Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κλείνουν 127 ΔΟΥ- Ανοίγουν Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων

Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Δελβινάκι, Κόνιτσα


Την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ανακοινώθηκε, ότι έως το τέλος του έτους κλείνουν 127 ΔΟΥ, με αποτέλεσμα στο σύνολο της χώρας να παραμένουν μόλις 114 από περίπου 300 ένα χρόνο νωρίτερα.
Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί για την αναδιοργάνωση των εφοριών, σύμφωνα με το οποίο οπουδήποτε διακόπτεται η λειτουργία μιας ΔΟΥ (εφόσον πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί), δημιουργούνται Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, τα οποία θα μπορούσαν να ονομαστούν π.χ Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ) ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Φορολογικών Υπηρεσιών (ΚΕΦΥ).
Παράλληλα, με την αναβάθμιση του Taxis, σταδιακά όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τις εφορίες θα παρέχονται ηλεκτρονικά, ενώ οι φόροι θα πληρώνονται αποκλειστικά στις τράπεζες, δίδοντας τη δυνατότητα για ουσιαστική αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού του υπουργείου Οικονομικών.
* Θα λειτουργούν με χειρόγραφες διαδικασίες μέχρι ολοκλήρωσης της μηχανογραφικής συγχώνευσης των αρχείων. Με την μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων τα Γραφεία αυτά θα λειτουργούν ως απομακρυσμένοι σταθμοί εργασίας των ΔΟΥ Υποδοχής.
* Θα πρέπει να στεγαστούν σε χώρο που θα παραχωρήσει δωρεάν το Υπουργείο Εσωτερικών (π.χ. στο χώρο του ΚΕΠ ή του ΟΤΑ), ακόμη και όταν υπάρχει ιδιόκτητο κτίριο στο Νομό, ώστε να μην προκύπτουν λειτουργικές δαπάνες που επιβαρύνουν το Υπουργείο Οικονομικών (π.χ. ασφαλείς τηλεπικοινωνιακές γραμμές σύνδεσης κ.λπ.).
Κατά τη στελέχωση των ανωτέρω Γραφείων Εξυπηρέτησης Πολιτών, να ληφθεί υπόψη ότι το σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων, στις υφιστάμενες παραπάνω ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, είναι 968 άτομα.
Στο μεταβατικό στάδιο λειτουργίας τους και μέχρι τη μηχανογραφική ενοποίηση των αρχείων των συγχωνευομένων ΔΟΥ, μέσω του νέου TAXIS, τα Γραφεία αυτά θα έχουν τις εξής ενδεικτικές αρμοδιότητες:
1. Χορήγηση φορολογικών εντύπων, παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την συμπλήρωσή τους και την συνυποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών κλπ.
2. Αποδοχή φορολογικών αιτημάτων και επίλυσή τους, καθώς και διαβίβασή τους στις ΔΟΥ και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, όπου απαιτείται.
3. Προσωρινή παραλαβή δηλώσεων, έλεγχος των στοιχείων των δηλούντων, καταχώρηση των δηλώσεων στο βιβλίο πρωτοκόλλου του Γραφείου χορήγηση βεβαίωσης για την κατάθεση της δήλωσης και των συνυποβαλλομένων δικαιολογητικών, αποστολή των δηλώσεων στην αρμόδια ΔΟΥ και χορήγηση αντιγράφων ή βεβαιώσεων μετά την επιστροφή τους από την αρμόδια ΔΟΥ. Βασική προϋπόθεση της παραλαβής είναι η δήλωση να μην συνοδεύεται από άμεση καταβολή φόρου.
4. Αιτήσεις για χορήγηση παντός είδους πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων.
Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Κοινού που προτείνονται στο παρόν πόρισμα είναι 99 και καταγράφονται ακολούθως, ανά κριτήριο:
Ορεινές περιοχές (14):Δημητσάνα, Καλάβρυτα, Δεσκάτη, Νευροκόπι, Φιλιάτες, Κόνιτσα, Δελβινάκι, Νεστόριο, Ελασσόνα, Αριδαία, Δομοκός, Αμφίκλεια, Αμύνταιο, Αρναία.
 Νησιά (25): Άνδρος, Κέα, Αίγινα, Πόρος, Μήλος, Ύδρα, Σαλαμίνα, Σπέτσες, Κάρπαθος, Κάλυμνος, Λέρος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Θάσος, Παξοί, Ιθάκη, Πάρος, Θήρα, Μύκονος, Τήνος, Κύθηρα, Λήμνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Άγιος Κήρυκος Ικαρίας
Εθνικής / στρατηγικής σημασίας σε παραμεθόριες περιοχές (4): Σουφλί, Διδυμότειχο, Σάππες, Σιδηρόκαστρο.
Εξυπηρέτηση ορεινών περιοχών (47): Ναύπακτος, Αμφιλοχία, Βόνιτσα, Κρανίδι, Λεωνίδιο, Παράλιο Άστρος, Μεγαλόπολη, Ιστιαία, Κύμη, Λίμνη, Κάρυστος, Κρέστενα, Λεχαινά, Ζαχάρω, Αμαλιάδα, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Μοίρες, Ελευθερούπολη, Χρυσούπολη, Αρκαλοχώρι, Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης, Μολάοι, Κιάτο, Ξυλόκαστρο, Γύθειο, Σκάλα, Αγιά, Σητεία, Ιεράπετρα, Καλλονή Λέσβου, Κυπαρισσία, Μουζάκι, Σοφάδες, Γουμένισσα, Νιγρίτα, Νέα Ζίχνη, Ηράκλεια, Καλαμπάκα, Φανάρι, Φιλιππιάδα, Πύλος, Αίγιο, Κάτω Αχαϊά, Μακρακώμη, Αταλάντη, Κίσσαμος.
Εξυπηρέτηση περιοχών μεγάλης έκτασης (9):Λαύριο, Μέγαρα, Άγιος Στέφανος, Άγιος Αθανάσιος, Λιμένα Χερσονήσου, Φάρσαλα, Τύρναβος, Αλμυρός, Μεσσήνη.

