Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Αλεξίου Σπ. Γεώργιος: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πωγωνίου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

 


Αποδεχόμενος την πρόσκληση του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΨΑΛΗ, έχω την τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της  «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ». Στόχος μου είναι να αγωνιστώ για την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μου.

Ως μόνιμος κάτοικος της περιοχής του Παρακαλάμου, δραστηριοποιούμαι στον πρωτογενή τομέα παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία) και ταυτοχρόνως διατηρώ κατάστημα εστίασης.

Ζητώ τη στήριξη των συνδημοτών μου ώστε να μπορέσω  να συνδράμω κι εγώ στην προσπάθεια ανάδειξης την περιοχής μου αλλά και να αγωνιστώ για ένα καλύτερο αύριο.

Με εκτίμηση

Γεώργιος Σπ. Αλεξίου

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά)

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Δήμος Κόνιτσας: Ταξίδι γνωριμίας του δήμου μας (fam trip) για ομάδα εκπρόσωπων Ισραηλινών τουριστικών πρακτορείων

 


Με στόχο την προβολή της Κόνιτσας, που προσφέρει στους ταξιδιώτες μοναδικές εμπειρίες όλες τις εποχές του χρόνου, ο Δήμος μας στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία CK Strategies, διοργάνωσε ένα ξεχωριστό ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) για εκπροσώπους Ισραηλινών Τουριστικών πρακτορείων.

Στρατηγικοί εταίροι του Δήμου μας σε αυτό το ταξίδι ήταν η  αεροπορική εταιρεία TUS  Airways, η διευθύντρια marketing της οποίας κα Κική Χάιδα συνόδευε την αποστολή, το γνωστό πρακτορείο ταξιδιών Mazi Travel και το Dentro Outdoor Travel.

Την αποστολή, επικεφαλής της οποίας ήταν η Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτορείων του Ισραήλ κυρία Tali Laufer, υποδέχτηκε στην γέφυρα του Αώου  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Λαζογιάννης.

Οι φιλοξενούμενοι ξεναγήθηκαν στον χώρο του Γεφυριού του Αώου, στην οικία της Χάμκως και στην Άνω Κόνιτσα, όπου θαύμασαν την  αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών σπιτιών, καθώς και στο κέντρο της πόλης μας. 

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν  την Κοινότητα Μολυβδοσκέπαστης, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας τους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος κ. Νίκος Εξάρχου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου μας, όπου και τους έγινε μια εκτενής παρουσίαση του Δήμου μας από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, καθώς και μια σύντομη παρουσίαση των υπαίθριων δραστηριοτήτων που μπορεί να χαρεί ο επισκέπτης μας.

Δήμος Πωγωνίου: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Judo Summer Camp – Epirus 2023

 


Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 100 αθλητών από διάφορα μέρη της Ελλάδας ολοκληρώθηκε το αθλητικό πρόγραμμα Judo Summer Camp – Epirus 2023, που πραγματοποιήθηκε  στο Δήμο Πωγωνίου από τις 21 μέχρι τις 30 Αυγούστου.

Υπό την αρωγή του Δήμου, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας “Καλειδοσκόπιο” διοργάνωσε το Camp, στο οποίο οι αθλητές είχαν την ευκαιρία να  προπονηθούν με καταξιωμένους προπονητές και να προετοιμαστούν κατάλληλα για τους επερχόμενους αγώνες των Συλλόγων τους. Παράλληλα, φιλοξενήθηκαν στην περιοχή σωματεία από χώρες του εξωτερικού και συγκεκριμένα την Πολωνία και τη Γερμανία, με σημαντικές παραστάσεις και βραβεία σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα.

Οι προπονήσεις πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Καλπακίου και η φιλοξενία των αθλητών έγινε στη Μονή Βελλάς και σε επιλεγμένα καταλύματα της περιοχής. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Πωγωνίου σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής του Δήμου.

Σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πωγωνίου με  τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο, τους καλεσμένους  προπονητές των φιλοξενούμενων συλλόγων και τα μέλη της Διοργανώτριας Επιτροπής, τέθηκαν οι βάσεις να καταστεί θεσμός η συγκεκριμένη εκδήλωση ενώ οι διοργανωτές ευχαρίστησαν ιδιαίτερα το Δήμο για τη στήριξη του Camp και του αθλητισμού γενικότερα.

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί και ο Δήμος Πωγωνίου στηρίζει με κάθε τρόπο τον αθλητισμό. Το Judo Summer Camp – Epirus 2023 πρόσφερε στους αθλητές άρτια προπόνηση και προετοιμασία ενώ παράλληλα τους έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουν την πλούσια φυσική ομορφιά του Πωγωνίου και την φιλοξενία των κατοίκων τους» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημαίνει 100% μαχητική αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και στον δήμο

 

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στο Θεατράκι Σκάλας η παρουσίαση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηπείρου στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων και στο Δήμο Ιωαννίνων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Νίκος Έξαρχος βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Στο χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν ειδή πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς που παραδόθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γ. Πρέντζας υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου όπου με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε στην πλήρη απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου και υποδομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην Ήπειρο. Συγκεκριμένα για τα πεπραγμένα της σημερινής περιφερειακής αρχής της ΝΔ, ο Γ. Πρέντζας υπογράμμισε ότι προχώρησε σε ελάχιστα, αποσπασματικά έργα, χωρίς μελέτες, με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους και με αντίθετα πολλές φορές αποτελέσματα, όπως π.χ. η κατάρρευση γεφυρών λόγω παράνομης λήψης υλικών που τις εκβαραθρώνουν ή η μεταφορά του προβλήματος αλλού. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι οι δαπάνες τουριστικής προβολής της Ηπείρου είναι πάντα μεγαλύτερες από αυτές για αντιπλημμυρικά έργα, αφού αυτά δεν αποφέρουν κέρδος και δεν προτιμούνται από τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κοινό των Ηπειρωτών: Ώρα ευθύνης με δεσμεύσεις για την αλλαγή στην Ήπειρο

 


Η παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος παρουσίασαν το πρόγραμμα για την Ήπειρο και τους υποψήφιους, σε μία εκδήλωση με παλμό και πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η ζωντάνια, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ήταν τα βασικά στοιχεία της ατμόσφαιρας που δημιούργησε η μεγάλη εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, με εκατοντάδες φίλους και φίλες της παράταξης να υποστηρίζουν τον Γιάννη Στέφο και τους υποψηφίους από όλη την Ήπειρο στην πορεία για την νίκη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Κι αυτό που ξεχώρισε στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του προγράμματος του Κοινού των Ηπειρωτών, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα σχέδιο για την Ήπειρο που δικαιούται να αλλάξει, που έχει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει.

Σε ρόλο Πρεσβευτή της πόλης των Ιωαννίνων διαμέσου Erasmus+ οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου

 


Η Διπλωματία των Πόλεων, ένας θεσμός που στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των πόλεων από διαφορετικές χώρες και προωθεί στην πράξη την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία μαθητών Γυμνασίου με το δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 στο γραφείο του δημάρχου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, τον προσεχή Οκτώβριο στην Τουρκία για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που αφορά το έργο: "Make  a good start for your life - eat like a pro!" με εταίρους από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πολωνία.

