Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΣ: Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, για τον Γρηγόριο τον Ε΄


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΔΑΠ στον Παρακαλάμο, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, εκδήλωση τιμής προς τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριο τον Ε΄, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 190 χρόνων από τον απαγχονισμό του από τους Τούρκους. Στην εκδήλωση έγινε ομιλία του ιεροκήρυκος και Αρχιμανδρίτου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Σεραφείμ Ζαφείρη,
Η Βυζαντινή - Παραδοσιακή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλε σχετικούς ύμνους.
Επίσης έγιναν απαγγελίες και παρουσίαση σχετικής προβολής.

Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1746 στη Δημητσάνα από φτωχούς γονείς, του Ιωάννου και της Ασημίνας Αγγελοπούλου. Το κοσμικό όνομά του ήταν Γεώργιος Αγγελόπουλος. Μετά τις βασικές σπουδές στο χωριό του, το 1765 πήγε στην Αθήνα για δύο χρόνια όπου μαθήτευσε παρά τον Δημήτριο Βόδα.
Το 1767 μετέβη στη Σμύρνη όπου ένας θείος του που ήταν νεωκόρος στο ναό Αγίου Γεωργίου της Σμύρνης, τον βοήθησε να σπουδάσει στο περιώνυμο Γυμνάσιο της πόλης για πέντε χρόνια.
Στη συνέχεια ο Γρηγόριος αφού σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Πατμιάδα Σχολή, υπό τους Δανιήλ Κεραμέα και Βασίλειο Κουταληνό επέστρεψε στη Σμύρνη, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Μητροπολίτη Σμύρνης Προκόπιου, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος και αρχιδιάκονος.
Γρήγορα χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν ανέλαβε πρωτοσύγκελος Σμύρνης, θέση που διατήρησε μέχρι το 1785.
Το 1785 ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, οπότε ο Γρηγόριος χειροτονήθηκε επίσκοπος και τον διαδέχθηκε στη Μητρόπολη Σμύρνης.
Από αυτή τη θέση ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα, η οποία τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κήρυγμα και την κοινωνική δράση, ασχολούμενος ιδίως με την παιδεία του ποιμνίου του.
Τον Μάιο του 1797, μετά το θάνατο του Προκοπίου, ο Γρηγόριος εξελέγη διάδοχός του ως Γρηγόριος Ε΄.
Η πατριαρχία του συνέπεσε με μια δύσκολη περίοδο και δεν ήταν καθόλου ανέφελη. Το 1798 εκθρονίστηκε και εξορίστηκε, οπότε αποσύρθηκε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Στις 23 Σεπτεμβρίου 1806 επανεξελέγη Πατριάρχης, αλλά το 1808 εκθρονίστηκε και πάλι, εξορίστηκε στην Πρίγκηπο και κατόπιν κατέφυγε εκ νέου στο Άγιο Όρος.
Στις 15 Δεκεμβρίου 1818 εξελέγη για τρίτη φορά Πατριάρχης και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 1819.

Ο Σουλτάνος, τιμώρησε με θάνατο τον Χατζή Χαλίλ και θεώρησε υπεύθυνο και τον Γρηγόριο Ε'.
Αυτό το γεγονός οδήγησε τον Σουλτάνο όχι μόνο να καθαιρέσει, αλλά και να εκτελέσει τον Γρηγόριο.
Έτσι, μετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.
Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ – ΜΑΡΜΑΡΑ 8 - 1


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (10η αγωνιστική)
1. Δαβάκης: 26
2. Περιστέρι: 23
3. Κόνιτσα: 20
4. Πανζαγορισιακός: 20
5. Ζίτσα: 17
6. Μηλιά: 15
7. ΠΑΣ Γραμμένο: 13
8. Καρίτσα: 13
9. Πετσάλι:12
10. Κεφαλόβρυσο: 10
11. Ανάργυροι: 8
12. Μάρμαρα: 4
13. Βοτονόσι: 3
14. Μπισδουνάκι: 0

