Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τα προβλήματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων επεσήμανε ο Περιφερειάρχης


Τα προβλήματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής βιοαερίου στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων επεσήμανε ο Περιφερειάρχης
Καίρια και ουσιαστικά ζητήματα για τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των πέντε μονάδων παραγωγής βιοαερίου από κτηνοτροφικά απόβλητα στην Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, έθεσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
«Εμείς είμαστε υπέρ της κατασκευής μονάδων βιοαερίου από όλους όσοι  στην περιοχή μας έχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σιγά σιγά ένας που έχει μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα, θα πρέπει να έχει δίπλα και μια μονάδα βιοαερίου. Αλλά αυτά γίνονται με μελέτες για την κάθε μονάδα», υπογράμμισε σε σημείο των δηλώσεών του, εξηγώντας πως:
«Ειδικά για την περίπτωση των πέντε μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ., η Περιφέρεια ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά. Γιατί οι μελέτες ήταν πλημμελείς Γνωμοδοτούμε θετικά σε όσες μονάδες συνοδεύουν παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ή βιοαερίου, που βοηθούν υπάρχουσες κτηνοτροφικές μονάδες για να λύσουμε το θέμα των αποβλήτων στην περιοχή μας. Μας έχει απασχολήσει πολύ και στο παρελθόν το συγκεκριμένο ζήτημα».
Συνεχίζοντας ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα εξής συγκεκριμένα σημεία – ζητήματα  σχετικά με ελλείψεις στις Μ.Π.Ε.:

Δήλωση Περιφερειάρχη για τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει η Περιφέρεια για το κτήριο του πρώην Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Ο  Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ Καχριμάνης στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε και στις διαδικασίες που έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια για την αξιοποίηση του παλαιού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επί της οδού Δομπόλη.
«Είδα χθες-είπε-να γίνεται συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας με το βουλευτή Ιωαννίνων κ. Χρ. Μαντά. Θεωρώ ότι για λόγους ηθικής τάξης και σεβόμενοι την πλειοψηφία των Ηπειρωτών, για αυτό το θέμα έπρεπε πρώτα να καλέσουν την Περιφέρεια Ηπείρου που  ενδιαφέρεται και το απέδειξε στο παρελθόν και μετά να κάνουν τις οποιεσδήποτε συζητήσεις,  είτε κομματικές, είτε οτιδήποτε άλλο. Το λέω προς όλες τις κατευθύνσεις και θεωρώ απαράδεκτο τόσο καιρό, ενώ ξέρουν την αλληλογραφία και όλα τα σχετικά που έχουμε κάνει ως Περιφέρεια Ηπείρου… «περί άλλων τυρβάζουν». 
Οι ίδιοι έπρεπε να ψάχνονται να λύσουν το θέμα, αλλά είδαμε χθες να συζητάνε για αυτό στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και αυτή που πραγματικά έδειξε ενδιαφέρον, δηλαδή η αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, δεν εκλήθη πουθενά».
 Ο κ. Καχριμάνης υπενθύμισε και τις ενέργειες που  έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση του κτηρίου, αναφέροντας: «Όλο το δάνειο για να τελειώσει το κτήριο που στεγάζει σήμερα τις υπηρεσίες της Οικονομικής Εφορίας έχει ληφθεί από πόρους του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου. 
Άρα, είχαμε ένα λόγο παραπάνω να μας ενδιαφέρει τι θα γίνει το υπόλοιπο κτήριο. Είχαμε συζητήσει επί Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας κ. Δ. Πανοζάχου να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του κτηρίου με τη μορφή ΣΔΙΤ, ώστε να παραδώσουμε αυτό το κτήριο ξανά στην κοινωνία χρήσιμο.  
Μάλιστα, είχαμε συζητήσει και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το συγκεκριμένο ζήτημα. 
Στη συνέχεια γίνεται η αλλαγή και έρχεται η κ. Β. Ευταξά. Και ενώ εμείς είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ και κάναμε την πρώτη έρευνα, η κ. Ευταξά δεν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα για να ασχοληθούμε με το κτήριο,  με αποτέλεσμα να πληρώσουμε δικαστικώς τη δαπάνη που κάναμε για τα πρώτα στάδια προετοιμασίας των ΣΔΙΤ».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 29 Μαρτίου, ώρα 9:30 π.μ.


