Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Σε αναμονή της απόφασης για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Η υπουργική απόφαση για το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης του «κουρεμένου» κατά 50% το επιδόματος θέρμανσης  έχει σταλεί στο Εθνικό Τυπογραφείο για να πάρει ΦΕΚ.
Στη συνέχεια, θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Η απόφαση, που έρχεται μετά τα κοινωνικά μερίσματα, αναμένεται να «κουρεύει» κατά 50% το επίδομα.
Το σχέδιο της υπουργικής απόφασης για το επίδομα θέρμανσης φέρνει δύο αλλαγές:
1.  Το επίδομα από 25 λεπτά το λίτρο, θα περιοριστεί περίπου στα 12,5 λεπτά το λίτρο. Έτσι δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θα το λάβουν το 2018 μειωμένο.
2. Λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης και με δεδομένο ότι το σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμη οι προθεσμίες θα μεταφερθούν. Πέρυσι όποιος έκανε αίτηση μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου μπορούσε να εισπράξει το επίδομα στο τέλος Ιανουαρίου. Φέτος το πιθανότερο είναι το επίδομα να πληρωθεί Φεβρουάριο για όσους υποβάλουν την αίτηση, για το πετρέλαιο που έχουν αγοράσει, εντός του Ιανουαρίου. Άλλη μια πληρωμή θα γίνει τον Ιούνιο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης παραμένουν ως εξής:

Καχριμάνης Αλέξανδρος: Έντονο παραμένει το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, με αφορμή την μερική κύρωση των δασικών χαρτών της Π.Ε. Ιωαννίνων δήλωσε ότι «το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες φαίνεται τώρα και θα φανεί πιο έντονα στο μέλλον».
Πολλοί νόμιζαν ότι όλο αυτό το διάστημα συζητάγαμε για να συζητάμε. Υπάρχουν ιδιοκτήτες κτημάτων που τα είχαν από τον παππού τους, και τα οποία ανέκαθεν τα θεωρούσαν δικά τους, ξαφνικά βλέπουν ότι έγινε δασική έκταση και ανήκει πλέον κατά τεκμήριο στο δημόσιο.
Το παράδοξο είναι ότι κάποιοι τοπικά τουλάχιστον λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και αυτά που θέτει ο κ. Καχριμάνης είναι άνευ αντικειμένου. Τώρα όμως θα τα βρούμε μπροστά μας.

Ήδη άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους εκεί που γίνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Το Δημόσιο ως ιδιοκτήτης των εκτάσεων αυτών πλέον δίνει τις άδειες, προκαλώντας τις διαμαρτυρίες εκείνων που θεωρούσαν δικά τους τα χωράφια που ήταν ίσως παρατημένα. Καταλαβαίνετε ότι είμαστε μια χώρα του παραλόγου, των ακραίων καταστάσεων. Ποτέ δεν σεβαστήκαμε τον πολίτη και αυτά θα τα πληρώνουμε για χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που φτάσαμε εδώ με διάφορες απαξιώσεις αλλά και χωρίς ποτέ να φτάνουμε στη ρίζα του προβλήματος και μάλιστα όταν τελικά αυτό εμφανίζεται να μη παίρνουμε ευθύνες».

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού, σταδιακά με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο  προβλέπει επιδείνωση του καιρού, σταδιακά με ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις.
Αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και σταδιακά η δυτική Στερεά. Αργά τη νύχτα πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς (πάνω από τα 1.200 μέτρα).
- Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και βαθμιαία από το μεσημέρι η Πελοπόννησος, η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν πρόσκαιρα τα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Το βράδυ η Κρήτη και τη νύχτα οι Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (περίπου πάνω από 800 μέτρα), πιθανόν της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από 900 μέτρα) και της βόρειας Πελοποννήσου (πάνω από 1.200 μέτρα).
- Την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου μέχρι το πρωί η ανατολική Μακεδονία, μέχρι το βράδυ η Κρήτη, οι Κυκλάδες, η Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Κατά διαστήματα πιθανόν το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική και νότια Πελοπόννησος.
Οι χιονοπτώσεις έστω και εξασθενημένες θα συνεχιστούν στα δυτικά και βόρεια ορεινά (περίπου από τα 800 μέτρα).

