Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Καστάνιανη Πωγωνίου: Εορταστικές εκδηλώσεις για την ιστορική Επέτειο του ΟΧΙ

 


     Την ιστορική Επέτειο του ΟΧΙ και την αντίσταση του Ελληνικού λαού απέναντι στον ναζισμό και φασισμό στην διάρκεια της γερμανικής κατοχής της χώρας μας, τίμησαν το Σάββατο οι κάτοικοι της ακριτικής Καστάνιανης στο Πωγώνι.

     Το πρωί στον Ι.Ν. της Αγίας Τριάδας, αφού εψάλει η Θεία Λειτουργία, η συγχωριανή μας Ευτυχία Καρίμπα-Λιούσια εκφώνησε τον Πανηγυρικό της Ημέρας. Μία ομιλία μεστή, πλήρης νοημάτων και μηνυμάτων επίκαιρη όσο ποτέ.

     Στη συνέχεια εψάλει Δοξολογία στο Ηρώον του χωριού μας υπέρ των πεσόντων όλων των πολέμων και κατατέθηκαν στέφανοι από τον πρόεδρο της Κοινότητας και από την Ελληνική Αστυνομία (Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης). Η τελετή έληξε με  τήρηση "ενός λεπτού σιγής" και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

     Η ημέρα έκλεισε με μικρό κέρασμα (καφές, το καθιερωμένο λουκούμι και πιτάκια)  από την Εκκλησιαστική Επιτροπή, ενώ γλυκά και πίτες προσφέρθηκαν από συγχωριανές και συγχωριανούς μας.

Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

 

Κατηφόρα χωρίς σταματημό

Ο Άρης επικράτησε του ΠΑΣ Γιάννινα με 2-0 για την 9η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Στο 23' ο Νταρίντα έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, με την μπάλα να περνάει για λίγο δίπλα από την εστία του ΠΑΣ.

Ο Φαμπιάνο  στο 37' πήρε την κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ, η άμυνα του ΠΑΣ δεν "καθάρισε" τη φάση, ο Μπράμπετς και ο Μορόν δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα, μπλόκαρε ο Κλέιμαν.

Στο 60΄ ο Φεράρι έκανε το γέμισμα στην περιοχή από τα αριστερά, ο Σουλεϊμάνοφ πρόλαβε τον Τσαούση, πήρε την κεφαλιά και πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Άρη.

Ο Νταρίντα στο 76΄ έκανε το σουτ, ο Κλέιμαν απέκρουσε, ο Μενέντες πήρε το σουτ με την μπάλα να κοντράρει στα σώματα, με τον Σαμόρα να ακολουθεί και να σκοράρει και να κάνει το 2-0.

Άρης (Άκης Μάντζιος):

Κουέστα, Οντουμπάτζιο  (Μοντόγια 35΄), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Φεράρι, Βερστράτε, Νταρίντα  (Πάρντο 89΄), Σουλεϊμάνοφ (Τζούρασεκ 89΄), Παναγίδης, (Μενέντεθ 63΄), Κάρλσον (Σαμόρα 63΄), Μορόν.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Κλέιμαν, Σόρια, Τσαούσης, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Ριένστρα (Λιάσος 84΄), Τζίμας  (Έφορντ 84΄), Ρoσέρο (Κιάκος 84΄), Τζίνο, Παμλίδης (Μπάλαν 71΄).

Α.Σ. Αετός Νήσου-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 0-0

 


*Μοιράστηκαν τους βαθμούς Α.Σ. Αετός Νήσου και Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» για την 5η αγωνιστική της ΙΕΚ Δέλτα Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας.

Τα αποτελέσματα της 5ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική

Σάββατο 28 Οκτωβρίου  2023  

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 1-3

Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 - Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 5-0

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ - Π.Α.Σ.ΜΕΤΣΟΒΟΥ 1-0

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 4-0

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 2-0

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 1-1

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 0-0

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 0-0

Βαθμολογία  της ΙΕΚ Δέλτα Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 15  

2.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 12

3.  Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 10

4. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 9 

5.  ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 7

6.  ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 7

7.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 7

8. ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 7

9. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 6

10. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  6   

11. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 6   

12. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 4    

13. Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 4 

14. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 4

15. Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ 3

16. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 1 

Δήμος Πωγωνίου: Αναβίωσε το Έπος του ’40

 


Με το μεγαλοπρεπές «ΌΧΙ» να δεσπόζει στην πλαγιά του λόφου Προφήτης Ηλίας και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μαχητή κορυφώθηκαν οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023» που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το Δήμο Πωγωνίου σε  συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων & Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλπακίου.

