Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ανέλαβαν τα καθήκοντα τους οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες

Ανέλαβαν και τυπικά σήμερα τα καθήκοντά τους, οι νέοι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες. Την επίσημη παρουσίαση τους, έκανε σήμερα παρουσία των απερχόμενων αντιπεριφερειαρχών ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους τρεις απερχόμενους αντιπεριφερειάρχες, οι οποίοι στα πρώτα βήματα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έδωσαν όλο τον εαυτό τους και έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη στην Περιφέρεια Ηπείρου σε σχέση με το αντικείμενό τους. Θέλω να τους ευχαριστήσω γιατί πράγματι έγιναν δουλειές που δεν έγιναν σε άλλες περιφέρειες που αν θέλετε ήταν πολύ μεγαλύτερες από τη δική μας, είχαν και περισσότερους δρόμους να διαβούν. Εύχομαι στους νέους αντιπεριφερειάρχες καλή επιτυχία. Σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που έχουμε, καλούμαστε να παίξουμε έναν ρόλο τέτοιο που θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε την Περιφέρεια της Ηπείρου».

Δήλωση Αγνής Σμπόνια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων

Η Αγνή Σμπόνια, πολιτευτής Ν. Πρέβεζας και εκπαιδευτικός, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των φυλετικών διακρίσεων έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη φυλετικών διακρίσεων η σημερινή, αλλά σίγουρα δε μοιάζει με τις προηγούμενες χρονιές. Οι Ρατσιστικές πρακτικές έχουν δυστυχώς εισβάλει για τα καλά στην καθημερινότητα της ζωής μας και πλέον αποτελούν κίνδυνο για τη δημοκρατία μας.
Η κοινωνία μας όμως, στέκεται απέναντι, δεν φοβάται και ούτε υποτάσσεται σε όσους θέλουν να επιβάλλουν μια ιδεολογική τρομοκρατία και να εμποτίσουν τις ψυχές των Ελλήνων με το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.
Το φετινό μήνυμα δεν είναι επετειακό, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε και να προωθήσουμε όλες αυτές τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν ως Έθνος. Τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ειρήνης της ισότητας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης».

ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Συνέλευση μελών και φίλων την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ. στον Παρακάλαμο

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Πωγωνίου καλεί τα μέλη και τους φίλους στην συνέλευση την Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ. στον Παρακάλαμο.

ΘΕΜΑΤΑ
1.   Οικονομική κατάσταση και πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
2.   Πωγώνι και  Ε.Ο.Ζ..
3.   Πωγώνι και Κέντρο Κράτησης.
4.   Πωγώνι και Καλαμάς.
5.   Πωγώνι και παραγωγική βάση-Γεωργία,  κτηνοτροφία, τουρισμός και πολιτισμός.
6.   Ενημέρωση  των μελών, των φίλων και των κατοίκων του Πωγωνίου από τον ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ..

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού οδικού μεταφορέα


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται πως την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 και ώρα 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού οδικού μεταφορέα.
Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα ΕΛΚΕΠΑ (Στοά Σάρκα, 2ος όροφος).

Εξετάσεις Φαρμακοποιών για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η τελευταία προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών στο Γενικό Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των υποψηφίων Φαρμακοποιών για τις Εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περιόδου Απριλίου 2013, είναι η Παρασκευή 05-04-2013.
Ημερομηνία έναρξης των εξετάσεων είναι η Δευτέρα 15-04-2013.

Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα παρακάτω τηλέφωνα:
1) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Ιωαννίνων
Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26510-87130
2) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Άρτας
Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26813-63512
3) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Θεσπρωτίας
Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26653-60186 & 60184
4) Δ/νση Δημ. Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π. Ε. Πρέβεζας
Τμήμα Φαρμάκων & Φαρμακείων: 26823-62113& 62112
5) Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δ/νση Γραμματείας ΚΕΣΥ, κα. Παπαδοπούλου: 210-8229805.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά

 «ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ»
(Απόσπασμα από το πρακτικό)

