Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Θανάσιμος τραυματισμός 92χρονου και 51χρονης στο 48ο χλμ Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου (Κερασώνα Πρέβεζας)

 


Σήμερα (5-02-2024) το μεσημέρι, στο 48ο χιλιόμετρο Εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου (Κερασώνα Πρέβεζας), Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 92χρονος άνδρας  και επέβαινε 51χρονη αλλοδαπή, συγκρούστηκε με Δ.Χ. φορτηγό, που οδηγούσε 26χρονος άνδρας, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 92χρονου και της 51χρονης.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Σύλλογος Αρετιωτών Πωγωνίου: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 

Ο Σύλλογος Αρετιωτών Πωγωνίου κόβει την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα του, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 11:00 π.μ., στο καφενείο του χωριού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για τη χορήγηση άδειας άσκησης φαρμακευτικού επαγγέλματος περιόδου Φεβρουαρίου 2024

 


«ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024»

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας, ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων των υποψηφίων Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024, ορίστηκε η Δευτέρα 26-02-2024.

Οι επανεξεταζόμενοι υποψήφιοι και οι εξεταζόμενοι (που δεν προσήλθαν σε προηγούμενη εξεταστική που είχαν δηλώσει) καταθέτουν αίτηση επανεξέτασης στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας (Αριστοτέλους 17, Τ.Κ. 104 33 Αθήνα) ή μέσω e-mail στο protokollo@moh.gov.gr  η οποία πρέπει να έχει πρωτοκολληθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 19-02-2024 και ώρα 00 μ.μ.

Οι πρωτοεξεταζόμενοι υποψήφιοι καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στις οικείες τους Περιφερειακές Ενότητες – Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας – Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα διαβιβάσουν στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να πρωτοκολληθούν εκεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 19-02-2024 και ώρα 13:00μ.μ..

Αναφορικά με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δικαιολογητικών στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα παρακάτω τηλέφωνα:

α) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Ιωαννίνων

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26513-64138 & 26513-64131

β) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Άρτας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26813-63511 & 26813-63512

γ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Θεσπρωτίας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26653-60186 & 26653-60184

δ) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Π.Ε. Πρέβεζας

  Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων : 26823-62113 & 26823-62112

ε) Υπουργείο Υγείας, Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, Εκτελεστική Επιτροπή, Δ/νση Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Διοικητικής – Γραμματειακής Υποστήριξης (κ. Ζαχαράκης) στα τηλέφωνα,  2108208791, 2108208708 ή 2108208787

ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ (μόνο για πρωτοεξεταζόμενους) ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ & ΔΑΝΕΙΩΝ (ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ 40, ΑΘΗΝΑ)

Όλοι οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων σχετικά με το τι προβλέπεται από την τρέχουσα Κ.Υ.Α., σε περίπτωση που υπάρξουν νέα μέτρα.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού για παράβαση του άρθρου 394 Π.Κ. “Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος”

 


Στη σύλληψη 45χρονου αλλοδαπού προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στελέχη της Ομάδας Κ9/ Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή προσωπικού του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 394 Π.Κ. “Αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος” και του άρθρου 29 του Ν. 4251/2014 “Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης και λοιπές διατάξεις”.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε ΙΧΕ όχημα με οδηγό τον 45χρονο στο λιμάνι εξωτερικού Ηγουμενίτσας εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα κάτω από τις μοκέτες και τα καθίσματα συνολικά 101 ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ο προαναφερθείς σκόπευε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. Από αυτά 56 ήταν δηλωμένα ως κλαπέντα – απωλεσθέντα, τα 4 ήταν πλαστά και τα 41 είναι έγγραφα άλλων προσώπων.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκαν τα έγγραφα, το ΙΧΕ όχημα, όπως επίσης και το χρηματικό ποσό των 8.200 κορωνών Δανίας και 5 κινητά τηλέφωνα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του 45χρονου.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Ιανουάριο 2024 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Ιανουάριο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν –4- τροχαία ατυχήματα (έναντι –12- το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

κανένα θανατηφόρο τροχαίο (έναντι -2- το 2023)

κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2023)

-4- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -10- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -6- παθόντες (έναντι –21- το 2023). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

κανένας νεκρός (έναντι -2- το 2023)

κανένας σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2023)

-6- ελαφρά τραυματίες (έναντι -19– το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

υπερβολική ταχύτητα

παραβίαση πινακίδας STOP

ολισθηρότητα δρόμου

μη ρύθμιση ταχύτητας με βάση τις επικρατούσες συνθήκες

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.414) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

1.710  για υπερβολική ταχύτητα

442  για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

335  για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

271  για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

193  για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

93  για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

89  για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

29 για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (153)  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (47) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (654) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ένταξη στο Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ιωαννίνων

 

Ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη πολιτών στο Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ιωαννίνων

Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης η διαφύλαξη της ζωής του ανθρώπου, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος έχει καταστεί ένα έργο με μεγάλες προκλήσεις στο οποίο θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση.

Ο Εθελοντισμός, ως ανιδιοτελής πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς άνευ προσωπικών αξιώσεων προς το κοινωνικό σύνολο, έχει στον πυρήνα του την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στην διαχείριση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας έχει αποδειχθεί ένα πραγματικά σωτήριο μέσο. Οι Εθελοντές εντάσσονται στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας και έχουν ως αποστολή τους την παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Για τον λόγο αυτό, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου δημιουργεί Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ιωαννίνων και καλεί τους πολίτες να συνδράμουν εθελοντικά στο πολύτιμο έργο της και να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης στο πλαίσιο φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Το Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ιωαννίνων το οποίο θα οργανωθεί με τα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα αποτελείται από πολίτες 18 έως 65 ετών, κάτοικους της Π.Ε. Ιωαννίνων και οι τομείς στους οποίους θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν είναι σε δράσεις:

Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 

Ένωση Δελβινακιωτών Αθήνας: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ.

 


Στις 28/01/2024 έγινε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δελβινακιωτών Αθήνας και απολογισμός των πεπραγμένων του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολούθησαν αρχαιρεσίες, όπου εκλέχτηκε νέο Δ .Σ. της Ένωσης, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΜΑΓΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΜΠΟΝΙΤΣΗ ΙΝΩ

ΑΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΣΙΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΤΑΜΙΑΣ: ΠΑΤΣΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ 

ΜΕΛΗ:

ΖΑΧΑΡΗ ΚΙΚΗ

ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΝΕΛΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΤΣΙΑΒΟΣ ΧΑΡΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡ. ΜΕΛΗ:

ΣΙΜΟΥ ΟΛΓΑ,

ΝΑΤΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Άρτα: Συνελήφθη ανήλικος αλλοδαπός για απειλή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων

 


Συνελήφθη χθες (4-2-2024) το βράδυ από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας ανήλικος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απειλή και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Για την ίδια υπόθεση συνελήφθησαν οι γονείς του ανήλικου για παραμέληση της εποπτείας του.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία που διατυπώθηκε σε βάρους από έτερο ανήλικο για απειλές που είχε εκφράσει σε βάρος του μέσω εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης την προηγούμενη ημέρα (2-2-2024), ενώ στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μία σιδερογροθιά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Γίνε εθελοντής δότης μυελού των οστών στα διαγνωστικά κέντρα HealthSpot

 


Τα Διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot στηρίζουν μια σημαντική πράξη βοήθειας προς το συνάνθρωπο και αποτελούν πλέον συνεργαζόμενο κέντρο  του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» πραγματοποιώντας εγγραφές εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Τα HealthSpot, με τη στήριξη του HHYPERLINK "https://www.hhg.gr/el/"ellenic Healthcare Group (HHG), του κορυφαίου παρόχου υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, στοχεύουν να συνεισφέρουν στις ανάγκες μεταμόσχευσης μυελού των οστών από συμβατούς δότες, σε ασθενείς, παιδιά και ενήλικες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της δωρεάς μυελού των οστών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν χωρίς ραντεβού στα HealthSpot, σε 4 σημεία στην Αττική: Κηφισιά (Λεβίδου 16), Περιστέρι (Παναγή Τσαλδάρη & Σαρανταπόρου 1), Γλυφάδα (Λεωφ. Βουλιαγμένης & Γρηγορίου Λαμπράκη 62), Ραφήνα (Βασιλέως Γεωργίου Β΄ &Τριγλίας) καθώς και στο νησί της Σαντορίνης (Μεσαριά) και μέσω μιας απλής διαδικασίας να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. 