Το Καλπάκι έγινε για μία ακόμη χρονιά το επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχτηκε, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κύριο βάρος της ιταλικής επίθεσης.

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου μέλη από το Σύλλογο αναβίωσης Ελληνικού στρατού 1940-’41, το Σύλλογο Ευζώνων προεδρικής φρουράς και την Ιταλική ομάδα αναβίωσης Le Sentinelle δημιούργησαν ένα εκπληκτικό σκηνικό που παρέσυρε τους επισκέπτες στις δύσκολες ημέρες του πολέμου. Έχοντας στήσει σκηνές δίπλα στο Πολεμικό Μουσείο και με ομάδες στη Σπηλιά Κατσιμήτρου οι αναβιωτές προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα μικρό  δείγμα από όσα διαδραματίστηκαν εκείνες τις καίριες στιγμές που στιγμάτισαν την ελληνική ιστορία.



Το απόγευμα στο Μνημείο του Μαχητή και παρουσία της εκπροσώπου της Κυβέρνησης και Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κ. Μαρίας Κεφάλα και του Προέδρου της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης υπογράμμισε ότι ο ελληνικός πόλεμος έγινε με τη μεγαλύτερη δυνατή ορμή γιατί κινδύνεψε το έθνος, η ελληνική ψυχή, η παράδοση, ο πολιτισμός και η ελληνική καρδιά. «Πολέμησαν άνθρωποι δικοί μας, άνθρωποι απλοί, καθημερινοί και φιλήσυχοι. Αλλά ακόμη και οι ειρηνικοί άνθρωποι γίνονται αποφασιστικοί όταν προσβάλλεται η τιμή τους. Αυτά τα ιερά χώματα μας θυμίζουν το χρέος διατήρησης ζωντανής της μνήμης. 

Είναι ηθική υποχρέωση όλων μας να φυλάμε τα ιερά ιδανικά των προγόνων μας. Ιδιαίτερα εμείς, στο παραμεθόριο Πωγώνι, έχουμε αναλάβει την ιερή αυτή παρακαταθήκη να κρατήσουμε «ζωντανό» το έπος του ’40 κι αυτό πράττουμε κάθε χρόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Πωγωνίου έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάδειξη της ιστορικότητας της περιοχής. Με τη βοήθεια και στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του Πρόεδρου κ. Κων/νου Τασούλα, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι σύντομα υπογράφεται η σύμβαση για το Μνημείο Πεσόντων που θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου  «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι - Μνημείο Πεσόντων στη θέση Βουρλιάσος» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κ. Μαρία Κεφάλα σημείωσε ότι απέναντι στον όλεθρο και την καταστροφή ορθώνεται πάντα η ελπίδα και τόνισε «Σε αυτά τα χώματα μία χούφτα στρατιώτες έδωσαν απάντηση στον επίδοξο κατακτητή. Ήταν μεγάλη και απίθανη αυτή η νίκη γιατί ήταν νίκη ψυχής, καρδιάς και αξιοσύνης».

Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Κωνσταντίνος Χρήστου που αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισε ο Αγώνας του 1940 στην ιστορία και το παρόν.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου στην οποία παίρνουν μέρος στρατιώτες της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός,  άνδρες, γυναίκες και παιδιά από το Δήμο Πωγωνίου.



ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι ιστορικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου με τον «4ο Δρόμο της Νίκης» στον οποίο συμμετείχαν 460 αθλητές οι οποίοι διήλθαν από ιστορικούς χώρους και δρόμους του Καλπακίου, όπως είναι το Πολεμικό Μουσείο 1940, το Ύψωμα «Μαχητής», η Σπηλιά – Στρατηγείο του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κ.α.