Μεγάλη νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου ερασιτεχνών για την ομάδα του Α.Σ. Καλπακίου

Πραγματοποιώντας καλή εμφάνιση και πιο ουσιαστικός στην τελική προσπάθεια ο Α.Σ. Καλπακίου πήρε τη νίκη στην παράταση με 2-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα και την πρόκριση στην επόμενη φάση του κυπέλλου ερασιτεχνών.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο σκορ στο 61' με πέναλτι, για να ισοφαρίσει το Καλπάκι στο 78'.
Η νίκη-πρόκριση για τον Α.Σ. Καλπακίου ήρθε στο 117' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Δερβένη, το οποίο κέρδισε ο ίδιος.

Με 28% θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με 15% οι επιχειρήσεις

Τελευταίο σενάριο


Στο 28% φαίνεται πως θα «κλείσει» ο συντελεστής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ύστερα από τις αντιδράσεις που προέβαλε η ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ενώ ο αντίστοιχος συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται, κατά τα φαινόμενα, στο 15%.
Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις θα φορολογούνται με συντελεστή 15%, ενώ ο ίδιος συντελεστής θα ισχύει και για τα μερίσματα. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, πως ο συνολικός φόρος στις επιχειρήσεις διαμορφώνεται λίγο κάτω από το 28%.
Το συγκεκριμένο θέμα ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στην τελευταία σύσκεψη.
Σημειώνεται πως η τρόικα είχε εγκρίνει την πρόβλεψη για τη φορολόγηση επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή 35% από το 1 ευρώ.
Τελικά, όμως, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης 28% και όχι 35% για τα καθαρά εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ομορρύθμων και ετερορρύθμων εταιρειών, των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και των ανωνύμων εταιρειών, με αποτέλεσμα η τελική επιβάρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες να είναι χαμηλότερη.
Επιπλέον, η φορολογία των καθαρών κερδών των ΑΕ και των ΕΠΕ θα μειωθεί από το 20% στο 15% για τα αδιανέμητα κέρδη και από το 25% στο 15% για τα διανεμόμενα.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Εορτασμός της Ημέρας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου, θα τελεστεί Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10:00

Στο πλαίσιο του εορτασμού της «Ημέρας της Αστυνομίας», η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου, σας ενημερώνει ότι ανήμερα της 20ης Οκτωβρίου 2012 και ώρα 10:00’, θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στα Ιωάννινα, Δοξολογία για τον εορτασμό του Προστάτη του Σώματος, Αγίου Αρτεμίου.

