Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Σε κρίσιμη κατάσταση 22χρονος μετά από διασκέδαση σε μπαρ

Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται για 6η ημέρα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ο 22χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε σε κώμα από φίλους του μετά από νυκτερινή διασκέδαση σε μπαρ της πόλης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 22χρονος έχει υποστεί σοβαρή υποξαιμική εγκεφαλοπάθεια, χωρίς να έχει κανένα ιστορικό υγείας.

Επίσης εκτός από αλκοόλ, ο νεαρός δεν έκανε χρήση καμιάς άλλης ουσίας, κάτι που οδηγεί τις έρευνες στο νοθευμένο και επικίνδυνο αλκοόλ, αλλά οι εργαστηριακές έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχουν ολοκληρωθεί.

ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr/

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Το Ιούνιο οι προτάσεις για τις άδειες των στάβλων

Προσωρινές αδειοδοτήσεις διάρκειας 3 ετών ζητούν οι κτηνοτρόφοι.
Μέσα στον Ιούνιο πρόκειται να γίνει γνωστή η πρόταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων ανά την χώρα.
Ένα χρόνιο πρόβλημα της ελληνικής κτηνοτροφίας, το οποίο θα πρέπει να βρει λύση άμεσα αφού οι άδειες είναι απαραίτητες για να πληρωθούν όσοι πρόκειται να ενταχθούν στα Μεγάλα Σχέδια Βελτίωσης.
Η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Μιλένα Αποστολάκη, σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε με τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), υποσχέθηκε ότι τον Ιούνιο πρόκειται να ανακοινωθούν οι προτάσεις του ΥπΑΑΤ για το θέμα αυτό.
Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι ζητούν διαδικασίες «fast track» βάζοντας τον όρο στο υπουργείο να δοθούν άμεσα προσωρινές άδειες για τρία χρόνια σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις οι οποίες βρίσκονται εκτός οικισμών.

ΕΦΕΤ: Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα αγγουράκια από την Ισπανία

Δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα επικίνδυνα λαχανικά από την Ισπανία, τα οποία έχουν προκαλέσει σοβαρά περιστατικά γαστρεντερίτιδας στη Γερμανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Χρηματοδοτική "ένεση" ύψους 1 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η εκταμίευση δανείων προς μικρές, πολύ μικρές και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις μετά την τελική έγκριση του Συμφώνου Ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ελληνικό Δημόσιο και τις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ προωθούνται δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.



Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε συνέντευξη Τύπου, με το σύμφωνο ρευστότητας το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει να παρέχει εγγυήσεις 1 δισ. ευρώ προς την ΕΤΕπ ώστε να χορηγούνται μέσω των ελληνικών τραπεζών δάνεια σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ι.Χ.: Νέο χαράτσι στα τέλη κυκλοφορίας

Nέες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. καταφθάνουν για τα τέλη κυκλοφορίας του 2012, αφού η μαύρη τρύπα στα έσοδα, δεν αφήνει περιθώρια στο οικονομικό επιτελείο για ελαστικότητα.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει πέσει η πρόταση που αφορά στην οριζόντια αύξηση των τελών κυκλοφορίας σε όλα τα Ι.Χ. κατά 20%.
Αυτό σημαίνει ότι ένα Ι.Χ. 1.600 κυβικών που πέρυσι πλήρωσε τέλη 240 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 48 ευρώ, αφού θα κληθεί να πληρώσει 288 ευρώ.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί ένα όριο στις ημερομηνίες 31/12/1998 και 31/12/2010.

Αναλυτικότερα:
*αύξηση 20% μόνο στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/12/1998,
*αύξηση 10% στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας από την 1/1/1999 έως 31/10/2010,
*αύξηση 20% στα ΙΧ με 1η άδεια κυκλοφορίας πριν τις 31/10/2010


Οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αφορά και στα επαγγελματικά οχήματα και είναι ανάλογες εκείνων των Ι.Χ.


Παράλληλα το θέμα αναμένεται να αποτελέσει ένα κύριο πλήγμα για τις ήδη ταλαιπωρημένες εισαγωγικές εταιρείες, αλλά και τις εμπορίες αυτοκινήτων, καθώς μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα από τα κυβερνητικά στελέχη τα ακριβή ποσά των Τελών κανείς δεν πρόκειται να προβεί σε αγορά καινούριου ή μεταχειρισμένου αυτοκινήτου.
Στο άκουσμα και μόνο της είδησης για αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας από τα κυβερνητικά στελέχη ήταν αρκετό για να "παγώσει" κυριολεκτικά η αγορά αυτοκινήτου.


