Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Marc: Πρώτη η ΝΔ - Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ


Τέσσερις στους δέκα θέλουν οικουμενική κυβέρνηση

Πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δείχνει νέα δημοσκόπηση, η πρώτη μετά τις εκλογές 2012 που δίνει τη ΝΔ πρώτο κόμμα και τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση.
Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Marc που παρουσιάζει ο Alpha, στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
ΝΔ: 23,1%
ΣΥΡΙΖΑ: 21%
ΠΑΣΟΚ: 13,2%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: 7,2%
ΚΚΕ: 5,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 4,3%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: 5,6%
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 26,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,7%, το ΠΑΣΟΚ 14,9%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 8,1%, το ΚΚΕ 5,8%, η Χρυσή Αυγή 4,8% και η ΔΗΜΑΡ 6,3%.
Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση συνεργασίας θα προτιμούσατε το 41,8% ανέφερε μια οικουμενική κυβέρνηση.

UBS: Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Σύμφωνα με την UBS, στην έκθεση Greece: Before and After (Ελλάδα: Πριν και μετά), τα παραδοσιακά κόμματα έχουν καταδικαστεί, αλλά το συνονθύλευμα των κομμάτων διαμαρτυρίας που θα προτίθενται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα κόμματα δεν έχουν προσφέρει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, και πολύ λιγότερο δεν έχουν προσφέρει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο κατακερματισμός της ελληνικής πολιτικής σκηνής δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ανίκανη για αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
H UBS εκτιμά ότι στις νέες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στη νέα Βουλή 128 έδρες, η ΝΔ 57, το ΠΑΣΟΚ 36, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 29, το ΚΚΕ 20, η Χρυσή Αυγή 16 και η Δημοκρατική Αριστερά 14.

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να θέσει επίσης και το υπόλοιπο της Ευρωζώνης σε σημαντικό κίνδυνο. Οι υπόλοιπες χρεωμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία ή η Ιρλανδία, θα δέχονταν πιέσεις κι αυτές για έξοδο από την Ευρωζώνη, με αμφίβολη την ικανότητα τους για διαχείριση αυτών των πιέσεων.
Σε περίπτωση που οι πιστωτές αναγνωρίσουν την αδυναμία της Ελλάδας και προχωρήσουν σε σημαντική ελάφρυνση του χρέους, οι πολιτικές αυτές δεν θα αλλάξουν την αναπόφευκτη πτώση του βιοτικού επιπέδου Ελλήνων.
Αλλά θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις, εξασφαλίζοντας το ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης (και της ΕΕ). Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα γίνει ουσιαστικά προτεκτοράτο της Ευρωζώνης.
Η τιμή θα είναι αναμφίβολα κάποια απώλεια της εθνικής κυριαρχίας. Η προοπτική αυτή, όπως αναφέρει το http://www.bankingnews.gr/ , θα συνοδευτεί από μείωση του πληθυσμού, καθώς πολλοί από τους πιο φιλόδοξους και ταλαντούχους κατοίκους της Ελλάδας θα αναζητήσουν αλλού καλύτερες μέρες.
Το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι δύσκολο. Το ένα μονοπάτι οδηγεί σε κατακερματισμό, και συνοδεύεται από σημαντικό κίνδυνο χρηματοπιστωτικής και δημοσιοοικονομικής κρίσης. Απειλεί δε να τερματίσει πάνω από μισό αιώνα πολιτικής ολοκλήρωσης στη Δυτική Ευρώπη, αλλάζοντας ουσιαστικά τη μεταπολεμική πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ο άλλος δρόμος απαιτεί πολιτική αλλαγή, που είναι αδύνατο να φανταστεί κανείς. Απαιτεί την αποδοχή της οικονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης. Ειδικότερα, οι πλουσιότερες χώρες της Ευρώπης θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η ευρωπαϊκή ενότητα απαιτεί την κατανομή των βαρών σε κλίμακα που μέχρι τώρα ήταν πολιτικά αδιανόητο.
Αντιμέτωποι με αυτές τις προκλήσεις, οι πολιτικοί της Ευρώπης είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν τις υπεκφυγές, καταλήγει η UBS.