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ., αφού διαπιστώθηκε η νόμιμη απαρτία του Δ.Σ. κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. και προτού συζητηθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ζητά από το Δ.Σ. να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση, πριν από τα θέματα που είναι γραμμένα στην ημερήσια διάταξη, και για το ανωτέρω θέμα, ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 παρ. 4 του Δ.Κ.Κ και του άρθρου 7 του Ν. 3852/2010.
Το Δ.Σ. μετά και τη συναίνεση του Δημάρχου, ομόφωνα αποφασίζει να συζητηθεί και να παρθεί απόφαση και για το ανωτέρω θέμα, ως κατεπείγον, προ ημερήσιας διάταξης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος εισηγούμενος στο θέμα, δίνει το λόγο στον Δήμαρχο, ο οποίος μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής: « Πρόσφατα ακούσαμε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια, για την πρόθεση του Υπουργείου, να δημιουργήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Πωγωνίου στις 6-2-2013, εμείς σα Δήμος, δείξαμε την καλή μας πρόθεση για συζήτηση – ενημέρωση για το θέμα της δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή της Κακαβιάς, χωρίς να πάρουμε καμία απόφαση πριν ενημερωθούμε σωστά, θέτοντας παράλληλα κάποια ερώτημα που θα μας βοηθούσαν να πάρουμε την πιο σωστή απόφαση για την περιοχή μας.
Δυστυχώς όμως ούτε αυτό ελήφθη υπόψη από την πολιτική ηγεσία και για μια ακόμη φορά μας αγνόησαν παντελώς, μένοντας έτσι αναπάντητα και τα εύλογα ερωτήματα που είχαμε θέσει όπως:
1. Τι σκέφτονται ευρύτερα για την περιοχή της Κακαβιάς – Τελωνείο.
2. Τι υποδομές θα γίνουν και ποιες οι συνθήκες κράτησης.
3. Πως θα αντιμετωπιστεί η Υγειονομική κάλυψη των κρατουμένων.
4. Πως θα αντιμετωπιστούν τα λύματα που δημιουργούνται.
5. Πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα της ύδρευσης.
6. Πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα της καθαριότητας – αποκομιδής των σκουπιδιών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αλλά και το ότι τέτοια κέντρα κράτησης πρέπει να γίνονται στις εισόδους και εξόδους της χώρας προς τις Ευρωπαϊκές χώρες, όπου στην περιοχή μας είσοδος και έξοδος δεν είναι η Κακαβιά αλλά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και θα πρέπει να γίνει κοντά σ’ αυτό. Επίσης ο Δήμος Πωγωνίου στο Επιχειρησιακό του σχέδιο για την συγκεκριμένη περιοχή προβλέπει άλλου είδους δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με την συγκεκριμένη που προτείνεται, όπως εμπορικό – διακομιστικό κέντρο, αποθηκευτικοί χώροι κ.λ.π.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και άλλους πολλούς πιστεύω ότι η περιοχή της Κακαβιάς δεν μπορεί να ανταποκριθεί για την συγκεκριμένη δράση, εισηγούμαι στο Δ.Σ. να αποφασίσει αρνητικά για τη Δημιουργία Κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά, να μην γίνει λοιπόν τέτοιο κέντρο κράτησης στην Κακαβιά και να καυτηριαστεί ταυτόχρονα η στάση και το θράσος της πολιτικής ηγεσίας ν΄ αποφασίσει αυθαίρετα για την περιοχή μας και να μην ενημερώσει τους καθ’ ύλη αρμόδιους, εξάγοντας μάλιστα και συμπεράσματα που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, όπως δηλαδή ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις για το θέμα αυτό.»
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους Δημοτικούς Συμβούλους: Ο επικεφαλής της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ντόντης Ιωάννης, αναφέρει, μεταξύ
άλλων και τα εξής: «Τα δημοσιεύματα φέρουν τον υπουργό κ. Δένδια, αποφασισμένο να λειτουργήσει Κέντρο Μεταναστών ή κράτησης στην Κακαβιά, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε επίσημες δηλώσεις του πρόσφατα από την Ηγουμενίτσα. Μία τέτοια εξέλιξη δηλ. όταν οι «άρχοντες» μας καλούν να συζητήσουμε ειλημμένες αποφάσεις, αφενός μεν, υποβαθμίζουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Οργάνων της, αφετέρου δε, απαξιώνουν το διάλογο και το σημαντικό ρόλο των τοπικών κοινωνιών.
