Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Βίτσα Ζαγορίου: Τραγικός θάνατος 63χρονου σε ΙΧ που παραδόθηκε στις φλόγες

 


Ένας 63χρονος βρήκε τραγικό θάνατο όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παραδόθηκε στις φλόγες κοντά στη Βίτσα Ζαγορίου. 

Ο 63χρονος και η σύζυγός του είχαν ξεκινήσει από τα Άνω Πεδινά με προορισμό τα Ιωάννινα.

Κάτω από συνθήκες που διερευνώνται το αυτοκίνητο παρουσίασε βλάβη.

Στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα τον θάνατο του 63χρονου οδηγού.

Η σύζυγός του είχε εξέλθει από το όχημα πριν η φωτιά επεκταθεί.

Την προανάκριση έχει αναλάβει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί που κατηγορούνται για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης -23,6- γραμμαρίων

 

Συνελήφθησαν χθες (23-08-2021) το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε σε Δ.Χ. φορτηγό στο οποίο επέβαιναν οι κατηγορούμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός αυτού και στην κατοχή τους:

ποσότητες ηρωίνης σε μορφή «βράχου» συνολικού βάρους -23,6- γραμμαρίων και

τρία (3) ναρκωτικά χάπια.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και πανεπιστήμια από Σεπτέμβριο

 


Με δυο δωρεάν self test θα μπορούν οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί να επιστρέψουν στα θρανία από το 13 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Βασίλης Κικίλιας.

Για τους μαθητές προβλέπονται δύο self test δωρεάν κάθε εβδομάδα, που θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές υπάρχει η υποχρέωση δύο rapid test ή PCR την εβδομάδα με οικονομική επιβάρυνση. Θα αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και θα ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Σημειώνεται ότι σε 2 rapid tests την εβδομάδα υποχρεώνονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί.

Τα τεστ θα πραγματοποιούνται και σε ιδωτικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου.

ΕΟΔΥ: Τριάντα δυο θάνατοι σήμερα, 4.608 νέα κρούσματα

 


23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τριάντα δυο θάνατοι σήμερα, 4.608 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.608, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 566.812 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.923 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.466 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (58.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.926 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 293 (ημερήσια μεταβολή +9.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 272 ασθενείς

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Θέσεις της Ε.Γ. του «εΜείς» για το νέο κύμα της πανδημίας

 


Όλη η ανθρωπότητα περνά μια πρωτόγνωρη κρίση λόγω της πανδημίας, και της πρωτοφανούς  για την ιστορία της ανθρωπότητας αλληλεξάρτησης των κοινωνιών.  Παράλληλα η παγκόσμια κοινότητα μαστίζεται από δυσμενείς ειδήσεις, καταστροφών, κλιματικής αλλαγής και παράλογης βίας. Το κλίμα είναι τεταμένο και οι ανθρώπινες σχέσεις στα όρια.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση σκιαμαχούν με όπλο τους την επικοινωνία και επίδικο την ψήφο των πολιτών. εΜεις, ως Κίνηση του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού, πιστεύουμε πως κάθε σημαντικό πρόβλημα απαιτεί μια όσο γίνεται πιο ρεαλιστική και ορθολογική προσέγγιση. Και αυτό δεν γίνεται χωρίς νηφαλιότητα, απαλλαγή από δογματισμούς και προσαρμογή της νοοτροπίας μας στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα. Και εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Χωρίς εμπιστοσύνη οι κοινωνίες διαλύονται.

Εμπιστοσύνη και στην επιστήμη. Η ανθρωπότητα συλλογικά, με τις επιστημονικές της δυνάμεις ανέπτυξε σε διαφορετικά εργαστήρια ανά τον κόσμο, εμβόλια που έχουν την δυνατότητα να μειώνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες βαριάς νόσησης. Οι δυτικές κοινωνίες τα παρέχουν δωρεάν στους πολίτες. Δεν έχει θέση η αμφισβήτηση και η μεμψιμοιρία. Καλώς ή κακώς, η ανακάλυψη των νέων φαρμάκων είναι δυνατή μόνο από τη βιομηχανία, λόγω του κόστους παραγωγής και ελέγχου τους. Το αναμενόμενο θα ήταν μια μαζική αποδοχή που θα οδηγούσε στην ταχεία εξάλειψη της επιδημίας και την μετατροπή της νόσου σε συνηθισμένη ίωση.

Παρατηρούμε ότι η υφέρπουσα τεράστια δυσφορία φούντωσε το αίσθημα δυσπιστίας πολλών συμπολιτών και δημιούργησε καχυποψία. Μάλιστα, όσο η πλειοψηφία των γιατρών, έχοντας βιώσει τις χιλιάδες των μοναχικών θανάτων, πιέζει για τον εμβολιασμό, και το χειρότερο, όσο οι κυβερνήσεις πιέζουν γιατί ανησυχούν, όχι μόνο για τα συστήματα υγείας αλλά και για την πορεία της οικονομίας, τόσο τροφοδοτείται το αίσθημα καχυποψίας. «Αφού με πιέζουν, κάποιο συμφέρον έχουν».

