Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Κεράσοβο Πωγωνίου: Τελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κερασόβου

Χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου, τελέστηκε σήμερα η επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος Κερασόβου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, την Τοπική Κοινότητα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου και την Ένωση Κερασοβιτών Ηπείρου.
Το Κεράσοβο έγινε στόχος των ναζιστικών στρατευμάτων στις 15 Αυγούστου 1944, όταν η γερμανική θηριωδία κατέστρεψε το χωριό καίγοντας 99 σπίτι και στέλνοντας στο θάνατο 28 κατοίκους.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα και σημείωσε ότι ο  άμαχος πληθυσμός έχει πληρώσει με την ίδια του τη ζωή τη σκληρότητα των γερμανών.
 «Είμαστε εδώ σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής στις 28 ψυχές που χάθηκαν εκείνη την μοιραία ημέρα. Είμαστε εδώ για να πούμε ότι δεν έχουμε ξεχάσει και δεν πρόκειται να ξεχάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε να ζητούμε απαντήσεις και το κάνουμε. Η ιστορία των ολοκαυτωμάτων δεν έχει τελειώσει. Θα παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχουμε και θα συνεχίσουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στις ψυχές που χάθηκαν τόσο απάνθρωπα» τόνισε.
Ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι η σημερινή εκδήλωση δεν πραγματοποιείται ως  υπενθύμιση της γερμανικής αγριότητας αλλά ως επισήμανση ότι τα φαινόμενα ανθρώπινης θηριωδίας πρέπει να μείνουν ανεπανάληπτα.
Για μία θυσία που δε θα ξεχαστεί ποτέ έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτα Μητροκώστα ενώ ο Έφορος Πολιτισμού της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ. Κωνσταντίνος Μάτσιας τόνισε ότι οι νέοι του Πωγωνίου είναι το μέλλον του τόπου.
Ο Πρόεδρος την Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπυρος σημείωσε ότι το Πωγώνι έχει πληρώσει με αίμα τους κατακτητές και η πολιτεία οφείλει να δείξει το δέοντα σεβασμό ενώ στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. κ. Αντώνης Βασιλείου λέγοντας ότι οι δυσκολίες που βιώνει η χώρα έχουν δώσει άλλες προτεραιότητες στην κυβέρνηση αλλά προκείται για ένα ζήτημα που δε θα ξεχαστεί. Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος του Δικτύου Μαρτυρικών χωριών και πόλεων απευθύνοντας το ερώτημα αν και πότε η πολιτεία προχωρήσει το ζήτημα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων.
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην υπουργός κ. Αντώνης Φούσας τονίζοντας ότι η Ελλάδα βιώνει δύσκολες στιγμές με την ευθύνη να βαρύνει τους πολιτικούς και κάλεσε τους πολίτες να είναι ενωμένοι.
Ιδιαίτερη συγκινητική ήταν η στιγμή που ένας επιζών, ο κ. Λιάγκος Δημήτρης, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους τις στιγμές που έζησε κατά την γερμανική επίθεση. Ο κ. Λιάγκος που ήταν 8 ετών την ημέρα του ολοκαυτώματος και οι μνήμες έχουν παραμείνει άσβεστες με τον πόνο να είναι εμφανής ακόμη και σήμερα.
Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Χρήστος Γκόγκος ο οποίος αναφέρθηκε στην επίθεση αλλά και στις ηρωικές πράξεις των Κερασοβιτών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. «Συνολικά χάθηκαν 28 άνθρωποι. Κάποιοι  από αυτούς εκτελέστηκαν ομαδικά, άλλοι χάθηκαν από τις κακουχίες. 
Η «χτικιαρότρυπα», η σπηλιά που μέχρι τότε είδε το θάνατο φυματικών, έγινε τόπος μαζικής εκτέλεσης 11  συνανθρώπων μας. Από τις βαναυσότητες των ναζί δε γλίτωσαν ούτε και αυτά τα μικρά παιδιά! Παράλληλα οι επιδρομείς άρχισαν να βάζουν φωτιά στα σπίτια. Τα Κεράσοβο μετατράπηκε σε επίγεια κόλαση. 99 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ το μοναδικό οίκημα που διασώθηκε χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως στρατηγείο και έδρα του πυροβολικού τους. Από την επίθεση διασώθηκε και ο Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου.Η μανία των ναζιστικών στρατευμάτων συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες σκοτώνοντας κι άλλους κατοίκους του χωριού που είχαν καταφύγει στη γύρω περιοχή. 
Σήμερα, 73 χρόνια αργότερα, ακόμη έχουμε την αίσθηση ότι ακούμε τις κραυγές των συνανθρώπων μας, ότι μυρίζουμε στον αέρα τα αποκαΐδια. Ο πόνος έχει μνήμη, αγαπητοί συνδημότες. Έχει μνήμη τόσο δυνατή όσο τίποτα άλλο και δυστυχώς, η ιστορία της περιοχής μας, έχει πάρει πολύ πόνο…» ανέφερε.
Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και γεύμα με νηστίσιμα εδέσματα.


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Γιάννης Καραγιάννης: Το ζήτημα της ασφάλειας των ακριτικών περιοχών δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις

Ο βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης παρευρέθηκε την Κυριακή, 13 Αυγούστου, στην ημερίδα με θέμα την ασφάλεια στο ακριτικό Πωγώνι, που διοργάνωσαν στη Βήσσανη Πωγωνίου η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου, ο Δήμος Πωγωνίου, η Τοπική Κοινότητα Βήσσανης, η Αδελφότητα Βησσανιωτών «Η Αρετή», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης «ΑΒΕΛ» και η Περιφέρεια Ηπείρου.
Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στο θέμα των θερμικών καμερών που θα ενισχύσουν το έργο της τοπικής αστυνομίας, μεταφέροντας τις διαβεβαιώσεις που έλαβε πρόσφατα από τον υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα και συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ. για την προσπάθεια που καταβάλει στο θέμα της ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές, σημειώνοντας με έμφαση ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Επισήμανε ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πωγωνίου θα πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα τα προγράμματα και ειδικά το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής και την ανάδειξη των μοναδικών κτηνοτροφικών της προϊόντων.

"Η ανάπτυξη καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών για είσοδο της Αλβανίας στην ΕΕ θα αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες σταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής" τόνισε στο κλείσιμο της τοποθέτησής του ο Γιάννης Καραγιάννης.

Δήμος Πωγωνίου: Ημερίδα αλληλεγγύης και οδοιπορικό υγείας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ώρα 7:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Δερβιτσάνης


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμος Πωγωνίου και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρία, σας προσκαλούν στην ημερίδα αλληλεγγύης και το οδοιπορικό υγείας για την πρόληψη ιατρικών παθήσεων  που θα πραγματοποιηθεί στη γείτονα Αλβανία.
Η ημερίδα εντάσσεται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής για την ενημέρωση των πολιτών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Δρόπολης.
Κορυφαίοι επιστήμονες θα αναφερθούν τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις και θα δώσουν πολύτιμες συμβουλές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων Δερβιτσάνης.
Συντονιστής θα είναι ο κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, Σ. Διευθυντής – Ε. Καθηγητής Καρδιολογίας.

Στο οδοιπορικό θα συμμετέχουν επίσης ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Πατούλης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Καψάλης κι ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών Γεννάδιος: Το νέο ΔΣ του Συλλόγου

Μετά τις εκλογές της 11/8/2017 το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου "ο Γεννάδιος'' είναι το εξής:
Πρόεδρος: ΚΥΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΥΡΩΝ
Αντιπρόεδρος: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΓΚΟΝΗΣ
Γραμματέας: ΤΣΑΜΠΑ ΑΝΘΟΥΛΑ
Ταμίας: ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Μέλος-Έφορος Εκδηλώσεων: ΤΖΑΒΕΛΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

Βίτσια στο σεξ: πρώτο το στοματικό στη λίστα των Ελλήνων!

Τι έδειξε νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου για τα «ανομολόγητα πάθη» των Ελλήνων

Στοματικό σεξ, πορνό, «παραγωγή» ροζ σκηνών και αποστολή τους μέσω «έξυπνων» συσκευών, σεξ σε δημόσιο χώρο ή σε φτηνά ξενοδοχεία, με τρίτους να… κοιτάνε, αλλά και «αποκαθήλωση» του πρωκτικού σεξ μεταξύ των ομοφυλόφιλων… Η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου «ξεγυμνώνει» τους Έλληνες εραστές, αποκαλύπτοντας τα πιο συνηθισμένα βίτσια τους στο σεξ.
Η καταγραφή των στοιχείων γινόταν για δυο χρόνια και συμμετείχαν δύο χιλιάδες ζευγάρια, που κλήθηκαν να μιλήσουν χωρίς ντροπή για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Αναφερόμενος στα ευρήματα, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PSC, PhD, ουρολόγος - ανδρολόγος, πρόεδρος του International Andrology και του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, διευθυντής Τμήματος Σεξουαλικής Υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, επισημαίνει:
«Η φύση έχει προβλέψει να εφοδιάζει με σωματικές ηδονές τον άνθρωπο, είτε πρόκειται για την αναπαραγωγή του είδους, είτε για μία απλή σωματική εκτόνωση, που ονομάζεται οργασμός. Η ντροπή, η ενοχή και η τιμωρία δεν αποτρέπουν την σωματική ηδονή, μάλλον την ευοδώνουν… Η παραβίαση του κανόνα και της απαγόρευσης φαίνεται αιώνες τώρα να ενισχύει την σεξουαλική ηδονή, παρά τις χιλιάδες ηθικές εντολές, με τις οποίες οι πολιτισμοί και οι θρησκείες προσπάθησαν να τιθασεύσουν το δαιμόνιο της Διοτίμας».

