Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Με το δεξί στην πρεμιέρα ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά- Α.Σ. Αετός Νήσου 3-2)

*Έστω και δύσκολα  ο Αγροτικός Αστέρας επικράτησε στο γήπεδο Παρακαλάμου το απόγευμα της Κυριακής του Αετού Νήσου με το 3-2 για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος του Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ μπόρεσαν μα κάνουν την ολική ανατροπή και να πάρουν το τρίποντο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.
Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 19΄, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του  Μπίλη Κωνσταντίνου.
Άμεση η αντίδραση του Αγροτικού Αστέρα που έφερε το ματς στα ίσα στο 24΄ με σουτ του Φαρμάκη Αναστάσιου.
Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στον αγωνιστικό χώρο και έκαναν την ολική ανατροπή  με πλασέ του Κτενά  Παύλου στο 38΄.
Στην επανάληψη ο Αετός Νήσου μπήκε πιο  δυνατά και ισοφάρισε σε 2-2  στο 58΄  με πλασέ του Κοντογιάννη Γεώργιου.
Το τελικό 3-2 έκανε στο 67΄ ο Φαρμάκης Αναστάσιος.
Οι δυο ομάδες τελείωσαν το παιχνίδι με δέκα παίκτες καθώς στο 68΄ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Μωραΐτης Μιχαήλ-Θεόδωρος    για τον Αετό και στο 75΄ αποβλήθηκε για τον Αγροτικό Αστέρα ο Ζότα Romeo με απευθείας κόκκινη κάρτα για εξύβριση.
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Αλέκος Τάτσης)
Αρχοντάκης Δημήτρης, Στραγάλης  Παντελεήμων (Τάσσος Παναγιώτης 46΄), Ηλίας Μιχάλης, Κλείτσας Βασίλειος-Δημήτριος (Γκέκα Γκεράλντ 60΄), Δρόσος Πέτρος, Τσουμάνης  Ανδρόνικος (Ρούμπης Αντώνιος 70΄), Φαρμάκης Αναστάσιος, Αλεξίου Βασίλης (Παππάς Θωμάς 89΄), Κτενάς  Παύλος, Ζότα Romeo,
Αετός Νήσου:
Τσαμητρόπουλος  Γεώργιος, Μωραΐτης Μιχαήλ-Θεόδωρος, Κουβατής Ιωάννης, Κοτσίνας Άγγελος, Αθανασίου Εμμανουήλ, Κασίμης Μάριος, Πρέντζας Αδαμάντιος (Γρίβας  Κωνσταντίνος 78΄), Στογιάννης Ευάγγελος (Τζιμογιάννης Βασίλειος 80΄),  Κοντογιάννης Γεώργιος, Μπίλης Κωνσταντίνος, Γκόντζος Βασίλειος
Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ  2-2 
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ  0-3           
Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 0-3       
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 0-2
Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ  1-1  
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ  0-5                 
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 3-2 
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 0-1 
 
Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2019-20
1.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 3 
2.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 3
3.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 3
4.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 3
5.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 3
6.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 3
7.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 1
8.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 1
9.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 1
10. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 1
11.  ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 0
12.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 0 
13. ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 0
14.  Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 0
15.  Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 0                      
16.  Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 0