Συνέντευξη τύπου του μουσικοσυνθέτη και επιμελητή της μουσικής Αλέξανδρου Ριζόπουλου το Σάββατο 28 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο Κάστρο στις 21.00

 

Ο μουσικοσυνθέτης και επιμελητής της μουσικής Αλέξανδρος Ριζόπουλος, σας καλεί σε συνέντευξη τύπου, για να σας παρουσιάσει τα στοιχεία της παράστασης που θα διεξαχθεί το Σάββατο 28 Αυγούστου στον αύλειο χώρο του μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων στο Κάστρο στις 21.00.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου έχουν παραχωρήσει το χώρο τους για τη διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου,Ναπολέοντος Ζέρβα 2, την Πέμπτη 26/08 στις 10.30 π.μ.

Όλα τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου

 


Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η διεξαγωγή αρκετών rapid test, τα οποία πλέον θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα επιβαρύνουν το πορτοφόλι κάθε ανεμβολίαστου, καθώς μόνο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι έχουν συμπτώματα, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση για να κάνουν τα τεστ αυτά δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

«Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε ακόμη, τουλάχιστον ένα εκατ. εμβολιασμένους Έλληνες για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας, που αγγίζει το 80%, όπως έχει συμβεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας και αφορούν τους ανεμβολίαστους, αφορούν στα εξής:

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ στον ιδιωτικό τομέα κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους.

Δώδεκα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 101.956 έλεγχοι, από τους οποίους οι 62.776 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 250 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

109 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 108 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

23 στη Θεσσαλονίκη,

21 στη Στερεά Ελλάδα,

15 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

14 στην Πελοπόννησο,

12 στην Ήπειρο,

7 στη Θεσσαλία,

6 στο Βόρειο Αιγαίο,

4 στη Δυτική Μακεδονία,

4 στη Δυτική Ελλάδα

2 στη Κρήτη και

1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 64.850 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 62.510 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.340 των 150 ευρώ.

13 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 8 στην Κρήτη και 5 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.441 ομοειδείς παραβάσεις.

120 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, 300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στη Κεντρική Μακεδονία,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε καφετέρια και κατάστημα λιανικού εμπορίου για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερέα για μη τήρηση ειδικών κανόνων λειτουργίας,

- 300 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος ενδυμάτων - υποδημάτων, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στη χώρα,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 31 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο σε κομμωτήριο για μη τήρηση βιβλίου ραντεβού,

- 21 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολής 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 32 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 300 ευρώ πρόστιμο σε φαρμακείο, για μη ανάρτηση μέγιστου αριθμού επιτρεπόμενων πελατών,

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.587 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.350 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 8 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 375 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Παρακάλαμος: Πρόγραμμα ενορίας Παρακαλάμου για την Κυριακή 29 και τη Δευτέρα 30 Αυγούστου

 


Την Κυριακή 29 Αυγούστου  θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.

Τη Δευτέρα 30 Αυγούστου θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι στην  Ιερά Μονή Σωσίνου

Ώρα έναρξης: 7:30 π.μ..

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 24 Αυγούστου

 


Την Τρίτη 24 Αυγούστου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο 'Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Παραμυθια Θεσπρωτίας, δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Διαβήτης: Πότε γίνεται επικίνδυνη η ζέστη και η υγρασία για τους ασθενείς

 


Συνεχείς εναλλαγές της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας παρατηρούνται την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, καθώς οι μέρες της έντονης ζέστης εναλλάσσονται με πιο δροσερές ημέρες και νύχτες. Ωστόσο, οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα δεν πρέπει να εφησυχάζουν. Γι' αυτούς, όλες οι θερμοκρασίες πάνω από 26-27 βαθμούς Κελσίου μπορεί να είναι επικίνδυνες, κυρίως όταν συνδυάζονται με αυξημένη υγρασία.

Αυτό αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, εξηγώντας ότι η  ρύθμιση της σωματικής θερμοκρασίας είναι μία πολύπλοκη διαδικασία, η οποία δεν λειτουργεί πάντοτε ομαλά στους διαβητικούς ασθενείς.

«Η θερμορρύθμιση είναι μία πολύπλοκη διαδικασία που εμπλέκει πολλά όργανα και ιστούς, με κυριότερους τον εγκέφαλο, το δέρμα, την καρδιά, τα αγγεία και τους νεφρούς», λέει ο ενδοκρινολόγος Δρ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, ταμίας της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. «Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη έχουν αυξημένη πιθανότητα διαταραχής του συστήματος της θερμορρύθμισης, εξαιτίας των βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η νόσος στα όργανα που συμμετέχουν σε αυτό».

Ωστόσο, η διατήρηση σταθερής της εσωτερικής θερμοκρασίας έχει ζωτική σημασία για την υγεία. «Φυσιολογικά η εσωτερική θερμοκρασία μας πρέπει να είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Ακόμα και αύξηση της τάξης των 1-3 βαθμών Κελσίου μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας γρήγορα στη θερμική εξάντληση και τη θερμοπληξία», εξηγεί. «Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ακριβώς επειδή μπορεί να έχουν ανεπαρκή θερμορρύθμιση, κινδυνεύουν συχνότερα από τις παραπάνω επιπλοκές, για την αντιμετώπιση των οποίων θα απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο».