Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Τρίμηνη παράταση για τα σφαγεία Κεφαλόβρυσου

Ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δημοτικών σφαγείων του Δήμου Πωγωνίου σε Κεφαλόβρυσο- Παρακάλαμο, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κα Τατιάνας Καλογιάννη και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πωγωνίου Κωνσταντίνου Καψάλη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του Δήμου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν προβλήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των Κοινοτικών οδηγιών και τα οποία έχουν καταγραφεί από τους ελέγχους που έγιναν από την αρμόδια υπηρεσία.
Η Αντιπεριφερειάρχης κα Τατιάνα Καλογιάννη, υπογράμμισε ότι η Περιφερειακή Αρχή, μέσω της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Π.Ε. Ιωαννίνων, είναι πρόθυμη να συνδράμει σε συμβουλευτικό και τεχνικό επίπεδο το Δήμο για την εκτέλεση των απαιτούμενων συμπληρωματικών εργασιών, τονίζοντας ότι η λειτουργία των περιφερειακών σφαγείων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην παραμεθόριο περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και των κτηνοτρόφων μας.
Από την Αντιπεριφερειάρχη κα Τατιάνα Καλογιάννη, προτάθηκε και έγινε αποδεκτό από το Δήμαρχο Κωνσταντίνου Καψάλη, όπως δοθεί τρίμηνη (μέχρι 31 Μαρτίου 2012), παράταση λειτουργίας του Δημοτικού Σφαγείου Κεφαλόβρυσου, ώστε να αποκατασταθούν οι ελλείψεις που έχουν περιγραφεί στις Εκθέσεις Ελέγχου των κτηνιάτρων.
Στο πλαίσιο της συζήτησης από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων, ανακοινώθηκε επίσης ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή φαινομένων υπαίθριας σφαγής ζώων.


ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

Super League: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΟΦΗ 0-0

Ποδαρικό με "λευκή" ισοπαλία!!!

Ευκαιρίες υπήρχαν και από τις δύο πλευρές, με πρωταγωνιστές τους Μπακαγιόκο, Πατσατζόγλου και Κώτσιο από τη μια πλευρά και Μάντζιο, Τζόρντι Λόπεθ και Σίσιτς από την άλλη. Πολύ μεγάλη ευκαιρία είχε στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο ΠΑΣ για να ανοίξει το σκορ, όταν το σουτ του Τζάνη η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι του Κάρολ.
ΠΑΣ Γιάννινα: Φεγκρούς, Πατσατζόγλου, Μπουζίντ, Κώτσιος, Βάντερσον, Τζημόπουλος, Μπεσέρα, Βίλα, Γεωργίου, Σκούφαλης, Μπακαγιόκο.
ΟΦΗ: Κάρολ, Γαλανόπουλος, Ταυλαρίδης, Γεωργίου, Μπουλούτ, Τζόρντι Λόπεθ, Σίσιτς, Μπούρμπος, Βερόν, Κάλαϊζιτς, Μάντζιος.
Μοιρασμένο ήταν το παιχνίδι στα Γιάννενα με τις δύο ομάδες να προσπαθούν με κάποια μακρινά σουτ να κάνουν τη ζημιά στον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Τι κερδίζουν το 2012 καταθέτες και δανειολήπτες

Υψηλά επιτόκια σε καταθέσεις, χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά -κυρίως- δάνεια φέρνει το 2012.
Με αποτέλεσμα να είναι ευνοημένοι και οι καταθέτες και οι δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το επιτόκιο του ευρώ αναμένεται φέτος να ακολουθήσει πτωτική τροχιά, ευνοώντας όσους αποπληρώνουν στεγαστικά δάνεια. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, η συνεχιζόμενη διαρροή των καταθέσεων ευνοεί τους καταθέτες, καθώς οι τράπεζες προσφέρουν ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας, που συχνά ξεπερνούν το επίπεδο του 5%.
Από τον Ιανουάριο του 2010, τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία και τον περασμένο Νοέμβριο υποχώρησαν στα 174 δισ. ευρώ, από 176,42 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2011 και 183,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο 2011. Την τελευταία διετία (Ιανουάριος 2010- Νοέμβριος 2011) οι διαρροές έφτασαν τα 63,2 δισ. ευρώ, που είναι και η μεγαλύτερη μείωση που σημειώθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας στην imerisia.gr, «το μέλλον είναι άδηλο». Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής -όπως εκτιμούν τραπεζίτες και αναλυτές-, είναι ότι τα επιτόκια των καταθέσεων και ειδικά στους λογαριασμούς προθεσμίας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Σήμερα ακόμα και για ποσά της τάξης των 20.000 με 30.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια 4,5% με 5%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα επιτόκια φτάνουν και το 6,5%. Μάλιστα ακόμα και για καταθέσεις προθεσμίας ύψους μόλις 5.000 ευρώ οι τράπεζες προσφέρουν επιτόκια πάνω από 4%.
Αν δε το ποσό κατάθεσης υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, τότε ο καταθέτης μπορεί να πετύχει ύστερα από προσωπική διαπραγμάτευση με την τράπεζα ακόμα υψηλότερο επιτόκιο της τάξης του 7% ή και 8%.
Καθώς λοιπόν οι τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στις καταθέσεις, που διαρκώς συρρικνώνονται, θα εξακολουθήσουν -παρά τις προβλέψεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ- να προσφέρουν «απαγορευτικά» για τις ίδιες επιτόκια, τουλάχιστον για όσο διάστημα θα είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά.
Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα «ελαφρύνει» σημαντικά τις δόσεις των στεγαστικών κυρίως δανείων, που είναι συνδεδεμένα με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, προσφέροντας σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά.
Οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2012 ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα προχωρήσει και σε νέες μειώσεις του επιτοκίου του ευρώ, το οποίο δεν αποκλείεται να διαμορφωθεί ακόμα και στο 0,5% από το 1% σήμερα.
Ας σημειωθεί ότι από τη μείωση του επιτοκίου κατά 1 μονάδα, ο δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια έχει όφελος πάνω από 100 ευρώ στη μηνιαία δόση του.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος έχει στεγαστικό με σταθερό επιτόκιο και το «γυρίσει» σε κυμαινόμενο μπορεί να πετύχει μείωση ακόμα και 2 μονάδες (από το 5,5% στο 3,5%) που σημαίνει ότι για δάνειο 150.000 ευρώ με διάρκεια 20 χρόνια το μηνιαίο «κέρδος» του θα είναι τουλάχιστον 150 ευρώ.
Κέρδος όμως θα έχουν και όσοι θελήσουν να προχωρήσουν σε συγκέντρωση οφειλών σε ένα δάνειο. Να «πακετάρουν» δηλαδή χρέη από πιστωτικές κάρτες, ανοικτά ή προσωπικά δάνεια που έχουν στην ίδια τράπεζα σε ένα νέο δάνειο. Στην περίπτωση αυτή θα τιμολογηθούν με χαμηλό ?σε σχέση με το παρελθόν- επιτόκιο, ενώ θα μπορούν να αποπληρώσουν την οφειλή τους σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η Κομισιόν ζητά πίσω 424 εκ ευρώ από παράνομες επιδοτήσεις!