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Β΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Α΄ ΟΜΙΛΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ - ΡΑΦΤΑΝΑΙΟΙ  1 - 1
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ – ΚΑΡΥΕΣ 4 - 0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (14η αγωνιστική)
1. Α.Ε. Καμποχωρίων: 37
2. Κόντσικα: 36
3. Ραφταναίοι: 32
4. Πρωτόπαπα: 28
5. Ζωοδόχος: 27
6. Σταυράκι: 25 (13)
7. Πωγωνάτος: 23
8. Αγροτικός Αστέρας Παρακαλάμου: 20
9. Αμφιθέα: 19
10. Περίβλεπτος: 19
11. Αγία Μαρίνα: 17
12. Αμπελόκηποι: 16
13. Καρυές: 15
14. Ασβεστοχώρι: 13
15. Νησί: 12
16. Α.Ε. Ρίζα:10
17. Πανφρουριακός: 7
18. Πεντέλη: 1 (13)

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ Πρέβεζας έπιασε φωτιά εν κινήσει

Φωτιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι σε λεωφορείο που κινούταν επί της Λεωφόρου Αθηνών 400, ρεύμα προς Αθήνα, στο Δαφνί. Οι επιβαίνοντες εξήλθαν δίχως να τραυματιστούν.
Το λεωφορείο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Πρέβεζα-Αθήνα, κάηκε ολοσχερώς.
Επί τόπου επιχείρησαν 15 πυροσβέστες.

ΠΗΓΗ: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=425559&cid=4

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


ΚΑΛΠΑΚΙ – Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 0 - 3
Άλλους τρεις βαθμούς πρόσθεσε στο ενεργητικό του η Ανατολή που επικράτησε του Καλπακίου με 0-3. Το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος της Ανατολής που εκτός από τα τρία γκολ είχε δοκάρι αλλά και πολλές χαμένες ευκαιρίες.

Στο 20΄ ο Κλιτσινάρης Χ., άνοιξε το σκορ με πλασε. Η Ανατολή συνέχισε τον επιθετικό της μονόλογο χωρίς όμως να πετυχαίνει γκολ στο πρώτο ημίχρονο.
Στην επανάληψη και πάλι η Ανατολή είχε τα ηνία σκοράροντας για δεύτερη φορά στο 50΄ αυτή τη φορά με το Λαόσόγλου με πλασε. Στο 63΄ ο Σταματελάτος πέτυχε το 0-3 με πλασε΄ενώ τρία λεπτά αργότερα είχε δοκάρι ο ίδιος παίκτης.
Επίσης από τους φιλοξενούμενους χάθηκαν ευκαιρίες με τους Σταματελάτο και Τσαρπέλα.
Έτσι έμεινε το τελικό 0-3. Διαιτησία: Μπουμπάς (Αλεξίου, Ευαγγελιάς)
ΚΑΛΠΑΚΙ: Τσόλας, Δάρδας, Ηλίας, Παππάς, Παπαναγιώτου, Τσουμάνης, Καραγιώργος, Φουνταράς (46΄ Δελημήτρος), Μακρης (52΄ Βαζάτης), Καψάλης, Δήμητσας
ΑΝΑΤΟΛΗ: Γιαννούσης, Γκαρτζονίκας, Τσιουρης, Τάτσης, Τότσικας, Κλιτσινάρης Αθ., Μπουρμπος, Λαόσογλου (65΄ Τσαρπέλας), Πολυχρονιάδης (60΄ Σταματελάτος), Κλιτσινάρης Χ. (72΄ Μαυρίδης), Ρομποτής


ΠΗΓΗ: http://sportsioannina.gr/erasitexniko.html
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)
1. Κρύα: 28
2. Α.Ε. Μικρασιατών: 27
3. Βουνοπλαγιά: 26
4. Θύελλα Κατσικά: 26
5. Πεδινή: 23
6. Προοδευτική Περάματος: 21
7. Α.Ο. Ανατολής: 21
8. Λαψίστα: 17
9. Μουσιωτίτσα: 15
10. Ατρόμητος '95: 15
11. Ροδοτόπι: 14
12. Α.Ο. Βελισσαρίου: 11
13. Κουτσελιό: 9
14. Καλπάκι: 6
15. Ηλιόκαλη: 4
16. Θύελλα Ελεούσας: -1

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: «Κατανοώ» τις απόψεις Πάγκαλου... λόγω ηλικίας


Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής με ανακοίνωσή του απάντησε την Κυριακή σε όσα δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Όπως αναφέρει ο Χρήστος Παπουτσής στη δήλωσή του:
"Έχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου μετά τους αγώνες που είχαν δώσει στο παρελθόν δεν θα περίμεναν να ξαναδούν εκατομμύρια ανθρώπους στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης.
Κι όμως συμβαίνει. Και οι πολίτες αντιδρούν. Και στην Αμερική και στην Ευρώπη. Και έχουν δικαίωμα να αντιδρούν . Και οι πολιτικοί δεν μπορούν να μην έχουν συναίσθηση της νέας πραγματικότητας.
Σε ό,τι με αφορά ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιμένω να ζητώ από την Ελληνική Αστυνομία να επιχειρεί στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος για να εγγυηθεί την ασφάλεια , τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.
Επιμένω να αρνούμαι τη λογική του αστυνομικού κράτους, του αυταρχισμού, της άμεσης χρήσης της κρατικής βίας χωρίς εισαγγελική εντολή. Έχω την εντύπωση ότι ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος συμμερίζεται τις ίδιες αρχές από τη θέση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης".
Υπενθυμίζεται ότι με δηλώσεις του στην κυριακάτικη Καθημερινή ο κ.Πάγκαλος έριξε σαφείς ευθύνες στον Χρήστο Παπουτσή για πολλές περιπτώσεις αδρανοποίησης του κρατικού μηχανισμού από συνδικαλιστές.
Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση "με τον κάθε Φωτόπουλο να καταλαμβάνει ανενόχλητος τη ΔΕΗ ... Ο κ. Παπουτσής έχει κατ' εξοχήν την ευθύνη", όπως είπε.

ΟΑΕΕ: Κάλυψη για παροχές ασθενείας σε είδος, σε ανέργους

Κάλυψη για παροχές ασθενείας σε είδος, ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, ηλικίας άνω των 30 και μέχρι των 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους και παραμένουν άνεργοι, προβλέπει εγκύκλιος του Οργανισμού.

Ειδικότερα ορίζεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, ηλικίας άνω των 30 και μέχρι 65 ετών, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους, καλύπτονται για παροχές ασθενείας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον κλάδο Υγείας του Οργανισμού για δύο χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα θα πρέπει να:
α) Έχουν πραγματοποιήσει στην ασφάλιση οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού 600 ημέρες εργασίας ή 2 χρόνια.
Το κατώτατο όριο των εξακοσίων ημερών εργασίας ή των δύο ετών αυξάνεται ανά 120 ημέρες ή 4 μήνες κάθε χρόνο μετά τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας και μέχρι τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ή 15 ετών ασφάλισης.
β) Να μην ασφαλίζονται για οποιονδήποτε λόγο στο Δημόσιο ή σε ασφαλιστικό οργανισμό (ακόμη και ως έμμεσα μέλη).

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: «Ο νέος πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από τη βάση»

Εκλογή νέου αρχηγού από την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξουν με πρωτοβουλία του προέδρου του κόμματος, αλλά πρέπει να είναι σύντομες και ανέξοδες.

Ο κ. Λοβέρδος συμπλήρωσε ότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκλέγει με κάλπες και από τη βάση, όπως προβλέπει το καταστατικό.
Έκανε λόγο για αστοχία της οικονομικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και αποδέχθηκε ότι υπάρχουν ευθύνες υπουργών.
Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου πρέπει να προσανατολιστεί στην καθημερινότητα του πολίτη, για να υπάρξει ροή χρήματος στην αγορά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Αποτύχαμε στην οικονομική πολιτική»

Ευθύνες στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο επιρρίπτει – εμμέσως πλην σαφώς - ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ενώ βολές δέχεται και Χρήστος Παπουτσής για το «κλίμα αναρχίας» που επικρατεί στη χώρα.

