Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Οι αγώνες της Ε΄ φάσης του Κυπέλλου Ερασιτεχνών της Ε.Π.Σ. Ηπείρου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Θρίαμβος Σερβιανών 5-02-19/15:30)


ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ 
ΩΡΑ: 15:30

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ

Τα ζευγάρια των ημιτελικών:
Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου  2019
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Θρίαμβος Σερβιανών (15:30)
Α.Ε. Μικρασιατών-Αετός Νήσου  (16:30)

Οι περιπτώσεις που ανήλικοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση


Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι το εισόδημα των ανήλικων τέκνων προστίθεται στα εισοδήματα και φορολογείται στο όνομα του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα και σε κάθε περίπτωση στο όνομα του συζύγου, ο οποίος θεωρείται κατ΄ αρχήν υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης.
Στην περίπτωση, που το ζευγάρι επιλέξει να υποβάλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση τότε το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
Στον παραπάνω κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις που υποχρεώνουν τα παιδιά που είναι ανήλικα να υποβάλουν δική τους φορολογική δήλωση.
Δυο είναι αυτές οι περιπτώσεις:
1. Το ανήλικο αποκτά εισόδημα από εργασιακή σχέση (παροχή προσωπικής εργασίας).
2.Το ανήλικο λαμβάνει σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα ή της μητέρας του.
Στην περίπτωση που ανήλικο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για κάποια από τις παραπάνω δύο περιπτώσεις, τότε στη δήλωση του περιλαμβάνεται κάθε εισόδημα αυτού όπως π.χ. το εισόδημα που προέρχεται από περιουσιακά στοιχεία που περιήλθαν σε αυτό από χαριστικές παροχές από τους γονείς του.

Η «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» στην «Πίτα του Ηπειρώτη»


Σε έναν πολιτιστικό θεσμό, που υπενθυμίζει σε όλους εμάς τους Ηπειρώτες, την πολιτιστική μας κληρονομιά, βρέθηκαν την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019, ο επικεφαλής της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας» και υποψήφιος Δήμαρχος Ζίτσας Βασίλης Γαρδίκος, καθώς και μέλη της παράταξης.
Ο λόγος για την «Πίτα του Ηπειρώτη»,  που όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας – ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας στον κόσμο – γιορτάζοντας με ένα αυθεντικό Ηπειρώτικο πρόγραμμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν σε αυτό το μοναδικό θέαμα, παρακολούθησαν αυθεντικούς παραδοσιακούς χορούς με γνήσιο ηπειρώτικο τραγούδι, από συλλόγους και γνωστούς Ηπειρώτες μουσικούς. Πάνω από 3.000 χορευτές, πλήθος Ηπειρωτών μουσικών και κομπανιών, έστειλαν μήνυμα για την προκοπή της Ηπείρου. Σε αυτόν τον κοινό αγώνα ήταν αφιερωμένη και η «Πίτα του Ηπειρώτη».
Ο επικεφαλής και τα μέλη της παράταξης, το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου συναντήθηκαν με Αδελφότητες του Δήμου Ζίτσας και συζήτησαν, σε καλό κλίμα και με κοινό στόχο την προαγωγή του πολιτισμού και της λαϊκής παράδοσης, ζητήματα του Δήμου, καθώς και τις θέσεις της «Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», στο δρόμο για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Την επόμενη ημέρα, παρακολούθησαν την «Πίτα του Ηπειρώτη», που φέτος κατάφερε να συσπειρώσει ακόμα περισσότερους Ηπειρώτες, φίλους της Ηπείρου και του Λαϊκού Πολιτισμού.
Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού προσώπου του Δήμου Ζίτσας «Άγιος Γεώργιος», ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κληματιάς Δήμου Ζίτσας «Χρήστος Καραφέρης» (φωτογραφίες), αποτέλεσαν ένα εξαιρετικό αντιπροσωπευτικό δείγμα της περιοχής μας στην «Πίτα του Ηπειρώτη», αποδεικνύοντας ότι είναι άξιοι συνεχιστές της παράδοσής μας.

Καλπάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 57χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη, σήμερα (04-02-2019) μετά τα μεσάνυκτα στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 57χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.
Αναλυτικότερα, ο 57χρονος κατελήφθη ως οδηγός Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου (ταξί), να μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 27, 34 και 27 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκκρεμούσαν –κατά περίπτωση- μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου.

Επίσκεψη και επαφές του Γιάννη Καραγιάννη στη Διεθνή Έκθεση Κτηνοτροφίας και Πτηνοτροφίας «Ζootechnia 2019»


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης επισκέφτηκε την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου την 11η Διεθνή Έκθεση για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Ζootechnia 2019», τη μοναδική εξειδικευμένη διοργάνωση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώθηκαν φέτος πλήθος συνεδρίων και παράλληλων εκδηλώσεων για τους ανθρώπους της κτηνοτροφίας και της πτηνοτροφίας, όπως το 6ο πανελλήνιο συνέδριο για το κρέας και τα προϊόντα του «Από τον Στάβλο στο Πιάτο», το συνέδριο για την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, αλλά και το ψηφιακό κομμάτι της έκθεσης «Η Ψηφιακή Ελλάδα για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία», σε συνδιοργάνωση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπου ελληνικές startups παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους, τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους, με ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και workshops σε θέματα πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σχετικά με τους κλάδους της έκθεσης.
Το ενδιαφέρον των ανθρώπων του κλάδου ήταν έκδηλο και η προσέλευση ενδεικτική του περιεχομένου της έκθεσης, αυξημένη κατά 30% σε σχέση με τη διοργάνωση του 2017.

