Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Μέχρι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου οι ενστάσεις για το φοιτητικό επίδομα

 


Μέχρι την Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν ένσταση σχετικά με τη μη χορήγηση του φοιτητικού επιδόματος Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) για το ακαδημαϊκό έτος 2018/19. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν οι πίνακες των επιλεγέντων υποψηφίων και  μη επιλέξιμων Αιτήσεων για το φοιτητικό επίδομα ΙΚΥ, στο πλαίσιο της Πράξης «Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης Επιμελών Φοιτητών/τριών που ανήκουν σε Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ) – ακαδημαϊκό έτος 2018/19».

Επίσης, οι πίνακες αφορούν στο αποτέλεσμα του ελέγχου επιλεξιμότητας των αιτήσεων με σειρά κατάταξης από 1 έως 5730 και έχουν αναρτηθεί, ταξινομημένοι βάσει του Αριθμού Πρωτοκόλλου της Ηλεκτρονικής αίτησης εκάστου υποψηφίου, στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://www.iky.gr/el/upotrofies-gr/proptixiako-gr/ypotrofies-eko/eko-2018-2019

Oι υποψήφιοι, μπορούν να λάβουν και εξατομικευμένη πληροφόρηση για την αίτησή τους, εισάγοντας Αριθμό Πρωτοκόλλου της Ηλεκτρονικής Αίτησης (χωρίς την ημερομηνία) και ΑΦΜ, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον σύνδεσμο: https://portal.iky.gr:8080/eko/pages/search.xhtml

Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται μείωση ενοικίου τον Οκτώβριο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού


Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε νέο κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) επιχειρήσεων που πλήττονται οικονομικά τον Οκτώβριο από την πανδημία του κορονοϊού και κατά συνέπεια δικαιούνται μειώσεις ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον κατά 30%, για ολόκληρο το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο κατάλογος με τις επιχειρήσεις

Αναλυτικά για τον μήνα Οκτώβριο επιτρέπεται η μείωση του ενοικίου στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τους εξής ΚΑΔ:

ΚΑΔ Περιγραφή

01.49.19.02 Εκτροφή γουνοφόρων ζώων (αλεπούς, μινκ, μυοκάστορα, τσιντσιλά και άλλων)

01.49.3 Παραγωγή ακατέργαστων γουνοδερμάτων και διάφορων ακατέργαστων προβιών και δερμάτων

14.20 Κατασκευή γούνινων ειδών

15.11 Κατεργασία και δέψη δέρματος κατεργασία και βαφή γουναρικών

33.16 Επισκευή και συντήρηση αεροσκαφών και διαστημόπλοιων

46.42.11.27 Χονδρικό εμπόριο δεψασμένων ή κατεργασμένων γουνοδερμάτων

46.42.11.29 Χονδρικό εμπόριο ειδών ένδυσης, εξαρτημάτων ρουχισμού και άλλων ειδών από γουνόδερμα (εκτός από καλύμματα κεφαλιού)

46.42.11.40 Χονδρικό εμπόριο ημιετοίμων γουναρικών

46.42.11.58 Χονδρικό εμπόριο αποκομμάτων γουναρικών

46.90.10.06 Χονδρικό εμπόριο διάφορων τουριστικών και λοιπών παρόμοιων ειδών λαϊκής τέχνης

47.19.10.03 Εκμετάλλευση πολυκαταστημάτων (υπεραγορών)

47.19.10.05 Λιανικό εμπόριο διαφημιστικών ειδών (μπρελόκ, μπλουζών, αναπτήρων, στυλό κ.λπ.)

47.19.10.08 Λιανικό εμπόριο ειδών δώρων γενικά

47.51 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα

Αλλαγή ώρας την Κυριακή 25 Οκτωβρίου

 


Αλλάζει η ώρα, την  Κυριακή 25 Οκτωβρίου, με τους δείκτες του ρολογιού να πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω τα ξημερώματα.

Την  Κυριακή 25 Οκτωβρίου στις 4 π.μ. τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα πίσω.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

ΕΟΔΥ: Δεκατρείς νέοι θάνατοι σήμερα, 280 νέα κρούσματα

 


25  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκατρείς νέοι θάνατοι, 280  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 280 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 41 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 22358, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

3271 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9093 (40.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

93 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 26 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 449 θανάτους συνολικά στη χώρα. 169 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

«Φρένο» στην τεκνοποίηση βάζει η πανδημία

 

Σε μεγάλη και διαρκή μείωση των γεννήσεων αναμένεται να οδηγήσει η πανδημία του κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το άγχος για την υγειονομική κρίση και η ανασφάλεια για το επαγγελματικό – οικονομικό μέλλον, φαίνεται να βάζουν «φρένο» στην τεκνοποίηση, προοιωνίζοντας μια επερχόμενη «βουτιά» στα μεγέθη των πληθυσμών κατά τα χρόνια που έρχονται.

