Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ: Να χαρακτηριστούν οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι ως παραμεθόριοι


Ο αντιπρόεδρος της βουλής και επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος, τόπος να ζεις» κ. Βαγγέλης Αργύρης απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ. Γιάννη Ραγκούση, σχετικά με την ανάγκη χαρακτηρισμού ως παραμεθόριων, ώστε να τύχουν των πλεονεκτημάτων του νόμου, των νέων Δήμων που προέκυψαν από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».
Στην επιστολή του, ο κ. Αργύρης, τονίζει πως: «με την εφαρμογή του Σχεδίου «Καλλικράτης» και τη νέα Αρχιτεκτονική στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, επικρατεί σύγχυση σχετικά με το ποιο Δήμοι στην Ήπειρο χαρακτηρίζονται πλέον παραμεθόριοι.
Πολλοί παραμεθόριοι με τον «Καποδίστρια»
Μετά το νόμο «Καποδίστρια» είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι όσοι Δήμοι απείχαν από τα σύνορα της Αλβανίας απόσταση μικρότερη των 20 χιλιομέτρων.
Ο κ. Αργύρης στην επιστολή του αναφέρει ότι στο Νομό Θεσπρωτίας είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι και οι έξι «Καποδιστριακοί» Δήμοι, Ηγουμενίτσας, Παραμυθιάς, Παραποτάμου, Σαγιάδας, Συβότων και Φιλιατών. Όλοι μαζί αποτελούν σήμερα τους Δήμους Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών.
Στο Νομό Ιωαννίνων είχαν χαρακτηριστεί παραμεθόριοι οι Δήμοι, Άνω Καλαμά, Άνω Πωγωνίου, Δελβινακίου, Εκάλης, Ευρυμενών, Ζίτσας, Καλπακίου, Κεντρικού Ζαγορίου, Κόνιτσας, Μαστοροχωρίων, Μολοσσών, Τύμφης καθώς και οι κοινότητες Αετομηλίτσας, Λάβδανης, Παπίγκου, Πωγωνιανής και Φούρκας. Με τον «Καλλικράτη» μαζί με τους Δήμους Πασσαρώνος, Ανατολικού Ζαγορίου και την κοινότητα Διστράτου (που δεν ήταν παραμεθόριοι) αποτελούν τους νέους Δήμους Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας και Πωγωνίου.
Αναγκαίος ο αντίστοιχος προσδιορισμός
«Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει αντίστοιχος προσδιορισμός και τώρα με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στα πλαίσια της ενίσχυσης και γενικότερα της υποβοήθησης των ακριτικών περιοχών της πατρίδας μας», σημειώνει ο κ. Αργύρης και καταλήγει: «Με την παρούσα επιστολή σας ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε οι νέοι αυτοί Δήμοι να χαρακτηριστούν επίσημα και πάλι παραμεθόριοι ώστε να μπορούν στο μέλλον να αφομοιώσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει ο νόμος».