Δόθηκαν, μέσω του ΕΛΓΑ ,στους αγρότες, την περίοδο 2008-2009.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί αν οι πληρωμές συμβιβάζονται με την κοινοτική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η ΕΕ εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008, φθάνοντας έτσι το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατ. ευρώ.
Μετά από τρία χρόνια συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων, η Επιτροπή αποδέχθηκε τελικά τα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών, αλλά για την αιτιολόγηση των 378 από το σύνολο των 802 εκατ. ευρώ.
Έτσι, σύμφωνα με απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, το συνολικό ύψος των παράνομων κρατικών ενισχύσεων, που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ.
Όπως τονίζει το υπουργείο, ποσό 500 περίπου εκατ. ευρώ θα βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό και τα ελλείμματα. Και αυτό, χωρίς να συνυπολογίζονται επιπλέον πρόστιμα άνω των 220 εκατ. ευρώ το χρόνο, που παρακρατούνται από την ΕΕ για παραλείψεις και παρατυπίες των προηγούμενων χρόνων, που επίσης επιβαρύνουν τα ελλείμματα της χώρας.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση, η Επιτροπή θέτει προθεσμία τεσσάρων μηνών για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών. Επίσης ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8-2-2012.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ελλάδας, ζητώντας την επιβολή κατ' αποκοπή ποσών ή και χρηματικής ποινής. Η απόφαση μάλιστα είναι άμεσα εκτελεστή.
Οι κοινοτικές επιδοτήσεις της ελληνικής γεωργίας ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως πέραν των εθνικών χρηματοδοτήσεων του κλάδου. Τα ποσά αυτά, αν διαχειριστούν ορθολογικά, αντιπροσωπεύουν το 40% του εισοδήματος των αγροτών και το 75% των γεωργικών επενδύσεων.


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 6 εκ. ευρώ ευρώ για την αποπληρωμή εκτελεσμένων έργων του «ΘΗΣΕΑ»


Σημαντική οικονομική τόνωση για τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, τη βελτίωση των υφιστάμενων και των παρεχομένων υποδομών αλλά και για ολόκληρο τον εργοληπτικό κόσμο της Ηπείρου, αποτελεί η εκταμίευση κονδυλίων ύψους 5.113.818,15 ευρώ, που εξασφαλίστηκε για την αποπληρωμή εκτελεσμένων έργων στους ΟΤΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, τα οποία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα «Θησέας».
Η απόφαση, με ημερομηνία 30 Δεκεμβρίου 2011, του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά την καταβολή οφειλών προς τους εργολήπτες, τους μελετητές και τους προμηθευτές για εκτέλεση δημοτικών και διαδημοτικών έργων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του έτους 2010, που αντιστοιχούν σε 208 δράσεις έργων.
Επίσης, με άλλη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2011, εκταμιεύτηκαν κονδύλια ύψους 906.444,67 ευρώ για την αποπληρωμή εκτελεσμένων δημοσίων έργων, που είναι ενταγμένα στις οριζόντιες δράσεις του προγράμματος «Θησέας».
Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, μέσα στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα, συνεχίζει να βρίσκεται καθημερινά σε μόνιμη επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία και να προωθεί την όσο το δυνατό συντομότερη ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου για το πρόγραμμα «Θησέας», προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις στις Περιφέρειες ευθύνης της.

Προσφυγή στο ΣτΕ κατά της μείωσης των συντάξεων

Να ακυρώσουν την απόφαση του υπουργού εργασίας που επιβάλλει την μείωση των συντάξεων, ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ και δεκάδες συνταξιούχοι. Με τις προσφυγές τους στρέφονται κατά της υπ’ αριθμ. ΑΠΦ 80000/014.26177/ απόφασης του υπουργού Εργασίας που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν. 4024/2011 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.).

Όπως αναφέρουν στην προσφυγή τους με την συγκεκριμένη απόφαση, συνταξιούχοι όλων των κύριων φορέων ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, έχασαν το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ σε ποσοστό 40% από 1.11.2011.
Για την επίμαχη μείωση, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (άρθρο 38 του Ν. 3863/2010) και της επιπλέον εισφοράς του άρθρο 44 του Ν. 3986/2011.
Επιπρόσθετα, με την παράγραφο 2 του ίδιου νόμου περιεκόπη σε ποσοστό 20% το ποσό της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει το ποσό των 1.200 ευρώ των συνταξιούχων των κύριων φορέων ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι δεν εμπίπτουν στην προηγούμενη μείωση. Για την εν λόγω μείωση λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης που εναπομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011.
Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η επίμαχη απόφαση παραβιάζει το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


ΠΗΓΗ: www.protothema.gr