Μάλιστα όσο το θέμα παραμένει θολό και δεν ξεκαθαρίζεται από την κυβέρνηση τόσο περισσότερο θα βουλιάζει καθημερινά ένας κλάδος ο οποίος απασχολούσε μέχρι πριν λίγους μήνες περίπου 100.000 ανθρώπους και ο οβολός του στα δημοσιονομικά έσοδα μόνο αμελητέος δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Μάλιστα όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς οι πωλήσεις για το 2011 είναι πολύ πιθανό να μην αγγίξουν ούτε τις 90.000 Ι.Χ..

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο που δεν περιλαμβάνει μέτρα επανεκκίνησης με πρώτο το φορολογικό"

Η μόνη συναίνεση που μπορεί να υπάρξει είναι για την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου επί τη βάση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ για την επανεκκίνηση της οικονομίας που ξεκινά από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.



Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «ούτε σκέψη για συναίνεση στην αύξηση της φορολογίας που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός».
Αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε για το φορολογικό θα υπήρχαν προϋποθέσεις ουσιαστικής συζήτησης για ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «τώρα λένε ότι θα αυξήσουν τους φόρους και έτσι ακυρώνουν κάθε βάση συναίνεσης μαζί μας και επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα».

Απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση ρώτησε;
Θέλετε να νομοθετήσουμε μαζί για την αξιοποίηση της περιουσίας;
Για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής;
για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων;
για μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν έσοδα;
Για επαναπατρισμό κεφαλαίων;
Για συμβάσεις εκχώρησης λιμανιών και αεροδρομίων;
Πολύ ευχαρίστως αλλά αφού έχει γίνει η μείωση της φορολογίας και η επανεκκίνηση της Οικονομίας.


Συνέχισε λέγοντας ότι ακόμη και τώρα οι μεγάλες αντιστάσεις βρίσκονται μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στους υπουργούς και υπουργίνες που διαφωνούν.


Ξεκαθάρισε επίσης ότι «στο σύνολό του δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο που δεν περιλαμβάνει μέτρα επανεκκίνησης με πρώτο το φορολογικό» και πρόσθεσε ότι μόλις χθες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «τα περιθώρια για δοκιμές είναι περιορισμένα, τώρα θα αυξήσουμε την φορολογία».

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ: Αναστολή λειτουργίας της μαθητικής εστίας

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας δεν προτίθεται να επανεξετάσει τη συνέχιση της λειτουργίας της μαθητικής εστίας Τσεπέλοβου. Θα συνεργαστεί, όμως, με όλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιήσει με νέες δραστηριότητες τη μαθητική εστία. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτή της Ν.Δ., Ευγενίας Τσουμάνη Σπέντζα, σχετικά με τη μαθητική εστία και το Γυμνάσιο Τσεπέλοβου του Νομού Ιωαννίνων.

Η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, κτήριο παραδοσιακά κτισμένο από πέτρα, διευκόλυνε με τη λειτουργία της μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου από τα γύρω χωριά, που προέρχονταν από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, παρέχοντας στέγαση και σίτιση. Σταδιακά, όμως, λόγω μη ύπαρξης δημοτικών σχολείων στην περιοχή, ο αριθμός των οικότροφων μαθητών άρχισε να μειώνεται, σε σημείο που μηδενίστηκε, και πλέον φιλοξενούνταν λίγοι ομογενείς μαθητές από την Αλβανία και μαθητές αλβανικής υπηκοότητας.


Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που επισημαίνει η κα Διαμαντοπούλου και σύμφωνα με το οποίο το σχολικό έτος 2009-2010 οι οικότροφοι μαθητές ανέρχονταν στους 18 και προέρχονταν μόνο από την Αλβανία. Η υπουργός επικαλείται και στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, από τα οποία προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο κόστος για το 2009 ανήλθε σε 14.602 ευρώ ανά μαθητή, ενώ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οπότε και έληξε η λειτουργία της μαθητικής εστίας Τσεπέλοβου, το κόστος ανήλθε σε 7.339 ευρώ ανά μαθητή.
«Η Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 10 έως 12 τη σχολική χρονιά 2010-2011, τη συνεχή φθίνουσα πορεία, τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, το υψηλό κόστος λειτουργίας κατά μαθητή και συνεκτιμώντας και τη γενικότερη κατάσταση των Μαθητικών Εστιών στην Περιφέρεια της Ηπείρου (Κόνιτσα και Φιλιάτες), οι οποίες έχουν και αυτές τα τελευταία χρόνια μειωμένη δυναμικότητα, προέβη στην αναστολή λειτουργίας της Μαθητικής Εστίας Τσεπέλοβου από το σχολικό έτος 2010-2011» ενημερώνει η κα Διαμαντοπούλου και διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των άλλων δύο μαθητικών εστιών.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ: Συνελήφθη 21χρονος Αλβανός για ληστεία

Στα χέρια των αστυνομικών του Τμήματος Φιλιππιάδας έπεσε το απόγευμα του Σαββάτου ένας 21χρονος Αλβανός. Ο 21χρονος, μία ημέρα νωρίτερα, είχε αποπειραθεί με τη χρήση όπλου να ληστέψει έναν 75χρονο που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο της επιχείρησής του. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.


ΠΗΓΗ: www.epirusonline.gr

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Μην πετάτε τα σχολικά βιβλία!


Εθελοντικό πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, με επιστολή της στα σχολεία, καλεί μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να συμμετάσχουν ενεργά στο πρόγραμμα επιστρέφοντας τα βιβλία τους, τη Δευτέρα 06/05/2011, στα σχολεία.


Η δράση αποτελεί πανελλήνια προσπάθεια με στόχο την ανάπτυξη στάσης σεβασμού για το δημόσιο αγαθό, αλλά και για την περιβαλλοντική, χρηστική και συναισθηματική αξία του βιβλίου.

Όσα βιβλία έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση θα μοιραστούν στους νέους μαθητές το Σεπτέμβριο 2011, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για ανακύκλωση.
Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2011 τα σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό επιστροφών βιβλίων θα βραβευθούν με παροχή εκπαιδευτικού υλικού από το ΟΕΔΒ.


Θα βραβευθεί, επίσης, το σχολείο που θα δημιουργήσει την καλύτερη αφίσα προώθησης του Προγράμματος, η οποία θα ανατυπωθεί και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για απασχολούμενους στον τουρισμό

Κίνητρα για 70.000 ανέργους.



Ξεκινά αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, με σκοπό την πρόσληψη 70.000 ανέργων, ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η ημερομηνία λήξης της υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα οριστεί με νεότερη απόφαση του διοικητή του ΟΑΕΔ.
Σκοπός του προγράμματος είναι η επαναπρόσληψη ή πρόσληψη 70.000 ανέργων σε εποχικής και συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα κύρια και μη, τουριστικά γραφεία και τουριστικά λεωφορεία, με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Η μέγιστη δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 95.000.000 ευρώ.
Όσοι επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής για το μήνα Απρίλιο πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν αίτηση και για τον μήνα Μάιο και να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 30-4-2010 και στις 31-5-2010, για το μήνα Μάιο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 31-5-2010, για το μήνα Σεπτέμβριο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εποχικού προσωπικού που απασχολούσαν στις 30-9-2010 και στις 31-5-2011 και για το μήνα Οκτώβριο πρέπει να έχουν τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό προσωπικού που απασχολούσαν στις 31-5-2011 και 31-10-2010.


Οι επιχειρήσεις μπορούν να επιχορηγηθούν μέχρι τρεις μήνες, από 1-4-2011 έως 31-10-2011 εξαιρουμένου του διαστήματος από 1-6-2011 έως 31-8-2011.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Βανδαλισμοί σε γλυπτά και αγάλματα

Τελευταίος στόχος το άγαλμα του Αλέξανδρου Πάλλη.



«Μάστιγα» έγιναν στα Γιάννινα οι εκτεταμένες καταστροφές και φθορές από αγνώστους, σε αγάλματα και γλυπτά που κοσμούν την πόλη. Εκτεταμένες φθορές παρατηρούνται ακόμη σε παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους, κάτι που απασχολεί σοβαρά τον δήμο Ιωαννιτών, την αστυνομία και φορείς της πόλης.
Το τελευταίο κρούσμα εκδηλώθηκε το τελευταίο 24ωρο προκαλώντας την αγανάκτηση στην πόλη. Εκτεταμένες φθορές , προκάλεσαν άγνωστοι στο άγαλμα του Αλέξανδρου Πάλλη, που ήταν τοποθετημένο στην παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, στην Σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου.


