Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Super League: ΠΑΣ Γιάννινα – Ολυμπιακός 1 - 2

Ο Μήτρογλου έλυσε τον «γόρδιο» δεσμό

Στα Γιάννενα ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ,  με τον Μήτρογλου να λύνει τον γόρδιο δεσμό και να ανοίγει το σκορ στο 60', δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.
Αν και στο 67' οι «ερυθρόλευκοι» διπλασίασαν τα τέρματά τους, δέχθηκαν αμέσως ένα γκολ-«δώρο» από τον Γεωργίου και έδωσαν ελπίδες στον ΠΑΣ που τις διεκδίκησε.

Ο Ολυμπιακός πήρε από τα πρώτα λεπτά τα ηνία του αγώνα.
Δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός άμεσα, αλλά έδειξε ξεκάθαρα στον αντίπαλο ότι θα είναι το «αφεντικό».
Στο 20' η κατοχή της μπάλας ήταν 67%-33% υπέρ των «ερυθρόλευκων».
Στο 39' οι Πειραιώτες άγγιξαν το γκολ, όταν ο Ιμπαγάσα εκτέλεσε φάουλ και ο Μανωλάς πήρε την κεφαλιά από το ύψος του πέναλτι στέλνοντας την μπάλα στο αριστερό δοκάρι και στη συνέχεια στην αγκαλιά του Φεγκρούς.
Η «απάντηση» του ΠΑΣ ήταν άμεση και οι Γιαννιώτες στην πρώτη τους καλή ευκαιρία ήρθαν φάτσα και με το προβάδισμα. Στο 40' ο Ντε Βινσέντι βγήκε στην αντεπίθεση, πέρασε τον Κάρολ και σούταρε από αριστερά στην περιοχή, με την μπάλα να βρίσκει στο δεξί δοκάρι και να φεύγει άουτ.
Οι πρωταθλητές μπήκαν ακόμη πιο ορεξάτοι με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Στο 52' ο Φεγκρούς πραγματοποίησε εντυπωσιακή διπλή απόκρουση στα διαδοχικά σουτ των Μασάντο και Τζιμπούρ και στην επόμενη ευκαιρία του ο Ολυμπιακός πήρε και το προβάδισμα. Βέβαια για να γίνει αυτό φρόντισε ο Μήτρογλου και σε μεγάλο ποσοστό και ο Ζαρντίμ που τον έριξε στον αγωνιστικό χώρο στο 58' στη θέση του Γκρέκο.
Ο Μήτρογλου άνοιξε το σκορ στο 60' από κοντινή απόσταση μετά από πάσα-μισό γκολ του Τζιμπούρ και σκόραρε για δεύτερη σεζόν στους Ζωσιμάδες καθώς είχε βρει δίχτυα και πέρυσι με τη φανέλα του Ατρόμητου. Στο 67' ο Αλγερινός με τη σειρά του ήταν αυτός που έκανε σαφέστατο το προβάδισμα του Ολυμπιακού.
Από βαθιά μπαλιά του Ιμπαγάσα ο Τζιμπούρ κατέβασε την μπάλα και με διαγώνιο σουτ από την περιοχή νίκησε τον Φεγκρούς και διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.
Πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, όμως, ο Γεωργίου εκμεταλλεύτηκε τη λάθος συνεννόηση ανάμεσα σε Κάρολ και Σιόβα, πήρε την μπάλα και στο 68' μείωσε σε 2-1 με σουτ σε κενή εστία, βάζοντας και πάλι τον ΠΑΣ στο «κόλπο».
Οι Γιαννιώτες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τον χώρο που τους έδωσαν οι φιλοξενούμενοι στα τελευταία λεπτά, αλλά οι προσπάθειές τους έμεναν ημιτελείς.
Η καλύτερή τους στιγμή για την ισοφάριση χάθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Κάρολ σταμάτησε αρχικά τον Τζάνη και στην εξέλιξη της φάσης απέκρουσε εντυπωσιακά αν και εκτός θέσης το σουτ του Ντε Βινσέντι.

ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Φεγκρούς, Κολοβέτσιος, Πάντος, Μιχαήλ, Ντάσιος, Λίλα (62' Τζάνης), Πατσατζόγλου (88' Νικλητσιώτης), Τσουκαλάς, Γεωργίου (72' Βίλα), Ντε Βινσέντι, Ιλιτς
Ολυμπιακός (Λεονάρντο Ζαρντίμ): Κάρολ, Παπάζογλου, Χολέμπας, Σιόβας, Μανωλάς, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Γκρέκο (58' Μήτρογλου), Αμπντούν (73' Φουστέρ), Μασάντο, Τζεμπούρ (85' Φέισα).

Σε ιδιώτες η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών

Iδιωτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία -που λειτουργούν κατά τα πρότυπα εισπρακτικών εταιρειών- θα αναλάβουν και την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από εργοδότες και επιχειρήσεις που καθυστερούν την εξόφλησή τους στο ΙΚΑ.

Τα Ταμεία θα στρέψουν την προσοχή τους στο αμιγώς ασφαλιστικό κομμάτι και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, θα εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα και δεν θα έχουν πλέον σχέση με το ταμειακό σκέλος των εισφορών και τα φαινόμενα διαφθοράς.
Ταυτοχρόνως, όπως αναφέρει η "Καθημερινή", προβλέπεται ακόμη και κλείσιμο των επιχειρήσεων εφόσον το χρέος τους προς το ΙΚΑ υπερβαίνει τους 8 μήνες. Η νέα εικόνα στο πεδίο των ληξιπρόθεσμων εισφορών θα αποκλείει την πάγια τακτική των ευνοϊκών ρυθμίσεων όχι όμως και τη διαγραφή του χρέους εάν αποδειχθεί ότι παρά τα μέτρα, μετά 12 μήνες δεν μειώνεται η οφειλή προς τα Ταμεία.
Η εμπλοκή των ιδιωτών σε ένα κομμάτι αμιγώς -μέχρι σήμερα- του Δημοσίου θα καλύπτει το προκαταρκτικό στάδιο έως ότου διαμορφωθεί ενιαίος μηχανισμός είσπραξης όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Εως τότε και μέχρι να ολοκληρωθεί η σύσταση του νέου μηχανισμού, ένα τμήμα προσωπικού του ΙΚΑ θα εκπαιδευτεί έτσι ώστε να αναλάβει την είσπραξη εισφορών από άλλα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένων και των ληξιπρόθεσμων εισφορών από ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ).
Υποβοηθητικά σε αυτόν τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού θα ενταχθούν και οι ιδιωτικές εταιρείες, αποδεσμεύοντας, σύμφωνα με το αιτιολογικό αυτής της απόφασης, τα Ταμεία από το κόστος προσωπικού και δομών που συντηρούν μόνο για τον εισπρακτικό μηχανισμό.
Τα σημεία αυτά αναφέρονται σε αναλυτική έκθεση - σχέδιο για την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που συνέταξε για λογαριασμό της κυβέρνησης ο Βέλγος τεχνοκράτης Πατρίκ ντε Μετς, στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος κλήθηκε από την ελληνική πλευρά να συμβάλει στους τρόπους αντιμετώπισης της «μαύρης τρύπας» που προκύπτει από την εισφοροδιαφυγή των Ταμείων.
Ο κ. Ντε Μετς με τον οποίο συναντήθηκαν χθες στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας βρίσκεται σε πολύ στενή συνεργασία με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, έχει αναλάβει ουσιαστικά την εποπτεία της διαδικασίας συγχώνευσης των εισπρακτικών μηχανισμών (εισφορών και φόρων), όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο και έχει απασχολήσει κατά προτεραιότητα και τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ιωάν. Βρούτση με τον κ. Χορστ Ράιχενμπαχ.

