Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Κοπή πίτας από την Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας του Δήμου Πωγωνίου

Την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016 η Τοπική Κοινότητα Αγίας Μαρίνας του Δήμου Πωγωνίου έκοψε την πίτα δίνοντας μάθημα πατριωτισμού και αγάπης για τα ιερά χώματα του τόπου μας.
Παραβρέθηκαν λοιπόν Άγιο Μαρινιώτες από τα Γιάννενα και όσοι μπόρεσαν από την  Αθήνα.
Άφθονα τα εδέσματα ειδικά οι ντόπιες πίτες από τις Άγιο Μαρινιώτισσες.
Ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Τζιάκος Χρήστος ευχήθηκε υγεία σε όλους και επαναπατρισμό στους απόδημους.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Ντότης Δημήτρης επίσης ευχήθηκε υγεία και επαναπατρισμό και τόνισε ποσό σημαντικό είναι για τον δήμο Πωγωνιου χωριά όπως η Αγία Μαρίνα τα οποία είναι ακριτικά να κρατούν άσβεστη τη δάδα της Ελλάδας δείχνοντας το δρόμο στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας.

«Πανηπειρώτικο πανόραμα 2016» το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Μαρτίου, Στάδιο Tae Kwo Do-Παλαιό Φάληρο

Βασιλικό Πωγωνίου: Άγνωστοι λήστεψαν και τρομοκράτησαν ζευγάρι ηλικιωμένων

Τρεις άγνωστοι εισέβαλαν χθες σε σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού στο Βασιλικό Πωγωνίου και σήκωσαν ό,τι βρήκαν τρομοκρατώντας τους.
Όπως καταγγέλθηκε, οι τρεις δράστες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, διέρρηξαν το σπίτι που διαμένουν οι δύο ηλικιωμένοι, 84 και 78 ετών, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα αλλά έγιναν αντιληπτοί και με την απειλή μαχαιριού και σωματικής βίας αφαίρεσαν χρυσό κόσμημα της κυρίας, χρήματα και δύο κινητά τηλέφωνα.
Αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τριών δραστών ενώ, την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου. 
*****
Πριν από ένα μήνα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε αφιέρωμα στα ακριτικά χωριά και στα σπίτια που έχουν μετατρέψει σε φυλακές οι κάτοικοι τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις εισβολές των Αλβανών κακοποιών. «Είμαστε αθώα θύματα. Τα σύνορα μας είναι ξέφραγο αμπέλι. Ζητάμε προστασία», λένε με αγανάκτηση η κάτοικοι. Το Βασιλικό έχει περίπου 100 μόνιμους κατοίκους που από τα ξημερώματα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για τις καταστάσεις που βιώνουν στα ακριτικά χωριά της περιοχής και κάνει έκκληση για προστασία. «Μιλάμε και κανένας δεν ακούει. Βρισκόμαστε σε απόγνωση. Δεν είμαστε γραφικοί. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Υποσχέσεις μας έχουν δώσει οι αρμόδιοι, που δεν έχουν υλοποιηθεί. Δεν πάει άλλο. Το πρωτεύον θέμα στο Πωγώνι, είναι η ασφάλεια των κατοίκων και όχι η οικονομική κρίση. Πρόβλημα. Να γυρίσουν πίσω οι συνοριοφύλακες, γιατί η δύναμη έχει μειωθεί κατά 70%. Εξάλλου για την προστασία των συνόρων δημιουργήθηκε το σώμα. Να ανοίξουν τα στρατιωτικά φυλάκια και πάλι στην μεθόριο. Πιστεύουμε αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους Αλβανούς» τόνισε ο ίδιος.

Συνάντηση της Μερόπης Τζούφη με το Διευθυντή του ΕΚΑΒ κ. Βασίλη Παπαδιώτη

Συνάντηση με το Διευθυντή του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων κ. Βασίλη Παπαδιώτη πραγματοποίησε  η Μερόπη Τζούφη, Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ στην περιοχή της Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας.
Ο κ. Παπαδιώτης έθεσε το θέμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και τις δυσκολίες που δημιουργεί αυτό στην έγκαιρη επέμβαση του ΕΚΑΒ και στην ασφαλή μεταφορά των ασθενών.
Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων ενημέρωσε την κα Τζούφη ότι το προσεχές διάστημα παραλαμβάνονται για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έντεκα νέα ασθενοφόρα για την περιοχή ευθύνης του, γεγονός που θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας. 