Ιωάννινα: Ημερίδα Προβολής και Δημοσιότητας αποτελεσμάτων του έργου «Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής σε Όγκους Εγκεφάλου: Εξατομικευμένη Χειρουργική Επέμβαση, MIS «5070923», την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, στις 17:30

 


Το Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  στο πλαίσιο των δράσεων δημοσιότητας του έργου “Διεγχειρητική Κυτταρομετρία Ροής σε Όγκους Εγκεφάλου: Εξατομικευμένη Χειρουργική Επέμβαση” (Κωδικός Τ2ΕΔΚ-00971 και κωδικό MIS «5070923»)   διοργανώνει  την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου , στις 17:30, ημερίδα προβολής και δημοσιότητας του έργου.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην  Αίθουσα Λόγου και Τέχνης “Δημήτρης Χατζής” του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου που πραγματοποιείται από το Νευροχειρουργικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της εταιρείας P. Zafiropoulos s.a θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου που αφορούν τη Διεγχειρητική Κυτταρομετρία ροής σε Όγκους Εγκεφάλου.

Πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η οποία αναμένεται να αλλάξει τη χειρουργική στρατηγική των όγκων εγκεφάλου.

Παρακάλαμος: Πωλείται μονοκατοικία

 


Πωλείται στον Παρακάλαμο Πωγωνίου μονοκατοικία, 70 τ.μ., με δυο κρεβατοκάμαρες, σαλόνι και κουζίνα, επιπλέον βοηθητικός χώρος 20 τ.μ., έτος κατασκευής 1984, εντός οικισμού, εμβαδόν οικοπέδου 780 τ.μ.

Τιμή: 45.000 ευρώ.

Πληροφορίες:

Κοτρότσιος  Μιχάλης: 6932848101

Σκόρδος Παναγιώτης: 6942829595

Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης του Market Pass

 


Ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα του νέου Market Pass, προκειμένου οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Το συγκεκριμένο θα καλύπτει την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου 2023, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις φορολογικές δηλώσεις του 2023.

Συγκεκριμένα, στα μέσα του επόμενου μήνα ανοίγει ο επόμενος κύκλος αιτήσεων του Market Pass με στόχο την ελάφρυνση των νοικοκυριών από το αυξημένο κόστος αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, σύμφωνα με όσα ορίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 έως και την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023.

Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου: Ενημέρωση των υποψήφιων Τοπικών Συμβούλων για το πρόγραμμα της παράταξης

 


Για το πρόγραμμα της παράταξης αλλά και τα όσα υλοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα θητεία ενημερώθηκαν οι υποψήφιοι Τοπικοί Σύμβουλοι στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα από την «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου».

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κι εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Καψάλης ευχαρίστησε τους υποψηφίους για τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο αλλά και για την άριστη συνεργασία όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς οι 40 τουλάχιστον υποψήφιοι είναι εν ενεργεία Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων ενώ πολλά είναι και τα εν ενεργεία μέλη που αποφάσισαν να συστρατευτούν εκ νέου με το Δήμαρχο Πωγωνίου.

Στη σύντομη αναδρομή του ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε στο έργο της Δημοτικής Αρχής χωρίζοντάς το σε δύο βασικούς άξονες: στην προσπάθεια να αποκτήσει ο Δήμος οικονομική αυτάρκεια και στις κινήσεις που υλοποιήθηκαν στην κατεύθυνση ανάπτυξης της περιοχής.

Όπως υπογράμμισε, ο Δήμος Πωγωνίου έχει ετήσια έσοδα που φτάνουν το 1εκ. ευρώ από το Αιολικό Πάρκο, την ξύλευση, το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού κλπ. ενώ μεγάλη είναι η λίστα με έργα υποδομών και παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί.

Δήμος Ζίτσας: Συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης από την Τρίτη 12 έως την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, για να σταλούν στις πληγείσες περιοχές

 


Ο Δήμος Ζίτσας εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους δοκιμαζόμενους από την πρωτοφανή θεομηνία “Daniel” συνανθρώπους μας, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία  να συγκεντρώσει είδη πρώτης ανάγκης για να σταλούν στις πληγείσες περιοχές.

Τα είδη θα συγκεντρώνονται καθημερινά από την Τρίτη 12/9/2023 έως την Τρίτη 19/9/2023 και ώρες 10πμ – 2μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Λασκαρίνας 3Α, Ελεούσα.