Την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-03-2018 συνεδρίασης. 1. Κατάρτιση του σχεδίου της 2ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2018 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Έγκριση δαπάνης και διάθεση πίστωσης, σε εκτέλεση της υπ’ αριθμ. 19/2018 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων. 3. Έγκριση του από 23-03-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση οδοστρώματος στη θέση ‘Παλιουρή’ της Ε.Ο. Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
4. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Πωγωνίου», προϋπολογισμού € 718.000,00 με Φ.Π.Α.
5. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 15-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) Ζίτσας», προϋπολογισμού € 349.500,00 με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.
6. Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 12-01-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16 για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση επαρχιακής οδού Ασπροχώρι – Λίππας – Πλατανίων», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
7. Έγκριση του από 23-03-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 16-03-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση 42ης επαρχιακής οδού Δίκορφο – Μανασσής - Μηλιωτάδες», προϋπολογισμού € 160.000,00 με Φ.Π.Α.

Δήμος Πωγωνίου: Έως 31 Μάρτιου η ανανέωση αδειών για άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων


Ο Δήμος Πωγωνίου, στα πλαίσια του Ν. 4497/17 (ΦΕΚ 171/13.11.2017 τεύχος Α'): «Άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων, εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις»,
καλεί
Α. επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών που δεν έχουν ανανεώσει την άδειά τους μέχρι τη δημοσίευση του Ν. 4497/17 (ημερομηνία δημοσίευσης: 13.11.2017), βάσει της παρ. 2 του άρθρου 39 του ν. 4264/2014 και των κατ' εξουσιοδότηση αυτής εκδιδομένων υπουργικών αποφάσεων,
Β. κατόχους επαγγελματικών αδειών στάσιμου και πλανόδιου εμπορίου που δεν έχουν ανανεώσει τις άδειές τους βάσει του ν. 4264/2014,όπως προσέλθουν στο Δημοτικό Κατάστημα και στο γραφείο αδειοδοτήσεων με τα παρακάτω δικαιολογητικά προκειμένου να θεωρήσουν τις άδειες έως τις 31 Μαρτίου 2018:
α. αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, στην οποία ο αδειούχος δηλώνει ότι:
αα) δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα ή ότι, σε περίπτωση που ασκεί, το εισόδημα που αποκτά από τη χονδρική πώληση των πωλούμενων προϊόντων, δεν υπερβαίνει το 15% του ετήσιου τζίρου τους και τα εισοδήματα από οποιαδήποτε άλλη πηγή, δεν υπερβαίνουν το 40% του ποσού του κατωφλίου της φτώχειας, μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, που αφορά μονοπρόσωπα νοικοκυριά, όπως αυτό δημοσιεύεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ..
ββ) ότι ο σύζυγος και τα προστατευόμενα τέκνα δεν κατέχουν άδεια επαγγελματία πωλητή υπαίθριου εμπορίου οποιασδήποτε κατηγορίας, πλην των βεβαιώσεων δραστηριοποίησης της παραγράφου 3 του άρθρου 38, και
γγ) ότι δεν λαμβάνει σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας από οποιονδήποτε φορέα,
β. εκκαθαριστικά σημειώματα των τελευταίων τριών (3) ετών, βεβαίωση άσκησης δραστηριοτήτων με τις μεταβολές και έντυπα Ε1 και Ε3, από τα οποία προκύπτει ότι ο αιτών δεν έχει εισοδήματα από άλλη εμπορική δραστηριότητα ή ότι τυχόν άλλα εισοδήματά του δεν υπερβαίνουν το όριο του άρθρου 21,
γ. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα,
δ. υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει οικονομικές εκκρεμότητες αναφορικά με την καταβολή του ημερήσιου τέλους προσέλευσης στις λαϊκές αγορές,
ε. κατά περίπτωση, πιστοποιητικό υγείας εν ισχύ, σύμφωνα με την αριθ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.35797/4.4.2012 (Β'1199) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (παρ. 1 άρθρο 22 Ν.4497/17)
Για τη θεώρηση της άδειας ο επαγγελματίας καταθέτει υπέρ του Δήμου παράβολο ύψους 15 €.
Σε περίπτωση που οι άδειες δεν θεωρηθούν εντός της ως άνω ημερομηνίας ανακαλούνται οριστικά και αυτοδικαίως. 