Μετά την Δοξολογία θα αναγνωστεί η Ημερήσια Διαταγή του κ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στην εκδήλωση έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι των Θρησκευτικών, Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της πόλης, των συνδικαλιστικών ενώσεων του προσωπικού, των ενώσεων αποστράτων, καθώς και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε .
Όσοι επιθυμούν, μπορούν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους.
Ανάλογες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την 20η Οκτωβρίου 2012:
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, την 09:30΄ ώρα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας, στην Ηγουμενίτσα.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας, την 09:00΄ώρα, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, στην Πρέβεζα.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, την 10:30΄ώρα, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στην Άρτα.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δε θα πραγματοποιηθούν δεξιώσεις, μετά τις εκδηλώσεις και οι σχετικές δαπάνες θα διατεθούν στο σύνολό τους προς ενίσχυση της Μ.Κ.Ο. «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Απάντηση στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πωγωνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά, 18-10-2012

Οι πρόχειρες δικαιολογίες, η δήθεν έκπληξη και η δήθεν εκ παραδρομής δημοσίευση προσχεδίου προγράμματος του Δήμου στο οποίο εμφανίζεται η «ΒΙΚΟΣ ΑΕ» ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ για τα ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2012 και το οποίο ΑΠΕΣΥΡΘΗ κατά τα γραφόμενα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν κοντά ποδάρια όπως και τα ψέματα.
Η οικονομική στήριξη εκδηλώσεων από επιχειρήσεις είναι βεβαίως αποδεκτή και ο ρόλος των χορηγών σημαντικός και αξιέπαινος. Ως εκεί όμως. Δεν θα συνηγορήσουμε στην διαρκή σας προσπάθεια να αναδείξετε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ως αναντικατάστατους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
Τα λάθη μπορεί να σβήνονται με «blanco», οι πραγματικές προθέσεις με τίποτα. Μπορέσατε και σβήσατε τον συνδιοργανωτή «ΒΙΚΟΣ» από ένα μπλοκ. Δεν διορθώσατε την κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή ο καθένας μπορεί να διαβάσει το δήθεν προσχέδιο σας ως δηλωμένο πρόγραμμα στις παρακάτω διευθύνσεις.
Καλούμε τους αναγνώστες να τα δουν άμεσα γιατί καιροφυλακτούν τα «blanco της αλήθειας».
ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ http://dimospogoniou.blogspot.gr/2012/10/2012
 http://topogoni.blogspot.gr/2012/10/2012.html
Όσο για την παραποίηση των προτάσεών μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, με αυτά θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Ο Επικεφαλής της Παράταξης και Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης.

