Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Πράμαντα


Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε λίγο πριν τις έξι το απόγευμα στα Πράμαντα  όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Γιάννης Σεντελές καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Μαζί με τον Πρωθυπουργό ήταν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές της ΝΔ Ιωαννίνων και Άρτας και πολλά κομματικά στελέχη.
O κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο δημαρχείο όπου και θα μιλήσει.
Συνοδευόταν από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον Τζουμερκιώτη Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Κ. Τσουβάλα.

Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορονοϊό


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τον κορονοϊό μετά από τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας:
Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου στον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.
Η υποχρέωση του PLF παραμένει σε ισχύ.
Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Πάνω από 300 έλεγχοι σε όλη τη χώρα μέχρι την Κυριακή.
Πριν την ανακοίνωση των μέτρων, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης».

«Υπαγορεύει ταυτόχρονα πρόσθετα μέτρα σε ό,τι αφορά τις αφίξεις από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα.
Καταλήγοντας, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας».

Υπουργείο Υγείας: Κανένας θάνατος σήμερα, 60 νέα κρούσματα


Τα 40 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, κανένας θάνατος  σήμερα, 60 νέα κρούσματα.
Από αυτά τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Συνολικά τα θύματα είναι 193 ενώ οι περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας φτάνουν πλέον τις 3.732.
9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στη Μεγάρχη Άρτας

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος δύο ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση κλοπής από σπίτι στη Μεγάρχη Άρτας και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών (άνδρα – γυναίκα).
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος μαζί με συνεργό του, μεσημβρινές ώρες της 03-07-2020 μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην παραπάνω περιοχή και αφού εισήλθαν σε σπίτι ηλικιωμένου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό.
Επίσης, όπως διαπιστώθηκε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διευκόλυνσης για τη διάπραξη της κλοπής είναι ιδιοκτησίας της ανωτέρω ημεδαπής.
Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκε το παραπάνω όχημα στην περιοχή της Άρτας, το οποίο και κατασχέθηκε.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (09-07-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, σε στοχευμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του ανωτέρω ημεδαπού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
• τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 29 έως 70 εκατοστά,
• ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (4,2) γραμμαρίων,
• ποσότητα ναρκωτικής ουσίας MDMA, βάρους (7,8) γραμμαρίων,
• ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 77 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Κεφαλόβρυσου Πωγωνίου

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκαν στο Κεφαλόβρυσο οι εκδηλώσεις μνήμης στα θύματα του Ολοκαυτώματος που διοργανώνονται από το Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Π.Ε.Δ. Ηπείρου, την Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου και την Ένωση Πωγωνησίων Ηπείρου.
Το Κεφαλόβρυσο πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατεύματα όταν στις 10 Ιουλίου 1943 κάηκαν ζωντανοί 22 συνάνθρωποι και καταστράφηκαν ολοσχερώς 45 σπίτια.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε χοροστατούντως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως – Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέου ενώ την ομιλία εκφώνησε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές επανορθώσεις και  του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών κ. Δημήτρης Χατζαρόπουλος. «Τα κτήνη είναι δημιουργήματα του Θεού αλλά οι κτηνωδίες είναι δημιουργήματα των ανθρώπων. Οι λαοί που έχουν χάσει τη μνήμη τους εκφυλίζονται, πεθαίνουν» τόνισε μεταξύ άλλων.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κώστας Καψάλης αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές εκδηλώσεις υπογραμμίζοντας ότι οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης είναι η ιστορία της χώρας μας και στο χρέος μας δεν μπορεί να μπει κανένα εμπόδιο ακόμη και αν πρόκειται για πανδημία. 
«Αυτή τη θηριωδία  δε μπορούμε και δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ, ούτε σαν Δήμος, ούτε σαν έθνος, ούτε σαν απλοί άνθρωποι… Μέχρι σήμερα δεν δόθηκαν απαντήσεις, είναι όμως χρέος μας να συνεχίσουμε να τις αναζητούμε και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων. Σε αυτόν τον αγώνα ο Δήμος Πωγωνίου θα είναι αρωγός. Μάλιστα κατατέθηκε από το Δήμο επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητείται η επίσημη αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού.  
Είμαστε εν αναμονή ολοκλήρωσης της διαδικασίας ώστε το Κεφαλόβρυσο να μπει στον επίσημο χάρτη του Μαρτυρικού Δικτύου. Κλείνω καλώντας σας να διατηρήσετε άσβεστη τη μνήμη των 22 συνδημοτών μας γιατί είναι υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» κατέληξε.
 Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας Πότσης επεσήμανε τις τραγικές επιπτώσεις που έχει για ένα έθνος η ιστορική αμνησία ενώ ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας  κ. Μιχάλης Μαγειρίας αναφέρθηκε στις διαδικασίες για την αναγνώριση του Κεφαλοβρύσου ως μαρτυρικού χωριού. 
Τέλος ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου κ. Μεντής Κώστας ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους.
Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης».
Την πρώτη θέση έλαβε ο Ντεμίρης Γεώργιος, τη δεύτερη θέση έλαβε η Μεντή Ελευθερία και την τρίτη θέση έλαβε ο Τζιαβάρας Ηλίας.

