Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Αδελφότητα Βησσανιωτών Πωγωνίου «Η Αρετή»: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.


Από την 1η Ιανουαρίου 2019 λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού


Από την 1η Ιανουαρίου 2019 λαμβάνει υποχρεωτική μορφή για όλους ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται πως οικογενειακοί γιατροί μπορούν να είναι οι γιατροί κλάδου ιατρών ΕΣΥ που υπηρετούν και παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ΤοΜΥ, στα Κέντρα Υγείας και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ.
Επίσης, γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ και με εγγεγραμμένο πληθυσμό ευθύνης
Πρέπει να σημειωθεί πως όσοι δεν έχουν δηλώσει οικογενειακό γιατρό χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.
Για τα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς.
Η εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2018, αφού από 1/1/2019 ο οικογενειακός γιατρός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όποιος δεν έχει δηλώσει γιατρό, δεν θα έχει δυνατότητα προληπτικού ελέγχου.
Τι είναι ο Οικογενειακός Γιατρός;
O Οικογενειακός γιατρός είναι ένας σύμβουλος Υγείας.
Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του Οικογενειακού;
Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο.

"Ορφανοί" σάκοι με 77 κιλά ναρκωτικά σε δασική περιοχή στην Καμίτσανη Φιλιατών Θεσπρωτίας


Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών  της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, χθες (06-12-2018) το μεσημέρι, σε δασική περιοχή στην Καμίτσανη Φιλιατών Θεσπρωτίας (πλησίον της Επαρχιακής Οδού Φιλιατών-Τσαμαντά), σάκοι που περιείχαν (57) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (76) κιλών και (760) γραμμαρίων.
Διενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Δήλωση Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνου Καψάλη για την κατασκευή του οδικού τμήματος Ιωάννινα-Κακαβιά


Με αφορμή τη διαβεβαίωση του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη για επέκταση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το οδικό τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά έχει περάσει από «σαράντα κύματα» χωρίς να πάρει μέχρι σήμερα το δρόμο της υλοποίησης. Στο παρελθόν είχαμε γίνει αποδέκτες διαβεβαιώσεων ότι η επέκταση της Ιόνιας Οδού θα φτάσει έως την Κακαβιά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία θετική εξέλιξη.
Θυμίζουμε ότι θα αποτελούσε ένα από τα μεγάλα έργα υποδομής του ΕΣΠΑ 2014-2020 για να αποσυρθεί στη συνέχεια ενώ έγιναν συζητήσεις για την υλοποίησης του μέσω χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ.
Πριν λίγες ημέρες υπήρξε μία ακόμη διαβεβαίωση για την τύχη του έργου, με τον κ. Σπίρτζη να το τοποθετεί στην επέκταση των οδικών αξόνων, μία νέα γενιά μεγάλων οδικών έργων που θα έρθουν μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων της χώρας.
Πρόκειται για έναν οδικό άξονα που θα προσφέρει ποικιλοτρόπως τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο ενώ είναι μεγίστης σημασίας η διακρατική του υπόσταση. Αξίζει δε να σημειωθεί, για μία ακόμη φορά, ότι είναι μελετητικά ώριμο.
Ελπίζουμε να μην πρόκειται για μία ακόμη διαβεβαίωση χωρίς υπόσταση και να δούμε επιτέλους να ξεκινάει ένα μεγάλο έργο που θα ολοκληρώσει την Ιόνια Οδό, συνδέοντάς τη με τη γείτονα Αλβανία, βγάζοντας συγχρόνως από την απομόνωση τον παραμεθόριο Δήμο Πωγωνίου».

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 26χρονου προέβησαν, βραδινές ώρες χθες,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω έγγραφο.

Στη Λίμνη Ζηρού cafe-restaurant‎ ο Δημήτρης Υφαντής και οι Adama «Σε χορούς κυκλωτικούς», το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 22:00

Στη Λίμνη Ζηρού cafe-restaurant ο Δημήτρης Υφαντής και οι Adama «Σε χορούς κυκλωτικούς», το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, ώρα 22:00.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος: Δελτίο τύπου-καταγγελία για μη συμμετοχή εκπροσώπου της στο Δ.Σ. του Ζαππείου Μεγάρου


Η  Υφυπουργός  Οικονομικών Κατερίνα Στεργίου-Παπανάτσιου, προκαλώντας και προσβάλλοντας το σύνολο των Ηπειρωτών, απέκλεισε από το νέο δορισμένο Δ.Σ. του Ζαππείου Μεγάρου, τον εκπρόσωπο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος
Το Ζάππειον Μέγαρον αποτελεί ιστορική κληρονομιά στον Ελληνικό Πολιτισμό, έργο των Ηπειρωτών Εθνικών Ευεργετών Ευαγγελή και Κωνσταντίνου Ζάππα, που είχαν το όραμα της αναγεννήσεως του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος και αφιέρωσσν τη ζωή του στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του πανελληνισμού.  Για τον σκοπό αυτό συνέστησαν την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, που διαχειρίζεται και το Ζάππειο Μέγαρο και ορίζεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Καταστατικό και τους Νόμους της Πολιτείας από το Υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα στα Διοικητικά Συμβούλια της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, διαχρονικά και εθιμικά, συμμετέχει και εκπρόσωπος της οργανωμένης Ηπειρώτικης αποδημίας, ύστερα από πρόταση της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Μία διαδικασία που σεβάστηκαν και τήρησαν όλοι οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών μέχρι πρόσφατα, τιμώντας έτσι την Ηπειρώτικη ευποιία και τον ηπειρώτικο ευεργετισμό και αναγνωρίζοντας παράλληλα την προσφορά των Ηπειρωτών και την προσφορά των ηπειρώτικων συλλογικών οργανώσεων και εν προκειμένου την προσφορά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, στον Πολιτισμό, την Παράδοση, τον Ευεργετισμό, τον Ολυμπισμό και τον Εθελοντισμό.
Πρόσφατα με απόφαση της αρμόδιας Υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Στεργίου- Παπανάτσου διορίστηκε νέο Δ.Σ. στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (Ζάππειο Μέγαρο), στην σύνθεση του οποίου, δεν συμμετέχει ο προταθείς από το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για πρώτη φορά στα χρονικά της λειτουργίας του, παρότι τηρήθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες που προέβλεπε η σχετική εγκύκλιος-πρόσκληση. Προφανώς η Υφυπουργός των Οικονομικών εξέλαβε το Ζάππειο Μέγαρο ως προσωπικό της φέουδο και όρισε νέο Δ.Σ. κατά το δοκούν και με ανθρώπους της αρέσκειας της, προκαλώντας και προσβάλλοντας έτσι με την πράξη της αυτή, το σύνολο των Ηπειρωτών και υποτιμώντας παράλληλα την διαχρονικά τεράστια προσπάθεια και προσφορά της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Μάλιστα η Υφυπουργός, συνεχίζει μετά το ατόπημα της αυτό να προσβάλλει τους Ηπειρώτες, επικαλούμενη ότι στο νέο Δ.Σ. υπάρχουν Ηπειρώτες, αλλά ποιοί; Κάποιοι της επιλογής της, που εκπροσωπούν και εκφράζουν τα άτομα τους και μόνο αυτά.
Καθίσταται έτσι υπό αμφισβήτηση οι όποιες αποφάσεις  του νέου Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων γιατί η σύνθεση του νέου Δ.Σ. δεν είναι σύννομη.
Καλούνται οι Ηπειρώτες: Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, να επιληφθούν του θέματος, αποκαταστήσουν την νομιμότητα και ακυρώσουν την πράξη διορισμού του νέου Δ.Σ. της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, ζητώντας έτσι και για λογαριασμό της Υφυπουργού τους,  συγγνώμη, για την προσβολή που υπέστησαν οι Ηπειρώτες και αποκαθιστώντας το κύρος της κορυφαίας αποδημικής οργάνωσης των Ηπειρωτών, την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη 22χρονη για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος


Συνελήφθη, χθες (06-12-2017) το πρωί Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, μία 22χρονη αλλοδαπή, κατηγορούμενη για πλαστογραφία και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε, η 22χρονη κατείχε διαβατήριο αλβανικών αρχών, το οποίο έφερε πλαστή άδεια διαμονής.
Το παραπάνω πλαστό έγγραφο κατασχέθηκε.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου.

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Θύελλα Κατσικάς-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 8-12-18/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 
ΩΡΑ: 15:00

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ
    
Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (00:00)  
Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)
ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:00)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (15:00)
Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (17:15)
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (15:00)
Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (15:00)

Ένωση «Μαζί για το Παιδί»: Ημερίδα για την Παιδική Κακοποίηση- Το τρίπτυχο κατά της κακοποίησης: Ενημέρωση, Πρόληψη, Επικοινωνία


Μόλις το 1% των περιστατικών παιδικής κακοποίησης καταγγέλλεται στις Αρχές

Ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις ανησυχητικές και δεν είναι άλλο απ’ αυτό της παιδικής κακοποίησης αναλύθηκε από επιστήμονες και ειδικούς σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» με συντονίστρια την δημοσιογράφο, Κατερίνα Τζουμερκιώτη,  το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ


«Στην παιδική κακοποίηση βλέπουμε μόνον την κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και βαθύ. Γι’ αυτό και χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Διευθυντή Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων, «Π. & Α. Κυριακού» και αντιπρόεδρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»,  Ιωάννη Παπαδάτο. 