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Απάντηση σε δελτίο τύπου της παράταξης του κ. Ντόντη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με έκπληξη διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου της παράταξης του κ. Ντόντη για την διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2012». Χωρίς καμία συνεννόηση, πίστεψε ότι άδραξε τη μεγάλη ευκαιρία να κατακεραυνώσει τη δημοτική αρχή.
Αν πριν φορέσει τη φουστανέλα και ζωστεί τα φυσεκλίκια έτοιμος να σαλπίσει τον Παιάνα του νέου ανένδοτου και θέλοντας όπως λέει να σφυρηλατήσει το πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας επικοινωνούμε πρώτα με τη Δημοτική Αρχή θα είχε διαπιστώσει ότι εκ παραδρομής και μόνο δημοσιεύτηκε ένα προσχέδιο το οποίο απεσύρθη γιατί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι σαφής. Οι επιχειρήσεις που προς τιμήν τους οικονομικά στηρίζουν με μεγάλα ποσά τις εκδηλώσεις θεωρούνται χορηγοί και αυτό ισχύει τελικά.
Βιάζεται ο κ. Ντόντης ή σκόπιμα δημιουργεί εντυπώσεις;
Τόσο πολύ ενδιαφέρεται για τα φετινά «ΚΑΛΠΑΚΙΑ» ώστε η παράταξη του και ό ίδιος να ζητήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο έγγραφα και με εισήγηση τους να μη γίνει φέτος η αναπαράσταση και τα χρήματα που θα ξοδευτούν για την εκδήλωση να δοθούν στην 8η Μεραρχία και στον Διοικητή του Ο.Γ.Α.;
Μην σας εκπλήσσει η πρόταση!
Αυτό που επί χρόνια έστησε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Καψάλης και που ανέδειξε στο πανελλήνιο την περιοχή και την ιστορία της, να το υποβαθμίσουμε και να το καταργήσουμε δήθεν στο όνομα της κρίσης.
Αν τώρα με τις εθνικές κορόνες και τις μεγαλοστομίες προσπαθεί να καλυφθεί καλύτερα αντί να νουθετεί ας περιέλθει ο ίδιος σε βαθιά περισυλλογή και με ταπεινοφροσύνη να συνεργαστεί για το καλό του τόπου.
Για να μπορεί κάποιος να καλεί σε αντίσταση, να οικειοποιείται τη εθνική υπερηφάνεια και την αντίδραση στον εξευτελισμό, όπως λέει, ας φροντίσει να τηρήσει τον αυτοσεβασμό και το σεβασμό στους θεσμούς και την ιστορία.
Εθνική ταπείνωση είναι η κατάργηση της μνήμης και της θύμησης όπως ζήτησε φέτος ο ίδιος.
Τέλος ας σκεφτεί ποιος γέννησε το αυγό του φιδιού τόσα χρόνια και την ευθύνη που έχει ο καθένας μας και ο ίδιος φυσικά που υπηρέτησε πιστά το σύστημα που γέννησε το αυγό και μάλιστα από κορυφαίες θέσεις.
Με τη ρητορική και τις βαρύγδουπες εκφράσεις δεν μπορεί να βγει από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να ξεκινήσει άσπιλος τον νέο ανένδοτο. Αυτή η πρακτική δεν είναι ανένδοτος αλλά ανέκδοτο.
Οι νεκροί ρωτούν αν δικαιώθηκε ο αγώνας και η θυσία τους και αν μπορούσαν θα απαιτούσαν σοβαρότητα, ευθύνη και αυτοκριτική για όσους θέλουν ή νομίζουν ότι μπορούν να γίνουν μπροστάρηδες στους αγώνες.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ


Υ.Γ.: Είναι η τελευταία φορά που απαντάμε στα γραφόμενα του κ. Ντόντη και δεν τον ακολουθούμε σε τέτοιου είδους και ύφους ανακοινώσεις.
Εμείς δουλεύουμε καθημερινά.
Εκείνος θέλει να βρίσκεται στην επικαιρότητα και στέλνει δελτία τύπου νομίζοντας ότι δημιουργεί εντυπώσεις.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος αντιτίθεται στην μεθοδευμένη εκτροπή του Αώου ποταμού

ΨΗΦΙΣΜΑ
Αθήνα 17/10/2012

Το Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 11/10/2012 με ομόφωνη απόφασή του, εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεση του στη μεθοδευόμενη μερική εκτροπή του Αώου, όπως αυτή περιγράφεται στο προσχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου υπό τον τίτλο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού Πίνδου με πολλαπλή και πολυδύναμη χρήση νερού και υδροηλεκτρική εκμετάλλευση».
Αυτή η μεθόδευση είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος σε μια αλυσίδα ενεργειών που, εδώ και χρόνια, κατατείνουν στον ίδιο, ολέθριο στόχο και, όπως και οι προηγούμενες, θα προσκρούσουν στο φράγμα της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών στις οποίες η Π.Σ.Ε. στέκεται αποφασιστικά αλληλέγγυα.