«Το μνημόνιο απέτυχε γιατί εμείς αποτύχαμε και στη μείωση των εξόδων και στην αύξηση των εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», λέει ο αντιπρόεδρος τηε κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα λέει ο Θ. Πάγκαλος για την κοινωνική αναταραχή στη χώρα και το αλαλούμ των τελευταίων ημερών με τη ΔΕΗ «Δεν μπορεί ο κάθε Φωτόπουλος να καταλαμβάνει ανενόχλητος τη ΔΕΗ […] Ο κ. Παπουτσής έχει κατ’ εξοχήν την ευθύνη».
Σε ό,τι αφορά τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, σχετικά με την περίφημη υπογραφή για την 6η δόση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημειώνει: «Εφόσον αποφάσισε να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση, δεν κατάλαβα γιατί αρνήθηκε να βάλει μία υπογραφή, δημιουργώντας ένα τεράστιο θέμα γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα».
Επιτίθεται με σφοδρότητα στο ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι η «εναλλακτική πολιτική των δύο κομμάτων της Αριστεράς στην ΕΕ είναι να γυρίσουμε στη βουκολική Ελλάδα με τα κτηματάκια μας, να βόσκουμε τα αρνάκια μας, με έναν Εμβέρ Χότζα να σφάζει πού και πού τους αντιφρονούντες».
Τέλος, ο Θ.Πάγκαλος αναφέρεται στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «παρασύρθηκε». «Ήταν μία επιλογή που μόνο με τη λέξη κατάρα μπορεί να περιγραφεί».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Δεν θα επιβάλλουμε νέα μέτρα το 2011-2012»

Σε νέες δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα το 2011 και το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. Όπως είπε, για το 2011 και 2012 έχουν νομοθετηθεί όλα τα μέτρα. Σημείωσε ακόμη ότι για τα επόμενα χρόνια τα μέτρα που απαιτούνται είναι ελάχιστα και δεν θα ξεπεράσουν το 1% του ΑΕΠ.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει για τη χώρα «θανάσιμος κίνδυνος σε μια Ευρώπη που παραπέει» και πως χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να βγούμε από την κρίση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Έκανα λάθη»

Συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου.




Με τάση αυτοκριτικής παραδέχτηκε ότι έκανε λάθη…
Διαβάστε απόσπασμα από τη συνέντευξη.
Spiegel: Κύριε Παπανδρέου, πριν από τρεις εβοδμάδες περίπου αναγκαστήκατε να παραιτηθείτε. Είχατε χάσει τη διάθεση να επιβάλετε στους Έλληνες και νέα μέτρα λιτότητας;
Παπανδρέου: Όχι. Φυσικά χρειαζόμαστε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και πρέπει να κάνουμε οικονομία, αλλά χρειαζόμαστε και στρατηγικές ανάπτυξης. Και μην ξεχνάτε ότι υπήρχε επιπλέον η τρομερή πίεση των αγορών. Δεν μπορούν βέβαια οι κυβερνήσεις να σύρονται από τις αποφάσεις των αγορών, μέρα τη μέρα, ώρα την ώρα. Οι αγορές δεν δίνουν στις κυβερνήσεις τον χρόνο, που απαιτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Αυτό υπονομεύει τη δημοκρατική βάση μας. Το να αποφασίζουμε στις δύο το πρωί ότι πρέπει να βγει μια απόφαση, επειδή σύντομα θα ανοίξει το χρηματιστήριο στην Ιαπωνία, σημαίνει ότι παραδεχόμαστε την υπερδύναμη των αγορών. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και μια αυστηρή ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια και πρέπει να ελέγξουμε τους οίκους αξιολόγησης.
Spiegel: Πώς νιώσατε εσείς ο ίδιος να ταξιδεύετε στην Ευρώπη σαν αιώνιος ικέτης;
Παπανδρέου: Δεν πρόκειται για μένα. Εγώ διατήρησα το αγωνιστικό πνεύμα μου. Και αγωνιζόμαστε σκληρά - αλλά για τη χώρα μου, όχι για μένα. Πρέπει να πείσουμε τους φίλους μας στην Ευρώπη ότι δεν επενδύουν στην παλιά Ελλάδα, αλλά στη νέα, στην Ελλάδα του μέλλοντος. Φυσικά κάναμε λάθη, και εγώ ο ίδιος έκανα λάθη.
Spiegel: Ποια;
Παπανδρέου: Ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Ως μέλος της ευρωζώνης ήταν εύκολο για την Ελλάδα να δανείζεται φτηνά. Και αυτά τα χρήματα τα επενδύσαμε λανθασμένα. Εκθρέψαμε έτσι ένα σύστημα, που δεν ήταν ανταγωνιστικό. Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια πετύχαμε και πολλά. Για ορισμένους δεν κινηθήκαμε αρκετά γρήγορα, σε πολλούς όμως άμεσα πληττόμενους Έλληνες αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε πολλά. Τουλάχιστον, το συνταξιοδοτικό σύστημα μεταρρυθμίστηκε. Φέραμε τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση, μειώσαμε τις δαπάνες και εξαλείψαμε τη γραφειοκρατία. Είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με τα προηγούμενα 30 χρόνια.
Spiegel: Η νέα κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο είναι πράγματι αυτόνομη στην ικανότητα δράσης της; Το σοσιαλιστικό κόμμα σας διατηρεί την πλειοψηφία στη Βουλή, από την οποία εξαρτάται η κυβέρνηση.
Παπανδρέου: Το έργο μας είναι κοινό, κι αυτό είναι σημαντικό. Πρέπει να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή, κάθε μέρα εκ νέου. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε μεγάλες επιτυχίες σ' αυτόν τον τομέα. Πιάσαμε ορισμένους από αυτούς, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους είτε το χρήμα είτε την εξουσία είτε τα ΜΜΕ και κατάφερναν να εξαπατούν το σύστημα. Κατασχέσαμε παράνομα ακίνητα και συλλάβαμε μόνο την περασμένη εβδομάδα περισσότερα από δέκα άτομα μεγάλης επιρροής.

