Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΑΣΕΠ: Προκήρυξη για 65 θέσεις εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στην Τράπεζα της Ελλάδος


Εκδόθηκε η 1Ε/2010 προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 4/31.12.2010, τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ), που αφορά την πλήρωση εξήντα πέντε (65) θέσεων εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΦΕΚ της προκήρυξης έχει καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ και διατίθεται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Μάρνη 8, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες της χώρας.

Τα έντυπα των αιτήσεων συμμετοχής διατίθενται από τις Περιφερειακές Ενότητες και Περιφέρειας της χώρας, καθώς και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Οι υποψήφιοι μπορούν επίσης να αναζητήσουν το έντυπο της αίτησης στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής λήγει με την πάροδο της 18ης Φεβρουαρίου 2011.
Η αίτηση υποβάλλεται στο ΑΣΕΠ μόνο ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή σε φάκελο μεγέθους Α4 ή στον ειδικό φάκελο ΑΣΕΠ POST, ο οποίος διανέμεται από τα ΕΛΤΑ, στην ακόλουθη διεύθυνση:
ΑΣΕΠ
Αίτηση για την
Προκήρυξη: 1Ε/2010
Κατηγορία: Εξειδικευμένο Επιστημονικό Προσωπικό
Τ.Θ. 14308
Τ.Κ. 115 10
ΑΘΗΝΑ

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων και τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας


Τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κα Ντόρα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί από σήμερα στην Ήπειρο.
Η κ. Μπακογιάννη συζήτησε με τον Δήμαρχο τόσο γενικότερα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εφαρμογής του Καλλικράτη, όσο και ζητήματα της περιοχής.
Συνάντηση είχε και με τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κα Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.
Η Γενική Γραμματέας δέχθηκε στο γραφείο της την Πρόεδρο της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα όπως αυτό της κοινής προσπάθειας όλων για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Κυβέρνηση για την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ: Σχετικά απλή προβλέπεται η διαδικασία


Η διαδικασία της απόσυρσης, που φαίνεται να προωθεί η Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι σχετικά απλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος θα πηγαίνει το αυτοκίνητο που θέλει να αποσύρει σε ένα από τα επίσημα κέντρα ανακύκλωσης της «Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος» και εκεί θα το ανακυκλώνει.
Στη συνέχεια θα παίρνει το ανάλογο έγγραφο, που θα πιστοποιεί τη διαγραφή και με αυτό θα πηγαίνει στην έκθεση αυτοκινήτων που επιθυμεί, για να πάρει την προβλεπόμενη έκπτωση στο αυτοκίνητο που θέλει να αγοράσει.
Από την πλευρά τους, πολλές εταιρίες που εισάγουν αυτοκίνητα ετοιμάζονται να αναλάβουν οι ίδιες την απόσυρση αυτοκινήτων, αφού έτσι θα επιταχυνθεί η διαδικασία.
Αναφορικά με τα ποσά εξοικονόμησης από την απόσυρση, για αυτοκίνητα με κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά το όφελος είναι έως 300 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι 6.000 ευρώ. Για αυτοκίνητα από 901 μέχρι και 1.400 κυβικά το όφελος είναι έως 960 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 8.000 ευρώ, για Ι.Χ. από 1.401 μέχρι 1.600 κυβικά έως 1.430 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 11.000 ευρώ, ενώ για αυτοκίνητα από 1.601 μέχρι και 2.000 κυβικά έως 2.800 ευρώ, με εργοστασιακή αξία μέχρι και 14.000 ευρώ.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Να χαρακτηριστούν οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι ως παραμεθόριοι