ΒΟΒΟΥΣΑ
Οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από το προτεινόμενο έργο προβλέπονται ιδιαίτερα αρνητικές τόσο για το σύστημα του ποταμού όσο και τις ζώνες διέλευσης των αγωγών. Η προτεινόμενη αφαίρεση 64 έως και 70 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο από την υδάτινη παροχή του Αώου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, από τη χαράδρα του Αώου και το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου με τις προστατευόμενες περιοχές μέχρι την πεδιάδα της Κόνιτσας καθώς και κατά μήκος της εκτεταμένης ρύσης του ποταμού στη γειτονική Αλβανία.
Η μεθόδευση του έργου στο όνομα του εμπλουτισμού της Παμβώτιδας μόνο ως προκάλυμμα λειτουργεί, προσπαθώντας να συγκαλύψει τα πραγματικά του κίνητρα που δεν είναι άλλα από τη μια κερδοφορία όποιας ιδιωτικής κοινοπραξίας θα αναλάβει την κατασκευή του, και από την άλλη και κυρίως από την εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών σταθμών που θα δημιουργηθούν κατά μήκος των λεκανών απορροής και τούτο γιατί:
Η εκτροπή προς την Παμβώτιδα , σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παραθέσει οι αρμόδιοι φορείς δεν θα βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης, η οποία σχετίζεται με τη συσσώρευση μεγάλων ποσοτήτων ρυπογόνου λάσπης ως ιζήματος στον πυθμένα της καθώς επίσης με το γενικότερο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι πηγές ρύπανσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Όσο καθαρό νερό και αν εισρεύσει στη λίμνη, το πρόβλημα της ρύπανσής της δεν επιλύεται αν δεν αντιμετωπιστούν τα πραγματικά αίτια της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Εξάλλου η Παμβώτιδα δεν πρέπει να αποτελέσει το χώρο του πνιγμού των γειτονικών λεκανών απορροής με την ανεπίστρεπτη παραβίαση φυσικού κύκλου του νερού.
Ο Αώος, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος, ήδη έχει εποχιακό πρόβλημα μικρής ροής, δεν αντέχει σε νέα υποβάθμιση της υδάτινης παροχής του. Το σχεδιαζόμενο έγκλημα στον Αώο δεν αφορά μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά αναφέρεται στο κοινωνικό, ανθρωπογενές περιβάλλον, επηρεάζοντας προοπτικά την ζωή των ανθρώπων κατά μήκος όλης της ροής του, από τη Βάλια Κάλντα ως τις εκβολές του.
Οι υδάτινοι πόροι της Ηπείρου, αυτό το μεγάλο φυσικό αλλά και πολιτιστικό πλεονέκτημα του τόπου των πολυτραγουδισμένων “των πέντε ποταμών”, αποτελούν όλο και περισσότερο πεδίο μιας κλιμακούμενης κερδοσκοπικής λεηλασίας με καταστρεπτικές, ανεπανόρθωτες συνέπειες.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, από τον Αώο, τον Βοϊδομάτη, τον Καλαμά, τον Αχέροντα και τον Αμβρακικό ως την Παμβώτιδα, τον Λούρο και τον Άραχθο, στηρίζει και πρωτοστατεί στους αγώνες για την προστασία των υδάτινων πόρων, ενάντια στις διαδοχικές απόπειρες εμπορευματοποίησής τους.
Έτσι και τώρα, η Π.Σ.Ε. ενώνει τη φωνή της με τις τοπικές κοινωνίες, τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου - Αώου και Πίνδου, τις κινήσεις προστασίας και τους πολίτες που κινητοποιούνται.
Παράλληλα, θεωρεί επιτακτική την ανάγκη συνάντησης των φορέων και των κινήσεων προστασίας όλων των υδάτινων πόρων της Ηπείρου και θα απευθύνει άμεσα κάλεσμα σε σύσκεψη για συντονισμό και προγραμματισμό κοινής δράσης.
Τα ποτάμια είναι οι αρτηρίες, ο σφυγμός της Ηπείρου, η φυσική και η πολιτιστική ροή τους υφαίνει το αποτύπωμα της ζωής στον τόπο μας και σαν τέτοια θα τη διαφυλάξουμε από τη σχεδιαζόμενη θυσία της για χάρη του Μολώχ της κερδοσκοπικής λεηλασίας του περιβάλλοντος.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΣΕ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Στο ΕΣΠΑ η αποχέτευση ομβρίων Τ.Κ. Ασφάκας Δήμου Ζίτσας