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ: «Χρειάζεται νέο κόμμα η κεντροαριστερά»

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και μιλάει για την χειρότερη κρίση στην 37χρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης:
«Αν το κίνημά μας δεν υπερβεί το σημερινό του εαυτό, θα το ξεπεράσει η ιστορία», προειδοποιεί.
Ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» τονίζει ότι η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι τόσο σημαντική διότι «οι επιλογές μας για πρώτη φορά έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με το ιδρυτικό μας πλαίσιο» και υπογραμμίζει:
«Ένα είναι σίγουρο. Χωρίς μία νέα πρόταση, χωρίς νέο όραμα, και κυρίως χωρίς νέο κόμμα, δεν υπάρχει προοπτική». Το νέο κόμμα -συμπληρώνει- «θα προκύψει μέσα από την αναγέννηση του χώρου της κεντροαριστεράς, που βασικός της κορμός είναι το ΠΑΣΟΚ».
Ο κ. Σκανδαλίδης ζητά «να κάνουμε τώρα την υπέρβαση», διευκρινίζοντας ότι δεν προτείνει το άνοιγμα των διαδικασιών για αλλαγή ηγεσίας. «Πρότεινα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επαναφέρει στο κίνημα τον πολιτικό διάλογο με τρόπο θεσμικό και συντεταγμένο» αναφέρει.
«Το ΠΑΣΟΚ στις κρίσεις του συζητούσε ανοιχτά και τις ξεπερνούσε ενωμένο. Δεν αρκεί να αφήνεις όλα τα λουλούδια να ανθίσουν, πρέπει να οριοθετήσεις και το περιβόλι μέσα στο οποίο φύονται», συμπληρώνει.
Ο κ. Σκανδαλίδης δηλώνει ότι τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και «όσοι έχουν θεμιτές φιλοδοξίες να ηγηθούν της παράταξης» πρέπει να έχει μία δεύτερη ευκαιρία. Σε ρώτημα εάν θα είναι ξανά ο ίδιος υποψήφιος, ο κ. Σκανδαλίδης απαντά κατηγορηματικά «όχι».


ΠΗΓΗ: www.in.gr

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Εκδήλωση για τα φωτοβολταϊκά

Tην Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Hotel du Lac.

Μέχρι και 40% παραπάνω απόδοση μπορεί να έχει ο επενδυτής φωτοβολταϊκών επιλέγοντας σύγχρονους τρόπους εγκατάστασης. Αυτό είναι το μήνυμα ενημερωτικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ελληνικής εταιρίας Mechatron την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 8:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Hotel du Lac στην Α. Μιαούλη & Ίκκου στα Ιωάννινα.