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου  ο Δήμος Πωγωνίου τίμησε το ανεξάρτητο τάγμα του Δελβινακίου, με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου και ομιλίες.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σώσινο, τελέστηκε θεία λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 6ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

 


Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής της ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 3-0

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 2-1

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ   ΣΤΑΘΗΣ 2-1

Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ   0-0

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023  

Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ  1-1

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 1-4

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ε.ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 6-0

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ    3-0

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ  4-1

Βαθμολογία  της ΙΕΚ Δέλτα της Β΄ ερασιτεχνικής

1.  Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  18

2.  Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 15

3.  Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 13

4.  Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 13

5.  Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 12 

6.  Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 11 

7.  ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 10

8.  Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 10 

9.  ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ 9   

10.  Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 9 

11. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 8 

12.  Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  8 

13.  Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ 7 

14.  Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ 7 

15.  Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ 7 

16.  ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ 6

17.  Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ  4

18.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  3

19.  ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 0

20.  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ 0

Από «κόσκινο» του ΥΠΟΙΚ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα


Ο  υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης
θα παρουσιάσει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, στο υπουργικό το φορολογικό νομοσχέδιο που θα στοχεύει σε μερίδα των ελευθέρων επαγγελματιών που εμφανίζουν συστηματικά εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, μετακυλώντας τα βάρη στους λοιπούς συνεπείς φορολογούμενους.

Όπως επισημαίνουν πηγές από το ΥΠΕΘΟ, η ανάγκη παρέμβασης στο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων (και όχι στους φορολογικούς συντελεστές, οι οποίοι δεν αλλάζουν), προκύπτει από τα στοιχεία των εφετινών φορολογικών δηλώσεων (για τα εισοδήματα του 2022), τα οποία επεξεργάζεται η ΑΑΔΕ.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου

 


Συνολικά 1,22 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.847.524 δικαιούχους, από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 21,7 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

– Στις 31 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 6,1 εκατ. ευρώ για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων (του ν. 4778/21) μηνός Νοεμβρίου 2023 σε 14.955 συνταξιούχους.

– Στις 30 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 1,12 δισ. ευρώ για 1.739.285 κύριες και επικουρικές συντάξεις.

– Στις 3 Νοεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 336.000 ευρώ σε 460 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

– Στις 31 Οκτωβρίου 2023, θα καταβληθούν 29.025 ευρώ σε 42 δικαιούχους για αναδρομικά κληρονόμων από επιστροφή μνημονιακών μειώσεων.

– Τέλος, την 1η Νοεμβρίου 2023, θα καταβληθούν 10,6 εκατ. ευρώ σε 4.782 δικαιούχους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών κλάδου επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ σε μισθωτούς δικηγόρους, μηχανικούς, υγειονομικούς.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 28 εκατ. ευρώ σε 51.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 18 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 11 εκατ. ευρώ σε 17.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ σε αγρότισσες και αυτοαπασχολούμενες



Ρύθμιση στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, περιλαμβάνει την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, επεκτείνεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της ΔΥΠΑ στις μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες, που θα την λαμβάνουν για εννέα μήνες.

Το επίδομα μητρότητας, που καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, ισούται μηνιαίως με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό. Άρα, με βάση τη διάταξη, που θα έρθει προς ψήφιση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες μητέρες θα λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της ΔΥΠΑ, που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σε 780 ευρώ, επί εννέα μήνες.

Ακόμα, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα χορηγηθεί και στις μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες του π. ΕΤΑΑ).

Δικαιούχοι είναι και οι εργαζόμενες που υιοθετούν τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, το μειωμένο νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος

 


Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ από την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ το χειμερινό ωράριο για το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μειωμένο τιμολόγιο το χειμώνα είναι τμηματικό.

Συγκεκριμένα ισχύει τις εξής ώρες:

– Από τις 15:00 έως τις 17:00 και από τις 02:00 έως τις 08:00 για τους πελάτες που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας και των διασυνδεδεμένων νησιών.

– Από τις 15:30 έως τις 17:30 και από τις 02:00 έως τις 08:00 για τους πελάτες των μη διασυνδεδεμένων νησιών.

Όλα τα οικιακά προγράμματα της ΔΕΗ εξακολουθούν να δίνουν αξία στους κατόχους νυχτερινών μετρητών οι οποίοι απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές τις ώρες του μειωμένου τιμολογίου. 

Επιπλέον του μειωμένου «νυχτερινού» τιμολογίου, η ΔΕΗ, στο πλαίσιο της πελατοκεντρικής της φιλοσοφίας, έχει δημιουργήσει νέα προγράμματα για επιπλέον εξοικονόμηση και επιβράβευση.

