Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Γιάννενα: Εξιχνιάστηκε κλοπή από αυτοκίνητο

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής, που έγινε νωρίς το πρωί της 21-05-2022 στα Ιωάννινα και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε από το εσωτερικό αυτοκινήτου συσκευή GPS, γυαλιά ηλίου και πολυεργαλείο, συνολικής αξίας περίπου -800- ευρώ.

Στο πλαίσιο των ερευνών ανευρέθηκε η συσκευή GPS και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Πολλαπλά τα οφέλη για την τοπική οικονομία και κοινωνία από το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία και την κοινωνία της Ηπείρου από την δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας ανέδειξε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Η δημιουργία του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τα θετικά σχόλια πολλών έγκυρων ξένων και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Δημιουργεί περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας επιστημόνων Πληροφορικής» τόνισε και συνέχισε:

«Σύμφωνα με ανάλυση – μελέτη, που κατά σύμπτωση επικαλείται σήμερα η ιστοσελίδα Liberal σε άρθρο αφιερωμένο στο εγχείρημα της Περιφέρειας Ηπείρου και στην εγκατάσταση εταιριών υψηλής τεχνολογίας στα Γιάννενα υπολογίζεται πώς για κάθε 30 θέσεις εργασίας, στην τοπική οικονομία εισέρχεται περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ».

Πέραν αυτών όπως είπε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης:

«Το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας.Αποτελεί και τη βάση για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Ήπειρο. Αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα».

Συνελήφθησαν δύο άτομα για μεταφορά παράτυπου μετανάστη στη Θεσπρωτία

 


Δύο άτομα συνελήφθησαν χθες (23-05-2022) το βράδυ σε περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για μεταφορά παράτυπου μετανάστη.

Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπό και ημεδαπή, οι οποίοι κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι με το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν, μετέφεραν αλλοδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Κατασχέθηκαν το παραπάνω αυτοκίνητο, δύο κινητά τηλέφωνα και χρηματικό ποσό -200- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΕΟΔΥ: Έντεκα θάνατοι σήμερα, 5.588 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 149

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εντεκα θάνατοι σήμερα, 5.588 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.588.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.427.857 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 606 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 132.854(3.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.725 θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 149 (64.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη.

To 92.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 71 (47.65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (52.35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.671 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 67 (ημερήσια μεταβολή -20.24%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κουκλιοί Πωγωνίου: Εμβολιασμός νεαρών αιγοπροβάτων για το μελιταίο πυρετό, τη Δευτέρα 30 Μαΐου

Εμβολιασμός νεαρών αιγοπροβάτων για το μελιταίο πυρετό, τη Δευτέρα 30 Μαΐου στους Κουκλιούς Πωγωνίου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπή από κατάστημα υγρών καυσίμων

 


Συνελήφθη χθες (23-05-2022) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, που κατηγορείται για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο συλληφθείς αφαίρεσε το προηγούμενο βράδυ (22-05-2022) από κατάστημα πώλησης υγρών καυσίμων στα Ιωάννινα είδη αλκοόλ και καπνού, συνολικής αξίας -35- ευρώ.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Θεραπείες και οι στόχοι τους

 


Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και, αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα και έγκαιρα, οδηγεί το πάσχον άτομο σε σωματική ανικανότητα στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής του. Ανήκει στις νόσους για τις οποίες θεωρήθηκε αναγκαίο να καθιερωθεί μια Παγκόσμια Ημέρα υπενθύμισης, ευαισθητοποίησης και συντονισμένων δράσεων, έτσι ώστε να ευνοούνται και να προωθούνται οι εξελίξεις στην αντιμετώπισή τους.

«Η Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Τετάρτη του Μαΐου. Επ' ευκαιρία αυτής της ημέρας ας δούμε ποιες είναι οι μορφές της νόσου, ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μας βάλουν σε διαδικασία να ελεγχθούμε και ποιες θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν σήμερα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης, Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής-Υπεύθυνος της Μονάδας Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας του Metropolitan Hospital.

Η συχνότερη επίκτητη νευρολογική νόσος

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι η συχνότερη επίκτητη νευρολογική νόσος των ενηλίκων, μεταξύ 20 και 40 ετών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της νωρίτερα ή αργότερα από τις συγκεκριμένες ηλικίες.

 Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό και τα μάτια. Συγκεκριμένα το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ατόμου «επιτίθεται» και καταστρέφει τη μυελίνη, τη λιποειδή ουσία που προστατεύει τα νεύρα και τους επιτρέπει να λειτουργούν και να στέλνουν τα σήματα που ελέγχουν την κίνηση, την ομιλία και μια σειρά από άλλες λειτουργίες.
Στη θέση της κατεστραμμένης μυελίνης δημιουργείται ουλώδης ιστός, οπότε τα νευρικά σήματα δεν μεταδίδονται σωστά. Η αιτία αυτής της επίθεσης είναι άγνωστη, θεωρείται όμως ότι στην πρόκλησή της εμπλέκονται:

·         Η γενετική προδιάθεση: υπάρχουν πάρα πολλά γονίδια ευαισθησίας στη νόσο παράλληλα με πολύ λίγα προστατευτικά γονίδια

·         Η έκθεση σε έναν ή περισσότερους παθογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος

·         Η ανάπτυξη παθολογικών ανοσολογικών μηχανισμών έναντι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Παραβάσεις τη Δευτέρα 23 Μαΐου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 92.353 έλεγχοι, από τους οποίους οι 68.678 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 9 παραβάσεις, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         παράβαση για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις, με επιβολή προστίμου των 150 ευρώ στη Δυτική Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 106.355 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 102.591 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.764 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Αττική, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Δυτική Ελλάδα, 1 παράβαση σε κατάστημα για παραβίαση των προβλεπόμενων διατάξεων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 35.599 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.044 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη κατάθεσης δικογράφου 83/2022 για την αλλαγή σκοπού του κληροδοτήματος Αγίου Κοσμά, Τ.Κ. Αγίου Κοσμά

 


Περίληψη κατάθεσης δικογράφου 83/2022 για την αλλαγή σκοπού του κληροδοτήματος Αγίου Κοσμά, Τ.Κ. Αγίου Κοσμά Δήμου Πωγωνίου.

ΠΗΓΗ: https://www.pogoni.gr/index.php/home/item/3281-perilipsi-katathesis-dikografou-83-2022-gia-tin-allagi-skopou-tou-klirodotimatos-ag-kosma-t-k-ag-kosma-dimou-pogoniou

Συνελήφθη ημεδαπή σε περιοχή της Πρέβεζας με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (23-05-2022) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου ημεδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των γερμανικών αρχών για το αδίκημα της απάτης.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Ένας 55χρονος νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες σε τροχαίο στην Πέτρα Πρέβεζας

 


Ένας νεκρός και δύο πολύ σοβαρά τραυματισμένοι είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, ύστερα από σύγκρουση  δύο αυτοκινήτων, που έγινε λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου, στην διασταύρωση Πέτρας, κοντά στη Στεφάνη Πρέβεζας  στον εθνικό δρόμο Ιωαννίνων-Πρέβεζας.

Νεκρός είναι ο 55χρονος ημεδαπός οδηγός του ενός αυτοκινήτου.

Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνά η Αστυνομία.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 24 Μαΐου

 

Την Τρίτη 24 Μαΐου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-16:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μέτσοβο, Κέντρο Υγείας, 09:00 – 14:00.

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00 – 14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00

Τι είναι η θεραπεία με ατμό για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

 


Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι ένα από τα συχνότερα ουρολογικά προβλήματα που αναπτύσσουν οι άνδρες καθώς μεγαλώνουν. Για την αντιμετώπισή της υπάρχουν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μια σχετικά νέα θεραπεία που χρησιμοποιεί καυτό ατμό για να μειώσει το μέγεθος του προστάτη αδένα και να καταπραΰνει τα συμπτώματα.

Η θεραπεία με ατμό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει αποτελεσματικά τον περιττό προστατικό ιστό, ενώ ενέχει μικρό κίνδυνο παρενεργειών. Οι ασθενείς αναφέρουν επίσης βελτιωμένη ποιότητα ζωής και μηδαμινό κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

«Η καλοήθης υπερπλασία είναι η μη-καρκινική διόγκωση του προστάτη αδένα. Η ανάπτυξή της έχει ως συνέπεια να ασκείται πίεση στην ουρήθρα, τον "σωλήνα" που διοχετεύει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη. Η ουρήθρα διέρχεται μέσα από τον προστάτη και έτσι όσο αυτός διογκώνεται, τόσο αυτή πιέζεται», εξηγεί ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, Διευθυντής της Β' Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Μητέρα - Ομίλου ΥΓΕΙΑ, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Στα πρώτα στάδιά της, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν προκαλεί συμπτώματα. Σταδιακά όμως οι ασθενείς εκδηλώνουν προβλήματα λόγω της συμπίεσης της ουρήθρας. Μπορεί λ.χ. να έχουν συχνουρία ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση, δυσκολίες στην έναρξη της ούρησης, αδύναμη ροή ούρων, διακοπτόμενη ούρηση, ανάγκη για ούρηση τη νύχτα (νυκτουρία) ή αδυναμία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης.

«Η θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας έχει ως στόχο την άμβλυνση των συμπτωμάτων των ασθενών», εξηγεί ο κ. Πούλιας. «Στην ήπια έως μέτρια καλοήθη υπερπλασία του προστάτη συνήθως αρκεί η χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Όταν όμως τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά ή ο οργανισμός του ασθενούς δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα, συχνά χρειάζεται κάποια πιο επεμβατική θεραπεία».

Η χρήση καυτού ατμού για την καταστροφή του διογκωμένου προστατικού ιστού (λέγεται αδένωμα) ώστε να απελευθερωθεί η ουρήθρα, είναι μία από τις νεότερες θεραπείες που εφαρμόζονται.

Κατά τη θεραπεία με ατμό, ο ιατρός εισάγει μέσω της ουρήθρας στον προστάτη μία βελόνα, που διοχετεύει για λίγα δευτερόλεπτα καυτό ατμό (φτάνει σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου) σε έκταση περίπου 2 εκατοστών. Ο ατμός καταστρέφει τα σημεία του προστατικού ιστού που αγγίζει.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε τέσσερα έως έξι επιλεγμένα σημεία του λοβού του προστάτη, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο περιττός προστατικός ιστός και να αποσυμπιέζεται η ουρήθρα.