Η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη ήταν έργο του ταλαντούχου γλύπτη του μεσοπολέμου Κώστα Δημητριάδη. Ο Αλέξανδρος Πάλλης (1851-1935) γόνος ιστορικής γιαννιώτικης οικογένειας είχε γεννηθεί στον Πειραιά.
Σπούδασε φιλολογία όμως δραστηριοποιήθηκε στον τομέα του εμπορίου, δημιουργώντας επιχειρήσεις στη Βομβάη και στο Λίβερπουλ όπου πέθανε. Υπήρξε από τους σημαντικούς δωρητές της πόλης των Ιωαννίνων.
Με την διαθήκη του, το 1962, άφησε μέρος της περιουσίας του στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, στη Δημόσια Πινακοθήκη, στο Δημοτικό Μουσείο και στο Δήμο Ιωαννιτών.
Μετά το συμβάν, η προτομή του Αλέξανδρου Πάλλη που βρέθηκε πλησίον της οδού Διονυσίου Φιλοσόφου, μεταφέρθηκε στο εργοτάξιο του Δήμου.
Συντηρητές της Δημοτικής Πινακοθήκης θα εξετάσουν την δυνατότητα αποκατάστασής της στην αρχική μορφή.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Εντός των ημερών η συμφωνία με την τρόικα

Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.



Αισιόδοξος ότι θα επέλθει τις προσεχείς ημέρες συμφωνία με την τρόικα για τα μέτρα που θα ληφθούν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Η συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου θα κλείσει εντός των ημερών, δήλωσε, αλλά επισήμανε ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις για να είναι ομαλή η εκταμίευση του δανείου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που έχουν ληφθεί ώστε η χώρα να μην καταρρεύσει και ξεκαθάρισε ότι αν δεν γίνονταν αυτές οι κινήσεις το κράτος δεν θα μπορούσε να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «πληρώνουν και αυτοί που δεν θα έπρεπε».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ (2004 έως 2009), οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 70%. «Ήταν μια βόμβα που έσκασε στα χέρια μας», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ελληνίδας Επίτροπου Μ. Δαμανάκη, στην οποία γινόταν λόγος για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Επίσης ήταν κατηγορηματικός για το ότι οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν, αφού είναι εγγυημένες.
Σχετικά με το κίνημα των Αγανακτισμένων πολιτών, ο υπουργός δήλωσε ότι η κινητοποίηση είναι εντυπωσιακή, ενώ σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τη δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου ότι η συγκεκριμένη κινητοποίηση είναι της μόδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «τέτοιες εκφράσεις δεν με εκφράζουν».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: Ελεύθερο κάπνισμα στα μαγαζιά για 20 ημέρες

Την ώρα που ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ακυρωθεί στην πράξη, για τις επόμενες ημέρες ανοίγει επισήμως ένα "παράθυρο" 20 ημερών για τους καπνιστές .

Σύμφωνα με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναστείλει για τρεις εβδομάδες την επιβολή προστίμων σε μπαρ εστιατόρια και καφετέριες.
Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί ο νόμος που θα ορίζει ότι δεν θα μπορούν οι ιδιοκτήτες να υποβάλλουν μηνύσεις στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ), κάτι που συμβαίνει συνεχώς το τελευταίο διάστημα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις κατά του Σώματος, αλλά εναντίων ελεγκτών με ποικίλα επιχειρήματα. Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες οι μηνύσεις και οι αγωγές, ξεπέρασαν σε αριθμό τα πρόστιμα!
Φυσικά, το "διάλειμμα" στην επιβολή προστίμων μπορεί να είναι και μεγαλύτερο των 20 ημερών, λόγω του ότι η ψήφιση νομοσχεδίων είναι πάντα μια χρονοβόρος διαδικασία.