Το επενδυτικό περιβάλλον στον τομέα των φωτοβολταϊκών τείνει να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό λόγω της αναμενόμενης μείωσης των τιμών απορρόφησης του «πράσινου» ρεύματος. Αυτό καθιστά επιτακτικότερη την ανάγκη αναζήτησης της βέλτιστης λύσης από τους επενδυτές, η οποία θα αποφέρει τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή και, κατ’ επέκταση, οικονομική απόδοση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία θα παρουσιάσει στο επενδυτικό κοινό τα βασικά στοιχεία που αφορούν τα συστήματα «ιχνηλάτησης» του ήλιου, τα οποία αναγνωρίζονται πλέον ως ο σύγχρονος τρόπος κατασκευής Φ/Β. Τα συστήματα «ιχνηλάτησης του ήλιου» – γνωστά στην αγορά ως “solar trackers” – παρακολουθούν την τροχιά του ήλιου, έτσι ώστε κάθε στιγμή η θέση του Φ/Β να οδηγεί σε μέγιστη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας. Συγκριτικά με τις σταθερές βάσεις, τα συστήματα ιχνηλάτησης παρουσιάζουν μέχρι και 40% μεγαλύτερη απόδοση, κάτι το οποίο καθιστά πλεονεκτική μια τέτοια επένδυση όσον αφορά την οικονομική απόδοση σε βάθος χρόνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία Mechatron είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρεία κατασκευής solar tracker που έχει καταφέρει, αξιοποιώντας το τμήμα επιστημονικής έρευνας που διαθέτει και την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών, να παρουσιάσει στην αγορά προϊόντα που εξασφαλίζουν μέγιστη απόδοση, μηδενική συντήρηση, 20 χρόνια εγγύηση και ταυτόχρονα ανταγωνιστική τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από τα μισά tracker που έχουν εγκατασταθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας ανήκουν στη σειρά Atlas της Mechatron.

