Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Παρακάλαμος: Παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου, το βράδυ στο δημοτικό σχολείο

 


Σας περιμένουμε όλους να γλεντήσουμε στο παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού μας το Σάββατο 27 και Κυριακή 28 Ιουλίου  2024, το βράδυ στο δημοτικό σχολείο.

«Χωρίς Σύνορα»: Γαστρονομική εκδήλωση στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, την Τετάρτη 17 Ιουλίου

 


Μια γαστρονομική εκδήλωση «Χωρίς Σύνορα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Ιουλίου στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, όπου Έλληνες και Αλβανοί chef θα μαγειρέψουν μαζί περνώντας το μήνυμα ότι η γαστρονομία ενώνει. Άλλωστε, η Ελληνική και η Αλβανική κουζίνα έχουν κοινές επιρροές, χρησιμοποιούν αντίστοιχα υλικά ενώ οι τεχνικές παρασκευής είναι όμοιες αλλά και διαφορετικές ταυτόχρονα.

Η επιλογή του συνοριακού σταθμού στην Κακαβιά δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελεί την κύρια πύλη σύνδεσης της γειτονικής χώρας με την Ήπειρο. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι σπουδαίες με αμοιβαία οφέλη μέσα από τα έργα οδικών υποδομών που είτε υλοποιούνται είτε πρόκειται να υλοποιηθούν.

Αναφέρεται ενδεικτικά η σύνδεση του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά με την Ιόνια Οδό και η κατασκευή του Μπλε Διαδρόμου. Επιπλέον, εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανοί διέρχονται ετησίως από τα σύνορα και επισκέπτονται την πόλη των Ιωαννίνων για τουριστικούς, εμπορικούς, εκπαιδευτικούς, ιατρικούς και άλλους λόγους συνεισφέροντας στην τοπική οικονομία.

Πρόγραμμα «Αθηνά»: Δωρεάν Στέγαση για Φοιτήτριες στην Αθήνα

 


Η ΧΕΝ Ελλάδος υλοποιεί για 10η χρονιά (ακαδημαϊκό έτος 2024-2025) το Πρόγραμμα «Αθηνά» - δωρεάν στέγαση φοιτητριών στην Αθήνα .Το πρόγραμμα απευθύνεται  σε φοιτήτριες από την περιφέρεια, που έχουν ενταχθεί σε Πανεπιστημιακές Σχολές του λεκανοπεδίου και εντάσσονται με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια

Οι νέες αυτές γυναίκες υποστηρίζονται ώστε, να διαμορφώσουν την ακαδημαϊκή πορεία και τη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία, απαλλαγμένες από τους περιορισμούς, που δημιουργούν οι κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις, στις ίδιες και τις οικογένειές τους.

Από το 2013, το Πρόγραμμα «Αθηνά» έχει προσφέρει, σε δεκάδες νέες γυναίκες, δωρεάν:

• ασφαλή στέγη,

• εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες, μέσα από τη διασύνδεσή τους με το Femina Support Lab – Κοινωνική Υπηρεσία και το Femina Career Lab – Διαχείριση Σταδιοδρομίας

• ευκαιρίες συμμετοχής σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, σε θέματα ισότητας, ασφάλειας, δικαιωμάτων κ.λπ,

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξεκίνησε η υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2024 μέσω των ΚΥΔ

 


Τη δυνατότητα οι αγρότες να υποβάλλουν από σήμερα την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024 και μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Παράλληλα, συνεχίζει και παραμένει σε πλήρες παραγωγικό περιβάλλον στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) και η online EAE 2024.

Σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Τονίζεται ότι η Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024, υποβάλλεται σε ηλεκτρονική μορφή στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του gov.gr από τον ίδιο τον δικαιούχο ή από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του είτε:

* Μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet

* Μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών, άμεσα αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου καθώς και οι εφαρμοστικές οδηγίες «Υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης έτους 2024», όπως επίσης και η δημοσιοποίηση προγράμματος εκπαιδευτικών εκδηλώσεων ενημερωτικών ημερίδων και δράσεων υπό την αιγίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την υποβοήθηση της υποβολής της ΕΑΕ 2024στα πιστοποιημένα ΚΥΔ.

ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ: Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου την Τρίτη 16 Ιουλίου, στις 12:30

 


Κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στις 12:30 ο Σύλλογος Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με θέμα «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Μπροστά στο γεγονός ότι την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 23:55 μέσα στο μαύρο σκοτάδι αναρτήθηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία και απεξάρτηση.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ αποφάσισε ότι την Τρίτη 16 Ιουλίου και ώρα 12:30 ο Σύλλογός μας θα συμμετέχει κινητοποίηση στην Περιφέρεια Ηπείρου σε κοινή γραμμή με την απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, την ΕΙΝΗ, τους Συλλόγους Εργαζομένων Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, την ΟΕΝΓΕ και άλλους φορείς Πανελλαδικά.

Δεν μας ξάφνιασε η τακτική της Κυβέρνησης να αναρτήσει το νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις για το μαύρο μέλλον που επιφυλάσσουν στις οικογένειές μας, σε όλες τις οικογένειες της χώρας.

Συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια του καύσωνα

 


Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, και η πρόβλεψη για ένα παρατεταμένο και θερμό καλοκαίρι, προκαλούν αυξημένο άγχος για την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων όπως οι καρδιοπαθείς.

Ο παρατεταμένος καύσωνας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, με αύξηση των καρδιαγγειακών επεισοδίων (έμφραγμα μυοκαρδίου και ισχαιμικής αιτιολογίας καρδιακή ανεπάρκεια, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και αύξηση των καρδιαγγειακών θανάτων, αναφέρει ο Γεράσιμος Σιάσος, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και Καθηγητής Καρδιολογίας στην ΄Γ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ».

Κίνδυνοι των υψηλών θερμοκρασιών για καρδιοπαθείς

Οι υψηλές θερμοκρασίες επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, αυξάνοντας την καρδιακή συχνότητα και προκαλώντας αγγειοδιαστολή και αυξημένη εφίδρωση, σημειώνει ο Καθηγητής. Προσθέτει ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι επικίνδυνες για τους καρδιοπαθείς, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως θωρακική δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη και σε σοβαρές περιπτώσεις, θερμοπληξία.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη ημεδαπός με ένταλμα σύλληψης

 


Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας συνέλαβαν χθες (14-7-2024) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα ημεδαπό, διότι όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για το αδίκημα του βιασμού.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.     

Η Κόνιτσα τίμησε τον Άγιο Παΐσιο

 


Με τον προσήκοντα σεβασμό και ιδιαίτερη τιμή πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά

Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις από 10 έως 12 Ιουλίου 2024 προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ.κ. Καλλίνικου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως  κ.κ. Νικηφόρου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παϊσίου από το Ναό ως την πατρική οικία του Αγίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και της Στρατιωτικής Μουσικής της 8ης Ταξιαρχίας. 

«Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης»: Επίσκεψη στελεχών της Παράταξης σε φορείς τoυ Δήμου Σουλίου

 


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Παρασκευή 12 Ιουλίου, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών ώρα ευθύνης» κ. Ιωάννης Στέφος στο Δημαρχείο Παραμυθιάς, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή Σύμβουλο Θεσπρωτίας κα Παναγιώτα Αγγέλη και το στέλεχος της Περιφερειακής Παράταξης κ. Ανδρέα Μπάμπα, όπου συναντήθηκαν  με τον Δήμαρχο Σουλίου  κ. Αθανάσιο Ντάνη.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν προς συζήτηση θέματα που αφορούν την συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και των Δήμων ως προς την χρηματοδότησή τους, την υποστήριξή τους με μηχανήματα έργου, την ένταξη έργων τα οποία έχουν ολοκληρωμένες μελέτες καθώς και τη συντήρηση (ασφαλτόστρωση-διαγράμμιση)  και αναβάθμιση του οδικού δικτύου. Επίσης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του Δήμου, όπως η ολοκλήρωση του σχολείου Βούλγαρη και η λειτουργία του ως πολιτιστικό κέντρο, η διεξαγωγή  του φεστιβάλ Παραμυθιάς, η υδροδότηση του Δήμου, η σύνδεση και λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, η απορρόφηση προγραμμάτων αλλά και η συντήρηση-ανάδειξη και προβολή περιοχών φυσικού κάλλους του Δήμου. Τονίστηκε η ανάγκη άμεσης επίλυσης του ιδιοκτησιακού του Σουλίου.

 Την ίδια ημέρα τα στελέχη της Παράταξης επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του τυροκομείου « Σοφίας», μιας οικογενειακής επιχείρησης στη Γκρίκα Θεσπρωτίας και συναντήθηκαν με τον κ. Δονάτο Σοφία και τον κ. Κωνσταντίνο Σοφία. Συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη μείωση ζωικού κεφαλαίου στη Θεσπρωτία, τον αγώνα  που δίνει η επιχείρηση για να διατηρήσει την ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και την αγωνία τους για να στηριχτούν οι κτηνοτροφικές μονάδες. Τονίστηκε επίσης ότι η μη λειτουργία του ΒΙΟ.ΠΑ.ΘΕ. έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.

Εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή χρηματικού ποσού στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκε ανήλικος ημεδαπός, ενώ κατηγορείται και η μητέρα του για παραμέληση της εποπτείας του

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάστηκε άμεσα κλοπή, που έλαβε χώρα προχθές το πρωί (13/7/2024) στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ανήλικος ημεδαπός, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος της μητέρας του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι ο ανήλικος αφαίρεσε από αποθήκη καταστήματος εστίασης χρηματικό ποσό 320 ευρώ μέσα από τσάντα εργαζόμενης.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας.

Κάτω Ραβένια Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι την Τρίτη 13 Αυγούστου

 

Ο Φιλεκπαιδευτικός Σύνδεσμος Κάτω Ραβενίων  διοργανώνει παραδοσιακό γλέντι την Τρίτη 13 Αυγούστου  2024, στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Γονιμότητα και εγκυμοσύνη: Επηρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες;

 


Σε πολλές περιπτώσεις τόσο οι μη ειδικοί, όσο και οι επιστήμονες ερευνητές έχουν αναρωτηθεί κατά πόσον οι αυξημένες θερμοκρασίες, ο καύσωνας, και οι περίοδοι ζέστης σε μία χώρα επηρεάζουν την έκβαση του τοκετού, αλλά και την ικανότητα σύλληψης που έχει η γυναίκα, δηλαδή τη γονιμότητα.

«Για τον λόγο αυτόν, έχουν γίνει αρκετές εργασίες οι οποίες διερευνούν το θέμα. Μία από τις πιο πρόσφατες αναφέρει ότι η έκθεση του σώματός της γυναίκας σε αυξημένη θερμοκρασία κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη μειώνει σημαντικά τη γονιμότητα.

Επιπλέον, η έκθεση στη ζέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις απώλειες εμβρύων στην περίοδο αυτή, οδηγεί σε μείωση του χρόνου κυήσεως -δηλαδή γεννιούνται περισσότερα πρόωρα παιδιά- και μειώνει το βάρος του σώματος του εμβρύου. Βεβαίως, η κατανόηση των μηχανισμών αυτών, κάθε άλλο παρά τέλεια είναι» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος M.Sc.Hom και προσθέτει:

«Σε μία άλλη εργασία που έγινε με μία πολυκεντρική μελέτη σε 32 ευρωπαϊκές χώρες για περίπου 244 εκατομμύρια ζωντανές γεννήσεις μεταξύ του 1969 και του 2021, φαίνεται ότι η έκθεση σε ζεστές μέρες μειώνει σχετικά τα ποσοστά των τοκετών πέντε έως οχτώ μήνες μετά, ενώ παρατηρούνται πολύ πιο ισχυρές αρνητικές επιδράσεις εντός 10 μηνών μετά από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Μετά από αυτό, παρατηρείται μία σχετικά μικρή άνοδος των ποσοστών των γεννήσεων.