για σημαντικά άλματα στη χειρουργική αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων με παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. 

Η επικινδυνότητα της επέμβασης έχει μειωθεί σημαντικά ενώ ο χρόνος αποκατάστασης έχει περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Η εφαρμογή νεότερων χειρουργικών μεθόδων έχει περιορίσει τη νοσηλεία στις 3 έως 4 ημέρες και έχει βοηθήσει στη σημαντική μείωση της απώλειας αίματος, αναφέρει ο δρ Μάριος Λυκίσσας, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital.

Ποια από τις νεότερες χειρουργικές τεχνικές για διόρθωση της σκολίωσης έχει το πλεονέκτημα από άποψη ασφάλειας και αποτελεσματικότητας;

Αν και οι νεοεμφανιζόμενες τεχνικές είναι πολλά υποσχόμενες για τους ασθενείς με σκολίωση, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ευρεία εφαρμογή τους, ενόσω αναμένουμε να καθοριστούν με ακρίβεια η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους σε βάθος χρόνου. Τα στοιχεία όμως που ακόμη αναμένονται για αυτές τις τεχνικές τα προσφέρει η ρομποτική τεχνολογία, η οποία έχει πλέον αποδείξει την ασφάλεια που παρέχει κατά την εφαρμογή της στους ασθενείς με πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη.

 Η πλοήγηση και η ρομποτική πλοήγηση στα χέρια εξειδικευμένων χειρουργών περιορίζει στο ελάχιστο την πιθανότητα επιπλοκών, ενώ δίνει τη δυνατότητα σημαντικής διόρθωσης της σκολίωσης που μπορεί να φθάσει και στο 100%, δηλαδή στην πλήρη διόρθωση. Σε ασθενείς που προσέρχονται έγκαιρα για χειρουργείο το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.