Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

ΕΟΔΥ: Είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 835 νέα κρούσματα

 


1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι δυο θάνατοι σήμερα, 835 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 835, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 416.195 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.465 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.

To 87.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.573 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 75 (ημερήσια μεταβολή +13.64%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 98 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για κλοπή αυτοκινήτου από την Πεδινή Ιωαννίνων

 


Συνελήφθη, χθες (14-06-2021) αργά το βράδυ στην περιοχή της Πεδινής Ιωαννίνων, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος χθες το βράδυ αφαίρεσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο από την Πεδινή Ιωαννίνων όπου στη συνέχεια το εγκατέλειψε σε κοντινή απόσταση λόγω εκτροπής του και διέφυγε πεζός.

Στο πλαίσιο αναζητήσεων αστυνομικοί της προαναφερθείσας υπηρεσίας εντόπισαν άμεσα τον δράστη στην παραπάνω περιοχή όπου και τον συνέλαβαν.

Το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Έλλη: Η έφηβη συγγραφέας που στηρίζει παιδιά σε ανάγκη

 

Η Έλλη μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο και ετοιμάζεται για σπουδές στην Νευροεπιστήμη στις Η.Π.Α., τα βιβλία της ταξιδεύουν τους μικρούς αναγνώστες στη γνώση, με ευρηματικούς τρόπους. Συνδύασε τις δυο της αγάπες γράφοντας μικρές ιστορίες και τα έσοδα από τα βιβλία τα οποία διατίθενται μέσω των καταστημάτων Public στηρίζουν το έργο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» να αγκαλιάσει παιδιά σε ανάγκη.

Το τρίτο της βιβλίο

Το διαστημόπλοιο που γνωρίσαμε στο «Η Έλλη ταξιδεύει», πιστό στην υπόσχεσή του επιστρέφει στο τρίτο βιβλίο της Έλλης Βασίλειου για νέες περιπέτειες. Καθώς η Έλλη μεγαλώνει ανησυχεί για το τι επάγγελμα θα διαλέξει, τι της αρέσει, τι την κάνει ευτυχισμένη. Το αγαπημένο της διαστημόπλοιο είναι διπλά της να την βοηθήσει να ανακαλύψει το ιδανικό επάγγελμα, σε μια μεγάλη βόλτα, γνωρίζοντας διαφορετικά επαγγέλματα: αρχιτέκτονας, δασκάλα, πυροσβέστης, σεφ, τραγουδίστρια, γιατρός, αστροναύτης…Ποια είναι τα ταλέντα της; Τι θα διαλέξει τελικά;

Από τα 12 της

Την Έλλη τη γνωρίσαμε πρώτη φορά όταν ήταν δώδεκα ετών. Στο πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Έλλη» μας διηγήθηκε όλες τις ιστορίες που είχαν δραπετεύσει από τα βιβλία της και είχαν βρει καταφύγιο στο μυαλουδάκι της. Λίγα χρονιά αργότερα έγραψε το δεύτερο βιβλίο της «Η Έλλη ταξιδεύει» όπου παρέα με το διαστημόπλοιο ταξίδεψε γύρω από την γη και επισκέφτηκε αγαπημένους τις προορισμούς. Ο ανεμοστρόβιλος της γνώσης, που παίρνει ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του, μεταφέρθηκε στο κείμενό της και τυπώθηκε στο χαρτί με την εικονογράφηση της Θεανώς Πετρίδου.

Δεκαεπτάχρονη πια η Έλλη, έγραψε το τρίτο χιουμοριστικό κείμενό της, πάντα σε ομοιοκαταληξία. Δίπλα της φυσικά η Θεανώ Πετρίδου, του έδωσε χρώμα με τις εικόνες της και το βιβλίο «Η Έλλη και τα Επαγγέλματα» έχει ήδη πάρει το δρόμο του για τα βιβλιοπωλεία.

Ιστορίες από ένα παιδί για τα υπόλοιπα παιδιά, πως ξεκίνησε αυτό το ταξίδι  και ποιος είναι ο προορισμός του;

«Μικρά ποιηματάκια έγραφα από μικρή. Την πρώτη μου ιστοριούλα την έγραψα το καλοκαίρι της έκτης δημοτικού. To πρώτο «τεστ» ήταν να την διαβάσω στους γονείς μου. Όταν μου είπαν ότι τους άρεσε σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να γίνει βιβλίο για να το μοιραστώ με αλλά παιδιά. Δεν είχα σκεφτεί ότι θα έβγαζα χρήματα από κάτι τέτοιο και για να πω την αλήθεια δεν μου άρεσε καν αυτή η ιδέα! 