ΠΗΓΗ: www.newsbeast.gr

Άνοιξαν χθες οι προσφορές για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

Σε έξι μήνες οι αποφάσεις


Μαραθώνια ήταν η χθεσινή διαδικασία του ανοίγματος προσφορών για τις έρευνες πετρελαίου σε Γιάννινα, Κατάκολο και Πατραϊκό Κόλπο.
Όπως έγινε γνωστό, η διαδικασία κράτησε σχεδόν 7 ώρες (!), ενώ οι αποφάσεις για την κατακύρωση των περιοχών σε αναδόχους, θα ληφθούν σε έξι μήνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων (κοντά στο Καλπάκι) έχουν κατατεθεί 4 προσφορές από ελληνικές και ξένες εταιρίες. Πρόκειται για τις:
* Ελληνικά Πετρέλαια A.E, Edison International SPA, Melrose Resources Plc
* Energean Oil and Gas, Petra Petroleum, Schlumberger (strategic technical partner),
* Arctic Hunter Energy Inc., K.O. Enterprises Inc.,
* Chariot Oil and Gas Limited
Επικεφαλής της επιτροπής για τις προσφορές ήταν ο Γ.Γ. του ΥΠΕΚΑ Κώστας Μαθιουδάκης, ενώ το «παρών» έδωσαν και εκπρόσωποι των εταιριών. Να σημειωθεί, ότι έγινε συζήτηση για τα επόμενα βήματα, προκειμένου να υπάρξει υπογραφή συμβάσεων ανάθεσης έρευνας και εκμετάλλευσης στις τρεις περιοχές. Η επιτροπή του ΥΠΕΚΑ θα αξιολογήσει τις προσφορές με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν τεθεί στην προκήρυξη, όπως ύψος επενδύσεων, οφέλη του Δημοσίου, αριθμός γεωτρήσεων κ.α. Έπειτα θα γίνουν διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες για το ποιες περιοχές θα αναλάβουν.
Οι αποφάσεις θα τεθούν υπ’ όψιν και του Πρωθυπουργού.

ΠΗΓΗ: www.proinoslogos.gr

Ο Γυναικείος αγροτικός συνεταιρισμός Θεσπρωτικού ''Η μικρή Λάκκα Σούλι'', παραγωγής ηπειρώτικων παραδοσιακών προιόντων και γλυκών κουταλιού

Νοτιανατολικά του Σουλίου και στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας βρίσκεται ο πρώην δήμος Θεσπρωτικού, που σήμερα μαζί με τον πρώην δήμο Φιλιππιάδας, τον πρώην δήμο Ανωγείου και την πρώην κοινότητα Κρανιάς, απαρτίζουν τον Καλλικρατικό δήμο Ζηρού, με έδρα την Φιλιππιάδα.

Εκεί το 1995 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Θεσπρωτικού "Η μικρή Λάκκα Σούλι" που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο στο ιστορικό κέντρο του Θεσπρωτικού. Παρασκευάζει με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς συντηρητικά, σπιτικά γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, χυλοπίτες, τραχανά και χωριάτικες πίτες.
Ο συνεταιρισμός, με τα παραδοσιακά προϊόντα του να κατακτούν την εγχώρια αγορά αλλά και τις γυναίκες - μέλη του να δρουν ως "αληθινές επιχειρηματίες", διάγει ρόδινα το παρόν, αλλά ατενίζει πιο αισιόδοξα το μέλλον του μιας και τα γλυκά του αποφέρουν κέρδη που ωθούν το συνεταιρισμό να βάλει στόχους για μεγάλα πράγματα, όπως τη μεταστέγαση σε μεγαλύτερα κτίρια, τη δημιουργία δικού τους δίκτυο διανομής.
Οι γυναίκες του συνεταιρισμού της Λάκκας Σουλίου δίνουν μεγάλη βάση στην καθαριότητα όπως και στην ποιότητα του προϊόντος.
Αξίζει τον κόπο για κάποιον που ταξιδεύει από την Γέφυρα Καλογήρου της Άρτας προς Πρέβεζα, πριν τον Λούρο, στο ύψος του χωριού Στεφάνη, να παρεκκλίνει της διαδρομής του, να κάνει δέκα χιλιόμετρα περίπου για να δοκιμάσει αυτά τα μοναδικά προϊόντα, αλλά και να γνωρίσει τη φιλοξενία των γυναικών.
Στοιχεία επικοινωνίας
''Η μικρή Λάκκα Σούλι''
Τηλ: 26830 32686
Τηλ: 26830 32131
Θεσπρωτικό - Πρέβεζας
Τ.Κ.: 48300
E-mail: lakkasouli@yahoo.gr
http://lakkasouli.blogspot.com/

