Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Η Κόνιτσα τίμησε τον Άγιο Παΐσιο

 


Με τον προσήκοντα σεβασμό και ιδιαίτερη τιμή πραγματοποιήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά

Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας  οι τριήμερες εκδηλώσεις από 10 έως 12 Ιουλίου 2024 προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Κόνιτσα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία.

Την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Καστορίας κ.κ. Καλλίνικου, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως  κ.κ. Νικηφόρου, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ.κ. Αθηναγόρα, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παϊσίου από το Ναό ως την πατρική οικία του Αγίου με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και της Στρατιωτικής Μουσικής της 8ης Ταξιαρχίας. 

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά, παρουσία των Αρχών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου δεξιώθηκε τους δημότες και τις Αρχές στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Ζώντας δίπλα σε έναν Άγιο» από τον κ. Αθανάσιο Ρακοβαλή Φυσικό, Αγιογράφο, Συγγραφέα. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με επίσκεψη στην έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής που επιμελήθηκαν τα αντίστοιχα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Κόνιτσας στον χώρο της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Παπαδιαμάντη.

Ο δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συνδημοτών ευχαριστεί τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, στρατιωτικές,  αστυνομικές αρχές και τους πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους το τριήμερο των εκδηλώσεων, καθώς και το προσωπικό του Δήμου για την άψογη συνεργασία και την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.