Εκείνη την εποχή είχα τις πρώτες μου επαφές με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και έτσι σκέφτηκα μήπως θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω το ταλέντο μου για να προσφέρω σε ανθρώπους με ανάγκη. Έτσι αποφάσισα να εκδώσω τη ιστορία που έγραψα ως παιδικό βιβλίο και να προσφέρω τα έσοδα στο «Μαζί Για το Παιδί». Πλέον έχουν εκδοθεί τρία μου βιβλία. Γράφοντας μπορώ να ξεφύγω και να περάσω καλά παίζοντας με την ομοιοκαταληξία. 

Δήμος Πωγωνίου: Εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Μερόπης

 


Ο Δήμος Πωγωνίου με έδρα το Καλπάκι, προτίθεται να προχωρήσει στην εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος Κοινότητας Μερόπης και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση.

Για περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2653360105,6974358400.

«Πολιτική Αγορά»: Πρώτη διαδικτυακή συζήτηση, την Τρίτη 22 Ιουνίου και ώρα 18:30

Η πολιτική κίνηση «εΜείς» εγκαινιάζει την «Πολιτική Αγορά», έναν κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με σκοπό τον γόνιμο διάλογο μεταξύ ενεργών πολιτών για θέματα που αφορούν, είτε την τρέχουσα επικαιρότητα, είτε δομικά και διαχρονικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

Πρώτη διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη 22 Ιουνίου και ώρα 18:30 με θέμα: «Η συνταγματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και άλλων μέτρων περιορισμού των ελευθεριών».

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο καθηγητής συνταγματολόγος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης.

Την κύρια ομιλία του θα ακολουθήσουν ερωτήσεις ή/και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Τη συζήτηση συντονίζει το μέλος της ΕΓ του «εΜείς» κ. Νικόλαος Φουρναράκης.

Σύνδεσμος της εκδήλωσης:  https://zoom.us/j/2322524614

Πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 14 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 71.060 έλεγχοι, από τους οποίους οι 32.749 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 142 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 5 συλλήψεις, ως ακολούθως:

94 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 93 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 25 στο Βόρειο Αιγαίο,

 18 στη Στερεά Ελλάδα,

 12 στη Θεσσαλονίκη,

   7 στα Ιόνια Νησιά,

   6 στην Κεντρική Μακεδονία,

   5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   5 στην Κρήτη,

   5 στην Ήπειρο,

   4 στην Αττική,

   2 στη Δυτική Μακεδονία,

   2 στη Δυτική Ελλάδα,

   1 στο Νότιο Αιγαίο,

   1 στην Πελοπόννησο και

   1 στη Θεσσαλία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 58.590 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 56.486 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.104 των 150 ευρώ.

39 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

 8 στη Θεσσαλονίκη,

 7 στη Στερεά Ελλάδα,

 6 στη Κεντρική Μακεδονία.

 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

 5 στο Βόρειο Αιγαίο,

 3 στην Ήπειρο,

 2 στην Κρήτη,

 2 στο Νότιο Αιγαίο και

 1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.311 ομοειδείς παραβάσεις.

4 παραβάσεις και 5 συλλήψεις για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη 3 ατόμων για διοργάνωση και συμμετοχή σε πάρτι σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (σχετ. το από 15-06-2021 Δελτίο Τύπου Γ.Ε.Δ. Θεσσαλονίκης)

Στο Νότιο Αιγαίο, σύλληψη 2 ατόμων για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε εξωτερικό χώρο και επιβολή από 600 ευρώ πρόστιμο στον καθένα, για μη χρήση μάσκας και παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 6.749 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.069 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 5 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 199 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Έως τις 17 Ιουνίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ


Λήγει η προθεσμία την Πέμπτη 17 Ιουνίου, στις 23:59, για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 του ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, στις τέσσερις πρώτες μέρες λειτουργίας της πλατφόρμας υποβλήθηκαν περισσότερες από 142.140 αιτήσεις για 267.276 επιταγές.

