Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

ΕΟΔΥ: Εκατόν οκτώ θάνατοι σήμερα, 20.507 νέα κρούσματα

 


59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν οκτώ θάνατοι σήμερα 20.507, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 20.507, εκ των οποίων 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.762.870

(ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 433 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 22.476 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 679 (59.2% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 548 (80.71%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 131 (19.29%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.964 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 467 (ημερήσια μεταβολή -7.71%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 512 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Άρτα: Δικογραφία σε γυναίκα για τηλεφωνική απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

 


Σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας δικογραφία σε βάρος ημεδαπής, που εμπλέκεται σε υπόθεση απάτης.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, άγνωστος συνεργός της τηλεφώνησε την 4-10-2021 σε ηλικιωμένη και προσποιούμενος υπάλληλο τράπεζας, την έπεισε να προβεί σε τραπεζική κατάθεση χρηματικού ποσού -3.500- ευρώ, προκειμένου δήθεν στη συνέχεια να λάβει δικαιούμενα αναδρομικά από τη σύνταξη του συζύγου της, ύψους -27.000- ευρώ.

Προανάκριση ενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας. 

Ιόνια Οδός: Συστάσεις στους οδηγούς για την κακοκαιρία


Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι σύμφωνα με  Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με ισχύ από Σάββατο 22/1 έως και Δευτέρα 24/1, προβλέπεται σφοδρή  επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές, καθώς και τους βόρειους ανέμους εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Το σχετικό αναλυτικό Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

Ωστόσο, λόγω της σφοδρότητας των καιρικών φαινομένων που αναλύονται στο Δελτίο της ΕΜΥ, συνιστούμε στους οδηγούς να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις  ενώ αν πρέπει να ταξιδέψουν:

  • Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατώντης εταιρίας. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται για το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. (Μεταμόρφωση Αττικής – Σκάρφεια Φθιώτιδας) μπορούν να καλούν στο 22950 26900. Όσοι οδηγοί ενδιαφέρονται  για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα) μπορούν να καλούν στο 2641 306 306  (καθημερινά και Σάββατο από τις 08:00 έως τις 20:00 και Κυριακή 10:00 με 18:00).
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.
  • Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.
  • Να ακολουθούν πιστάτις οδηγίες της Τροχαίας.
  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:

  • Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.
  • Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.
  • Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας για οδήγηση σε χιονισμένο οδόστρωμα, μπορείτε να δείτε εδώ.

Υπενθυμίζουμε ότι χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας, είναι στη διάθεσή σας και εδώ. Τέλος,  πληροφορίες για τους Χώρους Προσωρινής Στάθμευσης και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούμε συντηρούμε και διαχειριζόμαστε,  μπορείτε να βρείτε εδώ.

 Κλείνοντας παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Κραυγή αγωνίας από τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς

 


Την άμεση δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test και άρση της εγκληματικής κυβερνητικής απόφασης που αναγκάζει τους ανασφάλιστους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, αντί στον συμβεβλημένο γιατρό, μόνο στο νοσοκομείο, με επακόλουθο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ζητά με Αναφορά που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής στην κατατεθείσα Αναφορά προς τον υπουργό Υγείας, αναφέρεται στις επιστολές του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, στις οποίες επισημαίνονται οι έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, τόσο για την κατάργηση της ισότιμης και πλήρους πρόσβασης των ανασφαλίστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσο και στην άρνηση της κυβέρνησης για δωρεάν συνταγογράφηση των Rapid και PCR test.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής υπογραμμίζει ότι οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς, τρεις φoρές την εβδομάδα επισκέπτονται την μονάδα αιμοκάθαρσης και χρειάζονται 3 Rapid test ή PCR. Οι μεταμοσχευμένοι, οι οποίοι είναι σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, κάθε φορά στις τακτικές ή έκτακτες επισκέψεις τους στα εξωτερικά ιατρεία και τις μονάδες μεταμόσχευσης απαιτείται, πριν, να υποβάλλονται σε rapid test ή PCR. Το ίδιο ισχύει και για τους περιτοναϊκούς ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο Υγείας, θα πρέπει να προβεί άμεσα στη συνταγογράφηση των Rapid test ή PCR των νεφροπαθών μέσω του Ε.Ο.Π.Π.Υ., μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, οι μάσκες υψηλής προστασίας ΚΝ-95 ή FFP2 να διατίθενται σε αναγκαίο αριθμό από τα φαρμακεία, με βάση τον ΑΜΚΑ του νεφροπαθούς.

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον διεθνή 20χρονο αμυντικό ποδοσφαιριστή Louis Poznanski

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον διεθνή ποδοσφαιριστή Louis Poznanski.

Ο 20χρονος αμυντικός έχει αγωνιστεί στο παρελθόν με την ομάδα της Werder Bremen, την Κ17 & Κ19 της Bayern Munich και στις Εθνικές Ομάδες Παίδων της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας δήλωσε στο www.pasgiannina.gr :

«Είμαι πολύ χαρούμενος που θα αγωνιστώ σε ένα νέο πρωτάθλημα για εμένα και την ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση και το προπονητικό team της ομάδας για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μου και ελπίζω να έχουμε υγεία και καλά αποτελέσματα στη σεζόν».

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Σ. Κάστρου 23-12-22/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ EPIRUS SPORT     

ΩΡΑ: 15:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ


Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, maison Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ     (15:00)      

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ   (15:00)

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (15:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ (15:00)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ   (15:00)

Τριάντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 20 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 55.525 έλεγχοι, από τους οποίους οι 20.207 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 561 παραβάσεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 25 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

494 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 491 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 173 στην Αττική,

   79 στη Θεσσαλονίκη,

   35 στην Ήπειρο,

   28 στα Ιόνια Νησιά,

   27 στην Πελοπόννησο,

   26 στην Κεντρική Μακεδονία,

   24 στη Στερεά Ελλάδα,

   20 στο Βόρειο Αιγαίο,

   19 στη Δυτική Ελλάδα,

   17 στην Κρήτη,

   16 στη Θεσσαλία,

   14 στη Δυτική Μακεδονία,

   10 στο Νότιο Αιγαίο και

     6 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 91.838 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 88.380 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.458 των 150 ευρώ.

1 παράβαση για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.555 ομοειδείς παραβάσεις.

69 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, 5 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 1 παράβαση στον πελάτη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη και πελάτη καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη καταστημάτων.

Στην Αττική,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 29.972 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.936 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

14η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιανουαρίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνική, εκτός ο Αγροτικός Αστέρας (Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 23-01-22/15:15)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ

ΩΡΑ: 15:15

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

ΠΡΟΟΔ.ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΠΑΣΣΑΡΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (17:00)     

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:15)

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022      

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (15:15)

Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (17:15)

ΕΡΤ3: Νέο-νουάρ του Βιμ Βέντερς – «Ιδιωτικός Ντεντέκτιβ Χάμετ» το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 22:00

 


Νέο-νουάρ του Βιμ Βέντερς
«Ιδιωτικός Ντεντέκτιβ Χάμετ»
Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022 στις 22:00

Το νέο-νουάρ φιλμ μυστηρίου του πολυβραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη,  Βιμ Βέντερς, «Hammett/Ιδιωτικός Ντεντέκτιβ Χάμετ» με παραγωγό τον Φράνσις Φορντ Κόπολα  θα προβάλει η ΕΡΤ3 αυτό το Σάββατο 22 Ιανουαρίου, στις 22:00,  στη νέα της ζώνη με ταινίες μυστηρίου. Η ταινία, παραγωγής ΗΠΑ του 1982, είναι ένας φόρος τιμής στον αμερικανό συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Ντάσιελ Χάμετ, ο οποίος είναι και το κεντρικό πρόσωπο της ταινίας.

Ο Χάμετ, τον οποίο υποδύεται ο Φρέντερικ Φόρεστ, στην αρχή της καριέρας του εμπλέκεται σε μια μυστηριώδη υπόθεση που έμελλε να επηρεάσει πολύ το μετέπειτα έργο του. Ενώ πουλάει τις ιστορίες του σε φτηνά περιοδικά για να ζήσει, ο Χάμετ δέχεται μια επίσκεψη από τον Τζίμι Ράιαν, το παλιό του αφεντικό στο πρακτορείο Πίνκερτον, που του ζητά να τον βοηθήσει σε μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Σύντομα ο Χάμετ θα βρεθεί να αναζητά σε όλο το Σαν Φρανσίσκο μια γυναίκα από την Κίνα που παίζει κεντρικό ρόλο σε μια υπόθεση εκβιασμού.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου

 


Την Παρασκευή  21 Ιανουαρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δήμος Ζίτσας, Πετσάλι, Πνευματικό Κέντρο, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ έναντι Δημαρχείου Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

Γλαύκωμα: Θεραπεία με εμφύτευμα αντικαθιστά τα κολλύρια


Ένα νανο-εμφύτευμα για το γλαύκωμα, που τοποθετείται ενδοφθάλμια και απελευθερώνει σταθερή ποσότητα αντιγλαυκωματικού φαρμάκου, μπορεί να μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση και να διατηρεί αναλλοίωτη την όραση για 2-3 χρόνια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το εμφύτευμα είναι βιοδιασπώμενο και απελευθερώνει την φαρμακευτική ουσία βιματοπρόστη (bimatoprost), που ουσιαστικά είναι μία προσταγλανδίνη. Η ουσία αυτή, όπως και άλλες αντίστοιχες, περιέχεται σε αντιγλαυκωματικά κολλύρια τα οποία κυκλοφορούν και στη χώρα μας. Απαιτεί καθημερινή ενστάλαξη στα μάτια των πασχόντων από γλαύκωμα και δρα ως ισχυρός οφθαλμικός υποτασικός παράγοντας.

Η εταιρεία που την είχε αρχικά αναπτύξει, κατόρθωσε να την εντάξει και στο ειδικό νανο-εμφύτευμα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ για να μειώνει την οφθαλμική πίεση στους ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας ή με οφθαλμική υπέρταση.

«Με τον όρο γλαύκωμα, αναφερόμαστε σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων με κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου. Η πιο συνηθισμένη αιτία που προκαλεί τη βλάβη αυτή είναι η αυξημένη πίεση του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση)», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Το γλαύκωμα αρχικά συνοδεύεται από μείωση της περιφερικής όρασης, την οποία συχνά οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται παρά μόνον όταν έχει γίνει σημαντική. Εφόσον δεν διαγνωσθεί και δεν θεραπευθεί εγκαίρως, το γλαύκωμα μπορεί να προκαλέσει καταστροφική βλάβη του οπτικού νεύρου, οδηγώντας τελικά στην ολική τύφλωση».