Όσοι επιθυμούν περαιτέρω ενημέρωση, μπορούν να ζητήσουν σχετικές πληροφορίες στο 800-900-1000 (Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών ΔΕΗ – καθημερινά από τις 07:00 έως τις 23:00 και Σάββατο από τις 10:00 έως τις 20:00), στο δίκτυο καταστημάτων ΔΕΗ, στο www.dei.gr  και στο site του ΔΕΔΔΗΕ, www.deddie.gr

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ιόνια Οδό, για την μεταφορά τμημάτων ανεμογεννητριών

 


Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Ιόνιας Οδού θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου –περιοδικά- προκειμένου να κινηθούν υπερμεγέθη οχήματα που θα μεταφέρουν τμήματα ανεμογεννητριών σε περιοχή της Κοζάνης.

Το διάστημα όπου θα γίνεται η διέλευση των υπερμεγεθών οχημάτων θα συνοδεύεται από αποκλεισμό της δεξιάς λωρίδας στην Ιόνια με κινητή σήμανση.

Επισημαίνεται ότι το μέγιστο επιτρεπτό ύψος οχημάτων, για ασφαλή διέλευση από την περιοχή των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός», είναι τα 4,80 μ. και σε οποιοδήποτε υψηλότερο όχημα δεν θα επιτραπεί η είσοδός του στο Έργο Παραχώρησης.

Η «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.», οφείλει σε όλη τη διάρκεια των διελεύσεων να εφαρμόζει τα εγκεκριμένα εγχειρίδια Λειτουργίας και Συντήρησης, τα Σχέδια Δράσης και τις εγκεκριμένες μελέτες, τις απαιτούμενες πινακίδες σήμανσης, φανούς, αντανακλαστικά, προειδοποιητικές και πληροφοριακές πινακίδες και γενικά να λαμβάνει κάθε απαιτούμενο μέτρο, ώστε να εξασφαλίζεται με αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη της, η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περιοχή των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Επίσης, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα και απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των χρηστών του Αυτοκινητοδρόμου. Επισημαίνεται δε ότι η περιοχή των ρυθμίσεων θα πρέπει να φωτίζεται επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύκτας με κάθε μέσο (αναλάμποντα βέλη κ.α) και όποτε επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 29 Οκτωβρίου

 


Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

 


Πολλοί πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα πίστευαν και πιστεύουν ότι το κρύο, η υγρασία και οι αλλαγές του καιρού μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο των αρθρώσεων.

Επομένως, ισχύει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τους πάσχοντες;

Παρά τον αρκετά μεγάλο αριθμό μελετών που εξετάζουν την επίδραση του καιρού σε προβλήματα που σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ), τα αποτελέσματα παραμένουν ασαφή. Οι μελέτες εξετάζουν την αντίληψη του ασθενούς  έναντι της πραγματικότητας. Σε μια μελέτη ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, εάν ο καιρός επηρέαζε την κατάστασή τους. Και, ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, πολλοί είπαν ότι ναι, στην πραγματικότητα συμβαίνει.

«Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ο καιρός επηρεάζει την κατάστασή τους», αναφέρει η κ. Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General και συνεχίζει:

«Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι παραπονιούνται ότι ο ψυχρότερος καιρός ή η υγρασία τούς κάνει να αισθάνονται χειρότερα από τον πιο ηλιόλουστο, ζεστό και ξηρό καιρό».

Είναι γνωστό όμως, ότι η αντίληψη δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την πραγματικότητα. Με άλλα λόγια, η ανάλυση των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα του πόνου είναι μία από τις δυσκολίες που συναντώνται μεταξύ των μελετών σχετικά με τις καιρικές επιπτώσεις σε αρθριτικούς ασθενείς. Πράγματι, ο πόνος είναι δύσκολο να αντικειμενοποιηθεί καθώς είναι μια υποκειμενική εμπειρία με σημαντικές παραλλαγές μεταξύ των ατόμων αλλά και του ιδίου ατόμου.

Είναι αντιληπτό λοιπόν, ότι το κλίμα επιδρά και επηρεάζει τα συμπτώματα της νόσου στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.