Η διαδικασία περιλαμβάνει συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής και καταγραφή σύντομου ιατρικού ιστορικού καθώς και λήψη με μπατονέτα στοματικού επιχρίσματος (σιέλου).

Σημειώνεται ότι η αλλογενής μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή αλλιώς μυελού των οστών αποτελεί μία καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από τον συμβατό με τον ασθενή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα.

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση «Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης (που έχει συνάψει γάμο το έτος 2022) της Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» του Δήμου Πωγωνίου.

 


Πρόσκληση «Περί χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης για προίκιση άπορης κόρης  (που έχει  συνάψει γάμο το έτος 2022) της Τ.Κ. Βήσσανης Δ.Ε. Δελβινακίου  από το Κληροδότημα «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ» του Δήμου Πωγωνίου.

Περισσότερα: https://pogoni.gr/%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af-%cf%87%ce%bf%cf%81%ce%ae%ce%b3%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%ba/?fbclid=IwAR03O4SaNlPulhB2_CEZ3XvkBmzja-XGwPyCu5b5PfPg-Z8FmeO58GM1JUs

Άρτα: Σύλληψη για κλοπή πορτοφολιού από αυτοκίνητο

 


Συνελήφθη προχθές (3-2-2024) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, νωρίτερα ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει από σταθμευμένο αυτοκίνητο,  πορτοφόλι που περιείχε χρηματικό ποσό -30- ευρώ και διάφορες τραπεζικές κάρτες.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό, το οποίο και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου

 


Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Υπογονιμότητα ανδρών: Προσοχή στην COVID-19!

 


Την πατρότητα στερείται ένας στους έξι άνδρες παγκοσμίως, αφού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αυτό είναι το ποσοστό των υπογόνιμων ζευγαριών. Ο αριθμός τους ελάχιστα διαφοροποιείται μεταξύ των χωρών και είναι ανεξάρτητος από την οικονομική κατάστασή τους. Σε παραπλήσια συμπεράσματα κατέληξε μια μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία έδειξε ότι 1 στις 5 γυναίκες δεν τεκνοποιεί.

«Τα τελευταία χρόνια η ανδρική υπογονιμότητα αυξάνεται ραγδαία. Υπολογίζεται ότι στις μισές περιπτώσεις το πρόβλημα ξεκινά από τους άνδρες και ο κατάλογος των αιτιών είναι μεγάλος. Έχει παρατηρηθεί ότι η ποιότητα του σπέρματός τους υποβαθμίζεται. Επίσης, ολοένα και περισσότεροι αντιμετωπίζουν ανωμαλίες στο ουρογεννητικό σύστημα και εμφανίζουν καρκίνο στους όρχεις», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Για την πλειονότητα των ανδρών με υπογονιμότητα ευθύνονται περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, η αύξηση του σωματικού βάρους, το άγχος, η χρήση κάνναβης, η χρόνια χρήση γλυκοκορτικοειδών, η έκθεση σε πολλά οιστρογόνα ή τεστοστερόνη, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα ή το άτμισμα, όπως και η έκθεση των όρχεων σε υψηλές θερμοκρασίες. Η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι άνδρες στην καθημερινή ζωή τους έχει επίσης ενοχοποιηθεί από μελέτες.

Στις αιτίες πρέπει να προστεθούν γενετικοί λόγοι αλλά και ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η κιρσοκήλη, η στυτική δυσλειτουργία, η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Cushing, η δυσλειτουργία του υποθαλάμου ή της υπόφυσης, που παράγουν ορμόνες για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των όρχεων. Επίσης, η υπερπλασία των επινεφριδίων και η ύπαρξη αυτοάνοσων διαταραχών, οι τραυματισμοί και οι λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολία απόκτησης απογόνων.