Δήμος Πωγωνίου: Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Διακρατικού Συνεδρίου του έργου CraftIn στον Παρακάλαμο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Διακρατικού Συνεδρίου του έργου CraftIn την Τετάρτη 24/2/2016 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΚΔΑΠ Άνω Καλαμά στον Παρακάλαμο. Ο Δήμος Πωγωνίου ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες, τους εταίρους ομιλητές της 1ης συνεδρίας - τον κ. Γ. Γαλανό (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Αυτοδιοίκησης), την κα. MirelaKoci (AULEDA) και τον κ. AndiPappa (Δήμος Δρόπολης), και ιδιαίτερα τους προσκεκλημένους ομιλητές της 2ης συνεδρίας, την Δρ. Μαρία Τσούπη για μία καταπληκτική διάλεξη με τίτλο "Χειροτέχνες Λιθοξόοι: Τεχνική και Τέχνη", την κα Αγνή Δρίμτζια που παρουσίασε για πρώτη φορά το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται υπό αποπεράτωση στο Κάστρο των Ιωαννίνων, και την κα. Ελένη Παγκρατίου που παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για τη χειροτεχνία στην Ελλάδα.

Η 2η μέρα του Συνεδρίου (25/2/2016) περιλάμβανε την επίσκεψη των συμμετεχόντων σε φορείς / εργαστήρια / μουσεία που σχετίζονται με την χειροτεχνία και τα χειροτεχνικά προϊόντα. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον υπεύθυνο του ΚΕΠΑΒΙ κ. Κυριαζή για την φιλοξενία στον εκθεσιακό χώρο, τον κ. Φαίδωνα Ηλία και τον κ. Παύλο Κούργια για την επίδειξη της τέχνης τους, την κα Σοφία Στάρα από το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου και τον κ. Μιχάλη Οικονομίδη για την καταπληκτική του ξενάγηση στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο του Ελαφότοπου Ζαγορίου.
Το έργο «CraftsinAction» αποσκοπεί στο να προάγει την επιχειρηματικότητα στο χώρο της χειροτεχνίας και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα-Αλβανία 2007-2013".

Ενημερωθείτε για τα επικείμενα εκπαιδευτικά εργαστήρια του έργου από τη σελίδα του έργου στο Facebook (CraftsinAction). Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.craftin.eu

Κτίσματα Πωγωνίου: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

Συνελήφθησαν, χθες (29.02.2016) το πρωί στα Κτίσματα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ένας 26χρονος άνδρας και μία 25χρονη γυναίκα, κατηγορούμενοι για κατοχή πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παράνομη είσοδο στη χώρα.
Αναλυτικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, οι δύο αλλοδαποί κατείχαν αλβανικά διαβατήρια με πλαστές σφραγίδες εισόδου, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Επίσης, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων τους, εκκρεμούσαν σε βάρος τους μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Β΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Πρέβεζα: Σύλληψη 25χρονου ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (29-02-2016) το απόγευμα στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 25χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, ο 25χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς, στο 1ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας και σε έλεγχο που ακολούθησε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (28,5) γραμμαρίων.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας. 

Επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μέσω ΕΣΠΑ

Από 8 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων

 Επιδότηση έως 50.000 ευρώ σε πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχει πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την έναρξη-υποστήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.
 Η δράση με τίτλο «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» καλύπτει όλη τη χώρα και ανοίγει για υποβολή αιτήσεων στις 8 Μαρτίου. Στο πλαίσιο του προγράμματος ενισχύονται, στο 100% της επιλέξιμης δαπάνης, έργα με συνολικό προϋπολογισμό από 5.000 έως 25.000 ευρώ. Ποσό που μπορεί να αυξηθεί εάν η πρόταση υποβάλλεται από συνεργατικό σχήμα. Στην περίπτωση συνεργασίας δύο δικαιούχων, ο συνολικός προϋπολογισμός του επιχειρηματικού σχεδίου έχει «οροφή» τις 40.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση συνεργασίας τριών ή περισσότερων δικαιούχων τις 50.000 ευρώ σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο". 

Επίσκεψη του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων

Τις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες πλημμύρες στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων επισκέφτηκε τη Δευτέρα (29/2) ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Βρυζοκαλάμου, Κων/νο Αλυμάρα, ο οποίος τον συνόδεψε στις πληγείσες περιοχές στα Κάψαλα, το Αθαμάνιο, το Βουργαρέλι και το Κάτω Αθαμάνιο και του εξέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από τις πλημμύρες και τις ενέργειες που απαιτούνται για να ομαλοποιηθεί η ζωή των κατοίκων. 
Στις περιοχές όπου επισκέφτηκε ο βουλευτής Άρτας είχε την ευκαιρία επίσης να συνομιλήσει με τους κατοίκους και να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η εν λόγω επίσκεψη αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Βασίλη Τσίρκα μαζί με τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνο Γαρνέλη, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, Γ. Δέδε, όπου υπήρξε θετική ανταπόκριση για την αναγκαιότητα αποκατάστασης των ζημιών και χρηματοδότησης για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων.

Από την πλευρά του βουλευτή Άρτας επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει συντονισμός μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και των αρμόδιων Υπουργείων για να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά η αποκατάσταση των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.