Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Σε ρόλο Πρεσβευτή της πόλης των Ιωαννίνων διαμέσου Erasmus+ οι μαθητές του Ζωγράφειου Σχολείου

 


Η Διπλωματία των Πόλεων, ένας θεσμός που στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των πόλεων από διαφορετικές χώρες και προωθεί στην πράξη την οικοδόμηση σχέσεων φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών, τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε αντιπροσωπεία μαθητών Γυμνασίου με το δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Δημήτριο Παπαγεωργίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 στο γραφείο του δημάρχου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής επίσκεψης που θα πραγματοποιήσουν οι μαθητές του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο, τον προσεχή Οκτώβριο στην Τουρκία για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ που αφορά το έργο: "Make  a good start for your life - eat like a pro!" με εταίρους από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Τουρκία, οι μαθητές θα επισκεφθούν την Καππαδοκία, μια αλησμόνητη κοιτίδα του ελληνισμού στα βάθη της Μικράς Ασίας και θα έχουν συνάντηση με το δήμαρχο της Καισάρειας. Το γεγονός ότι πριν από σχεδόν έναν αιώνα, συμπατριώτες μας πρόσφυγες από την Καισάρεια έφτασαν στην περιοχή των Ιωαννίνων και ίδρυσαν την Νεοκαισάρεια, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών, οι οποίοι σε ρόλο Πρεσβευτή της πόλης των Ιωαννίνων ζήτησαν από το δήμαρχο να τους δώσει μια επιστολή την οποία στη συνέχεια θα παραδώσουν στο δήμαρχο της Καισάρειας. Με τη συγκεκριμένη επιστολή ο δήμαρχος Ιωαννίνων, αξιοποιώντας το θεσμό της διπλωματίας των Πόλεων θα προτείνει στο δήμαρχο της Καισάρειας να διερευνήσουν από κοινού τις προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πόλεις.

Ο δήμαρχος Ιωαννίινων έδωσε συγχαρητήρια στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Ζωγράφειου Σχολείου  Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής για την συμμετοχή τους στα προγράμματα Erasmus+ και τους ευχαρίστησε που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να γίνουν οι Πρεσβευτές της πόλης των Ιωαννίνων στο εξωτερικό.