Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

«Καλπάζουν» οι τιμές στα σιτηρά

Καλπάζουν τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές στα σιτηρά, οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες που πούλησαν φτηνά στις αρχές του καλοκαιριού με κλειστές τιμές και τώρα βλέπουν να εκτινάσσονται στα ύψη.

Ενδεικτικά οι παραγωγοί πούλησαν το κριθάρι 17λ/κιλό, και οι κτηνοτρόφοι το αγοράζουν σήμερα από εμπόρους και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών προς 29λ/κιλό(!), ενώ στα ύψη εκτοξεύεται και η τιμή του σκληρού σιταριού, όπου στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες πούλησαν 20-22λ/κιλό και σήμερα η τιμή του έφτασε στα 27λ/κιλό.
Ανάλογα είναι τα μηνύματα και για το καλαμπόκι, το οποίο ξεκίνησε αυτές τις μέρες να πουλιέται προς 20-21λ/κιλό και εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 27-28λ/κιλό.
Στον θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες έδωσαν τα σιτηρά πρόωρα και σε κλειστές τιμές για να πάρουν ρευστό χρήμα και τώρα τις βλέπουν να τραβούν την ανηφόρα, χωρίς οι ίδιοι να εισπράττουν τίποτα από αυτή τη διαφορά της τιμής.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ΕΑΣ Βόλου, το Δ.Σ. της οποίας αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρήματα σε παραγωγούς κριθαριού και σκληρού σιταριού και παράλληλα να πουλάει φτηνά το κριθάρι σε κτηνοτρόφους.
Αντίστοιχα το σκληρό σιτάρι σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο πουλήθηκε από τους αγρότες 20-22λ/κιλό, ενώ η ΕΑΣ Βόλου έδωσε 25λ/κιλό και τώρα βρίσκεται σε συμφωνία με εμπόρους να το πουλήσει 27λ/κιλό.
Καταγγελίες αγροτών
«Οι μεσάζοντες δρουν οργανωμένα και λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή»
«Οι έμποροι εισπράττουν όλη την υπεραξία και οι παραγωγοί είναι εντελώς απροστάτευτοι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης, Νίκος Σκοπιανός
Στη Ροδόπη οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 18λ/κιλό και η ΕΑΣ το διέθεσε προς 22-23λ/κιλό, ενώ το κριθάρι το αγόρασε η Ένωση 18λ/κιλό και το πούλησε 21λ/κιλό.
Στη Λάρισα οι αγρότες πούλησαν το σκληρό σιτάρι 22λ/κιλό και οι έμποροι το διέθεσαν προς 28λ/κιλό με την καταχρεωμένη ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τυρνάβου να έχει ρόλο παρατηρητή, καθώς τα υπέρογκα χρέη δεν επέτρεψαν στη διοίκησή της να λειτουργήσει τις 9 αποθήκες και σιλό, έτσι τα νοίκιασε σε εμπόρους, αφήνοντας στο έλεός τους χιλιάδες παραγωγούς σιτηρών. Μάλιστα αρκετοί αγρότες έδωσαν το κριθάρι προς 15-16λ/κιλό και οι κτηνοτρόφοι του νομού το αγοράζουν 28-29λ/κιλό.
Η αύξηση των τιμών των σιτηρών συμπαρασύρει και τις τιμές των αλεύρων και οι πρώτες ανατιμήσεις της τάξης του 15-20% έκαναν την εμφάνισή τους πριν από μερικές μέρες. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αγρότες πούλησαν το μαλακό σιτάρι 18-20 λ./κιλό και σήμερα οι έμποροι το διαθέτουν 28-30 λ./κιλό.
Η ελληνική αγορά είναι ελλειμματική στο μαλακό σιτάρι και γίνονται εισαγωγές από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς αν οι δύο αυτές χώρες ρίξουν στην αγορά μαλακό σιτάρι, θα αποσυμπιεστούν οι τιμές.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αναφορά για ανατίμηση της αγορά τους ψωμιού, κάτι που, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί για το άμεσο μέλλον.