«Φωτιά» τα τεκμήρια- Πληρώνουν και οι άνεργοι

Διπλή «παγίδα» για την πληρωμή έξτρα φόρων κρύβουν για χιλιάδες φορολογουμένους τα νέα αυξημένα τεκμήρια, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου.
Όπως αναφέρει το "Έθνος", από την εκκαθάριση των πρώτων 39.939 δηλώσεων φορολογίας φυσικών προσώπων φαίνεται ότι πολλοί φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, καλούνται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, επειδή είχαν δηλώσει αποδείξεις υπολογισμένες στο 25% των δηλωθέντων και όχι των τεκμαρτών εισοδημάτων.
Αν για παράδειγμα το δηλωθέν εισόδημα είναι 5.000 ευρώ και το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (αυτοκίνητο, κατοικία), ανέρχεται στα 8.000 ευρώ, για να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο όριο απαιτούνται αποδείξεις 2.000 ευρώ, που υπολογίζονται στο τεκμαρτό εισόδημα των 8.000 ευρώ (8.000x25%=2.000 ευρώ) και όχι 1.250 ευρώ για το εισόδημα των 5.000 ευρώ.
Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, αν ο φορολογούμενος παρουσιάσει αποδείξεις 1.250 ευρώ θα έχει ποινή φόρου 10% για τις αποδείξεις που λείπουν (2.000-1.250=750) δηλαδή θα έχει έξτρα φόρο 75 ευρώ και επιπλέον θα φορολογηθεί με το τεκμαρτό εισόδημα των 8.00 ευρώ, πληρώνοντας φόρο 300 ευρώ.

«Πικραμ(μ)ένες» περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων από την επόμενη εβδομάδα


Επί ημερών υπηρεσιακής κυβέρνησης θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012, εκτός εάν η συμφωνία των όλων των κομμάτων για ακόμα μία φορά μέσα σε ένα μήνα.
Οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελευταία σύσκεψη δεσμεύτηκαν ότι η κυβέρνηση θα είναι άκρως υπηρεσιακή με σκοπό να διεξαγάγει μόνο τις εκλογές και αν προκύψει σημαντικό θέμα τότε αυτό θα αντιμετωπιστεί με σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το μέτρο των περικοπών έχει παγώσει προσωρινά και προβλέπεται στο δεύτερο μνημόνιο. Περιλαμβάνει μείωση 12% των κύριων συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ και μείωση κατά 7% των συντάξεων του ΝΑΤ.
Η παρακράτηση σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ θα υπολογιστεί αφού πρώτα αφαιρεθούν οι προηγούμενες περικοπές της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και της επιπλέον εισφοράς.
Επίσης προβλέπεται:
- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251-300 ευρώ.
- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Ψυχραιμία με τις καταθέσεις, ο πανικός θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση

Λάθος μηνύματα στέλνει η ΕΚΤ, ζητάει μείωση της ρευστότητας των 73 δισ και πιέζει για τα 18 δισ εντέχνως
 Τα τελευταία εικοσιτετράωρα υποβόσκει μια ανησυχία για τις καταθέσεις μετά μάλιστα τις άτοπες αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ και την κινδυνολογία που καλλιέργησε ο Λουκάς Παπαδήμος με την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, μόνο και μόνο για να «τα βρουν τα πολιτικά κόμματα σε μια κυβέρνηση συνεργασίας».
Η εκροή των καταθέσεων από τις αρχές του 2010 έως και σήμερα προσεγγίζει τα 75 δις ευρώ είναι ιστορικών διαστάσεων και σίγουρα έχει πλήξει καίρια το τραπεζικό σύστημα.
Μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου, οι καταθέσεις επανήλθαν στο επίκεντρο από άτυχες δηλώσεις και η φημολογία για το ύψος της εκροής άρχισε να οργιάζει.
Οι εκροές έφθασαν στα 5 δις ευρώ αναφέρουν ορισμένοι κύκλοι.
Οι τράπεζες δεν μας επιβεβαιώνουν αυτή την πληροφορία αντιθέτως μας δίνουν ένας εύρος από 1 έως 1,5 δις ευρώ.
Η μεγάλη ζημία στις καταθέσεις έχει συντελεστεί εδώ και πολλούς μήνες και δυστυχώς συνεχίζεται από άστοχες δηλώσεις και κινήσεις.
Ωστόσο πέραν των άστοχων δηλώσεων πολιτικών παραγόντων, υπήρξαν και άστοχες κινήσεις θεσμικών παραγόντων.
Η ΕΚΤ ζητάει εσπευσμένα να δοθούν τα 18 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ταυτόχρονα ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών προς την ΕΚΤ που ανέρχεται στα 73 δις ευρώ.
Μπορεί τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης και η ρευστότητα που έχουν αντλήσει οι τράπεζες να είναι δυο διαφορετικά πράγματα αλλά η ουσία είναι ότι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. H EKT ζητάει να μειωθεί η εξάρτηση των ελλληνικών τραπεζών και για να το πετύχει βοηθάιε ώστε να δοθούν νωρίτερα τα κεφάλαια στις τράπεζες.
Γεγονός είναι επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν κατάφορα καταστρατηγήσει βασικούς κανόνες, αλλά δικαιολογημένα. Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και το τραπεζικό σύστημα παλεύει να κρατηθεί εν ζωή.

