Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Παρακάλαμος: Βρέθηκε το σκυλάκι της φωτογραφίας

 


Το σκυλάκι  της φωτογραφίας βρέθηκε στον Παρακάλαμο.

Στο λαιμό του έχει ένα κόκκινο λουράκι.

Αν το χάσει κάποιος να έρθει να το πάρει.

Πληροφορίες: Εύη Φωτίου

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Τελείωσε το θέμα της αναγνώρισης ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης για το τυρί «Κασκαβάλ Πίνδου»

 


Σε ανάρτησή του στα social media ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρει τα εξής:

ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ - ΠΓΕ ΤΟ ΤΥΡΙ  «ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ».

Αγώνας Μεγάλος και πολυετής από το 2017 αρχής γενομένης, τον Νοέμβριο του 2021 αναγνωρίστηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ.

Στη Συνέχεια Στο ΦΕΚ η αίτηση αναγνώρισης ως ΠΓΕ για το Κασκαβάλι Πίνδου, και ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στον κατάλογο της ΕΕ.

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύθηκε στις 17 Μαΐου η αίτηση καταχώρισης ονομασίας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) για το τυρί Κασκαβάλι Πίνδου και εφόσον δεν θα υπήρχαν  ενστάσεις θα άνοιγε  ο δρόμος για τη συμπερίληψη του ελληνικού προϊόντος στον ευρωπαϊκό κατάλογο των προϊόντων.

Είχαμε αρχικά μια ένσταση από Πλευράς Ρουμανίας και τελειώνοντας αυτή, είχαμε ένσταση από την Γερμάνια και τελικά τώρα τελείωσαν όλα από Ευρωπαϊκής πλευράς και είναι ΠΓΕ το ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ.

Ευχαριστώ όλους που βοήθησαν ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΑΣ αλλά το τέλος πολύ ΔΥΝΑΤΟ. 

«ΚΑΣΚΑΒΑΛΙ ΠΙΝΔΟΥ» ΜΕ ΓΑΛΑ ΠΡΟΒΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΜΙΞΗ ΓΙΔΙΝΟΥ ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗ-ΠΓΕ.

ΕΤΣΙ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 28 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ. 374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05-22) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022)καθώς και τηνΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1.Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου στην Κοινότητα Βασιλικού.

2.Κατακύρωση αποτελέσματος δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου Κοινότητας Πωγωνιανής.

3.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2023 Δήμου Πωγωνίου, για  την  οικονομική  ενίσχυση  Πολιτιστικού  Συλλόγου Άνω  Ραβενίων -Δήμου  Πωγωνίου (σχετ.32/23 Α.Δ.Σ.-Α.Δ.Α.: 9ΟΤ2Ω1Ω-5ΩΝ).

4.Αποδοχή γνωμοδότησης σχετικά  με την από 07-12-23 αίτησης του κ. Ν....Γ..... με την ιδιότητα  αιρετού  για  νομική  κάλυψη  (σχετ.232/23  Α.Ο.Ε.-A.Δ.Α.:6870Ω1Ω-ΟΚΗ)  και  ανάθεση δικηγόρου αυτού.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Οι κάτοχοι voucher κοινωνικού τουρισμού δικαιούχοι διακοπών την χειμερινή περίοδο

 


Διακοπές την χειμερινή περίοδο μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι voucher κοινωνικού τουρισμού.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2023-24 μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο.

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή ενώ στα καταλύματα της Ρόδου, της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Ποιο από τα νέα τιμολόγια ρεύματος συμφέρει τους καταναλωτές

 


Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα χρώματα των τιμολογίων ρεύματος που θα κληθούν να επιλέξουν από την Πρωτοχρονιά του 2024, οι καταναλωτές.

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια έχει ήδη αρχίσει, οι περισσότεροι φαίνεται πως δεν έχουν αποφασίσει το χρώμα που θα διαλέξουν.

Οι καταναλωτές καλούνται να διαλέξουν το μπλε σταθερό τιμολόγιο, το πράσινο ειδικό, το κίτρινο κυμαινόμενο και το πορτοκαλί δυναμικό.

Μπλε τιμολόγιο:

– Σταθερή χρέωση της KWh για όλο τον χρόνο της σύμβασης,

– Δεν επηρεάζεται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,

– Υψηλότερη χρέωση της KWh από όλους τους τύπους τιμολογίων,

– Επιβάλλονται ρήτρες αποχώρησης,

Κίτρινο τιμολόγιο:

– Κυμαινόμενη χρέωση της KWh ανά μήνα,

– Η χρέωση ανά μήνα εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς του ρεύματος,

Τυχεροί όσοι έχουν έστω και 1 ένσημο πριν το 1993

 


Σύμφωνα με το www.enimerotiko.gr  πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων στο ΙΚΑ που έχουν έστω και ένα ένσημο πριν από το 1993, παίρνουν σύνταξη πλήρη ή μειωμένη, από 60 ετών, μετά τα νέα όρια ηλικίας που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2015.

Το «κλειδί» για την έξοδο είναι να συμπληρώσουν με εργασία, ανεργία ή εξαγορές χρόνου ασφάλισης, ένα συγκεκριμένο αριθμό ημερών μέχρι το 2012.

Τα ένσημα ως το 2012 τους κατοχυρώνουν με όρια ηλικίας που ξεκινούν από τα 56,5 για τις μητέρες ή τα 59,5 και 60,2 ετών για όσους έχουν έως το 2012, με αναγνωρίσεις χρόνου ασφάλισης, τις 10.500 ημέρες εργασίας.