ΠΗΓΗ: http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/100780

Δώδεκα αλλαγές στις συντάξεις και στα επιδόματα από 1/1/2012

«Aυτόματες» αυξήσεις -έως και 3 έτη- στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις παροχών και επιδομάτων και αυξήσεις εισφορών στον OΓA και το ETAA (δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) σε αντιδιαστολή με το IKA (όπου σχεδιάζεται μείωση εισφορών για τους συνεπείς) προδιαγράφουν για το 2012 οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζει το υπουργείο Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης, η πλήρης υλοποίηση του Mνημονίου και ο κοινωνικός προϋπολογισμός ο οποίος έχει ευθυγραμμιστεί στα δεδομένα της δημοσιονομικής προσαρμογής για το επόμενο έτος. Mέσα στο πρώτο δίμηνο του 2012 και παράλληλα με τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται για την «κάλυψη» των ελλειμμάτων των Tαμείων, ύστερα και από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης (παρακράτηση εισφορών κυρίως από τις μεσαίες και τις υψηλές συντάξεις, περιορισμός παροχών υγείας, έλεγχος της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης και των πληρωμών συντάξεων και παροχών σε μη δικαιούχους, μείωση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, περιορισμός αναπηρικών κ.α.), το 2012 η ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει συνολικά σε 12 αλλαγές, τις οποίες παρουσιάζει η «HτΣ».
1. Mε «πιλότο» το νέο ασφαλιστικό νόμο, αυξάνονται κατά 6 μήνες έως 3 έτη τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση όρια ηλικίας, όπως φαίνεται στους πίνακες. H αύξηση των ορίων στο μεν δημόσιο τομέα ολοκληρώνεται το 2013 στο δε ιδιωτικό τομέα και στα ειδικά ταμεία έως το 2015 (και για λίγες περιπτώσεις έως το 2017), οπότε θα ισχύουν ως γενικά όρια το 65ο έτος και το 60ό με 40 έτη ασφάλισης.
2. Aυξάνονται από 4 σε 5 τα πλασματικά έτη που μπορεί, ως αντίβαρο στις αυξήσεις, να αναγνωρίσει - να εξαγοράσει ο κάθε ασφαλισμένος ώστε να θεμελιώσει μέσα στο 2012 συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
3. Aπό την 1/1/2012 θα επιβληθούν νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις των (σχεδόν στο... σύνολό τους) επικουρικών ταμείων. O υπουργός Γ. Kουτρουμάνης έχει προαναγγείλει ότι κανένα ελλειμματικό ταμείο δεν θα δίνει επικουρική σύνταξη που θα είναι πάνω από το 20% του συντάξιμου μισθού, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους. Oι μειώσεις κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 20% (χωρίς να αποκλείονται μειώσεις έως και 50% όπου υπάρχουν υψηλά ελλείμματα και ποσοστά αναπλήρωσης 65% - 80%) και θα γίνουν επιπλέον της ειδικής παρακράτησης τύπου ΛAΦKA που γίνεται και η οποία θα διατηρηθεί. H συγκράτηση του ελλείμματος των επικουρικών είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του γενικού ασφαλιστικού, καθώς η χώρα έχει δεσμευτεί να συγκρατήσει την αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης για την κύρια και την επικουρική ασφάλιση στο 2,5% του AEΠ του 2009. Aν αυτό δεν διασφαλιστεί, οι ανατροπές στο γενικό ασφαλιστικό (δηλαδή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στο ύψος των συντάξεων) θα είναι προ των πυλών.
4. Aντίστοιχες μειώσεις θα γίνουν και στα εφάπαξ ειδικά του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έτσι ώστε οι καταβαλλόμενες εισφορές να αντιστοιχούν στις παροχές.
5. Aυξάνονται στις αρχές του 2012 οι εισφορές στον OΓA και στο ETAA. Στον OΓA οι εισφορές θα αυξάνονται ανά τριετία, έτσι ώστε σταδιακά οι ασφαλισμένοι να ενταχθούν στην 5η ασφαλιστική κατηγορία (καταβάλλοντας 1.158 ευρώ αντί των 536 ευρώ που είναι η εισφορά στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία). Aυξήσεις εισφορών, σε συνάρτηση με τις συνθήκες κρίσης, σχεδιάζουν και οι εκπρόσωποι των επιστημόνων στο ETAA.
6. Eπιβάλλεται η υποχρεωτική ασφάλιση με εργόσημο όλων των κατ' οίκον απασχολουμένων, με κίνητρο για την ασφάλιση των συνήθως ανασφάλιστα απασχολουμένων τη μείωση του ασφαλίστρου στο 20% (από 44% για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη).
7. Aπό 1ης Mαρτίου θα λειτουργήσει σε επιχειρήσεις και κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας με κίνητρο τη μείωση των εισφορών κατά 10% για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο. Tο μέτρο θα συνδυαστεί με την ηλεκτρονική υποβολή στο IKA, τον OAEΔ και στο ΣEΠE όλων των στοιχείων για την απασχόληση και την ασφάλιση των εργαζομένων, ώστε να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή (8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση).
8. Aυστηρότερες εισοδηματικές και ασφαλιστικές προϋποθέσεις θα ισχύσουν για τα κοινωνικά επιδόματα και τις προνοιακές παροχές, συμπεριλαμβανομένων και των παροχών του OEK και της Eργατικής Eστίας.
9. Tο σχετικό κονδύλι για το 2012 μειώνεται σε 500 εκατομμύρια ευρώ από 698 εκατ. ευρώ.
Aπό την 1η Mαρτίου θα γίνει υποχρεωτική η πληρωμή μέσω των τραπεζών των εισφορών, των μισθών και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών, διευκολύνοντας τις διασταυρώσεις των στοιχείων (έχει διαπιστωθεί απόκλιση 30% μεταξύ αυτών που δηλώνονται και εκείνων που καταβάλλονται και αντίστοιχη απώλεια εσόδων) και τον εντοπισμό όσων εισφοροδιαφεύγουν.
10. Aπό 1ης Iουλίου του 2012 οι άνεργοι που θα ζητήσουν από τον OAEΔ να επιδοτηθούν για πρώτη φορά θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 80 ημερομίσθια κατ' έτος τα τελευταία τρία χρόνια και όσοι ζητούν επίδομα για δεύτερη φορά, 150 ημερομίσθια στο εξάμηνο. Tο συγκεκριμένο μέτρο αποσκοπεί να περιορίσει τον αριθμό των επιδοτούμενων.
11. Mε δεδομένη την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας πάνω από το 1 εκατ., σύμφωνα με τις προβλέψεις του Iνστιτούτου Eργασίας της ΓΣEE, θα παραταθεί η παροχή ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ανέργων με λιγότερα ένσημα (50 αντί 80) που λήγει στις 29 Φεβρουαρίου του 2012. Aντίστοιχες «καλύψεις» και παροχή βοηθήματος θα ισχύσουν και για τους αυτοαπασχολούμενους που ήδη πλήττονται από την ύφεση.
12. Tίθεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης για... εξυγίανση το NAT.

Τα όρια συνταξιοδοτησης που αλλάζουν το 2012
ΔHMOΣIO
Για σύνταξη γυναίκας με 15ετία, χρειάζεται να συμπληρωθεί η ηλικία των 63 ετών (από 61).
Για άνδρες και γυναίκες απαιτούνται 37 έτη (από 36 το 2011) και ηλικία 59 ετών (από 58).
Γονείς με ανήλικο θεμελιώνουν σύνταξη με 25ετία, αλλά σε ηλικία 55 ετών (από 52).
Για ασφαλισμένο με 3 παιδιά χρειάζονται 23 έτη (από 21) και ηλικία 55 ετών (από 52).
Για την πρόωρη σύνταξη ασφαλισμένης με 25ετία, η ηλικία αυξάνεται στα 58 έτη (από 56).
IKA
Συνταξιοδότηση με 37 έτη (από 36 το 2011) και ηλικία 59 ετών (από 58).
Γυναίκα ασφαλισμένη για να συνταξιοδοτηθεί με 4.500 ένσημα (15ετία) χρειάζεται να συμπληρώνει τα 62 (από 61) για πλήρη σύνταξη και τα 57 (από 56) για μειωμένη.
Για σύνταξη με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών με 10.500 ημέρες εργασίας χρειάζεται να συμπληρώνεται ηλικία των 56 + 6 μηνών ή 54 ετών + 6 μηνών για μειωμένη, με 4.500 ημέρες ή ηλικία των 57 ετών (από 56) και για μητέρες ανηλίκων με 5.500 ημέρες εργασίας η ηλικία των 60 ετών (από 57) ή των 55 (από 52) για μειωμένη σύνταξη.
OAEE (EΛEYΘEPOI EΠAΓΓEΛMATIEΣ)
Aυξάνονται στα 37 (από 36) τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη συνταξιοδότηση σε ηλικία 60 ετών.
ETAA (EΠIΣTHMONEΣ)
37 έτη (αντί των 36) και ηλικία 60 ετών πρέπει να έχουν οι άνδρες και 59 (από 58) έτη οι γυναίκες.

Στα 62 (από 61) «κλειδώνουν» δικαίωμα συνταξιοδότησης με 25ετία γυναίκες ασφαλισμένες στο TΣMEΔE και στο TΣAY, ενώ στο Tαμείο Nομικών για μητέρες ανηλίκων και χήρους πατέρες ανηλίκων χρειάζονται 22,5 (από 22) και ηλικία 58 ετών (από 55).


ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=112705491

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Σύλληψη ενός αλλοδαπού για διευκόλυνση εξόδου από την χώρα τριών (3) μη νομίμων μεταναστών

Συνελήφθη χθες (25-11-2011) πρώτες πρωινές ώρες στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Τμήματος Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας ένας αλλοδαπός , υπήκοος Συρίας , ηλικίας 38 ετών, κατηγορούμενος για διευκόλυνση εξόδου σε έδαφος τρίτης χώρας τριών (3) μη νόμιμων μεταναστών. Ειδικότερα, χθες το πρωί , ο συλληφθείς επέδειξε για λογαριασμό 25χρονης αλλοδαπής και των δύο ανήλικων τέκνων της τρία γνήσια διαβατήρια Συρίας τα οποία ανήκουν σε άλλα πρόσωπα.
Τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

ΜΕΤΣΟΒΟ: Σύλληψη αλλοδαπού για αποσφράγιση καταστήματος



Συνελήφθη, χθες (25-11-2011) το απόγευμα, στο Μέτσοβο, από Αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μετσόβου, 39χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας για αποσφράγιση καταστήματος.
Ειδικότερα, συλληφθείς κατελήφθη να λειτουργεί ως υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας ημεδαπού, έχοντας παραβιάσει την σφράγιση που είχε επιβληθεί με απόφαση του Δήμου Μετσόβου.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.