Σήμερα που τα σημεία εισόδου παράνομων μεταναστών είναι η Θράκη και τα νησιά, κάποια πεφωτισμένα μυαλά φτιάχνουν και βαφτίζουν προαναχωρησιακά κέντρα, στην άλλη άκρη της χώρας, στην παραμεθόριο του Πωγωνίου. Προαναχωρησιακά θα μπορούσαν να θεωρηθούν μόνο εκείνα τα κέντρα που βρίσκονται, είτε στα σημεία εισόδου, είτε στα σημεία συσσώρευσης μεταναστών και πάντως κοντά στα σημεία έναρξης του ταξιδιού της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες τους. Από πού θα στέλνουν πίσω τους Ασιάτες ή τους Αφρικανούς μετανάστες, μήπως από το Δυρράχιο ή από τα Τίρανα;
Εξ’ αρχής ειπώθηκε ότι το Κέντρο στην Κακαβιά θα λειτουργήσει με κοντέϊνερ. Παραδέχθηκαν προκαταβολικά οι αρμόδιοι δηλαδή ότι δεν ενδείκνυται η υπάρχουσα κτιριακή υποδομή. Όμως επιμένουν και μάλιστα δηλώνουν ότι το Κέντρο θα λειτουργήσει στο τέλος του καλοκαιριού.
Μας λένε ότι θα εργαστούν κάτοικοι της περιοχής, τους πληροφορούμε ότι σύμφωνα με το Νόμο, η προέλευση του προσωπικού που θα στελεχώσει τις υπηρεσίες αυτές θα είναι από Δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι μετατάσσονται ή αποσπώνται από υπηρεσίες του Δημοσίου.
Επίσης θεωρούμε αυτονόητο ότι οι προμήθειες του Κέντρου θα κανονίζονται κεντρικά και δεν θα έχουν όφελος οι τοπικοί καταστηματάρχες. Τέλος δηλώνουμε ότι δεν συνηγορούμε να γίνει Κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Πωγώνι.
Θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρέπει να συνεργαστεί με την Αθηνοκεντρική Διοίκηση και επιβάλλεται να καταστεί ο κεντρικός πυλώνας αντίστασης ενάντια στην εγκατάσταση ενός τέτοιου Κέντρου. Ζητάμε από τη Δ.Α. την άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας διενέργειας Τοπικού Δημοψηφίσματος, για το θέμα αυτό [άρθ. 216 Δ.Κ.Κ] και τη διασφάλιση της Περιφέρειας ότι θα σεβαστεί το αποτέλεσμα. Εμείς δηλώνουμε ότι θα ψηφίσουμε ΟΧΙ. Ακόμα προτείνουμε να παραιτηθεί όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, εμείς δε, θέτουμε τις παραιτήσεις μας στη διάθεση του Προέδρου του Δ.Σ.Ο εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Φωτίου Αθανάσιος, αναφέρει τα εξής: «Εμείς εξ’ αρχής είμαστε κατά της δημιουργίας Κέντρου κράτησης μεταναστών στην Κακαβιά.
Είμαστε υπέρ της πρότασης του Δημάρχου.ΟΧΙ κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κακαβια.»
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μεντής Χρ. δηλώνει μεταξύ άλλων τα εξής:«Πρέπει να δούμε πρώτα την αιτία αύξησης των λαθρομεταναστών - όπως λέγονται - μήπως είναι οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί που δέχονται οι χώρες τους από τα λεγόμενα πολιτισμένα κράτη. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τους κρατάει εδώ. Πρέπει να πούμε το ΟΧΙ, όχι μόνο για την Κακαβιά αλλά για παντού. Είμαστε ενάντια σ’ αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το Δ.Σ. θα πρέπει να βγάλει και κάποια ανακοίνωση – καταγγελία, για την ειλημμένη αυτή απόφαση της Κυβέρνησης»
Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρει τα εξής: «Η παραίτηση του Δ.Σ. και το Δημοψήφισμα, δεν νομίζω ότι είναι κάτι το λογικό, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, που περιλαμβάνει όλους τους εκπροσώπους των Δημοτών του Πωγωνίου, είναι ομόφωνα αντίθετο με τη δημιουργία του κέντρου αυτού. Θα πρέπει να βγει μία ανακοίνωση ή ένα ψήφισμα για το θέμα αυτό και το Δ.Σ.
θα πρέπει να συστήσει μία διαπαραταξιακή Επιτροπή αγώνα για την μη δημιουργία του κέντρου αυτού, η οποία θα πλαισιωθεί και από όλους τους φορείς του Πωγωνίου.
Τέλος ο Πρόεδρος κάλεσε το Δ.Σ. ν’ αποφασίσει σχετικά.
Το Δ.Σ. μετά από διαλογική συζήτηση αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση του Δημάρχου, τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ. και σκέφτηκε νόμιμα,

