Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινό των Ηπειρωτών: Ώρα ευθύνης με δεσμεύσεις για την αλλαγή στην Ήπειρο

 


Η παράταξη Κοινό των Ηπειρωτών και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος παρουσίασαν το πρόγραμμα για την Ήπειρο και τους υποψήφιους, σε μία εκδήλωση με παλμό και πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Η ζωντάνια, τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ήταν τα βασικά στοιχεία της ατμόσφαιρας που δημιούργησε η μεγάλη εκδήλωση της περιφερειακής παράταξης Κοινό των Ηπειρωτών το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα του ξενοδοχείου Du Lac στα Ιωάννινα.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η πολύ μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, με εκατοντάδες φίλους και φίλες της παράταξης να υποστηρίζουν τον Γιάννη Στέφο και τους υποψηφίους από όλη την Ήπειρο στην πορεία για την νίκη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Κι αυτό που ξεχώρισε στην εκδήλωση ήταν η παρουσίαση του προγράμματος του Κοινού των Ηπειρωτών, ένα πλήρες και ολοκληρωμένο πρόγραμμα, ένα σχέδιο για την Ήπειρο που δικαιούται να αλλάξει, που έχει όλες τις δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει.


Τα χειροκροτήματα στο τέλος της εκδήλωσης ήταν όλα αφιερωμένα στους υποψήφιους και υποψήφιες του ψηφοδελτίου που παρουσιάστηκαν από τον Γιάννη Στέφο στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν τα πρόσωπα, καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες, με γνώσεις και ικανότητες, που θα σηκώσουν το βάρος για τη διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου τα επόμενα πέντε χρόνια.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ήπειρο, Όλγα Γεροβασίλη, Κώστας Μπάρκας και Μερόπη Τζούφη, οι πρώην βουλευτές Μάριος Κάτσης, Βασίλης Τσίρκας, Χρήστος Μαντάς ο πρώην πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, στελέχη της αυτοδιοίκησης κ.α.

Ο Γιώργος Ζάψας, επικεφαλής της παράταξης σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνέχεια της παράταξης και τη δυναμική που έχει ώστε νέος περιφερειάρχης να είναι ο Γιάννης Στέφος.

Την παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβαν σε ενότητες οι υποψήφιοι της παράταξης Ηλιάνα Τσολιού, Νίκος Βράνος, Σάββας Δημητριάδης, Σπύρος Ντάνης και Δημήτρης Τζιάλλας.

Το στίγμα του προεκλογικού αγώνα του Κοινού των Ηπειρωτών έδωσε στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος.

«Το πρόγραμμά μας, οι υποψήφιες και υποψήφιοι που κοσμούν τα ψηφοδέλτιά μας και η παρουσία  όλων σας εδώ σήμερα  είναι η υπόσχεση  ότι θα  προχωρήσουμε με δύναμη και αισιοδοξία για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Γιατί αξίζουμε μια  άλλη Ήπειρο από αυτή που συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια, απ’ αυτή που έκτισε η πολυετής περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη» ανέφερε εισαγωγικά, τονίζοντας ότι ο Αλ. Καχριμάνης παρουσίασε πρόσφατα ως έργο της περιφερειακής αρχής έργα των οποίων οι μελέτες, τα κονδύλια και η ολοκλήρωσή τους έγιναν επί της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού, αναβάθμιση αεροδρομίου, αναστήλωση Γεφυριού Πλάκας κ.α)

«Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός, αλλά θέλουμε πολύ να καταλάβουμε πώς και γιατί, παρά τις θριαμβολογίες,  η Ήπειρος της  υπανάπτυξης είναι εδώ, η Ήπειρος της εγκατάλειψης και  της ερημοποίησης είναι εδώ, η Ήπειρος των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανεργίας είναι εδώ, η Ήπειρος  των  ανεξέλεγκτων ανεμογεννητριών και των εξορύξεων είναι εδώ», είπε δίνοντας στοιχεία για την οπισθοδρόμηση της Ηπείρου κατά τη διάρκεια της θητείας Καχριμάνη. «Εμείς δε θέλουμε μια τέτοια Ήπειρο. Και θέλουμε να ρωτήσουμε τι θα αλλάξει, τι θα πετύχει τα επόμενα πέντε χρόνια, εάν εκλεγεί ξανά ο κ. Καχριμάνης,  που δεν έκανε τα προηγούμενα 30 και πλέον χρόνια;», αναρωτήθηκε.

«Έχουμε  ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά έχουμε το σχέδιο και  επιζητούμε την αποφασιστική συμμετοχή, στήριξη και κινητοποίηση των πολιτών. Έχουμε το σχέδιο ώστε μαζί με την κοινωνία να αλλάξουμε το δρόμο που θα πάρει η περιφέρεια. Αντιλαμβανόμαστε ταυτόχρονα ότι τα μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας μπορούν να αποτελούν τη βάση για ένα διαφορετικό παράδειγμα άσκησης περιφερειακής πολιτικής με Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και κοινωνική αποτελεσματικότητα, για ένα διαφορετικό παραγωγικό και κοινωνικό πρότυπο», ανέφερε ο κ. Στέφος.