Με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η πράξη: Αποχέτευση ομβρίων Τ.Κ. Ασφάκας.
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.200.000 ευρώ και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ζίτσας.
Η πράξη αφορά την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης συνολικού μήκους 3,18 χλμ. περίπου.

20 και 21 Οκτωβρίου 1912: Η Μάχη της Νικόπολης και η Απελευθέρωση της Πρέβεζας


21 Οκτωβρίου 1912: Απελευθέρωση της Πρέβεζας.
Το Ελληνικό Πυροβολικό, εισερχόμενο στo φρούριο του Αγίου Γεωργίου,
επωνομαζόμενο Γενή Καλέ (νέο κάστρο), από τους Τούρκους, μετά την κατάληψη της πόλης.
 Η Μάχη της Νικόπολης.

Η Νικόπολη ας θυμήσουμε ότι κτίστηκε από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Αύγουστο, σε ανάμνηση της ναυμαχίας του Ακτίου που έγινε στις 2/9 του 31 π.Χ. μεταξύ του Γαΐου Οκταβιανού (μετέπειτα Καίσαρα Αυγούστου) και του ΜάρκουΑντωνίου και τη Κλεοπάτρα, που μετά τη δολοφονία του Καίσαρα διεκδικούσαν το θρόνο της απέραντης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Το κύριο σώμα αμύνης οι Τούρκοι το είχαν τοποθετήσει έξω από τη Νικόπολη και σε ένα πλάτος 700 μέτρων, όπου διασχίζεται από αρχαίες τάφρους που τα χρησιμοποίησαν σαν χαρακώματα. Για να προκαλέσουν σύγχηση στους έλληνες που έκαναν επιθέσεις, μπροστά από τα χαρακώματα τοποθέτησαν πέντε μοντέρνα πεδινά πυροβόλα. Η φρουρά της Πρέβεζας είχε μια δύναμη 600 ανδρών, ενισχυμένη από τουρκαλβανούς τσάμηδες, και από Οθωμανούς της Πρέβεζας που είχαν το δικαίωμα να έχουν όπλα, αυτοί οπλίστηκαν από την αποθήκη πολεμικού υλικού των Τούρκων στην Πρέβεζα. Τελικά η συνολική δύναμη των τούρκων στην Πρέβεζα ήταν περίπου 1000 άνδρες. Στον κόλπο της Πρέβεζας ήταν και το αντιτορπιλικό «Αττάλεια» με δύο ατμακάτους σε ασφαλές σημείο αγκυροβολημένα.

 Η Είσοδος του Στρατού
στην πόλη της Πρέβεζας.
Ο επιτιθέμενος ελληνικός στρατός αφού εξασφάλισε τα νώτα του μέχρι και την τοποθεσία Πέντε Πηγάδια στο Βουνό Ξηροβούνι. Επικεφαλής της δύναμης ήταν ο ταγματάρχης του μηχανικού Σπηλιάδης, με επιτελείς τον ίλαρχο Γαβριελάκη και τον ανθυπίλαρχο Μεκά. Το μεσημέρι της 19 ης Οκτωβρίου αποφασίστηκε να γίνει η επίθεση κατά των τουρκικών γραμμών της Νικόπολης. Η δύναμη έφθασε το απόγευμα της ίδια ημέρας στο ύψωμα του Αγίου Κωνσταντίνου απέναντι από την τουρκική γραμμή άμυνας των Τούρκων.
Εγκατεστάθηκαν προφυλακές και ο καταυλισμός των ανδρών και ήταν ετοιμοπόλεμοι.
Το ξημέρωμα της 20/10/1912 οι άνδρες παρατάχθηκαν για επίθεση. Στο δεξί άκρο παρατάχθηκαν οι Κρήτες αντάρτες του Μάνου, στο αριστερό άκρο τα Ηπειρωτικά τμήματα και τη κεντρική γραμμή ο τακτικός στρατός με ένα τάγμα του 15 ου Συντάγματος. Πίσω από τους πεζούς υπήρχαν δύο πυροβολαρχίες με διοικητές τους Χαβίνη και Μπούφη. Σε επικουρία υπήρχαν στο Ιόνιο πέλαγος και μοίρα ελαφρών σκαφών του στόλου, που απέκλειαν τα λιμάνια σ' όλη την Ηπειρωτική ακτή..

Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: Δελτίο τύπου για τις εορταστικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2012»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 17-10-2012


Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί σταθμό στην πορεία του Ελληνικού Έθνους και κατέχει περίοπτη θέση στο βάθρο της συλλογικής μας μνήμης.Η Ελλάδα του σήμερα καλείται να αξιοποιήσει τα διδάγματα και τις παρακαταθήκες και να σφυρηλατήσει την εθνική ενότητα και ομοψυχία.
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Πωγωνίου για την 28η Οκτωβρίου , έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
*Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας για τον Δήμο Πωγωνίου να αποσαφηνίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου που να επιτρέπει τα δημοσιευθέντα. Έγιναν όλα με αυθαιρεσία της Δημοτικής αρχής και την καταγγέλλουμε απερίφραστα.
*Ελπίζουμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά είναι και εν αγνοία των συνδιοργανωτών που εμφανίζονται στο φυλλάδιο του Δήμου Πωγωνίου.Τους καλούμε να αποσαφηνίσουν την θέση τους άμεσα και δημόσια.
*Αν όμως εν γνώσει τους και με την έγκρισή τους εκδόθηκε το φυλλάδιο του προγράμματος τότε τους εγκαλούμε να μας απαντήσουν δημόσια :
-Από πότε στους συνδιοργανωτές των Εθνικών Εορτών συμπεριλαμβάνονται και οι Ιδιωτικές Επιχειρήσεις;
-Aπό πότε λογίζονται οι Επιχειρηματίες Κρατικοί η και κοινωνικοί φορείς ;
-Από πότε η Περιφέρεια Ηπείρου και η ΠΕΔ Ηπείρου εξισώνουν τον ρόλο τους με ιδιώτες ;
-Από πότε η VIII Μεραρχία συνδιοργανώνει με επιχειρηματίες επιμνημόσυνες δεήσεις και προσκλητήρια νεκρών;
Όποιος διατηρεί ακόμη ίχνος αυτοσεβασμού και αξιοπρέπειας ,όποιος δεν ανέχεται τον Εθνικό εξευτελισμό και δεν θέλει να γίνει συνένοχος στην Εθνική ταπείνωση , όποιος δεν θέλει να ζήσει την πιθανότητα συνδιοργάνωσης των Ελευθέριων των Ιωαννίνων η της 25ης Μαρτίου με την SIEMENS πρέπει να αντιδράσει τώρα . Τώρα θέλει σπάσιμο το αυγό του φιδιού.
Τώρα πρέπει να ανακαλέσουν οι ανευθυνουπεύθυνοι τα κατάπτυστα φυλλάδια και να συνέλθουν , να μην διοργανώνουν εορταστικές εκδηλώσεις όπως λένε αλλά εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης με την πρέπουσα ταπεινοφροσύνη και περισυλλογή.
Και θεωρούμε πολύ επίκαιρο να παραθέσουμε εδώ τμήμα της ανακοίνωσης του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών στις 27 Απριλιου 1941:

«Έλληνες κρατείστε ψηλά τις καρδιές.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα. Έλληνες, μη τον ακούτε. Ο πόλεμος συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής μας νίκης. Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων».

Ο επικεφαλής της παράταξης και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης: Ντόντης Γιάννης.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Αλεξίου Γιώργος, Καραγιώργος Γιάννης, Μεντής Χαράλαμπος, Κολιάκης Δημήτρης, Σώτος Γιάννης, Τόπουλος Βασίλης.

Στρατηγικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου

Συνάντηση εργασίας, παρουσία ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε., για τη στρατηγική της «Έξυπνης Εξειδίκευσης» της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια, ύστερα από πρόσκληση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής.
Η συνάντηση περιλάμβανε παρουσίαση του σκοπού της συνάντησης, της αποστολής και της μεθοδολογίας των εμπειρογνωμόνων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενημέρωση για το Στρατηγικό Σχέδιο «Έξυπνης Εξειδίκευσης» και τη σχέση του με την έρευνα και την καινοτομία, το ρόλο των ενδιαφερόμενων φορέων στον Στρατηγικό Σχεδιασμό και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Για την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας και την επιτάχυνση της διαδικασίας εκπόνησης της στρατηγικής της Περιφέρειας για την «έξυπνη εξειδίκευση» ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης πρότεινε τη σύσταση Περιφερειακού Συμβούλιου Καινοτομίας και την πρόσληψη «Ειδικού Συμβούλου», που θα απαρτίζεται από ομάδα ατόμων.
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου ανέφερε αρχικά ότι η Ε.Ε. επιθυμεί οι εθνικές και περιφερειακές αρχές να καταρτίσουν στρατηγικές έρευνας και καινοτομίας για έξυπνη εξειδίκευση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η χρήση των διαρθρωτικών ταμείων πιο αποδοτικά και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ διαφορετικών εθνικών, περιφερειακών και ευρωπαϊκών πολιτικών, καθώς και μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
«Έξυπνη εξειδίκευση, τόνισε, σημαίνει εντοπισμός των μοναδικών χαρακτηριστικών και μέσων κάθε χώρας, περιφέρειας, επισημαίνοντας τα συγκριτικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και συγκεντρώνοντας τοπικούς παράγοντες και πόρους γύρω από ένα όραμα για το μέλλον τους, που άγεται από την αριστεία. Σημαίνει επίσης ενίσχυση των περιφερειακών συστημάτων καινοτομίας, μεγιστοποίηση των ροών γνώσης και εξάπλωση των ωφελειών της καινοτομίας σε όλο το εύρος της περιφερειακής οικονομίας».
Η Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, κ. Τατιάνα Καλογιάννη, στην τοποθέτησή της, υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι: «Η Περιφερειακή Πολιτική οφείλει να είναι η κινητήρια δύναμη. Η «έξυπνη» ανάπτυξη δεν είναι ζήτημα τόσο της τρέχουσας ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειας όσο της πολιτικής στήριξης και της γνώσης των περιφερειακών ικανοτήτων και προοπτικών. Χωρίς πολιτική στήριξη ή επαρκείς οικονομικούς πόρους στην αρμοδιότητά της, η εφαρμογή των στρατηγικών έξυπνης ανάπτυξης είναι σχεδόν αδύνατη».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «η Περιφερειακή Αρχή μέσω της bottom-up (από κάτω) προσέγγισης, έχει εγκρίνει τον Επιχειρησιακό της Προγραμματισμό από τον οποίο προκύπτουν συγκεκριμένοι άξονες προτεραιότητας, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο αγροτοδιατροφικός κλάδος, ο τουρισμός και η Υγείας με προοπτική η Ήπειρος να γίνει πόλος για όλα τα Βαλκάνια. Συνεπώς, αυτό που απομένει είναι η στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο την ανάπτυξη των τομέων αυτών».
Η κ. Καλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να γίνεται έρευνα, για την έρευνα», αλλά αυτή πρέπει να έχει τελικό αποδέκτη τις επιχειρήσεις και να λειτουργεί ως προστιθέμενη αξία.
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ήπειρο, ενώ η ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. που αποτελούνταν από τους:
• Alasdair Reid, διευθυντή του Technopolis Group στις Βρυξέλλες.
• Jorge-A. Sanchez-P., διοικητή του Corallia Cluster.
• Νίκο Κομνηνό, διευθυντή της ερευνητικής μονάδας URENIO
• Παναγιώτη Τσανάκα, πρόεδρο του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας.