Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

Με λαμπρότητα ο Μέγας εσπερινός προς τιμή της Γεννήσεως της Θεοτόκου στη Μονή Βελλάς

Φωτό: Angeliki Chaskou
Πλήθος πιστών από το Πωγώνι αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ιωαννίνων, τίμησε απόψε με την παρουσία του, τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Γέννηση της Θεοτόκου, στη Ιερά Μονή Βελλάς.

Λόγω του σεισμού του Οκτωβρίου 2016, ο Ναός υπέστη σοβαρές ζημιές και έχει κριθεί ακατάλληλος και ο Μέγας εσπερινός προς τιμή της Γεννήσεως της Θεοτόκου εψάλλει στην κάτω μεριά, κάτω από την κληματαριά.

Πεζοπορικός τουρισμός, η νέα πρόταση για προσέλκυση επισκεπτών από την Περιφέρεια Ηπείρου

Το Στρατηγικό της σχεδιασμό για την ανάδειξη της Ηπείρου ως τουριστικού προορισμού και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου, συνεχίζει να υλοποιεί η Περιφέρεια, λαμβάνοντας μέρος σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό συμμετείχε στην 15η Διεθνή Έκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού TourNatur στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, κατά την οποία προβλήθηκαν τα νέα πεδία τουριστικού ενδιαφέροντος που δημιουργούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου με έμφαση στον πεζοπορικό τουρισμό με τις νέες χαράξεις μονοπατιών κλπ, διαδικασία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε ορεινές περιοχές.
Από τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στη συγκεκριμένη Έκθεση, προκύπτουν αισιόδοξες εκτιμήσεις για αύξηση επισκεπτών και οικονομικού οφέλους από τη συγκεκριμένη αγορά, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους διοργανωτές, οι Γερμανοί που επιλέγουν διακοπές πεζοπορίας κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, ανέρχονται σε 18 εκ. περίπου, με παραγόμενες πωλήσεις 7,46 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ενδεικτική του Ελληνικού ενδιαφέροντος για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ήταν η συμμετοχή στη φετινή έκθεση Περιφερειών, Δήμων και μεμονωμένων νησιών.
Στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων και σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, που είχαν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τις τάσεις της συγκεκριμένης αγοράς και να έλθουν σε επαφή με επαγγελματίες και τουριστικά γραφεία για σύναψη συνεργασιών. Στις θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τον κλάδο στην Ήπειρο, συμβάλλει η ευκολότερη πρόσβαση των επισκεπτών με όλα τα μέσα μεταφοράς, αλλά και γενικότερα η τάση για επαφή με τις φυσικές ομορφιές της Ηπείρου. Ιδιαίτερη απήχηση είχε η παρουσίαση (σε Έκθεση και Ελληνικό Προξενείο) από τα στελέχη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, με το μονοπάτι «Epirus Trail», να προσελκύει έντονο ενδιαφέρον.
Ο Διευθυντής της TourNatur Stefan Koschke συνοψίζοντας εντυπώσεις και αποτελέσματα της διοργάνωσης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Συνδυάσαμε τις παρουσιάσεις των πεζοπορικών περιοχών σε όλο τον κόσμο, την ενισχυμένη ζώνη συμβουλών και μια υψηλής ποιότητας επιλογή εξοπλισμού και λειτουργικού ενδύματος. Η TourNatur πέτυχε να μετατραπεί σε εμπορική έκθεση για όλες τις γενιές του ευρέος κοινού. Η TourNatur 2017 είχε τα καλύτερα αποτελέσματα στην ιστορία της, με 45.000 επισκέπτες. Η τέλεια σύνδεση με τις αίθουσες εξοπλισμού της εμπορικής έκθεσης CARAVAN SALON, η οποία διοργανώνεται παράλληλα και είχε 232.500 επισκέπτες σε 9 ημέρες, εγγυήθηκε την πραγματική προστιθέμενη αξία του επισκέπτη της TourNatur».
Κατά την επίσκεψη του στο Περίπτερο της Ηπείρου, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε την πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, στην Έκθεση και το Ελληνικό Φεστιβάλ που προηγήθηκε, εκτιμώντας ότι τα τοπία και γενικά οι δραστηριότητες στη φύση της Ηπείρου αποτελούν ισχυρή πρόταση προς το Γερμανικό κοινό.
Αξιοσημείωτη ήταν η έντονη παρουσία των Αποδήμων Ηπειρωτών της ευρύτερης περιοχής Ρηνανίας Βεστφαλίας.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Ντίσελντορφ «Δωδώνη» κ. Βαγγέλης Αθανασίου, εξήρε την ουσιαστική προβολή της Ηπείρου στο Ντίσελντορφ, διαβεβαιώνοντας ότι ο Σύλλογος Ηπειρωτών, πάντα θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες της Περιφέρειας να προβάλλει τον τουρισμό και τον πολιτισμό του τόπου μας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov

Περιφέρεια Ηπείρου: Προς υπογραφή η σύμβαση για το έργο «Παρακολούθηση υδάτων ακτών κολύμβησης»

Η  Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 διατυπώνει θετική γνώμη για το σχέδιο σύμβασης και τη διαδικασία ανάθεσης του υποέργου «Παρακολούθηση υδάτων ακτών κολύμβησης 2017-2022- Σύνταξη μητρώου και προμήθεια πινακίδων για την περίοδο 2016-2022», προϋπολογισμού 53.337,36 ευρώ.
Το υποέργο εντάσσεται στην πράξη «Υλοποίηση Διαχειριστικού Σχεδίου Λεκανών Απορροής Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου (Δράσεις για την εφαρμογή της Οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης)». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Δ/νση Υδάτων της Αποκ. Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας.


ΠΗΓΗ: www.php.gov

Συλλήψεις αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών ηλικίας 21, 24 και 27 ετών, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχαν και επέδειξαν ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ανήκαν σε άλλα πρόσωπα  με σκοπό να μεταβούν λάθρα στο εξωτερικό.
***
Επίσης, στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας της οικείας Λιμενικής Αρχής, κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο, το οποίο ήταν καταχωρημένο στην βάση δεδομένων SIS II ως “κλεμμένο κενό έγγραφο” και είχε επικολλήσει την φωτογραφία του με σκοπό να μεταβεί λάθρα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις  προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ., στη νέα αίθουσα Δ.Σ.

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67  του  Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα   11η  Σεπτεμβρίου  2017   και ώρα  19.00.  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο  ΚΑΛΠΑΚΙ-ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ Δ.Σ. [ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ].

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 8ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Δήμου Πωγωνίου 2017.
2. Έγκριση 4ης κατανομής ΣΑΤΑ έτους 2017.
3. Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Ν.Π.Δ.Δ. 2017.
4. Κατανόμη επιχ/σης ΥΠ.ΕΣ. για σχολικές επιτροπές. 
5. Επιχορήγηση Πολιτιστικών Συλλόγων – ψήφιση πίστωσης.
6. Αναπροσαρμογή τέλους εμπορίας πόσιμου ύδατος.
7. Αποδοχή επιχ/σης πίστωσης ΣΑΕΠ 530 Ηπείρου για την εκτέλεση έργου.
8. Έγκριση  επικαιροποιημένης μελέτης κατασκευής έργου: «Ανάπλαση – Διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Καλπακίου»
9. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής [3η τμηματική παραλαβή] υπηρεσιών αναλύσεων νερού ανθρώπινης κατανάλωσης στο Δήμο Πωγωνίου για το έτος 2017.
10. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής υπηρεσιών καθαρισμού δασικών δρόμων Δ.Ε. Καλπακίου
11. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής υπηρεσιών καθαρισμού δασικών δρόμων Δ.Ε.  Άνω Πωγωνίου.
12. Διαγραφή Τέλους ύδρευσης Τ.Κ. Δολιανών.
13. Τροποποίηση του ορίου απαλλοτρίωσης Τ.Κ. Κουκλιών. 
14. Έγκριση μελέτης για την ανόρυξη  γεώτρησης στην Τ.Κ. Αγίου Κοσμά.

Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης: Έναρξη νέας περιόδου εκμάθησης παραδοσιακών χορών, στα γραφεία του, Σοφοκλή Βενιζέλου 130, Ηλιούπολη



Ανακοίνωση
Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης, ενημερώνει ότι στην αίθουσα του, Σοφοκλή Βενιζέλου 130, Ηλιούπολη, παραδίδονται μαθήματα Ηπειρώτικων και άλλων παραδοσιακών χορών.
Λειτουργούν συνολικά πέντε χορευτικά τμήματα εκμάθησης χορών.
Παρασκευή:19.00'-20.00', παιδικό (Δωρεάν)  και εφηβικό 20.00΄-21.00' (Δωρεάν)
Κυριακή: 20.00'-22.00', προχωρημένοι ενήλικες
Δευτέρα: 20.00'-21.00΄, αντρικό τμήμα
Τετάρτη: 20.00'-21.00΄, γυναικείο τμήμα.
΄Όπου διδάσκουν χοροδιδάσκαλοι με πλούσια εμπειρία.ΠΟΥ
Επίσης στα γραφεία του Συλλόγου γίνονται μαθήματα της παραδοσιακής χορωδίας του, κάθε Τρίτη και ώρα 20.00΄,  με τον διακεκριμένο και έμπειρο δάσκαλο παραδοσιακής μουσικής, συμπατριώτη Βαγγέλη Κώτσου. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί μα συμμετάσχει, στη Χορωδία του Συλλόγγου.
Τηλέφωνα Συλλόγου: 210 9915065 - 6948041740

Ο Πρόεδρος


Νίκος Σπέγγος

Γιάννης Καραγιάννης: "Ελληνικό Σήμα" στα προϊόντα αγροδιατροφής

Ένα πάγιο αίτημα των εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών γίνεται πραγματικότητα από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με το πρόγραμμα "Ελληνικό Σήμα" στα προϊόντα αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με το Εnterprise Greece.
Στόχος του προγράμματος είναι η "Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας - Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα" στη διεθνή αγορά.

Το εθνικό brand name θα βοηθήσει σημαντικά τη διείσδυση των ελληνικών τροφίμων και ποτών στη διεθνή αγορά και θα ισχυροποιήσει τα ποιοτικά τους πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες ζητά ο Βασίλης Γιόγιακας

Ο Βασίλης Γιόγιακας με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας ζητεί την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των ζημιών από αγριόχοιρους σε καλλιέργειες περιοχών που δεν προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar.
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ρωτά μεταξύ άλλων αν πρόκειται να ενταχθεί, στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας που παρέχει ο ΕΛΓΑ, η επιχορήγηση 100% της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας γραμμής περίφραξης σε καλλιέργειες για την προστασία τους από επιδρομές αγριογούρουνων.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
"Προς τους:
κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Αντιμετώπιση ζημιών σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους»
Το τελευταίο διάστημα επανήλθαν εντονότερα περιστατικά πρόκλησης ζημιών από αγριόχοιρους (Sus scrofa) σε καλλιέργειες που βρίσκονται σε ορεινές εκτάσεις της Θεσπρωτίας. Η πύκνωση της παρουσίας αποδίδεται στην ταχεία και ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και τη συνακόλουθη αναζήτηση τροφής σε καλλιεργούμενα εδάφη. Εκτός των ζημιών που έχουν επέλθει σε περιφράξεις, ελαιοδίκτυα, αναβαθμίδες και μικρά δένδρα/φυτά έχουν υπάρξει και περιστατικά τραυματισμού καλλιεργητών που παρασύρονται από τα αγριογούρουνα.
Σε παλαιότερη απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν Ερώτησης με θέμα την αντιμετώπιση ζημιών σε καλλιέργειες από αγριόχοιρους (αριθ. πρωτ. απάντησης 294/30-10-2014) αναφέρεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) οι ζημιές που προξενούνται από επιδρομές αγριογούρουνων σε καλλιέργειες περιοχών οι οποίες προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar. Στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ «εξετάζουν την πρόταση που έχει κατατεθεί από διάφορους φορείς για επιχορήγηση αγροτών για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης για την προστασία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων». 
Στην αντίστοιχη απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (αριθ. πρωτ. απάντησης 3597β/28-11-2014) αναφέρεται ότι «η ρύθμιση των υπερπληθυσμών των ειδών της άγριας πανίδας τα οποία προκαλούν καταστροφές σε γεωργικές καλλιέργειες γίνεται βάσει της Δασικής νομοθεσίας με ειδικά συνεργεία κυνηγών τα οποία συγκροτούνται από την αρμόδια Δασική αρχή κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας (παρ. 2α του άρθρου 259 του ΝΔ 86/69)».
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν πρόκειται να ενταχθεί, στο πλαίσιο της ενεργητικής προστασίας που παρέχει ο ΕΛΓΑ, η επιχορήγηση 100% της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας γραμμής περίφραξης σε καλλιέργειες για την προστασία τους από επιδρομές αγριογούρουνων και να συμπεριληφθεί αυτή στην Απόφαση Επιχορήγησης Μέσων Ενεργητικής Προστασίας του ΕΛΓΑ;
Αν θα χαρακτηριστεί από τον ΕΛΓΑ ο κίνδυνος από αγριόχοιρους σαν ασφαλίσιμος, διότι δεν είναι απόλυτα προβλέψιμος και δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένο κάθε φορά γεωγραφικό πλαίσιο,
Εάν και πότε προτίθεται να επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη ζημιών από αγριογούρουνα, που σήμερα ο κανονισμός καλύπτει μόνο στις περιοχές RAMSAR.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Αύγουστο.
Συνελήφθησαν συνολικά (834) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -703- (εκ των οποίων -6- διακινητές)
Για ληστεία: -1-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -30-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -11-
Για κλοπές - διαρρήξεις: - 11 -
Για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος: -2-
Για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου: -2-
Για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας: -1-
Για πλαστογραφίες: -3-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -18-
Για ενδοοικογενειακή βία:-7-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -15-
Για παράβαση του Νόμου περί αθλητισμού: -1-
Για παρεμπόριο: -1-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης: -1-
Για παράβαση του Νόμου περί δεσποζομένων & αδέσποτων ζώων συντροφιάς: -1-
Για ψευδή ανώμοτη κατάθεση – ψευδή καταμήνυση: -3-
Για διάφορα αδικήματα του Π.Κ. και των Ειδικών Ποινικών Νόμων (Υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος κ.λπ.): -23-

Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων Αττικής: Έναρξη περιόδου εκμάθησης παραδοσιακών χορών , την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00, στα γραφεία του, Μουσουνίτσης και Δωδεκανήσου, Άγιοι Ανάργυροι

Ανακοίνωση
Ήρθε ο καιρός να ανταμώσουμε ξανά Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες. Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Αγ. Αναργύρων ο ''Πύρρος'' πιστός στο ραντεβού του κάθε χρόνο, σας προσκαλεί στην μεγάλη του οικογένεια.
Μαθήματα παραδοσιακών χορών από την Πατρίδα μας την Ήπειρο καθώς και από την υπόλοιπη Ελλάδα από τους μοναδικούς στο είδος τους χοροδιδασκάλους: Βαρβάρα Μπότσαρη & Θοδωρή Μπότσαρη, καθώς και μία πλειάδα δραστηριοτήτων που απαριθμεί ο Σύλλογος μας.
Καλή χορευτική χρονιά σε όλους, με έναρξη την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19.00, στα γραφεία μας, Μουσουνίτσης και Δωδεκανήσου, Άγιοι Ανάργυροι.
Η Πρόεδρος



Αθηνά Ζάγκα

Συνελήφθησαν στο Αγρίνιο, μετά από οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

Οι δράστες κατείχαν παράνομα και μετέφεραν αρχαίο αντικείμενο

Πρόκειται για μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας καθώς και τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, που εμπίπτει στις διατάξεις της Νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς
Συνελήφθησαν, μεσημβρινές ώρες χθες (06-09-2017) στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 49 και 47 ετών, για παράνομη κατοχή και μεταφορά αρχαίου αντικειμένου, σημαντικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ειδικότερα, μετά από έρευνα για την ταυτοποίηση αγνώστων ανδρών που κατέχουν αρχαίο αντικείμενο, το οποίο διέθεταν προς πώληση, εντοπίσθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην περιοχή του Αγρινίου και επακολούθησε ο έλεγχός τους.
Από την έρευνα στο αυτοκίνητο, βρέθηκε στο χώρο των αποσκευών του οχήματος, μία μαρμάρινη ανάγλυφη πλάκα.
Πρόκειται για παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, διαστάσεων (37) εκατοστά (ύψος), (39) εκατοστά (πλάτος) και (9) εκατοστά (πάχος).
Σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα π.Χ., υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το κατασχεθέν αρχαίο αντικείμενο θα παραδοθεί στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για φύλαξη και περαιτέρω εκτίμηση.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στην οικία του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε επιπρόσθετα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου π.Χ. έως 5ου μ.Χ. αιώνα και εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επίσης, κατασχέθηκαν το προαναφερόμενο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και τρία (3) κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.