Στις εκδηλώσεις τιμής παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Κεφάλα Μαρία και Αμυράς Γεώργιος, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Νάκου Αγνή, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή Πωγωνίου, ο εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας κ.  Ζηκόπουλος Κώστας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Άρμπιρος Γρηγόριος, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρύσου κ. Χαλαντζούκος Αντώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Κεφαλοβρύσου κ. Καλλιρρόη Γραμμόζη  και πλήθος κόσμου ενώ χαιρετισμούς απέστειλαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. κ. Καλογιάννης Σταύρος και η Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τζούφη Μερόπη.

Εργασίες ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Κουκλιών


Ξεκίνησαν οι εργασίες τοποθέτησης  των ΄΄εξι πρώτων κολώνων με μπράτσα από εργολάβο  ΔΕΔΔΗΕ ηλεκτροφωτισμού στην Τ.Κ. Κουκλιών Πωγωνίου.

Διακοπές ρεύματος την Κυριακή 12 Ιουλίου σε χωριά του Πωγωνίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
1)Το Σάββατο 11-07-2020:
Α) Από ώρα 08:00 πμ έως 10:00 πμ στις παρακάτω περιοχές:
Ηλιόκαλη, Βασιλική, Λογγάδες, Κήποι Μάζιας, Δροσοχώρι, Γερακάρι, Πλατανιά, Δαφνούλα.
Β) Από ώρα 10:30 πμ έως 11:30 πμ στις παρακάτω περιοχές: Κουτσελιό πέριξ πτηνοτροφείου Αγγέλη Αν.
Γ) Από ώρα 08:00 πμ έως 13:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Οδός Δομπόλης, από το ύψος της διασταύρωσης με την Λεωφόρο Δωδώνης εώς και το πρατήριο υγρών καυσίμων ΕΛΙΝ, Κρήτης, Κυρίλου Λουκαρέως μέχρι το νεκροταφείο του Ιερού Ναού Περιβλέπτου, ΔΟΥ Ιωαννίνων και πέριξ των επιχειρήσεων Ζαχαροπλαστείο Διεθνές, φούρνος Εξάρχου και μπουγατσοπωλείου ΤΙΡ-ΤΟΡ.
2)Την Κυριακή 12-07-2020:
Α) Από ώρα 08:30 πμ έως 10:00 πμ στις παρακάτω περιοχές: Ελεούσα, Γοριτσάκι Ελεούσας, φυτώρια Άνω Λαψίστας, Λυκόστομο, Κρανούλα, Περίβλεπτος, Ασφάκα, οικ. Καρυών, Μεταμόρφωση, Χρυσόραχη, Βλαχάτανο, Βατατάδες, Γαβρισιοί, Λιγοψά, Πετσάλι, Πρωτόπαππα, Νεοχώρι, Άνω & Κάτω Λαψίστα και οι επιχειρήσεις εκκολαπτήρια Σιώπη, ΗΒΕ ΑΕ, ΧΗΤΟΣ, Αφοί Γραβάνη, Κρύα, Κρανούλα, Λυκοτρίχι, Αγ. Μαρίνα, Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας στο ύψος και πέριξ των επιχειρήσεων ΝΤΙΜΗ, ΟΤΕ, ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΖΩΗΣ, Ζαχαροπλαστείο ΤΣΙΡΩΝΗ και πέριξ επιχείρησης ΧΗΤΟΣ στην Κρανούλα, Πέραμα, στρατόπεδο Περάματος, Στρούνι, Αμφιθέα, Λυγγιάδες, κεραίες Λυγγιάδων, Νήσος Ιωαννίνων, Ντραμπάτοβα, Ι. Μ. Δουραχάνης, Μάζια, Κρυόβρυση, σήραγγα Δρίσκου Εγνατίας Οδού, Ι. Ν. Αγ. Νικολάου (Τζιώρα), Κράψη στους οικισμούς Παλαιογκορτσιά και Σταμάτη, οικισμός Παναγιά Δρίσκου, Κήποι Μάζιας, είσοδο Σήραγγας Λογγάδων.
 Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων. Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον κεντρικό αμυντικό Γιώργο Τάχια


