Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

Το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών

 


Το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για τους μισθωτούς καθορίζεται στο 20% του μισθού του μήνα υποβολής της αίτησης ή του τελευταίου 12μήνου, εφόσον δεν υπάρχει σταθερή απασχόληση.

Σε περιπτώσεις ανεργίας ή μερικής απασχόλησης, η εξαγορά υπολογίζεται με εισφορά 20% επί του κατώτατου μισθού.

Για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, η εξαγορά πλασματικών ετών γίνεται με εισφορά 20% επί του μισθού τους. Για αιτήσεις που υποβλήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016, το κόστος ήταν 6,67%, ενώ αυξήθηκε σταδιακά για τα επόμενα έτη, φτάνοντας στο 20% το 2020. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν ήδη υποβάλει αίτηση τα προηγούμενα χρόνια, διατηρούν το δικαίωμα εξαγοράς με το χαμηλότερο κόστος που ίσχυε κατά τη χρονιά της αίτησης.

Τα σενάρια για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που θανατώνουν τα ζώα τους από την πανώλη

 


Για τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της ΕΕ διεκδικεί η κυβέρνηση για τους κτηνοτρόφους, των οποίων πλήττονται τα ζώα από την πανώλη στην ανοιχτή διαπραγμάτευση της με τις Βρυξέλλες.

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές από αρμόδια στελέχη με γνώση των επαφών Αθήνας – Βρυξελλών σε σχέση με το πακέτο αποζημιώσεων σε όσους Έλληνες κτηνοτρόφους θανατώνουν τα αιγοπρόβατά τους προκειμένου να μην εξαπλωθεί παραπέρα η πανώλη.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως οι εκτιμήσεις στην κυβέρνηση είναι πως η αποζημίωση προς τους παραπάνω κτηνοτρόφους θα ξεπεράσει τα 150 ευρώ ανά ζώο που θανατώνεται (σ.σ. το ποσό αυτό προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 στην οποία έχει αναφερθεί η κυβέρνηση, αν και οι κτηνοτρόφοι ζητούν πάνω από 350 ευρώ), ενώ ελπίζεται και η συμμετοχή του προϋπολογισμού θα ξεπεράσει το ποσοστό του 45% στο οποίο ορίζεται περίπου με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου – Γυμνασίου της Κωνσταντινούπολης

 


Συνάντηση με τον Διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου – Γυμνασίου της Κωνσταντινούπολης και Άρχων Μ. Ρεφερενδάριος της Μ.Χ.Ε., Γιάννη Δεμιρτζόγλου και τη σύζυγό του, διευθύντρια των Εκπαιδευτριών Μαντουλίδη της Θεσσαλονίκης, Άσπα Χασιώτη, με τους οποίους συνδέεται με προσωπική φιλία, είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Αφορμή για τη συνάντησή αυτή ήταν η επίσκεψη και μια σειρά εκδηλώσεων που προγραμματίζει το Ζωγράφειο της Πόλης στα Γιάννενα την εβδομάδα της δικαινησίμου, ακριβώς μετά το Πάσχα του 2025 και η συμμετοχή του δήμου σε αυτές.

Στη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία μετείχαν ακόμα ο αντιδήμαρχος πολιτισμού, Μηνάς Πασχόπουλος, ο σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα τουρισμού, Στέφανος Ζέρβας και ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, κάτοχος του βραβείου Ιπεκτσί και από τους πρωτεργάτες για την ανάπτυξη δεσμών των απογόνων μουσουλμανικών οικογενειών από τα Ιωάννινα με την γενέτειρά τους, εκτός της συνεργασίας για την επίσκεψη του Ζωγράφειου Λυκείου – Γυμνασίου τέθηκε και το ζήτημα της αναθέρμανσης των τουριστικών και πολιτιστικών σχέσεων των Ιωαννίνων με την Κωνσταντινούπολη και γενικότερα την Τουρκία.

Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τα voucher βιβλίων

 


Αναρτήθηκαν την  Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων, ωφελουμένων και αποκλειομένων και το μητρώο παρόχων του προγράμματος επιταγών αγοράς βιβλίων 2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr

Οι προσωρινοί πίνακες δικαιούχων αφορούν σε 150.000 επιταγές, αξίας 25 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση από το Σάββατο 24/08/2024 και ώρα 10:00 μέχρι και τη Δευτέρα 26/08/2024 και ώρα 18:00. Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/epitages-agoras-biblion  Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική/Εργασία και Ασφάλιση/Αποζημιώσεις και Παροχές/Επιταγές αγοράς βιβλίων.

Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ένσταση οφείλουν να αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.λπ.) και να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση σχετικά δικαιολογητικά-αποδεικτικά.

Ο τρόπος που αποδεικνύεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και των κριτηρίων μοριοδότησης περιγράφεται αναλυτικά στη Δημόσια Πρόσκληση (Παράρτημα 2ου Μέρους), το οποίο πρέπει να συμβουλεύονται οι δικαιούχοι για τη σωστή κατά περίπτωση επισύναψη των δικαιολογητικών.

Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά δεν εξετάζονται.

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπή για παράνομη είσοδο στη χώρα

 


Από τη δακτυλοσκόπησή της αποκαλύφθηκε ότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για υπόθεση ναρκωτικών

Αλλοδαπή, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση, συνελήφθη χθες (22-08-2024) το πρωί, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Αναλυτικότερα, η αλλοδαπή είχε εντοπιστεί την 20/08/2024 σε περιοχή του Δήμου Πωγωνίου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου.

Από τη διενεργηθείσα από το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου προανάκριση, προέκυψε ότι η κατηγορούμενη είχε εισέλθει προ λίγων ημερών παράνομα στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, πράξη για την οποία συνελήφθη και σχηματίστηκε σε βάρος της σχετική ποινική δικογραφία.

Από τη δακτυλοκόπησή της από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, διακριβώθηκε ότι, με διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από αυτά που είχε δηλώσει κατά την αρχική της σύλληψη, είχε καταδικαστεί από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 3.500 ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αλλαγή του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led

 


Ένα βήμα πιο κοντά στην αντικατάσταση 4.744 λαμπτήρων παλαιάς τεχνολογίας με λαμπτήρες Led μέσω του έργου αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού βρίσκεται ο Δήμος Πωγωνίου μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος για τον παραμεθόριο Δήμο και αφορά την αντικατάσταση των λαμπτήρων σε δημόσιους χώρους, ήτοι οδοφωτισμό οδών, πλατειών, πάρκων και λοιπόν κοινόχρηστων που θα μειώσει σημαντικά την ετήσια δαπάνη του οδοφωτισμού και του ενεργειακού αποτυπώματος.

«Η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης του συστήματος οδοφωτισμού θα είναι πάνω από 60%. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά, αφού εξίσου σημαντική θα είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων από την ορθολογικότερη αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας»  δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στις 1.667.973,60€ με Φ.Π.Α.24% και προαίρεση ποσοστού 20%  και θα χρηματοδοτηθεί από το Δήμο Πωγωνίου μέσω ιδίων πόρων προερχόμενων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Βροντισμένη Πωγωνίου: «Έφυγε» από την ζωή, η συνδημότισσα Βασιλική Κων. Υφαντή

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 95 ετών, η συνδημότισσα Βασιλική Κων. Υφαντή.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024, ώρα 5:00 μ.μ.,  στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντισμένης Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Θέατρο Actina: Παράσταση “Ο Λυγμός των σκυλιών” στο Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας, την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 20:30

 


Το Θέατρο Actina θα ταξιδέψει με την παράσταση “Ο Λυγμός των σκυλιών” του Γιάννη Παπάζογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Μακύνειας. Είναι η δεύτερη συνεχή χρονιά που πραγματοποιεί παράσταση στο ιδιαίτερο αυτό χώρο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακύνειας και με προσμονή περιμένει και την υλοποίηση της φετινής την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 20:30.

Η είσοδος ελεύθερη.  

Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου

 


Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 31 Αυγούστου και την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, στην  Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου.

Παρακάλαμος: Αλώνια «σουβλάκι πάρτι 2024»

 


Με τη συμμετοχή συγχωριανών κάθε ηλικία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 22 Αυγούστου 2024 στα «Αλώνια» το καθιερωμένο «σουβλάκι πάρτι» που οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παρακαλάμου «Το Σώσινο».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 23 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Βουβωνοκήλη: Αντιμετωπίζεται οριστικά;

 


Η βουβωνοκήλη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή κήλης και παρουσιάζεται πιο συχνά σε άνδρες. Αναγνωρίζεται συνήθως ως μία διόγκωση στη βουβωνική χώρα, στην περιοχή δηλαδή που μεταπίπτει ο κορμός στον μηρό. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας κοίλος σχηματισμός, ο βουβωνικός πόρος, ο οποίος αποτελεί ένα ευένδοτο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Ως εκ τούτου, αν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάχνο, συνήθως το έντερο, προβάλλει εκτός του κοιλιακού τοιχώματος μέσω του βουβωνικού πόρου, προκαλείται η βουβωνοκήλη. Η προβολή αυτή εκδηλώνεται ως διόγκωση κάτω από το δέρμα και σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι ασυμπτωματική.

Πώς δημιουργείται η βουβωνοκήλη ;

Σε περιπτώσεις αποδυνάμωσης του κοιλιακού τοιχώματος σε συνδυασμό με την παρουσία αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης, το εκ γενετής πιο αδύναμο σημείο του βουβωνικού πόρου μπορεί να αποτελέσει οδό προβολής κάποιου ενδοκοιλιακού σπλάγχνου προς τα έξω και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργηθεί η βουβωνοκήλη. Οι κυριότεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση κήλης στη βουβωνική περιοχή είναι:

  • Έντονη άθληση, ειδικά η άρση βάρους
  • Η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης κατά την κύηση
  • Γενετική προδιάθεση
  • Παχυσαρκία
  • Βαριά χειρωνακτική εργασία
  • Χρόνιος βήχας / κάπνισμα
  • Έντονη δυσκοιλιότητα

Ποια συμπτώματα συνδέονται με τη βουβωνοκήλη;

«Αρχικά, μία βουβωνοκήλη μπορεί να είναι κρυφή, δηλαδή παρά την παρουσία της να μη δημιουργεί συμπτώματα στον ασθενή. Το κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα της βουβωνοκήλης, που συνήθως κινητοποιεί τον πάσχοντα, είναι το χαρακτηριστικό εξόγκωμα στη βουβωνική περιοχή. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία βουβωνοκήλης, είναι:

  • Διόγκωση που δεν ανατάσσεται
  • Πόνος ιδίως επί βήχα ή δυσκοιλιότητας
  • Αίσθημα καύσου ή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή
  • Δυσχέρεια στην ούρηση ή την αφόδευση