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ε Ι  Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α

1. Ο Δήμος Πωγωνίου είναι ΚΑΤΑ της δημιουργίας Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Κακαβιά, για τους λόγους που αναφέρονται στην ανωτέρω εισήγηση του Δημάρχου, αλλά και των άλλων Δημοτικών Συμβούλων που πήραν το λόγο, ως ανωτέρω.
2. Καταγγέλει τη στάση και το θράσος της πολιτικής ηγεσίας ν΄ αποφασίσει αυθαίρετα για την περιοχή μας και να μην ενημερώσει τους καθ’ ύλη αρμόδιους, εξάγοντας μάλιστα και συμπεράσματα που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα, όπως δηλαδή ότι δεν υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις για το θέμα αυτό.
3. Να συνταχθεί ψήφισμα κατά της Δημιουργίας Κέντρου κράτησης μεταναστών, το οποίο να κοινοποιηθεί αρμοδίως και να δημοσιευτεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
4. Συστήνει διαπαραταξιακή Επιτροπή αγώνα, για τη μη δημιουργία του κέντρου αυτού στην Κακαβιά, αποτελούμενη από τους:
α. Κωνσταντίνο Καψάλη, Δήμαρχο Πωγωνίου.
β. Βασίλειο Τόπουλο, Δημοτ. Σύμβουλο, εκπρόσωπο της μείζονος Αντιπολίτευσης.
γ. Νικόλαο Γαλίτση, Δημοτ. Σύμβουλο, από τη συμπολίτευση.
δ. Ηλία Πορίκη, Δημοτ. Σύμβουλο, εκπρόσωπο της ελάσσονος Αντιπολίτευσης.
ε. Χρήστο Μεντή, Δημοτ. Σύμβουλο, από την αντιπολίτευση.
Η Επιτροπή αυτή θα πλαισιωθεί από εκπροσώπους φορέων του Δήμου Πωγωνίου.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για την μεταξύ τους συναλλαγή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν, χθες (20-03-2013) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, τρεις ημεδαποί ηλικίας 34, 28 και 24 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της  κατοχής  ναρκωτικών ουσιών και βεγγαλικών.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί μετά έλεγχο που πραγματοποίησαν στον 34χρονο και στον 28χρονο, βρέθηκε  να κατέχουν από κοινού ποσότητα ηρωίνης, βάρους (0,5) γραμμαρίων, την οποία είχαν προμηθευτεί λίγο νωρίτερα από τον 24χρονο.
Επίσης, στην κατοχή του 24χρονου καθώς και σε νομότυπη έρευνα που έγινε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
Δύο αυτοσχέδιες συσκευασίες με κάνναβη, βάρους (1,5) γραμμαρίων
Τέσσερις (4) κροτίδες
Ένα καπνογόνο
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Η Περιφέρειας Ηπείρου προειδοποιεί για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το απόγευμα της Πέμπτης 21 έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού
Θυελλώδεις άνεμοι και καταιγίδες

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Ε.Μ.Υ. από σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 21-03-2013 θα έχουμε έντονες καταιγίδες.
Τα φαινόμενα θα κρατήσουν μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 22-03-2013.
Για το λόγο αυτό καλούνται άμεσα όλοι οι Δήμοι να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

***** 
Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν ακόμα και τα 10 μποφόρ προβλέπει το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Αναμένονται και ισχυρές καταιγίδες από το απόγευμα σε δυτικά, κεντρικά και βόρεια.
Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους που θα πνέουν 8 με 10 μποφόρ και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
 Πιο συγκεκριμένα :
1. Οι νότιοι άνεμοι από το απόγευμα της Πέμπτης θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από το μεσημέρι της Παρασκευής.
2. Από το απόγευμα της Πέμπτης αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στη δυτική και βαθμιαία στην κεντρική και βόρεια χώρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα έντονα φαινόμενα θα επεκταθούν στις βόρειες Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες από τα δυτικά και σταδιακά μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής σε όλες τις περιοχές.

Χρήστος Μαντάς: Ερώτηση για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο δήμο Πωγωνίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς σχετικά με τη Δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου  Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, την 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη,στα πλαίσια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην Ήπειρο ενώ στις 3 Μαρτίου σε ομιλία του στην Ηγουμενίτσα έδωσε κάποια αόριστα στοιχεία, οριοθετώντας χρονικά τη δημιουργία του κέντρου στο τέλος του καλοκαιριού στην περιοχή της Κακαβιάς. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι για το Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά δεν υπάρχει κοινωνική αντίδραση».
Φορείς όμως και κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, που σεσυνεδρίασήτου εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.

Έρευνα για 53.694 πιθανούς συνταξιούχους «μαϊμού»!!!