Η Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου ανακοινώνει την απόκτηση του ποδοσφαιριστή Γιώργου Τάχια.
Αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός και είναι 24 ετών (23/04/1996).
Στο παρελθόν έχει φορέσει την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα με την οποία έχει αγωνιστεί σε όλες τις ομάδες των τμημάτων υποδομής (Κ15, Κ17 και Κ20).
Έχει αγωνιστεί για ένα χρόνο στον ΑΟ Κοζάνης (Γ’ Εθνική) και 3 χρόνια στον Αιολικό Μυτιλήνης (Γ’ Εθνική).
Η ομάδα μας τον απέκτησε από το Σούλι Παραμυθίας (Γ’ Εθνική).
- Γιώργο καλώς ήρθες στην οικογένεια μας!
Σου ευχόμαστε καλή ποδοσφαιρική σεζόν με υγεία και επιτυχίες!

Ανακοινώνονται το μεσημέρι οι βαθμολογίες των πανελλήνιων εξετάσεων 2020


Από αύριο μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου τα μηχανογραφικά

Οι βαθμολογίες των  πανελλήνιων εξετάσεων 2020 θα αναρτηθούν μετά τις 12 το μεσημέρι στα σχολεία μόνο με κωδικούς και χωρίς ονοματεπώνυμα, για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα μπορούν να βρίσκουν τα αποτελέσματά τους στην ιστοσελίδα: results.it.minedu.gov.gr  πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό τους με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Σήμερα αναμένεται να δοθεί κι ένα πρώτο στίγμα για το πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής των τμημάτων και των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς θα ανακοινωθούν και τα στατιστικά στοιχεία από τις επιδόσεις των υποψηφίων.
Αυτό που εν τέλει θα καθορίσει τις βάσεις, εκτός από τις βαθμολογίες, είναι και η κατεύθυνση της ζήτησης σε σχολές και τμήματα από τους υποψήφιους, μέσω των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο.
Οι μαθητές που εξετάστηκαν στις πανελλήνιες 2020 έχουν χρόνο από αύριο μέχρι την Παρασκευή, 17 Ιουλίου για να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνση exams.it.minedu.gov.gr
Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο, μετά την παρέλευση της προθεσμίας, κανείς υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό Δελτίο του.

Τριήμερες εκδηλώσεις της Ιεράς Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και του Δήμου Κόνιτσας, προς τιμή και μνήμη του Όσιου Παΐσιου από 10 έως 12 Ιουλίου

Η Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και ο Δήμος Κόνιτσας πραγματοποιούν τριήμερες εκδηλώσεις από  10 έως 12 Ιουλίου, προς τιμή και μνήμη του Όσιου Παΐσιου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
«Στα Aγιασμένα Aχνάρια του Αγίου Παϊσίου»
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
9:00 – 18:30: Επίσκεψη στην Οικία του Οσίου Παϊσίου και ξενάγηση από
κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης.
18:30-19:00 Μετάβαση στο Εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας.
19:00-20:00: Παράκληση του Οσίου στο ανωτέρω Εξωκλήσι.
ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
Πορεία από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στην χαράδρα του Αώου έως τη Μονή Στομίου (απόσταση διαδρομής 5 χλμ.). Υπάρχει δυνατότητα να ακολουθήσει κανείς το παλαιό μονοπάτι από όπου διερχόταν ο Όσιος Παΐσιος.
07:30-10:30: Όρθρος και Θεία Λειτουργία στο νέο Ναό του Αγίου Παϊσίου
στην Ιερά Μονή Στομίου.
10:30-12:30: Ξενάγηση στη Μονή Στομίου και στο κελί του Οσίου.
19:00-20:30: Μέγας πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
20:30-21:00: Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Παϊσίου από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά προς την Οικία του Οσίου Παϊσίου και επιστροφή
στο Ναό.
ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2020
07:00: Όρθρος στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
07:30: Καταβασίες.
08:30-10:30: Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.
10:30-11:00: Μικρή Δεξίωση στο Δημαρχείο.

*θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα εκ της Ελληνικής Πολιτείας μέτραπροστασίας λόγω της πανδημίας.

Θάνατος λουόμενης στην Πρέβεζα


Χωρίς τις αισθήσεις της εντοπίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, 75χρονη γυναίκα, στη θαλάσσια περιοχή Mενιδίου Αμφιλοχίας.
Η 75χρονη μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Από το Α' Λιμενικό Τμήμα Αμφιλοχίας του Λιμεναρχείου Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Άρτας.

«Πράσινο φως» για την έγκριση θεραπείας για την Κυστική Ίνωση στην Ευρώπη


Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (ΕΦΑΧ – CHMP), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), εξέδωσε θετική γνωμοδότηση, συστήνοντας την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για το ιατρικό προϊόν Kaftrio, το οποίο προορίζεται για θεραπεία της κυστικής ίνωσης σε ασθενείς ηλικίας 12 χρονών και άνω, οι οποίοι είναι ομόζυγοι της μετάλλαξης F508del ή ετερόζυγοι για την F508del στο γονίδιο CFTR με μετάλλαξη ελάχιστης λειτουργικότητας (MF) (αντιστοιχώντας είτε σε μηδενική παραγωγή πρωτεΐνης CFTR, είτε σε μία πρωτεΐνη CFTR που δεν ανταποκρίνεται στις δραστικές ουσίες ivacaftor και tezacaftor/ivacaftor in vitro).
Η θετική γνωμοδότηση αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο για την τελική έγκριση του φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.  
Η γνωμοδότηση θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική λήψη της απόφασης περί της άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Όταν δοθεί αυτή η έγκριση, θα ληφθούν οι αποφάσεις για την τιμολόγηση και την αποζημίωση από κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας υπόψη τον δυνητικό ρόλο/χρήση του φαρμάκου στο πλαίσιο λειτουργίας του εθνικού συστήματος υγείας της κάθε χώρας.
Επισημαίνεται ότι, εφόσον εγκριθεί, θα είναι το πρώτο φάρμακο-ρυθμιστής της πρωτεΐνης CFTR, που απευθύνεται σε ετερόζυγους για την F508del στο γονίδιο CFTR με μετάλλαξη ελάχιστης λειτουργικότητας (MF), ενώ θα προσφέρει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και στους ομόζυγους της μετάλλαξης F508del, αναφέρει η Carmen Bozic, επικεφαλής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Αντιπρόεδρος της Vertex.
Η έγκριση του Kaftrio αρχικά εισήχθη με τη διαδικασία της γρήγορης αξιολόγησης, όμως κατά τη διάρκεια της, η εταιρεία Vertex αιτήθηκε τρίμηνη αναστολή, η οποία τελικά έγινε δίμηνη και έτσι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις της γρήγορης αξιολόγησης.
Το Kaftrio θα είναι διαθέσιμο σε δισκία επικαλυμμένα με υμένιο και θα περιέχει 100 mg elexacaftor, 50 mg tezacaftor και 75 mg ivacaftor. Οι ουσίες Elexacaftor και tezacaftor είναι διορθωτές της πρωτεΐνης CFTR, που διευκολύνουν την κυτταρική διεργασία και μεταφορά της πρωτεΐνης F508del CFTR, οδηγώντας σε αύξηση της ποσότητάς της, ενώ η ουσία ivacaftor βελτιώνει τη λειτουργία του καναλιού για τη μεταφορά της πρωτεΐνης στην επιφάνεια του κυττάρου.