ΙΟΒΕ: Έξι προτάσεις για τις αλλαγές στο Μνημόνιο και την επόμενη ημέρα στην οικονομία

Εφικτό εκτιμά το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ότι είναι ένα άλλο μείγμα οικονομικής πολιτικής και διαπραγματευτικής συμπεριφοράς, το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο οδυνηρό για τον ελληνικό λαό, περισσότερο αποτελεσματικό και συνάμα αποδεκτό στη διεθνή κοινότητα που μας στηρίζει χρηματοδοτικά.

Το ΙΟΒΕ επισημαίνει αρχικά ότι χωρίς τη χρηματοδότηση από τα δάνεια της τρόικας, η οικονομική και κοινωνική ζωή στον τόπο μας θα ήταν πολύ χειρότερη από τη σημερινή, αφού το επίπεδο ζωής των πολιτών μας και μάλιστα αυτό των φτωχότερων στρωμάτων του πληθυσμού, θα έπρεπε να προσαρμοστεί στους πολύ μικρότερους διαθέσιμους πόρους.
«Χωρίς τα χρήματα αυτά, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή», σημειώνει, κάτι που συνεπάγεται «δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος και συνεπώς δραστική μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ισόποση, με την υποτίμηση, αύξηση του εξωτερικού χρέους, συναλλαγματική κρίση και αδυναμία εισαγωγής βασικών αγαθών δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης των 20 δισ. ευρώ (10 δισ. ευρώ ακόμα και αν δεν ληφθούν υπόψη οι τόκοι του εξωτερικού χρέους), έξαρση του πληθωρισμού αλλά και της μαύρης αγοράς λόγω της έλλειψης βασικών αγαθών, καθώς και απότομη μείωση του ΑΕΠ και αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Σοκ από τα πρώτα εκκαθαριστικά της Εφορίας!


Μόνο ένας στους δέκα έχει επιστροφή

Μόλις ένας στους δέκα φορολογούμενους που υπέβαλαν ήδη τις φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος του 2012 έχουν επιστροφή φόρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα πρώτα 40.000 εκκαθαριστικά που εξέδωσε η ΓΓΠΣ, τα 24.000 είναι χρεωστικά και οι φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 32 εκατομμύρια ευρώ (ή περίπου 1.330 ευρώ «κατά κεφαλήν»).

Παρότι τα εισοδήματα που δηλώνουν φέτος οι φορολογούμενοι είναι χαμηλότερα από άλλες χρονιές, η μείωση του αφορολογήτου ορίου στα μόλις 5.000 ευρώ οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιβαρύνσεις, έως 700 ευρώ.
Διπλά ζημιά προκαλούν όμως τα «αστρονομικά» τεκμήρια για ΙΧ και αυτοκίνητα που ισχύουν από φέτος.
Εκτός από το ότι οδηγούν σε επιπλέον φόρο, φουσκώνουν τεχνητά και το φορολογητέο εισόδημα με συνέπεια, όπως υπογράμμιζε μιλώντας στο protothema.gr και ο φοροτεχνικός κύριος Αντώνης Μουζάκης (δείτε εδώ), να πληρώνουν πρόστιμο και οι φορολογούμενοι που μάζεψαν μεν τις αποδείξεις που αντιστοιχούσαν στο δηλωθέν εισόδημα που πραγματικά εισέπραξαν, αλλά η εφορία απαιτούσε να καταθέσουν ακόμα περισσότερες, με βάση το πλασματικό «τεκμαρτό» εισόδημα που προκύπτει από τα τεκμήρια!
Με το νέο σύστημα, κάθε φορολογούμενος, ακόμη κι αν το συνολικό ατομικό εισόδημά του είναι χαμηλότερο των 5.000 ευρώ πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις για δαπάνες αγοράς αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποίησε το 2011 για να μη χάσει το αφορολόγητο. Για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των πρώτων 5.000 ευρώ του εισοδήματός του, κάθε φορολογούμενος έπρεπε να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις για το 25% του ετησίου ατομικού εισοδήματός του.
Αν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμενου είναι χαμηλότερο του τεκμαρτού, δηλαδή δηλώνει εισόδημα π.χ. 3.000 αλλά με ένα ΙΧ και το σπίτι τον πιάνει τεκμήριο 8.000 ευρώ, τότε δεν απαιτούνται αποδείξεις ύψους 750 ευρώ αλλά 2.000 ευρώ. Για τις αποδείξεις που δεν υπέβαλε πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 10% της αξίας τους, δηλαδή 125 ευρώ για αποδείξεις 1.250 ευρώ που του λείπουν.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

Επισκέπτες από την Κερκίνη στην Παμβώτιδα!