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά του. Με βάση τις εκτιμήσεις, στην Ελλάδα οι 9 στις 10 περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά στη χώρα μας έχουν πέσει θύμα τουλάχιστον μίας εμπειρίας σωματικής βίας, το 1 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύματα σε περιστατικά σεξουαλικής βίας, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά θεωρούν ότι είναι παραμελημένα. Παράλληλα, μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.
Η σημασία της Επικοινωνίας
Ο κοινός παρονομαστής που επισήμαναν έντονα οι ειδικοί ήταν η «επικοινωνία». Αυτή που πρέπει να αναπτυχθεί στους κόλπους της οικογένειας καθώς η πρόληψη για το οποιοδήποτε συμβάν είναι σίγουρα  καλύτερη του «θεραπεύειν».  Η ενημέρωση απαιτείται καθώς αυτή είναι η βάση της επικοινωνίας.

Σπύρος Ριζόπουλος: Να βάλουμε, στην Περιφέρεια, τις διαφορές μας στην άκρη στηρίζοντας δημιουργικές προτάσεις όπως τα Open Mall


Με αφορμή την κατάθεση από το Δήμο Ιωαννιτών και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων πρότασης για χρηματοδότηση, από το ΕΣΠΑ, Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (OPEN MALL) στα Ιωάννινα, όπως ακριβώς έχει συμβεί στην Άρτα και την Πρέβεζα, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος δήλωσε:
«Εκφράζω τη χαρά μου γιατί ο ένας μετά τον άλλο οι δημοτικοί άρχοντες των πόλεων της Ηπείρου, σε συνεργασία με τα τοπικά Επιμελητήρια, δείχνουν να αντιλαμβάνονται πόσο θετική μπορεί να είναι αυτή η προοπτική για την τοπική οικονομία, την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας.
Είναι ταυτόχρονα, όμως, και ένα εξαιρετικό παράδειγμα Περιφερειακότητας και απόδειξη του πως μπορεί η Ήπειρος να αποκτήσει ελκυστικούς προορισμούς για ξένους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Εμείς από την πλευρά μας καλούμε όλες τις παρατάξεις και τους υποψήφιους, είτε περιφερειάρχες είτε δημάρχους να δηλώσουν προεκλογικά την πλήρη στήριξή τους στο θεσμό των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου.

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Δεκεμβρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Δόξα Αναργύρων-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 8-12-18/15:00), εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Π.Α.Ο. Κρύας 9-12-18/15:00)


ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΖΩΟΔΟΧΟΥ 
ΩΡΑ: 15:00

ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ

Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής MAISON Ε.Π.Σ.ΗΠ.
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00) 
ΔΟΞΑ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)  
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00) 
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (15:00)  
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018 
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (12:00)
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ (15:00) 
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ 2006 (15:00) 
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ (15:00) 

7 παθήσεις που προκαλούν κοκκίνισμα στο πρόσωπο


Η ντροπή, το ηλιακό έγκαυμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και οι εξάψεις δεν αποτελούν τους μοναδικούς λόγους για τους οποίους κοκκινίζει το πρόσωπο. Υπάρχουν και άλλοι, που συχνά είναι πολύ πιο σοβαροί.
Ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική), εξηγεί ποιες δερματοπάθειες μπορεί να ευθύνονται για το κοκκίνισμα και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.
1. Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Είναι μία συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, καθώς προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα μωρά (ηλικίες έως 3 μηνών) η γνωστή νινίδα. Συχνά επίσης παρουσιάζεται  στους εφήβους και στους ενήλικες.
Ένα από τα συμπτώματά της είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, ιδίως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τη μύτη. Μερικές φορές το εξάνθημα κάνει το δέρμα να μοιάζει λιπαρό, ενώ άλλες το δέρμα είναι ξηρό και ξεφλουδίζει.
Συνήθως χρειάζεται ειδική θεραπεία για να αντιμετωπιστεί. Στη θεραπεία συμπεριλαμβάνεται σαμπουάν για την ξηροδερμία του τριχωτού κεφαλής και τοπικές φαρμακευτικές κρέμες με τις οποίες θα αλείφετε το δέρμα σας για λίγο καιρό. Συμβουλευθείτε έναν δερματολόγο.
2. Ροδόχρους νόσος – ροδόχρους ακμή. Είναι μία δερματοπάθεια που τυπικά εκδηλώνεται στο πρόσωπο. Συχνά αρχίζει με μία τάση για εύκολο κοκκίνισμα και δημιουργία μικρών ευρυαγγειών. 
Εάν εξελιχθεί, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο γίνεται πιο επίμονο ή ακόμα και μόνιμο.