Νέο σύστημα από την Εφορία για τις αποδείξεις

Προβλέπεται ότι θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων οι δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή φοροδιαφυγής

Νέου τύπου αφορολόγητο με αποδείξεις εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση σε περίπτωση που καταργηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για να «γεμίσει» το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 100% από το εισόδημα των φορολογουμένων, δαπάνες με αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της φοροδιαφυγής.
Εκτιμάται ότι το μέτρο θα απαλύνει την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που θα υποστούν οι φορολογούμενοι από τυχόν πλήρη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, η οποία ανέρχεται σε 500 ευρώ ετησίως κατά κεφαλήν.
Έτσι με την έκπτωση κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα συγκεκριμένων δαπανών με αποδείξεις θα μειώνεται το τελικό ύψος του εισοδήματος που θα φορολογείται και συνεπώς το ποσό του φόρου.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα βρίσκεται σε επίπεδο συζήτησης και οι οριστικές αποφάσεις θα για την υλοποίησή του θα εξαρτηθούν από το πόσο πειστικό και δημοσιονομικά αποδοτικό θα είναι το τελικό «πακέτο» με τις περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στην τρόικα τις επόμενες ημέρες.

ΠΡΕΒΕΖΑ: Σύλληψη ημεδαπής για κατοχή ναρκωτικών χαπιών και πλαστογραφία

Η δράστιδα προμηθεύτηκε 59 ναρκωτικά χάπια, εξαπατώντας φαρμακοποιό, με πλαστή ιατρική συνταγή


Συνελήφθη, χθες (14-09-2012) το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας με τη συνδρομή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., μία 27χρονη ημεδαπή και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (φαρμακευτικά δισκία) και πλαστογραφία.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, εντοπίστηκε η 27χρονη να έχει στην κατοχή της 59 ναρκωτικά χάπια vulbegal, τα οποία λίγο νωρίτερα είχε προμηθευτεί από φαρμακείο στην Πρέβεζα, προσκομίζοντας για την αγορά τους πλαστογραφημένη ιατρική συνταγή.
Σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι της 27χρονης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε μία ακόμα πλαστή ιατρική συνταγή.
Τα ναρκωτικά χάπια και οι πλαστές ιατρικές συνταγές κατασχέθηκαν.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

ΑΡΤΑ: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθη, χθες (14-09-2012) το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 35χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών (ηρωίνη).

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στον 35χρονο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία νάιλον συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης βάρους 1,9 γραμμαρίων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Οι ΟΤΑ στο κόκκινο! -7 Δήμοι που δεν πλήρωσαν μισθούς !

Σε εφτά δήμους δεν καταβλήθηκε το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για ένα τμήμα της λίστας των 14 δήμων της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης μετά τη συνάντηση των δημάρχων με
τον υπουργό Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, καθώς οι υπόλοιποι οκτώ φαίνεται ότι κατάφεραν να καταβάλουν μισθούς έστω και εκπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες (ασφαλείς) πληροφορίες στο «κόκκινο» της ΕΑΠ (άρα δεν έχουν καταβάλει το πρώτο 15νθήμερο Σεπτεμβρίου σε μόνιμους υπαλλήλους και αορίστου χρόνου υπαλλήλου) βρίσκονται οι δήμοι: Περάματος, Αίγινας, Τρικκαίων, Καρδίτσας, Αχαρνών και Καισαριανής.
Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και ο Δήμος Τήλου, ο οποίος ναι μεν δε βρίσκεται στη λίστα ΕΑΠ -καθώς δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε αυτή-, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις της δημάρχου έχει να καταβάλει μισθοδοσία τρεις μήνες.
Οι υπόλοιποι οκτώ από τους 14 της λίστας της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών που ήταν στο «κόκκινο» την περασμένη Τετάρτη αλλά κατέβαλαν μισθούς την Πέμπτη ή την Παρασκευή είναι οι δήμοι: Κοζάνης, Χαϊδαρίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Μυλοποτάμου Ανωγείων, Ζακύνθου, Έδεσσας και Νίκαιας- Ρέντη.
19 δήμοι, τέσσερις κατηγορίες
Ωστόσο, ακόμη τέσσερις, δήμοι καθυστέρησαν να καταβάλουν το πρώτο 15νθήμερο. Πρόκειται για τους δήμους: Κομοτηνής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πρεβέζης και Ηγουμενίτσας.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ, δηλαδή 19 δήμοι αντιμετώπισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγαλύτερα ή μικρότερα προβλήματα στην καταβολή της μισθοδοσίας του πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου. Μπορούν δε να χωριστούν στις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες:
Α. Δεν έχουν πληρώσει καθόλου (5)
Πέραμα, Τήλος, Τρικκαίων, Αίγινας, Καρδίτσας, Τήλου.
Β. Έχουν δώσει μισθούς εκτός Ε.Α.Π. αλλά όχι ασφαλιστικές εισφορές (2)
Αχαρνών, Καισαριανής.
Γ. Καθυστέρησαν (9)
Ανωγείων, Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Μυλοποτάμου, Νίκαιας-Ρέντης, Κοζάνης, Έδεσσας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου.
Δ. Υποστηρίζουν ότι τα έδωσαν εγκαίρως αλλά... (3)
Κομοτηνής, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Πρεβέζης.

ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

«Καλπάζουν» οι τιμές στα σιτηρά

Καλπάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στα σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες που πούλησαν φτηνά στις αρχές του καλοκαιριού με κλειστές τιμές και τώρα βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη.

Ενδεικτικά οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι 17λ/κιλό, και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν σήμερα από εμπόρους και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς 29λ/κιλό(!), ενώ στα ύψη εκτοξεύεται και η τιμή του σκληρού σιταριού, όπου στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες πούλησαν 20-22λ/κιλό και σήμερα η τιμή του έφτασε στα 27λ/κιλό.
Ανάλογα είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες να πουλιέται προς 20-21λ/κιλό και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27-28λ/κιλό.
Στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες έδωσαν τα σιτηρά πρόωρα και σε κλειστές τιμές για να πάρουν ρευστό χρήμα και τώρα τις βλέπουν να τραβούν την ανηφόρα, χωρίς οι ίδιοι να εισπράττουν τίποτα από αυτή τη διαφορά της τιμής.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΣ Βόλου, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα σε παραγωγούς κριθαριού και σκληρού σιταριού και παράλληλα να πουλάει φτηνά το κριθάρι σε κτηνοτρόφους.
Αντίστοιχα το σκληρό σιτάρι σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο πουλήθηκε από τους αγρότες 20-22λ/κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 25λ/κιλό και τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με εμπόρους να το πουλήσει 27λ/κιλό.
Καταγγελίες αγροτών
«Οι μεσάζοντες δρουν οργανωμένα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή»
«Οι έμποροι εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός
Στη Ροδόπη οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 18λ/κιλό και η ΕΑΣ το διέθεσε προς 22-23λ/κιλό, ενώ το κριθάρι το αγόρασε η Ένωση 18λ/κιλό και το πούλησε 21λ/κιλό.
Στη Λάρισα οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 22λ/κιλό και οι έμποροι το διέθεσαν προς 28λ/κιλό με την καταχρεωμένη ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου να έχει ρόλο παρατηρητή, καθώς τα υπέρογκα χρέη δεν επέτρεψαν στη διοίκησή της να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και σιλό, έτσι τα νοίκιασε σε εμπόρους, αφήνοντας στο έλεός τους χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν το κριθάρι προς 15-16λ/κιλό και οι κτηνοτρόφοι του νομού το αγοράζουν 28-29λ/κιλό.
Η αύξηση των τιμών των σιτηρών συμπαρασύρει και τις τιμές των αλεύρων και οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες πούλησαν το μαλακό σιτάρι 18-20 λ./κιλό και σήμερα οι έμποροι το διαθέτουν 28-30 λ./κιλό.
Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και γίνονται εισαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αν οι δύο αυτές χώρες ρίξουν στην αγορά μαλακό σιτάρι, θα αποσυμπιεστούν οι τιμές.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανατίμηση της αγορά τους ψωμιού, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.