«Με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ήρθε η ώρα της αλλαγής στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ξέρω τα προβλήματα

Ξέρω την κεντρική εξουσία

Ξέρω πώς μπορώ να διεκδικήσω από την κεντρική εξουσία

Ξέρουμε πώς μπορούμε να φέρουμε αποτελέσματα με την Κεντρική διοίκηση, όπως μπορέσαμε από το 2015-2019 να συμβάλλουμε στην ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι τα Γιάννενα, να χρηματοδοτήσουμε με δεκάδες εκατομμύρια τα αντιπλημμυρικά έργα στην Άρτα και τον Βιολογικό καθαρισμό των Ιωαννίνων, να αναβαθμίσουμε το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων σε διεθνές, να παραχωρήσουμε δημοσίους χώρους όπως το Γιαννιώτικο Σαλόνι και 30 περίπου στρέμματα στην παραλίμνιο περιοχή στο δήμο Ιωαννιτών, να εξασφαλίζουμε διαρκώς  οικονομικές ενισχύσεις  στην περιφέρεια και τους δήμους από το πρόγραμμα Φιλόδημος, τέτοιου ύψους, που όπως παραδέχτηκαν- προς τιμήν τους - τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι της Ηπείρου δεν είχαν ξαναδεί ποτέ», πρόσθεσε ο κ. Στέφος.

Ο Γιάννης Στέφος προχώρησε σε 10 δεσμεύσεις για τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης στην Περιφέρεια:

1. Αναβαθμίζουμε άμεσα τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ως το βασικό κέντρο αποφάσεων για διαφάνεια και λογοδοσία.

2. Χαράζουμε νέα στρατηγική για τις βασικές υποδομές ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο (δρόμοι, άρδευση κλπ) σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για αύξηση του τοπικού ΑΕΠ με την ενίσχυση της γεωργίας, της μεταποίησης και του τουρισμού.

3. Οργανώνουμε δίκτυο προστασίας και στήριξης της οικογένειας με Κέντρα Δραστηριοτήτων Νέων και Συμβουλευτικούς Σταθμούς που θα λειτουργούν το απόγευμα σε σχολικά συγκροτήματα σε συνεννόηση με τους δήμους. Δίνουμε έμφαση στις περιοχές εκτός πόλεων, όπου τα παιδιά είναι αποκλεισμένα από όλες εκείνες τις εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες που προσφέρονται στις πόλεις.

4. Σχεδιάζουμε και οργανώνουμε τη λειτουργία ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών για μείωση του ενεργειακού κόστους, του κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών στον πρωτογενή τομέα.

5. Διαμορφώνουμε και υλοποιούμε εξειδικευμένα τοπικά προγράμματα επιμόρφωσης για τους μακροχρόνια ανέργους και ευάλωτες ομάδες, για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

6. Εξυγιαίνουμε το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και των προμηθειών έτσι ώστε όλοι οι επαγγελματίες να μπορούν ισότιμα να συμμετέχουν στα έργα και τις προμήθειες που αποφασίζονται.

7. Εξυγιαίνουμε τη λειτουργία των ΤΟΕΒ και σχεδιάζουμε εναλλακτικές, οικονομικές  πηγές ύδρευσης.

8. Ενισχύουμε άμεσα τη δασοπροστασία και την προστασία των οικισμών από τις δασικές πυρκαγιές με αντιπυρικές ζώνες και προωθούμε την δενδροφύτευση. Σχεδιάζουμε και ενισχύουμε την αντιπλημμυρική προστασία του τόπου μας.

9. Δημιουργούμε νέα, εξειδικευμένη καμπάνια για τον τουρισμό από την Ελλάδα και άλλες χώρες για το τουριστικό προϊόν κάθε Περιφερειακής Ενότητας ξεχωριστά. Στοχεύουμε στον τουρισμό των τεσσάρων εποχών.

10.Προωθούμε άμεσα την Ήπειρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βαλκανίων ως ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος κατέληξε στην ομιλία του:

«Με βασικές μας αρχές, όπως αυτές αναλύθηκαν στο πρόγραμμά μας και εύγλωττα μας τις παρουσίασαν οι εισηγητές,  την έμφαση στην ανάπτυξη, το  σεβασμό και την προστασία του φυσικού πλούτου, τη βελτίωση της καθημερινότητας  και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε μια δίκαιη κοινωνία, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στη διαχείριση, τη λογοδοσία στους πολίτες θα πορευτούμε σ’ αυτές τις εκλογές .

Δεν είμαστε εδώ, τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να καταγράψουμε ένα αξιοπρεπές ποσοστό. Είμαστε εδώ τόσοι πολλοί και τόσο άξιοι για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Είμαστε εδώ γιατί είναι ώρα ευθύνης.

Ή αλλάζουμε την Ήπειρο τώρα ή συνεχίζουμε μια τυφλή πορεία σε ένα αβέβαιο ιλουστρασιόν, εικονικό μέλλον. Το οφείλουμε στους  ταξιδευτές προγόνους μας, στον εαυτό μας αλλά κυρίως  στα παιδιά μας».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των υποψηφίων και των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.