Πώς θα «χτίζεται» το αφορολόγητο από την νέα χρονιά


Στην αύξηση του ύψους των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν κάθε χρόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, αποφάσισε να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2020.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τα ποσοστά επί του ετήσιου εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτουν οι εν λόγω κατηγορίες φορολογουμένων με δαπάνες εξοφληθείσες, είτε με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είτε με μετρητά, προκειμένου να διασφαλίζουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, διαμορφώνονται διαφορετικά και… προς τα πάνω.
Πιο συγκεκριμένα θα αυξηθούν ως εξής:
* Για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος το ποσοστό που θα απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ή με πληρωμές δαπανών σε μετρητά θα αυξηθεί από 10% σε 15%.
Δηλαδή, μισθωτός 55 ετών με ετήσιο εισόδημα 9.800 ευρώ θα πρέπει το 2020 να εξοφλήσει μέσω καρτών ή μέσω e-banking ή μέσω άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής συνολικό ποσό δαπάνης για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, ύψους 1.470 ευρώ (15% Χ 9.800 ευρώ) για να δικαιούται το αφορολόγητο. Με το ισχύον φέτος ποσοστό του 10% αρκεί να εξοφλήσει ποσό 980 ευρώ (10% Χ 9.800 ευρώ) μέσω καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο.
* Για τα επόμενα 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, δηλαδή για το τμήμα από τα 10.000,01 ευρώ έως τα 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης θα αυξηθεί στο 20%, από 15% που είναι σήμερα.
Έτσι, ένας συνταξιούχος 65 ετών με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει από το 2020 και μετά να εξοφλεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό ετηήσιων δαπανών αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικού ύψους 5.500 ευρώ (το 15% των πρώτων 10.000 ευρώ του εισοδήματός του και το 20% των επόμενων 20.000 ευρώ του εισοδήματός του) για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Με τα σημερινά ποσοστά κάλυψης του 10% και του 15% αρκεί να εξοφλήσει ποσό συνολικού ύψους 4.000 ευρώ (το 10% των πρώτων 10.000 ευρώ του εισοδήματός του και το 15% των επόμενων 20.000 ευρώ).
* Για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος άνω των 30.000 ευρώ, το απαιτούμενο ποσοστό κάλυψης θα αυξηθεί στο 25% από 20% που ανέρχεται σήμερα.

Βαριά ήττα για την Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Π.Α.Σ. Κάστρου Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 5-1)

*Βαριά ήττα γνώρισε η  Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου στο γήπεδο της Λιμνοπούλας από τον Π.Α.Σ. Κάστρου με σκορ 5-1 για την  1η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Γεωργούλη Αλέξανδρο με 1-0.
Ο Δρόσος Βασίλειος διπλασίασε τα τέρματα για τον ΠΑΣ.
Οι φιλοξενούμενοι μείωσαν  με γκολ του Τάσιου Αλέξανδρου σε 2-1.
Ο Νούσης Ευάγγελος με σουτ έκανε το 3-1.
Ο Γκανάρας Βλάσιος σκόραρε για το 4-1.
Το τελικό 5-1 έγραψε  ο Δημήτρης Τραγουδάρας.

Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 3-1
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-Α.Ε.Δ.ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 0-7
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 4-2
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ  2-0        
Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019
ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 3-2
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 1-0
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 5-0
Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 5-1
Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
1. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 3    
2. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 3
3. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 3
4. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 3
5. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 3
6. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 3

7. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 3
8. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  3
9. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 0
10. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0 
11. Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 0 
12. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 0
13. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 0
14. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 0 
15. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 0
16. Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ 0

Εκπροσώπηση του Ελληνισμού του Μονάχου στη γιορτή της Μπύρας Oktoberfest


Φωτό: Δορυφόρος Μονάχου

Στην παρέλαση Τοπικών Συλλόγων Βαυαρίας για τη γιορτή της Μπύρας Oktoberfest  συμμετείχε η Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου.

Ήταν η πρώτη φορά σε αυτή την εκδήλωση εκπροσωπείται ο Ελληνισμός του Μονάχου.

Τα βήματα για να ενταχθείτε στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)


Έως τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου του 2019 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν εκ νέου αίτηση υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχουν όλοι οι προμηθευτές.
Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
-Μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://www.idika.gr/kot/  και μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα ενημερωθούν για την εκ νέου ένταξή τους ή όχι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
-Μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, οι υποψήφιοι δικαιούχοι για το ΚΟΤ Β θα ενημερωθούν μέσω της εφαρμογής για το αποτέλεσμα της αίτησης τους.
Για να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι εάν δικαιούνται το Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ή αν μπορούν να ενταχθούν στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών θα πρέπει να ακολουθήσουν έξι βήματα:
Βήμα 1.Με την είσοδό τους στο σύστημα θα τους ζητηθεί να επιβεβαιώσουν τον ΑΜΚΑ τους και να συναινέσουν στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά τους, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων τους).
Βήμα 2.Μετά την συναίνεση τους, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία τους . Επιλέγουν για ποιο ΚΟΤ θέλουν να κάνουν αίτηση.
Βήμα 3.Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.
Βήμα 4.Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχουν εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό τους έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δουν αν πληρούν τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού τους, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληρούν τα κριτήρια ή όχι.
Βήμα 6. Για να καταστούν δικαιούχοι θα πρέπει να πατήσουν το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληρούν τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτήθηκαν. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στον Προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων


Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενείται στον Προφήτη Ηλία Καρδαμιτσίων, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Μωυσή Ελισάφ, με συντονιστή τον Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανο Φούσα και με την ευλογία του Σεβασμιώτατου κ.κ. Μάξιμου.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 47χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διάταξη και ένταλμα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθη, χθες (21-09-2019) το απόγευμα στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς, ένας 47χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, συνελήφθη ο 47χρονος, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν Διάταξη του Προέδρου Εφετών Ιωαννίνων και ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ιωαννίνων, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 57χρονου αλλοδαπού διακινητή αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, καθώς και της 43χρονης αλλοδαπής άμεσης συνεργού του.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη το Γραφείου Ασφαλείας στο λιμένα εσωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω 57χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος καθώς και η ανωτέρω 43χρονη ως συνοδηγός, μετέφεραν από κοινού δύο (02) αλλοδαπούς οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό την παράνομη έξοδό της από τη χώρα.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω όχημα.

Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας: 7η Γιορτή προβατίνας το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 μ.μ. στο Στάδιο Αγίου Δημητρίου


Η Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας διοργανώνει την 7η Γιορτή προβατίνας το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, ώρα 9:30 μ.μ. στο Στάδιο Αγίου Δημητρίου.

Μήπως το παιδί έχει πρόβλημα όρασης και δεν το γνωρίζετε;


Περισσότερα από ένα στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας παρουσιάζουν προβλήματα όρασης, τα οποία συχνά δεν γίνονται αντιληπτά και έτσι δεν αντιμετωπίζονται. Ωστόσο η φτωχή όραση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο τις επιδόσεις των παιδιών στα μαθήματα, όσο και την ενασχόλησή τους με αθλητικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, η σχέση της όρασης με τη μάθηση είναι άρρηκτη και περνά από πολλά στάδια καθώς μεγαλώνει το παιδί.
«Η όραση δεν συμβαίνει τυχαία. Τα μωρά δεν γεννιούνται με όλες τις οπτικές δεξιότητες που θα χρειασθούν στη ζωή τους. Ο εγκέφαλός τους μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τα μάτια για την όραση, ακριβώς όπως μαθαίνει να χρησιμοποιεί τα πόδια για τη βάδιση ή το στόμα για την ομιλία», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Η εστίαση των ματιών, η κίνησή τους με ακρίβεια και η ταυτόχρονη χρήση τους είναι μερικές από τις επίκτητες δεξιότητες της βρεφικής ηλικίας, δηλαδή τις ικανότητες που αναπτύσσονται καθώς μεγαλώνει το μωρό. Επίκτητη δεξιότητα είναι και η λήψη οπτικών ερεθισμάτων από το περιβάλλον και η αποστολή τους μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο, όπου θα μετατραπούν σε εικόνες και θα αρχίσει το μωρό να γνωρίζει τον κόσμο γύρω του».
Στις ηλικίες 2-5 ετών τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τελειοποιούν τις οπτικές δεξιότητες που ανέπτυξαν στην βρεφική ηλικία και αναπτύσσουν νέες, όπως ο συντονισμός ματιού-χεριού-σώματος και οι λεπτές κινήσεις (και τα δύο καθοδηγούνται από την όραση), καθώς και η οπτική αντίληψη που απαιτείται για τη γραφή και την ανάγνωση.