Ιωάννινα: Συνελήφθη 45χρονος σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων


Συνελήφθη, χθες (03-02-2019) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 45χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για διάφορα ποινικά αδικήματα.
Αναλυτικότερα, ο 45χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών και όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του εκκρεμούσαν:
ένταλμα σύλληψης του 2ου Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διάταξη του Προέδρου Εφετών Θεσσαλονίκης, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής
ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Τρίπολης και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Τρίπολης, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δήμος Πωγωνίου: Θέματα που συζητήθηκαν στην τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της 28-1-2019


Πίνακας θεμάτων που συζητήθηκαν στην  τακτική συνεδρίαση  του Δ.Σ.  της  28-1-2019 [ Πρακτικό Νο 1/28-1-2019] αριθμός  αποφάσεων  και  περίληψή τους.
ΘΕΜΑTA  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Έγκριση 1ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού 2019 Δήμου Πωγωνίου. ΑΠΟΦΑΣΗ  1.
2. Διαγραφή προστίμου Κ.Ο.Κ.  ΑΠΟΦΑΣΗ  2.
3. Διαγραφή μισθώματος δημοτικού ακινήτου Τ.Κ. Δελβινακίου [Φαρμακείο]. ΑΠΟΦΑΣΗ  3.
4. Αποδοχή επιχορήγησης ΣΑΕΠ 530 Περιφέρειας Ηπείρου. ΑΠΟΦΑΣΗ 4.
5. Συμμετοχή στο πρόγραμμα IPA CBE  ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – Τίτλος πρότασης: «Περιφερειακός οδηγός & Δίκτυο Τοπικής ανάπτυξης.»  ΑΠΟΦΑΣΗ  5.
6. Συγκρότηση Επιτροπών σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4412/16. ΑΠΟΦΑΣΗ  6.
7. Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης Περιφέρειας Ηπείρου για την εκτέλεση του έργου: «Προμήθεια σωλήνων ύδρευσης & υδραυλικών υλικών για την ύδρευση κτηνοτροφικών μονάδων του Δήμου Πωγωνίου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  7.
8. Έγκριση εξόδων κίνησης αιρετών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  8.
9.  «Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.)  του Δήμου  Πωγωνίου Νομού Ιωαννίνων και σύσταση νέων οργανικών θέσεων στον  Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 91 του Ν. 4583/18 (ΦΕΚ 212/18.12.2018 τ.Α΄).»  ΑΠΟΦΑΣΗ  9.
10. Έγκριση παροχής ύδρευσης στην Τ.Κ. Σιταριάς, εκτός οικισμού.  ΑΠΟΦΑΣΗ  10.
11.  Διαγραφή τελών ύδρευσης.  ΑΠΟΦΑΣΗ  11.
12. Σύσταση 5μελούς επιτροπής αδέσποτων ζώων.  ΑΠΟΦΑΣΗ  12.

ΕΚΤΑΚΤΑ  ΘΕΜΑΤΑ
1.  Έγκριση μελέτης κατασκευής του έργου: «Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών Δήμου Πωγωνίου – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ – Έγκριση εκτέλεσης του έργου – έγκριση τρόπου ανάδειξης αναδόχου.  ΑΠΟΦΑΣΗ  13.
2.  Κατανομή επιχορήγησης από ΥΠ.ΕΣ. για λειτουργικές δαπάνες Σχολικών Επιτροπών.  ΑΠΟΦΑΣΗ  14.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΓΚΟΓΚΟΣ

Σύλληψη 23χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες σήμερα,  στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ρινική αναπνοή: Μπορεί να προστατεύσει τη στοματική υγεία;


Σοβαρά προβλήματα στη στοματική υγεία και την ανάπτυξη της δομής του προσώπου στα παιδιά μπορεί να επιφέρει η αναπνοή από το στόμα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τη μύτη, δίχως πολλές φορές να το συνειδητοποιούν, καταφεύγουν σ’ αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη συνήθεια. Το αντιλαμβάνονται μόνο όταν παρουσιάσουν άλλα προβλήματα υγείας και ο γιατρός τούς επισημάνει ότι οφείλονται στον λάθος τρόπο αναπνοής.
Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, ο οργανισμός των ατόμων που δεν αναπνέουν επαρκώς από τη μύτη, εξαιτίας χρόνιας ρινικής απόφραξης, δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγόνου. Προκειμένου να την αναπληρώσει, αναγκάζεται σε αναπνοή από το στόμα. Αυτό όμως έχει πολλές επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του. Οι ασθενείς κοιμούνται με το στόμα ανοιχτό, ροχαλίζουν και παρουσιάζουν συχνά υπνική άπνοια. Αρρωσταίνουν συχνότερα από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως αμυγδαλίτιδα, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα κεφαλαλγίας και πολλά άλλα.
Αρνητικές είναι, όμως, και οι επιπτώσεις της στοματικής αναπνοής, αφού η είσοδος του αφιλτράριστου αέρα από το στόμα και όχι από τη μύτη, όπως σοφά έχει η φύση προνοήσει, οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα. Τα αρχικά σημάδια είναι τα αφυδατωμένα χείλη και η ξηροστομία. Αιτία αυτών είναι η ανεπαρκής ποσότητα σάλιου, σε ένα στόμα που παραμένει διαρκώς ανοικτό. Το σάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ισορροπίας της οξύτητας του στόματος. Όταν είναι αυξημένη προκαλεί διάβρωση του σμάλτου των δοντιών, με αποτέλεσμα αυτά να χαλάνε. Η μειωμένη οξύτητα συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας και με έναν άλλον τρόπο: δρα ως προστατευτικός παράγοντας κατά των λοιμώξεων του βλεννογόνου του στόματος και κατά της ουλίτιδας/ περιοδοντίτιδας.