Άφαντοι είναι 53.694 συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι οποίοι δεν απεγράφησαν γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για συνταξιούχους – «μαϊμού».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, εισέπρατταν συντάξεις συνολικού ύψους 420 εκ. ευρώ ετησίως η καταβολή των οποίων ανεστάλη.
Επιπλέον 319.000 συνταξιούχοι υπέβαλαν ελλιπή στοιχεία με αποτέλεσμα αυτοί να απειλούνται με αναστολή καταβολής της σύνταξης.
Εν τω μεταξύ, κατεπείγουσα εγκύκλιο στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) απέστειλε ο υπουργός Εργασίας, με την οποία ζητά να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στους νόμους για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στο πεδίο των συντάξεων.
 

Στα πολυφωνικά τραγούδια του Πωγωνίου μυήθηκαν Γάλλοι!

Σε σεμινάριο που έγινε στη Νορμανδία

Τι λέει στον «Π.Λ.» η ερμηνεύτρια Νότα Καλτσούνη


Μέχρι τη Νορμανδία, στο Γαλλικό βορρά, έφθασαν οι Πωγωνήσιοι ήχοι και τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής μας (φωτό), μέσα από ειδικό πρόγραμμα εκμάθησης πολυφωνικού τραγουδιού από το Πωγώνι, το οποίο εκπόνησε η γνωστή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια  Νότα Καλτσούνη.
Η κ. Καλτσούνη, που για χρόνια έχει διακριθεί με την πορεία της στο Ηπειρωτικό δημοτικό τραγούδι, είτε αυτόνομα, είτε με άλλα πολυφωνικά συγκροτήματα, είτε σε κοινές εμφανίσεις με το Λάκη Χαλκιά, βρέθηκε πρόσφατα στην πόλη Αλενσόν, όπου δίδαξε για μια εβδομάδα και παρουσίασε πολυφωνικά τραγούδια του ακριτικού Πωγωνίου.
«Το θέμα ήταν το Πωγώνι της Πεντατονίας και της Πολυφωνίας, ενώ η πρόσκληση ήταν από μουσικολόγους του Παρισιού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Καλτσούνη, μιλώντας στον «Π.Λ.».
Μεγάλη συμμετοχή… Όπως σημείωσε, η συμμετοχή στο σεμινάριο ήταν μεγάλη, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον των Γάλλων για την μουσική και ιδιαίτερα για την μουσική παράδοση της Ελλάδας.
«Έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό με τις καταβολές των ήχων και των τραγουδιών και διαρκώς προσπαθούσαν να συνδέσουν τα ακούσματα με τις δικές τους μουσικές παραδόσεις» υπογράμμισε και δήλωσε ενθουσιασμένη από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Όπως είπε, η διδασκαλία περιελάμβανε και αρκετό τραγούδι από την πλευρά των Γάλλων που γνώρισαν από… πρώτο χέρι, τα ιδιαίτερα χαρίσματα της πολυφωνικής Πωγωνήσιας μουσικής.
***
Να λοιπόν που το Πωγωνήσιο πολυφωνικό τραγούδι φθάνει μέχρι την Γαλλία, όπου όχι μόνο διδάσκεται, αλλά γίνεται και αγαπητό, όπως άλλωστε έχει συμβεί και γενικότερα με την παράδοση της Ηπείρου, η οποία, λόγω και των χιλιάδων αποδήμων, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο…


Τα δικά μου παραμύθια δεν είχαν βασιλοπούλες

Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης (*)