Εξάλλου, το υπουργείο Υγείας, θα εισηγηθεί στα ασφαλιστικά Ταμεία να αποζημιώνουν τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς τα οικονομικά οφέλη για το σύστημα θα είναι πολύ μεγάλα, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει μόνο για τους χρονίως πάσχοντες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών

Στην αποποινικοποίηση της κατοχής μικροποσοτήτων ναρκωτικών, αρκεί να αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος είναι χρήστης, προχωρά η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", το νομοσχέδιο, που έχει επεξεργαστεί η συσταθείσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προβλέπει τη μη δίωξη του χρήστη.
Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κα Μαλιώρη, μιλώντας στην εφημερίδα, σημειώνει ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αποποινικοποιείται ο χρήστης και η μικροπαραβατικότητα που τον συνοδεύει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο χρήστης δεν θα διώκεται ανεξαρτήτως αν έχει στην κατοχή του σκληρά ναρκωτικά, καθώς αυτό που θα μετράει θα είναι η ποσότητα και το αν ο ίδιος θα αποδεικνύει ότι τα έχει προς ιδία χρήση.
Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή, βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εντός των επομένων ημερών θα κάνει ανακοινώσεις και θα το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή.
Τέλος, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε τη λειτουργία 17 νέων μονάδων μέσα στα νοσοκομεία για τη χορήγηση υποκατάστατων ουσιών, με στόχο να πάψουν να δημιουργούνται πιάτσες τοξικομανών έξω από τα κέντρα απεξάρτησης.

ΣΑΓΙΑΔΑ: Συνελήφθη 55χρονος Αιγύπτιος με 65 κιλά κάνναβη

Συνελήφθη χτες στη Σαγιάδα από τη Δίωξη Ναρκωτικών 55χρονος Αιγύπτιος, γιατί σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν 65 κιλά και 164 γραμμάρια κάνναβης.


Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ τα ναρκωτικά και το όχημα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ»

Το καθήκον του δεσμεύτηκε να κάνει ο πρωθυπουργός.


Αποφασισμένος να «κάνει το καθήκον του» με πολιτική βούληση και υπέρβαση των κομματικών συμφερόντων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ομιλία του σε τοπικούς φορείς των Καλαβρύτων, όπου βρέθηκε μαζί με τον Καναδό πρωθυπουργό που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
«Αυτή τη στιγμή προέχει η πατρίδα, ούτε εγώ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε τα κόμματα, μπροστά στον κίνδυνο να μείνει η Ελλάδα χρόνια πίσω, θα κάνω το καθήκον μου, δεν με νοιάζει το σαράκι του μικροκομματισμού και το πολιτικό κόστος», τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του προς τους τοπικούς φορείς των Καλαβρύτων και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή ο ίδιος επιδίωξε τη συνεργασία, καθώς η χώρα θα βγει πιο γρήγορα από την κρίση με αυτόν τον τρόπο, ενώ αναφερόμενος στην τελευταία συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι «συγκλίνουμε σε πολλά».
«Είναι κρίση εσωτερική αλλά σε εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες χρειάζεται ξανά να συναισθανθούμε όλοι τις ευθύνες μας».
«Απέναντι σε όσους παλεύουν να μην αλλάξει τίποτα παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και βγάζουμε τη χώρα από την επιτήρηση. Το παλιό σύστημα, των πελατειακών σχέσεων, της διαφθοράς και της αδιαφάνειας, αντιστέκεται παντού», υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου, διαβεβαιώνοντας ότι: «Ούτε εγώ, ούτε κανείς στην κυβέρνηση θα κάνει πίσω προκειμένου να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της».
«Είμαστε στο πρώτο έτος μιας τριετούς προσπάθειας» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος ταυτόχρονα στο χρέος που «μας κληροδότησε η προηγούμενη κατάσταση» με αποτέλεσμα την αναξιοπιστία της χώρας και την ανάγκη προσφυγής της σε «δανεικά χρήματα άλλων λαών που μας επιτρέπουν να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις και να ζούμε με ελλείμματα» και τα οποία η Ελλάδα θα επιστρέψει.
«Η Ιστορία έχει δείξει ότι ως Έλληνες χάσαμε όταν ήμασταν διχασμένοι. Έχει έλθει η ώρα να ξεπεράσουμε τα κομματικά τείχη. Εγώ δεν έχω κανένα ταμπού να δεχθώ οποιαδήποτε πρόταση που οδηγεί στην επίτευξη των στόχων μας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Απαιτείται πολιτική βούληση για την υπέρβαση των κομματικών συμφερόντων και αυτό θα φανεί στην πράξη, μπορούμε να είμαστε διαφορετικοί, αλλά όχι εχθροί», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τόνιζε την εικόνα σοβαρότητας της χώρας και θα έδινε ηχηρή απάντηση σε όσους αμφισβητούν την Ελλάδα.