Αθήνα, 17 Μαΐου 2012
Δελτίο Τύπου

Μια ευχάριστη και απροσδόκητη έκπληξη περίμενε τους καταμετρητές που συμμετέχουν στη φετινή Πανευρωπαϊκή απογραφή των κορμοράνων, δίπλα στη Μονή Ντουραχάνης, Ιωάννινα, την Παρασκευή 11 Μαΐου. Μια ομάδα από 29 αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) κούρνιαζαν στις νησίδες, μια σπάνια εικόνα αφού το είδος έχει καταγραφεί εδώ ελάχιστες φορές.

Οι αργυροπελεκάνοι είναι το παγκοσμίως απειλούμενο είδος που έκανε γνωστές τις Πρέσπες σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού εκεί φωλιάζει πλέον το 15% του πληθυσμού ολόκληρης της γης, αποτέλεσμα των πολύχρονων επιτυχημένων δράσεων διατήρησης, σε αντίθεση με τις θλιβερές πρόσφατες καταστροφές των αποικιών τους στον Αμβρακικό κόλπο.
Η προέλευση των πουλιών αποτέλεσε επίσης έκπληξη για τους ορνιθολόγους της Ορνιθολογικής, που με τα ειδικά τηλεσκόπια τους εντόπισαν σε έναν από τους επισκέπτες, που είναι κυρίως ανήλικα πουλιά, δαχτυλίδι που διάβασαν από απόσταση τους κωδικούς του. Έμαθαν λοιπόν, από στην βάση δεδομένων όπου καταχωρούνται αυτές οι πληροφορίες, ότι το δαχτυλίδι τοποθετήθηκε στο πόδι του πουλιού όταν ήταν ακόμη νεοσσός, στις 8 Ιουνίου του 2010 στις τεχνητές πλατφόρμες της Κερκίνης όπου και γεννήθηκε. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον αφού ελάχιστα άτομα του είδους είναι γνωστό να διασχίζουν τα βουνά της Πίνδου, προτιμώντας τους κοντινότερους υγροτόπους της Μακεδονίας και της Θράκης.
Πάντως οι μέρες περνούν νωχελικά για τα πουλιά που φαίνεται ότι εκτός από μια ασφαλή κούρνια έχουν βρει και κατάλληλο χώρο τροφοληψίας δίπλα στον καλαμώνα, μεγάλο μέρος του οποίου έχει πλέον παρασυρθεί από τους ανέμους μετά τις άστοχες επεμβάσεις κοπής τους που πραγματοποιήθηκαν εκεί πριν λίγα χρόνια. Παρόλα αυτά η κατάλληλη διαχείριση του χώρου στο μέλλον μπορεί να επαναφέρει τόσο τον καλαμώνα όσο και να δημιουργήσει κατάλληλο χώρο για τη μόνιμη φιλοξενία των διάσημων αυτών πουλιών εδώ, που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο στις Πρέσπες, την Καστοριά και την Κερκίνη.


Γραφείο Τύπου

Οικονομικό «έμφραγμα» στους δήμους της χώρας

Αδυνατούν να προσλάβουν εποχικό προσωπικό, λόγω της προεκλογικής περιόδου

Την ανάγκη συνάντησης με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΚΕΔΕ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της, με θέμα τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη εκλογική περίοδο.
Αδυναμία πρόσληψης εποχικού προσωπικού για το καλοκαίρι
Ο κ. Ασκούνης ζήτησε να υπάρξει εξαίρεση των ΟΤΑ από το άρθρο 4 του Ν.2190/1994 (ο νόμος αφορά το ΑΣΕΠ και τον τρόπο πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα) καθώς στο άρθρο 28 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι «κατά το διάστημα από την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών έως την ορκωμοσία της κυβέρνησης απαγορεύεται η έκδοση πράξεων που αφορούν τον διορισμό ή την πρόσληψη και οποιαδήποτε μεταβολή αναφερόμενη στην υπηρεσιακή κατάσταση κάθε κατηγορίας προσωπικού των υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων που υπάγονται στο άρθρο 4 του Ν.2190/1994».
Όμως, στο άρθρο 4 παρέχεται η δυνατότητα σε εξαιρετικές περιπτώσεις να γίνεται εξαίρεση και αυτή την εξαίρεση ζητά η ΚΕΔΕ, καθώς κάθε Μάιο οι δήμοι προσλαμβάνουν προσωπικό για την καθαριότητα των ακτών και εν γένει την καθαριότητα, για την πολιτική προστασία, την πρόσληψη ναυαγοσωστών, την πρόσληψη υδρονομέων και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των δήμων, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.