Αυτό είναι κάτι που το έχει δείξει και η ιστορία άλλωστε, καθώς οι αυξήσεις στη θνησιμότητα λόγω γεγονότων, όπως πόλεμοι, λιμοί και πανδημίες, ακολουθήθηκαν από αλλαγές στη γονιμότητα, κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα λιγότερες γεννήσεις βραχυπρόθεσμα και ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η επίπτωση αυτή έρχεται να επιδεινώσει μία κατάσταση που υπήρχε ήδη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet, ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας έπεσε σχεδόν στο μισό (2,4) το 2017, ενώ αναμενόταν να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100 (προ πανδημίας οδηγώντας σε μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Παρότι κατά το ξέσπασμα της πανδημίας υπήρχε η υπόθεση ότι, λόγω του εγκλεισμού των ανθρώπων στο σπίτι με τους συντρόφους τους και της έλλειψης δραστηριοτήτων, θα υπήρχε αύξηση των γεννήσεων σε εννέα μήνες, φαίνεται ότι τελικά οι προβλέψεις ανατρέπονται. Κι αυτό, γιατί η πανδημία, εκτός από αιτία εγκλεισμού, έγινε και πηγή τεράστιας οικονομικής απώλειας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Επίσης, η καραντίνα επέφερε συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών αλλά και καθυστερήσεις στους γάμους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις η τεκνοποίηση να αναβάλλεται», αναφέρει ο δρ Χάρης Χ. Χηνιάδης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, συνεργάτης στη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και μέλος του Δ.Σ. του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Δευτέρας  12 Οκτωβρίου με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι την Τρίτη θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Αναλυτικά:

1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης 13 Οκτωβρίου το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.

2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.

3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.

4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. 

Πενήντα παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (44.452) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

(19) παραβάσεις και (3) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.) και επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας για υπεράριθμους πελάτες σε (6) καταστήματα, από τα οποία (2) στη Στερεά Ελλάδα και από (1) σε Θεσσαλονίκη, Νότιο Αιγαίο, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (830) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (71) άτομα.

(6) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (4) στην Αττική και από (1) σε Θεσσαλονίκη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (164) σχετικές παραβάσεις.

(280) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

(50) στην Ήπειρο,

(42) στην Κεντρική Μακεδονία,

(35) στη Στερεά Ελλάδα,

(29) στη Θεσσαλονίκη,

(24) στο Βόρειο Αιγαίο,

(19) στη Δυτική Ελλάδα,

(18) στο Νότιο Αιγαίο,

(17) στην Κρήτη,

(12) στην Αττική,

(10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(8) στα Ιόνια Νησιά,

(8) στην Πελοπόννησο,

(4) στη Θεσσαλία και

(4) στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.965) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (19.949) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ενιαίο e-pass σε όλους τους αυτοκινητόδρομους

 


Σύμφωνα με δήλωση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη τίθεται σε πλήρη λειτουργία η διαλειτουργικότητα των ηλεκτρονικών διοδίων σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο διερχόμενος οδηγός  θα μπορεί να χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό πομποδέκτη κατά τη διέλευσή του από όλους τους αυτοκινητόδρομους: Αττική Οδό, Νέα Οδό, Κεντρική Οδό, Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, Εγνατία Οδό, Γέφυρα, Ολυμπία Οδό και Μορέα.

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη ενός 20χρονου αλλοδαπού, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, μετά τον κατάπλου Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου από λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 20χρονος, δεν κατείχε ταξιδιωτικά έγγραφα.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

4 συν 1 μυστικά για επιτυχημένη επέμβαση bypass

 


Η στεφανιαία νόσος αποτελεί πλέον την πρώτη αιτία θανάτου στις σύγχρονες κοινωνίες. Η σύγχρονη θεραπεία περιλαμβάνει την αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent όταν αφορά ένα αγγείο της καρδιάς ή και δύο, και την χειρουργική, το γνωστό bypass, δηλαδή την παράκαμψη της βλάβης του αγγείου με την χρήση αρτηριακών ή φλεβικών μοσχευμάτων-αγγείων από τον ίδιο τον ασθενή όταν αφορά ένα, δύο και κυρίως τα τρία αγγεία της καρδιάς. O κ. Χριστόφορος Κωτούλας, Καρδιοχειρουργός, Κλινικής Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Καρδιάς Metropolitan General αναλύει τους βασικούς παράγοντες για ένα επιτυχημένο bypass.

Από τι εξαρτάται η επιτυχία σε ένα bypass; Τα μυστικά είναι τα ακόλουθα:

Πρώτα από όλα είναι τα συστατικά του bypass. Με την επέμβαση αυτή παρακάμπτουμε το «βούλωμα» του αγγείου της καρδιάς. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιούμε μοσχεύματα από τον ίδιο τον ασθενή. Τα μοσχεύματα αυτά είναι αρτηριακά και φλεβικά. Τα αρτηριακά είναι κυρίως και συνήθως η αριστερή και η δεξιά μαστική αρτηρία που βρίσκονται στο στέρνο μας, η κερκιδική αρτηρία που βρίσκεται στο χέρι μας, ενώ φλεβικά είναι κυρίως η φλέβα του ποδιού που λέγεται μείζων σαφηνής φλέβα.

Το δεύτερο αλλά και σημαντικότερο μυστικό είναι όταν ο ασθενής κάνει ένα bypass, αυτό θα πρέπει να είναι πλήρες. Τι σημαίνει αυτό; Όσα bypass χρειάζεται ο ασθενής, τόσα πρέπει να γίνονται. Δεν θα πρέπει να μειώνουμε τον αριθμό των αγγείων που παρακάμπτουμε. Σε πολλαπλές βλάβες όσο περισσότερα μοσχεύματα βάζουμε τόσο καλύτερα. Έτσι όταν ακούμε για τετραπλό ή πενταπλό bypass δεν πρέπει να φοβόμαστε, αλλά να χαιρόμαστε γιατί ο ασθενής μας θα έχει πια μια «καινούρια καρδιά»!