Συγκεκριμένα, τα είδη που χρειάζονται είναι:

• Τρόφιμα μακράς διάρκειας

• Εμφιαλωμένα νερά

Τηλέφωνα εθελοντικής ομάδας: 2653360002, 2651360242-3, 6941455637, 6945387153

Παράταση των εγγραφών έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου στα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ

 


Την παράταση μέχρι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου για την προθεσμία εγγραφής των επιτυχόντων υποψήφιων σπουδαστών μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού ανακοίνωσε η ΔΥΠΑ για τα 30 ΙΕΚ της, για το έτος κατάρτισης 2023-2024.

Συγκεκριμένα, οι επιτυχόντες καλούνται να προσέλθουν στο ΙΕΚ επιτυχίας τους έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου από τις 08:00 έως τις 15:00, για να υποβάλουν αίτηση εγγραφής.

Όσοι επιτυχόντες υποψήφιοι δεν προσέλθουν εντός της ανωτέρω προθεσμίας, αυτόματα θα θεωρηθούν ότι δεν επιθυμούν να εγγραφούν.

Τα δικαιολογητικά

Φωτοαντίγραφο Τίτλου Σπουδών (Απολυτήριο Γενικού ή Επαγγελματικού  Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ Β ́ Κύκλου)

Φωτοαντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου

Βεβαίωση ΑΜΚΑ

Βεβαίωση ΑΦΜ

Βεβαίωση Οικογενειακής Κατάστασης

Αποδεικτικά Ειδικών Περιπτώσεων (Πολυτέκνου, Τριτέκνου, Ιδιότητα Προστάτη ή τέκνου Μονογονεϊκής Οικογένειας).

Οι ειδικότητες

Οι ειδικότητες (χειμερινού α’ εξαμήνου) για το έτος κατάρτισης 2023-2024 είναι οι εξής:

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών: Αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεών

 


Λόγω των τραγικών γεγονότων που έχουν προκαλέσει οι φονικές πλημμύρες στη χώρα μας, οι οποίες έπληξαν και όμορες περιφέρειες, το Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε την αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του και τη χρήση των αιθουσών του έως νεωτέρας.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους συνανθρώπους μας, που δοκιμάζονται με αυτόν τον τραγικό τρόπο, και στηρίζουμε έμπρακτα κάθε προσπάθεια συλλογής ανθρωπιστικού υλικού για τους πληγέντες της χώρας μας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου

 


Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Ιωάννινα,

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Παιδιά: Θυμηθείτε το ετήσιο τσεκάπ των ματιών τους

 


Η σωστή ανάπτυξη της όρασης παίζει σημαντικό ρόλο στην ακαδημαϊκή και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Ο συστηματικός προληπτικός έλεγχος μπορεί να οδηγήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση προβλημάτων πριν προλάβουν να δημιουργήσουν μαθησιακές ή άλλες δυσκολίες στο παιδί.

«Η γραφή, η ανάγνωση και η κατανόηση αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της μάθησης, οι οποίοι έχουν άμεση συσχέτιση με την όραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 60% των μαθητών με δυσκολίες στην ανάγνωση, πάσχουν από υποκείμενα προβλήματα οράσεως. Επιπλέον, η φτωχή όραση μπορεί να προκαλεί πονοκεφάλους, κόπωση και δυσφορία στον μαθητή που επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τις επιδόσεις του στο σχολείο», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Τα παιδιά, όμως» προσθέτει, «συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν πρόβλημα όρασης, διότι δεν κατανοούν πως θα έπρεπε φυσιολογικά να βλέπουν. Γι' αυτό τον λόγο συνιστάται να αρχίζει νωρίς στη ζωή ο προληπτικός έλεγχος της όρασης. Επιπρόσθετος λόγος για το συστηματικό οφθαλμολογικό τσεκάπ από μικρή ηλικία είναι το γεγονός ότι πολλές θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές όταν εφαρμόζονται νωρίς στη ζωή.