Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές σε ταμεία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ρύθμιση των χρεών των οφειλών χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που χρωστούν προς τα ταμεία κάτω από 50.000 ευρώ.
Με την ένταξη στη ρύθμιση 120 δόσεων ο οφειλέτης θα μπορεί να λάβει αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναστέλλεται κάθε διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων και βέβαια θα σταματά ο υπολογισμός περαιτέρω τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
Η ρύθμιση καλύπτει οφειλές που γεννήθηκαν έως τις 31.12.2016 και οι αιτήσεις υπαγωγής σε αυτήν θα υποβάλλονται έως τις 31.12.2018.
Σύμφωνα με την απόφαση που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον: (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.

Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες) υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους Φ.Κ.Α. δεν υπερβαίνουν τις 50.000 ευρώ.