O Γιάννης Καραγιάννης σε επιχειρηματική αποστολή του ΥΠΕΞ στην Αιθιοπία


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης συμμετείχε οργανωτικά στην πρώτη ελληνική επιχειρηματική αποστολή στην Αιθιοπία, συνοδεύοντας τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αντίς Αμπέμπα στις 23 με 26 Μαρτίου.
Στην αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Εμπορικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, επιχειρήσεις όπως η ΑΚΤΩΡ (κατασκευαστική), η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ (διαχείριση νερού και παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ), η ΑVIASEVEN (τεχνική υποστήριξη αεροσκαφών), η THALIS ES (διαχείριση στερεών αποβλήτων), καθώς επίσης και πολλές εταιρείες τροφίμων που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω του ελληνικού σούπερ μάρκετ BABIS στην Αντίς Αμπέμπα.
Οι επιχειρηματικές Β2Β συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αντίς Αμπέμπα, όπου οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αιθιοπία, αλλά και να ενημερωθούν από τον Γενικό Γραμματέα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αντίς Αμπέμπα Zekarias Assefa, τον αναπληρωτή Επίτροπο της Αιθιοπικής Επιτροπής Επενδύσεων Teka Gebreyesus, τον Επίτροπο Οικονομικών της Αφρικανικής Ένωσης Victor Harrison και τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Christophe Litt, για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά της χώρας.
Ο κ. Καραγιάννης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρθηκε στην υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και στις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ των δυο χωρών στον τομέα της αγροδιατροφής. Σημείωσε ωστόσο πως παρά τις άριστες διμερείς σχέσεις, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών παραμένει περιορισμένος και επισήμανε το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για πτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, τυποποιημένα φρούτα, όσπρια και ανθοκομικά. Παράλληλα ενημέρωσε για τις δυνατότητες σύστασης μικτών εταιρειών στον τομέα της αγροδιατροφής με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του, έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα  Ethiopian Herald και παρέστη στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπα για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Φρουμεντίου, στο σχολείο της κοινότητας και στο πολιτιστικό κέντρο "Ολυμπιακός".

Πρέβεζα: Συνελήφθη 26χρονος ημεδαπός, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες (27-03-2018) το βράδυ στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 26χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών με σκοπό τη διακίνηση και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων στοχευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, οι αστυνομικοί εντόπισαν χθες το βράδυ στην πόλη της Πρέβεζας τον 26χρονο και μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν δέκα αυτοσχέδιες συσκευασίες «φιξάκια» με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (13,7) γραμμαρίων καθώς και μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.
Επίσης, σε έρευνα που ακολούθησε στο σπίτι του 26χρονου διαπιστώθηκε ότι κατείχε παράνομα ένα κυνηγετικό όπλο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Δείτε αν είστε ένας από τους 1.000 τυχερούς της φορολοταρίας


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27ης  Μαρτίου η 14η Δημόσια Κλήρωση του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τις δαπάνες των φορολογούμενων μέσω καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.
Από την κλήρωση, όπως και κάθε φορά, αναδείχθηκαν 1.000 τυχεροί που ο καθένας θα λάβει από 1.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληροφορηθούν για τους τυχερούς μέσα από την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ http://www.aade.gr/menoy/meniaies-synallages-kai-lachnoi, με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους στο ΤΑΧΙS.
Εναλλακτικά, μπορούν να ελέγξουν αν τους έχει έρθει μήνυμα στον προσωπικό τους λογαριασμό στο TAXISnet, εισάγοντας τους κωδικούς τους.
Τα χρήματα θα πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος στο TΑΧΙSnet.