Ο αντιπρόεδρος της βουλής και επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» κ. Βαγγέλης Αργύρης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την ανάγκη χαρακτηρισμού ως παραμεθόριων, ώστε να τύχουν των πλεονεκτημάτων του νόμου, των νέων Δήμων που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Στην επιστολή του, ο κ. Αργύρης, τονίζει πως: «με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» και τη νέα Αρχιτεκτονική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιο Δήμοι στην Ήπειρο χαρακτηρίζονται πλέον παραμεθόριοι.
Πολλοί παραμεθόριοι με τον «Καποδίστρια»
Μετά το νόμο «Καποδίστρια» είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι όσοι Δήμοι απείχαν από τα σύνορα της Αλβανίας απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων.
Ο κ. Αργύρης στην επιστολή του αναφέρει ότι στο Νομό Θεσπρωτίας είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και οι έξι «Καποδιστριακοί» Δήμοι, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Παραποτάμου, Σαγιάδας, Συβότων και Φιλιατών. Όλοι μαζί αποτελούν σήμερα τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών.
Στο Νομό Ιωαννίνων είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι οι Δήμοι, Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Καλπακίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, Μολοσσών, Τύμφης καθώς και οι κοινότητες Αετομηλίτσας, Λάβδανης, Παπίγκου, Πωγωνιανής και Φούρκας. Με τον «Καλλικράτη» μαζί με τους Δήμους Πασσαρώνος, Ανατολικού Ζαγορίου και την κοινότητα Διστράτου (που δεν ήταν παραμεθόριοι) αποτελούν τους νέους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Αναγκαίος ο αντίστοιχος προσδιορισμός
«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αντίστοιχος προσδιορισμός και τώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα πλαίσια της ενίσχυσης και γενικότερα της υποβοήθησης των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας», σημειώνει ο κ. Αργύρης και καταλήγει: «Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι νέοι αυτοί Δήμοι να χαρακτηριστούν επίσημα και πάλι παραμεθόριοι ώστε να μπορούν στο μέλλον να αφομοιώσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει ο νόμος».

ΔΗΜΟΣΙΟ: Συγχωνεύσεις εκατοντάδων φορέων με νομοσχέδιο τον Φεβρουάριο


Νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση δεκάδων δημοσίων οργανισμών, τη συγχώνευση εκατοντάδων φορέων, αλλά και το κλείσιμο πλήθους δημοσίων επιχειρήσεων θα καταθέσει στη Βουλή εντός του Φεβρουαρίου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος.

Μετά από νέες «παραινέσεις» της τρόικας, η οποία ζήτησε κατάργηση φορέων που δεν παράγουν έργο, συγχώνευση φορέων που επιτελούν παρόμοιες λειτουργίες και συγκέντρωση των συναρμοδιοτήτων σε ένα υπουργείο, ώστε να σταματήσουν οι επικαλύψεις, η Κυβέρνηση συντάσσει κατάλογο με δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις που βαίνουν προς κατάργηση και συγχώνευση.

Αναλυτικότερα, από τα τέλη Νοεμβρίου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο του υπουργού Επικρατείας και η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, δρομολόγησαν τη δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Φορέων του Δημοσίου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάζονται με ιδιώτες, ενώ ζήτησαν και έλαβαν από τα υπόλοιπα υπουργεία στοιχεία για τις Διευθύνσεις και τους εποπτευόμενους φορείς (η καταγραφή δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ- Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΩΡΑ: 15:00 μ. μ.



ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΚΑΛΠΑΚΙ

ΒΟΥΛΗ: «Ναι» στο επενδυτικό νομοσχέδιο


Από την Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίστηκε επί των άρθρων το «επενδυτικό νομοσχέδιο», ενώ ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πραγματοποίησε τις τελευταίες αλλαγές σχέδιο νόμου, κατόπιν υποδείξεων των βουλευτών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, περιέλαβε στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δικαιούνται ένταξης στον επενδυτικό νόμο και εκείνες που έχουν σήμανση τριών αστέρων, ή επιθυμούν να την αποκτήσουν και αύξησε τα ποσοστά των ενισχύσεων στο Νομό Αχαΐας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες.
Εξάλλου, ο κ. Χρυσοχοΐδης, δεσμεύτηκε για «πριμ» με ειδική βαθμολογία, επενδυτικά σχέδια στα οποία θα συμμετέχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, γονείς, κηδεμόνες, ή φορείς που τα εκπροσωπούν . Επιπλέον, ύστερα από υπόδειξη του Γ. Καρασμάνη και σχετική τροπολογία της ΝΔ, για χρηματοδότηση και των επισκευών διατηρητέων κτηρίων, διευκρίνισε πως το ζήτημα θα τύχει επεξεργασίας μαζί με τα υπουργεία Υποδομών και Πολιτισμού.

ΤΕΣΤ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011


Δωρεάν τεστ Παπανικολάου θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλες οι γυναίκες από 15 ετών και άνω, στα δημόσια και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας που διαθέτουν γυναικολογική κλινική, από τις 24 έως τις 31 Ιανουαρίου 2011.
Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων, που θα πραγματοποιηθεί σε όλη την επικράτεια, υλοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο, με αφορμή την 5η ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, συνιστά σήμερα τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό, ενώ κλειδί για τη μείωση του μεγάλου αυτού ποσοστού αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.

«Το τεστ Παπανικολάου είναι μία απλή εξέταση που χρειάζεται λιγότερο από δέκα λεπτά. Το άγχος της καθημερινότητας και η δουλειά συχνά μας αναγκάζουν να αναβάλλουμε για “άλλη μέρα” αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά για μας. Είναι ευκαιρία αυτή την βδομάδα οι γυναίκες σε κάθε περιοχή της Ελλάδας να αφιερώσουν δέκα λεπτά στον εαυτό τους» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

Επισκέψεις χωρίς ραντεβού καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα δέχονται τα παρακάτω νοσοκομεία:

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΝΕΡΓΙΑ: Ξεπέρασαν τις 650 χιλιάδες οι άνεργοι τον Δεκέμβριο


Στα 653.552 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ. κατά τον Δεκέμβριο.
Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 4,18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων ανέρχεται σε 277.904 άτομα και εμφανίζεται αυξημένος κατά 71.125 άτομα, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο.
Η αύξηση των επιδοτούμενων ανέργων προέρχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τον κλάδο των εποχικών τουριστικών επαγγελμάτων (+51.236 άτομα).
Οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 49.673, μειωμένες κατά -11,42% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2009.
Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 29.703 (μειωμένες κατά 5,92% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 30.773 (μειωμένες κατά 48,79% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα) και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 22.652.
Το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου ανέρχεται σε 60.476, το 50,88% του οποίου οφείλεται σε αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας λόγω λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Το μέγεθος αυτό είναι μειωμένο κατά -3,78% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2009 (62.852) και μειωμένο κατά -34,03% από τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο (91.669).

Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε -33.455 έναντι -29.826 τον Δεκέμβριο του 2009 και -52.530 τον προηγούμενο μήνα Νοέμβριο, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη 5ετία.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΠΥΡΓΟΥ ΑΡΤΑΣ: Ετήσιος χορός και κοπή πίτας την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου στην κοσμική ταβέρνα «Τζάκι» στου Γκύζη


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου στην κοσμική ταβέρνα «Τζάκι» που βρίσκεται στο Γκύζη, πίσω από τον Άρειο Πάγο (Πλατυπόδη Βάρδα 2-4 και Ραγκάβη). 210-6432149 - 6426079
Θα διασκεδάσετε με το συγκρότημα των Αντώνη Κυρίτση (τραγούδι) -Πέτρο Λούκα Χαλκιά (κλαρίνο).
Το προεδρείο και τα μέλη του συλλόγου σας καλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.
Η τιμή της πρόσκλησης είναι 25 ευρώ με όλα (φαγητό, ποτά, χορός) πληρωμένα.

ΣΔΟΕ: Στο φώς σημαντικές υποθέσεις φοροδιαφυγής το 2011


«Αρχή και οδηγός πορείας» είναι η τιμωρία όσων φοροδιαφεύγουν για τον υπουργό Οικονομικών σύμφωνα με δηλώσεις του σήμερα σε εκδήλωση του ΣΔΟΕ.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, κ. Γιάννης Καπελέρης υπογράμμισε ότι το 2011 θα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς θα «βγουν στο φως» και θα «τελειώσουν» μείζονος σημασίας φορολογικές υποθέσεις. Στην σημερινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας στου ΣΔΟΕ, ο κ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι "η πολιτεία θα είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα φοροδιαφυγής" και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι δεν θα αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα από το στιγμή που θα τηρείται ο νόμος.
Προανήγγειλε δε την ενδυνάμωση του Σώματος Δίωξης του Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να τιμωρούνται όλοι όσοι φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, ενώ επανέλαβε ότι αναδιοργανώνεται το σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος ζήτησε την τιμωρία όσων υπαλλήλων του κλάδου εφοριακών που δεν τιμούν το λειτούργημά τους, επισημαίνοντας πως οι περιπτώσεις των επίορκων θα έρθουν στην επιφάνεια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Συγχωνεύσεις σχολείων με διαδικασίες εξπρές


Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο διαβούλευσης για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολικών μονάδων.
Η διαδικασία είναι κυριολεκτικά εξπρές αφού το κείμενο ανέβηκε στην ιστοσελίδα της ανοιχτής διαβούλευσης την Τετάρτη στις 10 το βράδυ και η προθεσμία για κατατεθούν προτάσεις λήγει την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στις 12 τα μεσάνυχτα!
Καλεί μέσα σε 74 ώρες για να καταθέσουν για ένα τόσο σημαντικό θέμα τις απόψεις τους φορείς, εκπαιδευτικοί, γονείς και η τοπική αυτοδιοίκηση για το καλό της οποίας μεταξύ άλλων γίνεται και η όλη διαδικασία των συγχωνεύσεων.
Όπως τονίζεται στο εισαγωγικό κείμενο της υφυπουργού κα Εύης Χριστοφιλοπούλου το κείμενο κατατίθεται «προκειμένου να διαμορφωθούν και να υποβληθούν προτάσεις που θα αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές ανάγκες κάθε περιοχής, με τις γεωγραφικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητές τους, δεδομένου μάλιστα ότι οι κτιριακές υποδομές, οι συντηρήσεις, τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και οι μετακινήσεις των μαθητών περιέρχονται πλέον στην αρμοδιότητα των νέων Δήμων».

Ευρύτεροι στόχοι του υπουργείου είναι:
ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας, διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για την παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Επί του κειμένου τώρα: η διαβούλευση γίνεται για τα κριτήρια συνενώσεων και ιδρύσεων σχολείων για το σχολικό έτος 2011-2012.
Σύμφωνα με τα κριτήρια που τίθενται για την Ήπειρο προκύπτουν τα εξής:
-Θα μετρήσουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί για τις ορεινές περιοχές στις οποίες μπορεί κατ’ εξαίρεση όπως τονίζεται να παραμείνουν σχολεία λόγω δυσκολίας στη μετακίνηση. Τι και πώς μένει να το δούμε στην πράξη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως θα συγχωνευτούν σχολεία στα οποία οι μαθητές χρειάζονται μισή ώρα να πάνε στο δημοτικό και 45 λεπτά σε Γυμνάσια και Λύκεια.
-Κύμα συγχωνεύσεων αναμένεται στις πόλεις, ειδικά σε Γυμνάσια και Λύκεια στα οποία προβλέπεται συγχώνευση τμημάτων που λειτουργούν σε ένα συγκρότημα κτιρίων. Εκεί το ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη είναι 30 παιδιά, αριθμός πάντως ο οποίος, όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει εκπαιδευτικοί, είναι πολύ μεγάλος ώστε παραχθεί διδακτικό έργο.
-Συγχωνεύσεις αναμένεται να φέρει και το ενδεχόμενο να ισχύσει το όριο των 130 μαθητών ανά σχολείο ώστε να κρατηθεί η σχολική μονάδα. Δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο της διαβούλευσης, ωστόσο υπάρχει ανησυχία σε γειτονιές και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ότι θα κλείσουν σχολεία που είναι ένα βήμα από την πόρτα των μαθητών και διατηρούν με έναν τρόπο και το αίσθημα της κοινότητας.

Όλο το κείμενο της διαβούλευσης είναι στο http://www.opengov.gr/ypepth.


Τι κριτήρια προτείνονται:
Για τη διαμόρφωση των προτάσεων και τη δημιουργία του Σχολικού Χάρτη της κάθε Περιφέρειας θα πρέπει να τηρηθούν τα κατωτέρω:
• Τα κριτήρια συνένωσης είναι οι κτιριακές υποδομές-εγκαταστάσεις, καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθήκης και λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στο σχολείο μετακίνησης. Σε κάθε περίπτωση τηρούνται οι κανονιστικές ρυθμίσεις για το μέγιστο αριθμό μαθητών (έως 25 για την πρωτοβάθμια και έως 30 για τη δευτεροβάθμια).
Επιπλέον, εκτιμάται η χιλιομετρική απόσταση για το νέο σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής, το οδικό δίκτυο, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και τη διάρκεια κάλυψης της διαδρομής για την άφιξη στο νέο σχολείο, η οποία για τις δύσκολες και δυσπρόσιτες περιοχές δε μπορεί να υπερβαίνει τη μισή ώρα για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας. Η γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.
Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές, στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ΄ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας, βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων, και μέχρι να δημιουργηθούν συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων.
• Σχολικές Μονάδες που συνενώνονται αποτελούν ενιαία σχολική μονάδα χωρίς παραρτήματα ή Λυκειακές τάξεις.
• Σε περίπτωση κατάργησης μιας ή περισσοτέρων σχολικών μονάδων, εάν οι συνθήκες το υπαγορεύουν, ιδρύεται νέα σχολική μονάδα σε περιοχή που συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός μαθητών.
• Σχολικές Μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν σε ενιαίο χώρο ως ξεχωριστές σχολικές μονάδες της ίδιας βαθμίδας ενοποιούνται σε μία σχολική μονάδα, τηρουμένων των ως άνω κριτηρίων και προϋποθέσεων του ως άνω ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. όριο οργανικότητας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση το 12/θέσιο δημοτικό σχολείο).
Βασικές παράμετροι που θα πρέπει να συνυπολογισθούν είναι:
• Αντιστοιχία οργανικότητας και λειτουργικότητας των σχολικών μονάδων σε συνάρτηση με το μαθητικό δυναμικό και τη δυνατότητα ανάπτυξης και λειτουργίας κάθε σχολικής μονάδας.
• Η εξέλιξη του μαθητικού δυναμικού την τελευταία 5/ετία, ο ρυθμός αύξησης ή μείωσης και ο προσδοκώμενος αριθμός φοιτώντων μέχρι το 2013.
• Οι εγγραφές των μαθητών στην Α΄ τάξη κάθε τύπου σχολείου (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου κ.λ.π.) λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τη φοίτηση αδελφών σε αντίστοιχα σχολεία.
Τα ανωτέρω ισχύουν και για τις περιπτώσεις ίδρυσης, προαγωγής ή υποβιβασμού Σχολικών Μονάδων.

ΒΟΥΛΗ: Αυστηρές κυρώσεις σε βενζινοπώλες


Υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία τιμωρούνται με αυστηρότατες κυρώσεις, όσοι πρατηριούχοι πετρελαίου και βενζίνης «πειράζουν» τις αντλίες.

Η τροπολογία προβλέπει κατάσχεση του «πειραγμένου» οργάνου, ελάχιστο χρηματικό πρόστιμο 50.000 ευρώ και μέγιστο 500.000 ευρώ για κάθε αντικανονικά λειτουργούσα αντλία, διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις για όσους μετείχαν στην συγκεκριμένη διαδικασία εξαπάτησης του καταναλωτή και οριστική αφαίρεση της άδειας της επιχείρησης.

ΟΕΚ: Μετά τις 28 Φεβρουαρίου η επανέναρξη των προγραμμάτων


Μετά τις 28 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν και πάλι τα προγράμματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ΟΕΚ .
Με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Κεγκέρογλου, έως την ημερομηνία αυτή θα συνεχίσει να είναι σε ισχύ η διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων του Οργανισμού.
Τα δάνεια του Οργανισμού είχαν παγώσει από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του 2010, αλλά τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινωθεί η επανέναρξή τους από την 1η Φεβρουαρίου 2011.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ετήσιος χορός το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο κέντρο "ΙΛΙΑΔΑ"

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Διαψεύδει τα περί αναδιάρθρωσης χρέους


Τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους διέψευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την επαναφορά τους στη δημοσιότητα από τον γερμανικό Τύπο. «Αυτά είναι ανοησίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που μεταδίδουν οι γερμανικές εφημερίδες για συζητήσεις στην Ε.Ε. με θέμα την αναδιάρθρωση.
Τα σενάρια περί προετοιμασίας σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε διαψεύσει και η γερμανική κυβέρνηση, η οποία προέβη εκ νέου σε διάψευσή τους. «Συμμερίζομαι με σθένος την άρνηση της Γερμανίας», ανέφερε ο Αλταφάζ.
Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της μετά το 2013, όταν θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ
Τις φήμες για αναδιάρθρωση απέρριψε σήμερα και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», ανέφερε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο. «Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», πρόσθεσε.