Υπενθυμίζεται ότι επιδοτούνται και φέτος τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ για πρώτη φορά η επιδότηση των τουριστικών καταλυμάτων ενισχύεται κατά 20% τον Αύγουστο, ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων και αυξημένη διαθεσιμότητα δωματίων κατά την «αιχμή» της περιόδου των διακοπών.

Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2021 έως 31 Ιουλίου 2022 σε τουριστικά καταλύματα του μητρώου παρόχων του ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 15 Ιουνίου

 


Την  Τρίτη 15 Ιουνίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-14:00

Δημαρχείο Παραμυθιάς, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Φιλιατών, Θεσπρωτία, 08:00-16:00

Πλατεία Δημαρχείο, Ηγουμενίτσα, 08:00-16:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Αρχοντικό Πυρσινέλλα, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Δ. Δωδώνης, Δημαρχείο, Ιωάννινα, 10:00-14:00

Δημαρχείο Θεσπρωτικό, Πρέβεζα

Λούρος, Πρέβεζα

Παραλία Πρέβεζας.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το κράτος στην αποπροστασία της εργασίας

 


«Εργασιοκτόνο» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Ελλάδα 94,3. Όπως είπε: «Το εργασιακό νομοσχέδιο αποσταθεροποιεί όποιο εργασιακό πλαίσιο είχε απομείνει μετά τα Μνημόνια. Καταργεί το 8ωρο που είχε θεσπιστεί επί Βενιζέλου το 1920, ενώ οι υπερωρίες θα αμείβονται με ρεπό. Μειώνεται η αμοιβή των υπερωριών, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, κάτι θα που θα μειώσει τη ζήτηση, άρα θα πληγούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα έξοδα των οποίων αυξάνονται με την θέσπιση της κάρτας εργασίας. Η κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δώσει ή μια επιδότηση για την καθιέρωση της κάρτας ή να προχωρήσει σε μία μείωση φορολογίας».

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι οι βελτιωτικές διατάξεις που εισάγονται, δεν είναι βελτιώσεις που κάνει η κυβέρνηση, αλλά ρυθμίσεις που υποχρεούται να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο, βάσει των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας από δύο συμφωνίες δημοσίου διεθνούς δικαίου, της ΕΕ και της ΔΟΕ. Τόνισε επίσης ότι ο νέος νόμος φέρνει τον τρόμο και τον φόβο στις εργασιακές σχέσεις: «Ωθεί τους εργαζόμενους να επιλέγουν το δικαίωμα στο φόβο, αντί για το δικαίωμα στην απεργία. Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί το κράτος στην αποπροστασία της εργασίας, αφού απελευθερώνει τις απολύσεις».

Έκζεμα και οξύς κνησμός: Πότε τα αντιισταμινικά δεν βοηθούν;

 


Ανεπαρκή κρίνονται τα αντιισταμινικά φάρμακα στα επεισόδια οξέος κνησμού μετά από έκθεση σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος στους ανθρώπους που πάσχουν από έκζεμα. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι αιτία της μη απόκρισης του οργανισμού είναι ο διαφορετικός τρόπος μεταφοράς του σήματος του οξέος κνησμού στον εγκέφαλο, στην οποία δεν στοχεύουν τα διαθέσιμα φάρμακα. Έτσι οι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική θεραπεία και προς το παρόν πρέπει να εφαρμόζουν άλλες πρακτικές για να ανακουφιστούν.

«Στους πάσχοντες από έκζεμα, ο κνησμός ενεργοποιεί τα μαστοκύτταρα του δέρματος τα οποία απελευθερώνουν ισταμίνη, μια οργανική ένωση που μπορεί να ανασταλεί με αντιισταμινικά φάρμακα. Στον οξύ κνησμό, ένας διαφορετικός τύπος κυττάρου στην κυκλοφορία του αίματος μεταδίδει το σήμα του κνησμού στα νεύρα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν σε μεγάλες ποσότητες μια άλλη ουσία, όχι ισταμίνη, που προκαλεί τη φαγούρα. Επομένως, τα αντιισταμινικά δεν είναι αποτελεσματικά, αφού ο σχεδιασμός τους δεν έχει εστιάσει σε αυτά τα κύτταρα», μας εξηγεί ο  Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. Στόχος της έρευνας μετά από αυτήν την ανακάλυψη είναι ο αποκλεισμός του συγκεκριμένου τρόπου μετάδοσης του σήματος με νέα φάρμακα.