Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ: Αναστολή λειτουργίας της μαθητικής εστίας

Το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας δεν προτίθεται να επανεξετάσει τη συνέχιση της λειτουργίας της μαθητικής εστίας Τσεπέλοβου. Θα συνεργαστεί, όμως, με όλους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιήσει με νέες δραστηριότητες τη μαθητική εστία. Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης της βουλευτή της Ν.Δ., Ευγενίας Τσουμάνη Σπέντζα, σχετικά με τη μαθητική εστία και το Γυμνάσιο Τσεπέλοβου του Νομού Ιωαννίνων.

Η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, κτήριο παραδοσιακά κτισμένο από πέτρα, διευκόλυνε με τη λειτουργία της μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου από τα γύρω χωριά, που προέρχονταν από ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, παρέχοντας στέγαση και σίτιση. Σταδιακά, όμως, λόγω μη ύπαρξης δημοτικών σχολείων στην περιοχή, ο αριθμός των οικότροφων μαθητών άρχισε να μειώνεται, σε σημείο που μηδενίστηκε, και πλέον φιλοξενούνταν λίγοι ομογενείς μαθητές από την Αλβανία και μαθητές αλβανικής υπηκοότητας.


Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που επισημαίνει η κα Διαμαντοπούλου και σύμφωνα με το οποίο το σχολικό έτος 2009-2010 οι οικότροφοι μαθητές ανέρχονταν στους 18 και προέρχονταν μόνο από την Αλβανία. Η υπουργός επικαλείται και στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, από τα οποία προκύπτει ότι το μέσο ετήσιο κόστος για το 2009 ανήλθε σε 14.602 ευρώ ανά μαθητή, ενώ από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Αύγουστο του ίδιου έτους, οπότε και έληξε η λειτουργία της μαθητικής εστίας Τσεπέλοβου, το κόστος ανήλθε σε 7.339 ευρώ ανά μαθητή.
«Η Διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, λαμβάνοντας υπ' όψιν τη μείωση του αριθμού των μαθητών σε 10 έως 12 τη σχολική χρονιά 2010-2011, τη συνεχή φθίνουσα πορεία, τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού, το υψηλό κόστος λειτουργίας κατά μαθητή και συνεκτιμώντας και τη γενικότερη κατάσταση των Μαθητικών Εστιών στην Περιφέρεια της Ηπείρου (Κόνιτσα και Φιλιάτες), οι οποίες έχουν και αυτές τα τελευταία χρόνια μειωμένη δυναμικότητα, προέβη στην αναστολή λειτουργίας της Μαθητικής Εστίας Τσεπέλοβου από το σχολικό έτος 2010-2011» ενημερώνει η κα Διαμαντοπούλου και διαβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των άλλων δύο μαθητικών εστιών.


ΠΗΓΗ: www.zougla.gr