Κακαβιά Πωγωνίου: Συλλήψεις για πλαστά διαβατήρια


Συνελήφθη, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, μία 27χρονη υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενη για πλαστογραφία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί αλλοδαπών. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν την 27χρονη, διότι κατά τον διαβατηριακό έλεγχο στο σημείο εξόδου, διαπιστώθηκε ότι κατείχε διαβατήριο αλβανικών αρχών, το οποίο έφερε πλαστές σφραγίδες εισόδου - εξόδου και το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως δικαιολογητικό, προκειμένου να εξασφαλίσει άδεια διαμονής. Το παραπάνω έγγραφο κατασχέθηκε.
Συνελήφθη, χθες  μετά τα μεσάνυχτα στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία, κλοπή, και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 30χρονο, διότι κατά τον έλεγχο, κατείχε και επέδειξε αλβανικό διαβατήριο, το οποίο έφερε επικολλημένη κλεμμένη ελληνική άδεια διαμονής.
Το παραπάνω διαβατήριο κατασχέθηκε.

Σύλληψη 17χρονου αλλοδαπού την Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 17χρονου αλλοδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πάτρας, καθώς και του 38χρονου αλλοδαπού άμεσου συνεργού του.
Συγκεκριμένα, ο 17χρονος σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Τμήματος Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών στον επιβατικό σταθμό του νότιου λιμένα Πατρών, πριν την επιβίβασή του σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα, με την άμεση συνέργεια του 38χρονου, ο οποίος θα τον συνόδευε και θα ταξίδευε μαζί του.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές σε ταμεία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ρύθμιση των χρεών των οφειλών χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που χρωστούν προς τα ταμεία κάτω από 50.000 ευρώ.
Με την ένταξη στη ρύθμιση 120 δόσεων ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις υπαγωγής σε αυτήν θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018.
Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον: (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.

Πρωτοποριακή επέμβαση διορθώνει την ομφαλοκήλη χωρίς τομή στους μυς

Μία εξελιγμένη, ρομποτική επέμβαση για την αποκατάσταση ομφαλοκήλης χωρίς να γίνει τομή στους μυς της κοιλιάς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο Metropolitan.
Η επέμβαση διενεργήθηκε με το σύστημα Da Vinci και στη διάρκειά της διορθώθηκε ταυτοχρόνως και η διάταση λευκής γραμμής που επίσης είχε η 44χρονη ασθενής.
Όπως εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Διαμαντής Θωμάς, MD, PhD, FACS, διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, η λευκή γραμμή είναι ένας τένοντας στη μέση γραμμή της κοιλιακής χώρας (ανατομικά εκτείνεται από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό), που δημιουργείται από τη συνένωση δύο κοιλιακών μυών (λέγονται ορθοί κοιλιακοί μύες).
Ο τένοντας αυτός μπορεί να χαλαρώσει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή όταν ένα άτομο πάρει πάρα πολλά κιλά και δεν επανέρχεται πάντοτε μετά τον τοκετό ή την απώλεια του περίσσιου βάρους, αλλά εμφανίζεται στην κοιλιά σαν εξόγκωμα (μπορεί να έχει διάμετρο 2-3 εκατοστά ή και μεγαλύτερη).
«Το χειρουργείο για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης και της διάτασης της λευκής γραμμής με εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (e-TEP) έγινε χωρίς να εισέλθουν τα χειρουργικά εργαλεία στο εσωτερικό της περιτοναϊκής κοιλότητας, δηλαδή στον χώρο όπου υπάρχουν τα εσωτερικά όργανά μας», λέει ο Δρ. Θωμάς. «Ουσιαστικά, έγινε τομή μόνο στο δέρμα και στη συνέχεια δημιουργήσαμε έναν χώρο κάτω από τον ορθό κοιλιακό μυ και πάνω από το περιτόναιο, αποφεύγοντας να κόψουμε τον μυ. Αφού διορθώσαμε την κήλη και την διάταση της λευκής γραμμής, τοποθετήσαμε σε αυτό τον χώρο ένα πλέγμα το οποίο θα αποτρέψει την εκ νέου δημιουργία τους».