Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Χρήστος Μαντάς: Ερώτηση για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο δήμο Πωγωνίου

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κατέθεσε ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς σχετικά με τη Δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου  Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρεται και στην ερώτηση, την 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη,στα πλαίσια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην Ήπειρο ενώ στις 3 Μαρτίου σε ομιλία του στην Ηγουμενίτσα έδωσε κάποια αόριστα στοιχεία, οριοθετώντας χρονικά τη δημιουργία του κέντρου στο τέλος του καλοκαιριού στην περιοχή της Κακαβιάς. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι για το Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά δεν υπάρχει κοινωνική αντίδραση».
Φορείς όμως και κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, που σεσυνεδρίασήτου εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.
 
Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα προκύπτει με τις νομικές διατάξεις που διέπουν τα λεγόμενα κέντρα κράτησης μεταναστών και μεταξύ αυτών και η αόριστη διάταξη στο νόμο 3907/2011 άρθρο 37 παρ. 5 κατά την οποία «..Με προεδρικό διάταγμα.. καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα..»
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια είναι τα ακριβή σχέδιά τους για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο δήμο Πωγωνίου;
2. Θα λάβουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας;
3. Στο νόμο υπ΄αριθ. 3907/2011 άρθρο 37 παρ. 5, σε ποιες ακριβώς περιοχές της Χώρας και σε ποιους τομείς απασχόλησης εννοούν ότι μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση;
Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:
Ερώτηση
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη
- Εσωτερικών
- Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Θέμα: Δημιουργία Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στο Δήμο Πωγωνίου  Ιωαννίνων
Μεγάλες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί με αφορμή την επικείμενη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Δήμου Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων.
Την 1η Φεβρουαρίου ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη,στα πλαίσια αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στα Ιωάννινα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην προοπτική δημιουργίας κέντρου κράτησης μεταναστών στην Ήπειρο ενώ στις 3 Μαρτίου σε ομιλία του στην Ηγουμενίτσα έδωσε κάποια αόριστα στοιχεία, οριοθετώντας χρονικά τη δημιουργία του κέντρου στο τέλος του καλοκαιριού στην περιοχή της Κακαβιάς. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «Είναι πολύ σημαντικό ότι για το Κέντρο Μεταναστών στην Κακαβιά δεν υπάρχει κοινωνική αντίδραση».
Επιπλέον, στο νόμο υπ΄αριθ. 3907/2011 άρθρο 37 παρ. 5, με τίτλο: "Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη - μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις", διατυπώνεται πως :
«..Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς της ασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα..»
Επειδή η χώρα μας έχει καταδικασθεί επανειλημμένως από Διεθνή Δικαιοδοτικά Όργανα και δη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τόσο ως προς τις συνθήκες κράτησης αλλοδαπών σε αντίστοιχα κέντρα, όσο και ως προς τη νομιμότητα της κράτησης,
Επειδή ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ εκφράζουμε την αντίθεση μας και στη δημιουργία κέντρων κράτησης,
Επειδή φορείς και κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του νομού εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου, που στην τελευταία του συνεδρίαση εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Ποια είναι τα ακριβή σχέδιά για τη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών στο δήμο Πωγωνίου;
2. Θα λάβουν υπόψιν τους τις αντιδράσεις των φορέων και της τοπικής κοινωνίας;
3. Στο νόμο υπ΄αριθ. 3907/2011 άρθρο 37 παρ. 5, σε ποιες ακριβώς περιοχές της Χώρας και σε ποιους τομείς απασχόλησης εννοούν ότι μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση;

Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Μαντάς