Βήσσανη Πωγωνίου: Το θέμα της ασφάλειας στο ακριτικό Πωγώνι αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στην Ημερίδα

Το θέμα της ασφάλειας στο ακριτικό Πωγώνι αναδείχθηκε ως κυρίαρχο στην ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 στη Βήσσανη, η Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου.
Στην ημερίδα επισημάνθηκε η ανάγκη εμπέδωσης του αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους της περιοχής που τα τελευταία χρόνια γίνονται μάρτυρες αλλεπάληλων κρουσμάτων ληστειών, διαρρήξεων κι επιθέσεων.
Την ημερίδα άνοιξε ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Γρηγόρης Άρμπυρος που επεσήμανε ότι το Πωγώνι περιμένει τη στήριξη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου. «Παρότι γαμπρός στην περιοχή ο υπουργός,  δεν μας προσέχει όσο θα έπρεπε» σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα συνεργασίας σε όλους τους φορείς τονίζοντας ότι οι συντονισμένες κι ενωμένες προσπάθειες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και σημείωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος μπορεί να επιλυθεί με την χρήση θερμικών καμερών που έχει υποσχεθεί η πολιτεία. «Επιβάλλεται να είμαστε όλοι ενωμένοι. Γνωρίζουμε τα προβλήματα και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε απόφαση της πολιτείας που μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για τους δημότες μας. Καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης Κεφαλοβρύσου και Καστάνιανης κι επιμένουμε στην αύξηση των σωμάτων ασφαλείας. Οφείλω όμως να συγχαρώ όλους τους συνοριακούς φύλακες και όλα τα σώματα ασφαλείας που υπερβάλλουν εαυτόν και παρά τις ελλείψεις σε εξοπλισμό προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» είπε. Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε παράλληλα σε τρία σημαντικά θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη στο Δήμο Πωγωνίου και συγκεκριμένα στο Αιολικό Πάρκο, τις εξορύξεις πετρελαίου και την Ιόνια Οδό. «Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η συνέχιση της Ιόνιας Οδού έως την Κακαβιά θα ενταχθεί σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Οι οδικοί άξονες σε συνδιασμό με το Αιολικό Πάρκο και τις εξορύξεις πετρελαίου μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη στην περιοχή και συγχρόνως να προσφέρουν εκατοντάδες θέσεις εργασίας» τόνισε.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Καραγιάννης μετέφερε τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα για την αποστολή των θερμικών καμερών κι επεσήμανε ότι το Πωγώνι έχει όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης.
Ο Βολευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε ότι η αύξηση της αστυνομικής δύναμης είναι πολιτικό θέμα λέγοντας παράλληλα ότι την ώρα που Ελληνική Αστυνομία σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, τα μεθόρια χωριά αισθάνονται ανασφάλεια.

Ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Ηπείρου κ. Κώστας Σκούμας δήλωσε ότι στόχος της Αστυνομικής Διεύθυνσης είναι να αισθάνονται όλοι οι πολίτες ασφαλείς κι αναφέρθηκε στο πολύπλευρο πλέγμα δράσεων που έχει αναπτυχθεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Πωγωνίου κ. Δημήτρης Ντότης τόνισε ότι σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια, το Δημοτικό Συμβούλιο στέκεται σύσσωμο και σημείωσε ότι η πολιτεία έχει εγκληματίσει εγκαταλείποντας το Πωγώνι.
Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Νικολάου και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βήσσανης κ. Νίκος Σιούτης, ενώ μέλης της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων κι Ενώσεων Πωγωνίου αναφέρθηκαν σε δράσεις Δήμων του εξωτερικού για την αύξηση της ασφάλειας καθώς κι ανάπτυξης μέσω  νέων επενδύσεων.
Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου, την Αδελφότητα Βησσανιωτών «Η Αρετή», το Πολιτιστικό Σύλλογο Βήσσανης «Άβελ» και την Τοπική Κοινότητα Βήσσανης.

Περιστέρι Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 17 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Πέμπτη 17 Αυγούστου, στο Περιστέρι Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: Party στο Plegma Cafe Bar, την Πέμπτη 17 Αυγούστου


Δολιανά Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 16 Αυγούστου

Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τετάρτη 16 Αυγούστου, στα Δολιανά Πωγωνίου.