Λένε πως κατά κάποιο τρόπο είμαστε τα παραμύθια μας. Τα δικά μου παραμύθια δεν είχαν πριγκιπόπουλα και βασιλοπούλες.
Δεν είχαν μάγισσες και δράκους, μήτε νάνους και ξωτικά.
Τα δικά παραμύθια μου είχαν πολλές εικόνες. Ένας σιδηροδρομικός σταθμός από όπου ξεκινούσαν το ταξίδι τους προς το Βορρά τα τρένα της απελπισίας δίχως παράθυρα, τρένα κατάμεστα από στοιβαγμένους επιβάτες. Μερικές ημέρες αργότερα σκυφτοί και αμίλητοι οι όμηροι των Ναζί εισέρχονταν -κάτω από την επιγραφή «ARBEIT MACHT FREI»- στο μακάβριο πεπρωμένο τους.
Φρικτή ήταν και η εικόνα των ανθρώπινων υπολειμμάτων με τα κουρελιασμένα ρούχα και το ξυρισμένο κεφάλι να σέρνονται στους χώρους του επίγειου Άδη αναζητώντας καμιά σωτήρια πατατόφλουδα, μια και η ελπίδα δεν ευδοκιμούσε στο Μπέργκεν Μπέλζεν και το Ράβενσμπρουκ. 
Στρατόπεδα συγκέντρωσης που θα μπορούσαν αβίαστα να ποζάρουν ενώπιον του μεγάλου Φλωρεντινού, όταν εκείνος σκιαγραφούσε την Κόλαση του. Σωροί αποστεωμένων πτωμάτων, μπάλες μαλλιών των κρατουμένων που θα μετατραπούν σε κλωστές, σαπούνια με το γοτθικό αρκτικόλεξο της φράσης «Γνήσιο Εβραϊκό Λίπος», χρυσά δόντια, διαλυμένα παπούτσια, πεταμένες κούκλες και παιδικά παιχνίδια που δε θα χρησιμοποιηθούν ποτέ πια. Λάκκοι με τις στάχτες των κρατουμένων που δεν συμβάδιζαν με τα σχέδια του Γ’ Ράιχ.
Τα δικά μου παραμύθια είχαν μυρωδιές. Την έντονη οσμή της καμένης σάρκας που αναδυόταν από τα κρεματόρια. Τα υπολείμματα στα δωμάτια με τα ντουζ που ξερνούσαν το θανατηφόρο αέριο Zyklon B. Την μπαρουτοκαπνισμένη οσμή της κάνης στο εκτελεστικό απόσπασμα. Τη μυρωδιά του φόβου.
Τα δικά μου παραμύθια είχαν ήχους. Το γοερό κλάμα των μικρών παιδιών που χωρίζονταν από τις μάνες τους. Τις κραυγές αγωνίας των τρομαγμένων γυναικών που υποχρεώθηκαν από τους επιβλητικούς στρατιώτες -που είχαν δύο S στο μπράτσο και ούρλιαζαν «schnell, schnell»- να γδυθούν κάτω από τα ντουζ με το παγωμένο νερό. Το κροτάλισμα των πολυβόλων που έκοβαν νήματα ζωής «δια ασήμαντον αφορμήν», καθώς και ο ρόγχος του ξεψυχίσματος των ηλικιωμένων και των αρρώστων, που μαρτυρούσε πως ηχεί παντού ίδια η πένθιμη άρια του θανάτου. 
Από αυτά τα παραμύθια, έμεινε ως πολύτιμο ενθύμιο το πιστοποιητικό της ιδιότητας της «ομήρου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης», που εκδόθηκε από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Δε θα ξεχάσω ποτέ την περισσή ικανοποίηση, με την οποία χάιδευαν το κιτρινισμένο χαρτί εκείνα τα ροζιασμένα χέρια, λες και ήταν το πολυπόθητο έπαθλο μιας νίκης απέναντι στην πιο καλοκουρδισμένη φάμπρικά εξόντωσης ψυχών, που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.
Σε εκείνες τις αφηγήσεις, που συχνά διανθίζονταν με τη φράση «ξεγέλασα τον Χίτλερ κι επέζησα», θα λάβω αρκετές ψηφίδες ολοζώντανης ιστορίας για να συνθέτω ένα μωσαϊκό με εφιάλτες σε ολόκληρη τη ζωή μου.
Εκεί, δίπλα σε μια σόμπα πετρελαίου, θα συνειδητοποιήσω ότι θα πρέπει να χαρίσω στα παιδία μου το «Ημερολόγιο της Άννας Φράνκ», με την ελπίδα να μην αποτελέσει έναν καζαμία της μελλοντικής ζωής τους.
Εκεί, τέλος, θα μάθω ότι η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος είναι εκείνη της αξιοπρέπειας του και ότι εκείνοι που τη διαφύλαξαν στη σκιά της σβάστικας (κι η γιαγιά η Δέσποινα μαζί) δικαιούνται να ανεγείρουν το μνήμα τους στους σχηματισμούς των σύννεφων.

Πρώτη δημοσίευση: http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.post&id=22781

(*) Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΠΡΕΒΕΖΑ: Εξιχνίαση κλοπής

Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος 42χρονης ημεδαπής Ρομά, γιατί από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι, το μεσημέρι της 17-03-2013, διέρρηξε οικία ηλικιωμένης ημεδαπής στην Πρέβεζα και αφαίρεσε από τους χώρους του σπιτιού, χρυσά κοσμήματα καθώς και μικρό χρηματικό ποσό.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.