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου: Αλλαγή σήμανσης για τα σφάγια αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής


H Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Ηπείρου, μετά την τελευταία αλλαγή που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως προς τη σήμανση των σφαγίων αμνοεριφίων ελληνικής καταγωγής, ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα ακόλουθα:
Τα σφάγια αμνοεριφίων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ που γεννήθηκαν, εκτράφηκαν και έχουν σφαχτεί στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν:
σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν» , στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και σφραγίδα παραλληλόγραμμου σχήματος και χρώματος τυρκουάζ «λαμπρό κυανούν», εντός της οποίας θα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΛΛΑΣ» ή «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ».
Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλες κοινοτικές χώρες και έχουν σφαχτεί στη χώρα μας πρέπει να φέρουν:
σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και την ανάλογη επισήμανση για τη χώρα εκτροφής π.χ. Ελληνικής Εκτροφής, Ρουμάνικης Εκτροφής.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαχτεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
σφραγίδα σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τα χαρακτηριστικά στοιχειά ( κωδικό σφαγείου χώρας και διακριτικών της ΕΟΚ) τα οποία εφαρμόζονται στη χώρα σφαγής τους.
Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαχτεί σε τρίτες χώρες (μη κοινοτικές) και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:
σφραγίδα που προβλέπει η κάθε τρίτη χώρα η οποία θα είναι χρώματος καστανού.
Η συκωταριά, η οποία δε συνοδεύει το αρνί, θα πρέπει να βρίσκεται εντός πλαστικού περιέκτη και να υπάρχει ετικέτα στην οποία θα αναγράφονται ευκρινώς τα στοιχεία της εταιρείας, ο κωδικός αριθμός κτηνιατρικής έγκρισης, η χώρα προέλευσης, οι ημερομηνίες παραγωγής και λήξης, οι ημερομηνίες ψύξης και κατάψυξης, καθώς και η θερμοκρασία συντήρησης.
Η Υπηρεσία θα βρίσκεται στη διάθεση των καταναλωτών για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση (τηλ. 2651025191).

Την Τετάρτη 28 Μαρτίου η πληρωμή της α΄ δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ


Το απόγευμα της Τετάρτης 28 Μαρτίου αναμένεται η πληρωμή της α΄ δόσης του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ, σε 727.000 οικογένειες.
Η πληρωμή είναι ύψους 161 εκατ. ευρώ και θα αφορά το δίμηνο Ιανουάριο-Φεβρουάριο και θα χορηγηθεί με βάση τα περσινά Α21 ενώ οι επόμενες δόσεις θα καταβληθούν με βάσει τα εισοδηματικά κριτήρια που θα προκύψουν από την φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2017 και την υποβολή του Α21.
Το μέσο επίδομα ανά οικογένεια σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ είναι κατά 43% υψηλότερο από πέρσι.
Παράλληλα 25.000 δικαιούχες οικογένειες θα πληρωθούν αναδρομικά που εκκρεμούν από το 2017.

Καρδιαγγειακά νοσήματα: Είναι ο γενετικός έλεγχος το μέλλον στη διάγνωση και τη θεραπεία;


Τη δυνατότητα αυξημένης διαγνωστικής ακρίβειας και ορθότερης διαχείρισης της οικογένειας δίνει ο γονιδιακός έλεγχος μετά τη χαρτογράφηση του γονιδιακού υποστρώματος κληρονομούμενων καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως οι μυοκαρδιοπάθειες, τα αρρυθμιογόνα ηλεκτρικά σύνδρομα και οι αορτοπάθειες. Στην κλινική πράξη αυτό μεταφράζεται σε οφέλη τόσο για τον αρχικό εξεταζόμενο, ο οποίος εκφράζει φαινοτυπικά την νόσο, όσο και  για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Τα χρησιμοποιούμενα σήμερα πάνελ γονιδίων, σε συνδυασμό με την «πιθανολογική φύση» της μεθόδου και σε αντίθεση με την τακτική στον κλασικό εργαστηριακό έλεγχο, αυξάνουν τον βαθμό δυσκολίας ορθής ερμηνείας και κλινικής συσχέτισης των αποτελεσμάτων. Μια «άστοχη» ερμηνεία του γονιδιακού αποτελέσματος συνοδεύεται από δυσμενείς επιπτώσεις για ολόκληρη την οικογένεια.
Το παραπάνω θέμα για τον γονιδιακό έλεγχο, ο οποίος παρέχει πληροφορίες και καλλιεργεί το πεδίο της στοχευμένης και εξατομικευμένης θεραπείας, θα αναπτύξει ο καρδιολόγος κ. Κωνσταντίνος Ριτσάτος, μέλος της Μονάδας Κληρονομικών και Σπανίων Καρδιαγγειακών  Παθήσεων που πρόσφατα ιδρύθηκε στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, κατά τη διάρκεια του 5ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ενώσεως Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ), που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο, στο Ξενοδοχείο Valis, από 30 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2018.