Αν όμως ο απαιτούμενος αριθμός ημερών δεν συμπληρώνεται έως το 2012, αλλά από 1/1/2013, τότε χάνεται η κατοχύρωση και το όριο ηλικίας πηγαίνει αυτόματα στα 62 για μειωμένη και στα 67 για πλήρη ή στα 62 με πλήρη αλλά με 12.000 ημέρες εργασίας. Η “παγίδα” αυτή αποφεύγεται μόνο με αναγνώριση χρόνου.

Τριετής περίοδος απαλλαγής από τον φόρο για τα ακίνητα που νοικιάζονται

 


Το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση αφορά όσα σπίτια ανακαινίζονται, αλλά και αυτά που βγαίνουν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και διατίθενται προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με το www.newmoney.gr  ένα νέο και φιλόδοξο σχέδιο για τα κενά και αναξιοποίητα ακίνητα επεξεργάζεται η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για όσα ανακαινίζονται και διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση, αλλά και γι’ αυτά που βγαίνουν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και μπαίνουν στο κλασικό ενοίκιο.

Η πρόταση μάλιστα αφορά τριετή περίοδο απαλλαγής. Δηλαδή τα ακίνητα θα ανακαινίζονται είτε με αυτοχρηματοδότηση των ιδιοκτητών τους, είτε με τα υφιστάμενα προγράμματα («Ανακαινίζω – Νοικιάζω», φοροεκπτώσεις για δαπάνες μέχρι 16.000 ευρώ για λειτουργική αναβάθμιση κ.λπ.) και η τριετής περίοδος φοροαπαλλαγής θα ξεκινά με την έναρξη της μίσθωσης. Για τα τρία χρόνια ο ιδιοκτήτης θα απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος για το ενοίκιο που θα εισπράττει και μετά θα επανέρχεται στο κλασικό καθεστώς, αν και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μελετάει βελτιώσεις στην υφιστάμενη κλίμακα αυτοτελούς φορολόγησης των ενοικίων ούτως ώστε να μην αυξάνεται υπέρμετρα ο φόρος.

Η πρόταση της τριετούς φοροαπαλλαγής έχει κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) που υποστηρίζουν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ενισχυθεί η προσφορά ενοικιαζόμενων κατοικιών (η αύξηση της οποίας θα επιδράσει μειωτικά στο ύψος των ενοικίων), ενώ δεν θα μειωθούν τα κρατικά έσοδα γιατί η απαλλαγή θα αφορά μισθώσεις που αλλιώς δεν θα συνάπτονταν.

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας διότι κατείχε μαχαίρι, μήκους 28 εκατοστών

 


Συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στην Άρτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας άνδρας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε να κατέχει μαχαίρι, μήκους 28 εκατοστών, το οποίο κατασχέθηκε.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ κατά την περίοδο 27 έως 29 Δεκεμβρίου

 


Κατά την περίοδο 27 έως 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 53.800.000 ευρώ σε 57.700 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

Από τον e-ΕΦΚΑ, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα 27 έως 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν 13 εκατ. ευρώ σε 700 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

15 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

24 εκατ. ευρώ σε 26.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

1 εκατ. ευρώ σε 1.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

800.000 ευρώ σε 1.500 δικαιούχους στο πλαίσιο πληρωμών προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

Επίσημα εγκαίνια την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, του Ιστορικού Δημαρχείου της Άρτας

 


Εγκαινιάζεται επίσημα την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, το Ιστορικό Δημαρχείο της Άρτας.

Μια ιστορική εκδήλωση για ένα ιστορικό τοπόσημο:

Το Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης επιστρέφει ανακαινισμένο στη ζωή της πόλης.

Την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, στις 12:00 το πρωί, με τα επίσημα εγκαίνια.

Αρτηριακή υπέρταση: Από τι προκαλείται και πώς θεραπεύεται;

 


Υπέρταση ονομάζεται η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Εξαρτάται από τη ροή του αίματος, δηλαδή πόσο αίμα στέλνει η καρδιά σε κάθε συστολή, αλλά και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία στην ροή αυτή. Εάν αυτή η πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα. Σημαντικό είναι να σημειωθεί, ότι δεν αφορά τις περιπτώσεις που παρουσιάζεται δικαιολογημένα αυξημένη αρτηριακή πίεση, όπως κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής άσκησης ή υπό συνθήκες άγχους, αλλά όταν εμφανίζεται συστηματικά και χωρίς δικαιολογία.
Η μη αντιμετώπιση της υπέρτασης μετατρέπει σταδιακά τις αρτηρίες από ελαστικές και εσωτερικές σε σκληρές και ανελαστικές, ευάλωτες σε τραυματισμούς και αθηροσκλήρυνση, αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων, νεφρικής δυσλειτουργίας, προβλημάτων στα μάτια και νευρολογικών διαταραχών.
Για όσα θέλουμε να μάθουμε και για όσα πρέπει να γνωρίζουμε σχετικά με την αρτηριακή πίεση απαντάει ο κ. Αθανάσιος Μανώλης Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και Κέντρου Υπέρτασης
Metropolitan Hospital, Καθηγητής στο τμήμα Υπέρτασης του Πανεπιστημίου Βοστώνης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.

Τι σημαίνει συστολική και διαστολική πίεση;

Η καρδιά «χτυπά» περισσότερο από 100.000 φορές την ημέρα και κάθε φορά που «χτυπά», διώχνει μια ποσότητα αίματος στις αρτηρίες μας, ασκώντας τους πίεση. Μεταξύ δύο χτύπων η καρδιά ξεκουράζεται και γεμίζει με αίμα. Έτσι η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς: