Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

2η φάση κυπέλλου ερασιτεχνών, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου

ΤΕΤΑΡΤΗ  5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016
ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΝΑΚΤΣΗΣ 
ΩΡΑ: 19:30

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ

Τετάρτη  5 Οκτωβρίου 2016
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ   (16:00)
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ (16:00)
Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ (16:00)
Α.Ε. ΔΑΦΝΟΥΛΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (16:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (19:30)

ΣΙΝΤΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ: «Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη παιδεία σ’ έναν καλύτερο κόσμο»


Ανοιχτή Επιστολή
Αγαπητοί μου συνάδελφοι,
λίγες μέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων μας στα υπηρεσιακά συμβούλια.
Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε και να αναβαθμίσουμε το θεσμό του αιρετού γιατί έτσι θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια, την αντικειμενικότητα και την αξιοκρατία σ’ όλες τις διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσιακές μας μεταβολές.
Επειδή πιστεύω ότι τα πρόσωπα είναι εκείνα που καταξιώνουν τους θεσμούς και τη λειτουργία τους, με τη δράση τους και το παράδειγμά τους, κατέθεσα υποψηφιότητα για το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) και ζητώ ευθέως τη στήριξή σας.
Σο γεγονός αγαπητοί μου συνάδελφοι ότι συμπορευτήκαμε, δημιουργικά κατά την άποψή μου, αποτελεί για μένα ηθικό συμβόλαιο υποχρέωσης απέναντί σας και δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη παιδεία σ’ έναν καλύτερο κόσμο …
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
2005-2007 Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων.
2007-2009 Αντιπρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Ιωαννίνων.
2009-2010, 2011-2012, 2013-2014 Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ ΗΠΕΙΡΟΥ.
2011 ... Πρόεδρος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων.

2014-2016 αναπληρωματικός αιρετός Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Ωραιόκαστρο Πωγωνίου: Κλοπή στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου

Tο απόγευμα της Κυριακής καταγγέλθηκε, στο Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου, κλοπή στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, στο Ωραιόκαστρο Πωγωνίου.
Ειδικότερα, την 01/02-10-2016, άγνωστοι δράστες παραβίασαν παράθυρο της εκκλησίας και αφαίρεσαν ένα κεντημένο υφαντό επιταφίου, δύο χάλκινους δίσκους και ένα επίχρυσο δισκοπότηρο.

Προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Κι άλλες παρανομίες από τους συλληφθέντες στο Δεσποτικό Ιωαννίνων

Κι άλλες παρανομίες «έκρυβε» η υπόθεση μεταφοράς περισσοτέρων από 250 κιλών χασίς, από δύο εμπόρους ναρκωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της Κυριακής στο Δεσποτικό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.
Εργαστήριο παρασκευής, επεξεργασίας, συσκευασίας και τυποποίησης αναβολικών ουσιών, εντοπίστηκε σε επαγγελματικό χώρο ενός από τους δράστες που είχαν συλληφθεί προχθές στο Δεσποτικό Ιωαννίνων να μεταφέρουν 250 κιλά χασίς, με κλεμμένο αυτοκίνητο!
Συγκεκριμένα και στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης, εξακριβώθηκε ότι:
-το ένα από τα δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά των ναρκωτικών και το οποίο οδηγούσε ο 38χρονος συλληφθείς, ήταν κλεμμένο και συγκεκριμένα είχε κλαπεί την 21-07-2016, από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής Αττικής.
-το κλεμμένο αυτοκίνητο έφερε πινακίδες κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν σε άλλο όχημα.
Επίσης, στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Παιανίας, εντοπίστηκε σε επαγγελματικό χώρο ιδιοκτησίας του 37χρονου συλληφθέντα, εργαστήριο παρασκευής, συσκευασίας, επεξεργασίας και τυποποίησης απαγορευμένων αναβολικών ουσιών, όπου κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
ένας μεταλλικός αναδευτήρας και ένας μεταλλικός συσκευαστής κάψουλας
έξι νάιλον συσκευασίες με λευκή σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού βάρους (6.047) γραμμαρίων
ένα κουτί με λευκή σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους (240) γραμμαρίων
ένα κουτί με καφέ σκόνη, άγνωστης χημικής σύστασης, βάρους (998) γραμμαρίων
(384) κενά γυάλινα φιαλίδια, πλήθος συσκευασιών που περιείχαν κενές κάψουλες ζελατίνης και διάφορα σύνεργα συσκευασίας και αποθήκευσης ουσιών
Τέλος, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 61χρονου συλληφθέντα σε περιοχή της Αττικής, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Παιανίας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (32,3) γραμμαρίων καθώς και ένας τρίφτης κάνναβης
έξι ζευγάρια γυαλιών ηλίου και πέντε ρολόγια, την κατοχή των οποίων δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.
Οι συμπληρωματικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των δραστών για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής τροχοφόρων και του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και της αθλητικής νομοθεσίας θα υποβληθούν αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Γιάννης Στέφος: Συνυπόγραψε ερώτηση για την Οικονομική Ενίσχυση Οικογενειών με Χαμηλό Εισόδημα

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος κατέθεσε σήμερα ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης με θέμα: Οικονομική Ενίσχυση Οικογενειών με Χαμηλό Εισόδημα και Τέκνα που φοιτούν στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση, η οποία συνυπογράφηκε από άλλους 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Το θέμα της ερώτησης έχει ουσιαστικό περιεχόμενο για ομάδες του πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτες στις σημερινές κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οικογένειες με χαμηλό εισόδημα και παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι δικαιούχοι ενός ετήσιου επιδόματος.
Ο νόμος ορίζει το ανώτατο όριο εισοδήματος (δηλωθέν ή τεκμαρτό) στα 3.000 ευρώ ετησίως. Είναι προφανές ότι το τεκμαρτό εισόδημα είναι πάρα πολύ χαμηλό, με αποτέλεσμα οικογένειες με σοβαρές ανάγκες να μην μπορούν να είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος, που θα μπορούσε, έστω και ελάχιστα, να βοηθήσει τη δυσχερή τους θέση.

Φιλιππιάδα: Τροχαίο ατύχημα σωματικών βλαβών με παράσυρση πεζής και εγκατάλειψη

Την 29-09-2016 και περί ώρα 20:10 στο 62ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Άρτας – Ιωαννίνων (στο ύψος της Φιλιππιάδας), έλαβε χώρα τροχαίο ατύχημα, όταν άγνωστο όχημα που οδηγούσε άγνωστο αρχικά άτομο παρέσυρε 66χρονη ημεδαπή πεζή, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει, ενώ ακολούθως εγκατέλειψε τον τόπο του ατυχήματος.
Ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και μεθοδική έρευνα του Σταθμού Τροχαίας Φιλιππιάδας, εντοπίστηκε και προσήχθη χθες (03-10-2016) στην Υπηρεσία ένας 45χρονος ημεδαπός, οδηγός Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου, για τον οποίο εξακριβώθηκε η εμπλοκή του στο ατύχημα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, για τα αδικήματα της πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος σωματικών βλαβών με εγκατάλειψη, θα υποβληθεί αρμοδίως ενώ την προανάκριση ενεργεί ο Σταθμός Τροχαίας Φιλιππιάδας.

Αρίστη Ιωαννίνων: Συνελήφθη 61χρονος ημεδαπός ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθη, χθες (03-10-2016) το βράδυ στην Αρίστη Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 61χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά ενός μη νόμιμου μετανάστη στη χώρα.
Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ, ο 61χρονος κατελήφθη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, να μεταφέρει παράνομα έναν 33χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα.
Επίσης, στην κατοχή του 33χρονου αλλοδαπού βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα κυνηγετικό όπλο καθώς και (15) φυσίγγια, ιδιοκτησίας 57χρονου ημεδαπού που αναζητείται.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας συνελήφθη και ένας 59χρονος ημεδαπός, ο οποίος εξακριβώθηκε ότι απασχολούσε παράνομα σε κτηνοτροφικές εργασίες τον 33χρονο.
To Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας.

Παρακάλαμος: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Πωγωνίου σας καλούν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στον Παρακάλαμο.

Εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 82χρονου ημεδαπού, που έγινε στη Δημόκορη Πωγωνίου, την 1-04-2012

Συνελήφθη, χθες (03-10-2016) το βράδυ στo Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κακαβιάς, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κακαβιάς, 48χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης της κ. Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων και Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με πρόθεση.
Συγκεκριμένα, ο 48χρονος διωκόταν διότι εξακριβώθηκε η συμμετοχή του σε ανθρωποκτονία 82χρονου ημεδαπού, που έγινε την 01-04-2012, στη Δημόκορη Ιωαννίνων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Ένα εκπληκτικό βίντεο από τον Up Drones αφιερωμένο στην Μονή Σωσίνου, από τον Κώστα Τζέγκα.

 
Ένα εκπληκτικό βίντεο από τον Up Drones αφιερωμένο στην Μονή Σωσίνου με εικόνες που μαγεύουν κι αναδεικνύουν στο έπακρο τη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, από τον Κώστα Τζέγκα. 

Συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ασφάλεια των γυναικών

Οι παρακάτω καταχωρήσεις αποτελούν ενδεικτικές συμβουλές της Ελληνικής Αστυνομίας, γενικού περιεχομένου για την ασφάλεια των γυναικών, με στόχο να αποτρέψουν ή να προλάβουν παραβατικές συμπεριφορές σε βάρος τους και να ελαχιστοποιήσουν τις ευκαιρίες να καταστούν θύματα μιας εγκληματικής πράξης.
Οδηγίες σε περίπτωση αρπαγής τσάντας
• Αποφεύγετε να μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά.
• Βαδίζετε στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου και κρατάτε την τσάντα σας πάντοτε κλειστή και προς την πλευρά του τοίχου.
• Μην διστάσετε να καλέσετε σε βοήθεια φωνάζοντας, αν κάποιος σας επιτεθεί για να σας πάρει την τσάντα.
• Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε και να συγκρατήσετε την τσάντα, σκεφθείτε ότι η υγεία σας και η σωματική σας ακεραιότητα είναι πιο πολύτιμα αγαθά.
• Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά του επιτιθέμενου και του μεταφορικού μέσου, αν έχει χρησιμοποιηθεί τέτοιο.
• Προστατέψτε καλά τις τσάντες και το πορτοφόλι σας σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
• Καταγγείλετε το γεγονός στην Αστυνομία.
Ασφάλεια στο σπίτι
• Η περιοχή έξω από την κύρια είσοδο της κατοικίας σας πρέπει να είναι φωτισµένη σωστά ώστε να µην υπάρχουν σκοτεινές σκιές όπου θα μπορούσε κάποιος να κρυφτεί.
• Βεβαιωθείτε ότι στην κύρια πόρτα υπάρχει «µατάκι» έτσι ώστε να βλέπετε ποιος είναι στην πόρτα σας πριν ανοίξετε.
• Να έχετε κλειστές τις κουρτίνες, ώστε οι άνθρωποι να µην βλέπουν µέσα το σπίτι σας, ιδιαίτερα τη νύχτα.
• Να µην εισέρχεστε σε ένα ασανσέρ µε κάποιον που δεν γνωρίζετε.
• Εάν το κάνετε φροντίσετε να παραμείνετε κοντά στην πόρτα του ασανσέρ και εντός εμβελείας του πίνακα ελέγχου.
Όταν βρίσκεστε μακριά από το σπίτι μόνη
• Πάντοτε κάποιος γνωστός να γνωρίζει ακριβώς που είστε, ώστε σε περίπτωση ανάγκης αν πρέπει να τηλεφωνήσει κάποιος για βοήθεια, να ξέρει την επακριβή θέση.
• Ποτέ µην δεχθείτε να σας μεταφέρει ένας ξένος και ποτέ µην κάνετε auto-stop.
Όταν εισέρχεστε στο αυτοκίνητό σας
• Να κρατάτε ήδη το κλειδί στο χέρι σας, έτσι ώστε να µη χάνετε χρόνο ψάχνοντας για το κλειδί.
Όταν περπατάτε στο δρόµο
• Να δείχνετε αυτοπεποίθηση και δραστήρια.
• Να φροντίστε να µείνετε µακριά από στενά σοκάκια ή σκοτεινούς δρόµους.
• Μετά τη δύση του ηλίου, εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθείτε με τα πόδια σε σκοτεινές περιοχές, φροντίστε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές.
Σε κοινωνικές εκδηλώσεις
• Να µην δέχεστε κέρασµα ποτών από αγνώστους. Ακόµη και αν γνωρίζετε το πρόσωπο, είναι καλύτερα να ζητήστε από το σερβιτόρο ή το µπάρµαν ποτά που είναι κλειστά, όπως µπύρα κ.λπ.

• Εάν έχετε αφήσει το ποτό σας αφύλακτο ακόµη και για µισό λεπτό να µην πιείτε ξανά ούτε µια γουλιά από το ποτό αυτό.

Γιάννης Στέφος: Εξαιρετική και ψύχραιμη η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Εξαιρετική και ψύχραιμη» χαρακτήρισε την απάντηση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στις πρόσφατες δηλώσεις της Τουρκικής πλευράς για την συνθήκη της Λωζάνης και τα νησιά του Αιγαίου ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων, μιλώντας στην εκπομπή  «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος) στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
Ταυτόχρονα τόνισε πως στο παρελθόν η Τουρκία είχε προβεί σε «πιο προκλητικές δηλώσεις» και πρόσθεσε πως πρόθεση της Τουρκίας είναι «να υποδηλώσει μια δύναμη που δεν είναι υπαρκτή και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί προβλήματα».
Απαντώντας σε σχετική επισήμανση για την άποψη της υφυπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου ({..} Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για «αριστερό πατριωτισμό», βάζοντας απλώς αριστερό πρόσημο στα «εθνικά δίκαια», τα οποία οι αντίπαλες της Αριστεράς δυνάμεις όρισαν ως αμετακίνητα. {…}) είπε πως «είναι μια ιδεολογική τοποθέτηση, δεν είναι μια πολιτική θέση».

Για την πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή, σημείωσε  μεταξύ άλλων πως η εφημερίδα είχε κάνει μια συμφωνία με την συγκεκριμένη εταιρία για  μια σειρά δημοσκοπήσεις και «θα δούμε πως θα αναλύσει το θέμα η Αυγή», και τόνισε πως η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν έχει πρόθεση ψήφου.

Με δυσλεξία το 10%-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

Ένα στα τρία παιδιά έχει διαταραχές στον γραπτό και τον προφορικό λόγο.

Δυσλεξία παρατηρείται στο 10%-15% των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (συχνότερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, σε αναλογία τέσσερα προς ένα), ενώ Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ) υπολογίζεται ότι παρουσιάζει ποσοστό από 5% έως 12% του μαθητικού πληθυσμού. 
Η δυσλεξία είναι μορφή μαθησιακής δυσκολίας, κατά την οποία το άτομο, μικρής ή μεγάλης ηλικίας, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάλυση των λέξεων σε ακουστικές μονάδες συλλαβικής βάσης και στη σύνθεση συλλαβικών ακουστικών μονάδων σε λεκτικά σύνολα με εννοιακό περιεχόμενο. 
Η ΔΕΠ-Υ, είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία τα τελευταία χρόνια επηρεάζει την καθημερινή διδακτική πρακτική στα ελληνικά σχολεία, καθώς τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ,  παρουσιάζουν δυσκολίες στην προσοχή και κάποιες φορές αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερκινητικότητας και παρορμητικότητας.

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων

Ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων παρουσία  κατοίκων του χωριού, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, φορέων και της πολιτείας.
Πριν από 73 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, οι Λιγκιάδες έζησαν τη φρίκη. 
Οι μηχανοκίνητες διμοιρίες των Γερμανών μετέτρεψαν το χωριό σε κόλαση. Εκτέλεσαν 89 αμάχους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, έκαψαν σπίτια, στάβλους, υποστατικά.
Το ίδιο πρωινό, πριν ανηφορήσουν για τους Λιγκιάδες, οι Ναζί σπέρνουν τον τρόμο και στην Αμφιθέα, με το κάψιμο ενός σπιτιού, την εκτέλεση μιας μητέρας και των δύο ανήλικων παιδιών της.
Στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση χθες.
Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Γιάννης Καραγιάννης.
Κατά την ομιλία του, ο αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, Παντελή Κολόκας, τόνισε πως «ο φασισμός, που ως ιδεολογία κυριάρχησε στη ναζιστική Γερμανία και ευθύνεται για τις θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, στις μέρες μας δείχνει να προσπαθεί να αναγεννηθεί» και έστειλε το μήνυμα: «Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε να αναγεννηθεί ο ναζισμός ως ιδεολογία. Ειδικά εδώ, στον τόπο που μετράει χιλιάδες νεκρούς από τον ναζισμό».
Οι εκδηλώσεις μνήμης, ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ, με μουσική εκδήλωση στον χώρο του μνημείου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού», με τον βαρύτονο Αχιλλέα Φρέστα, τη σοπράνο Αναστασία Ζώη και στο πιάνο τη Γεωργία Ζώη.
Το τριήμερο των εκδηλώσεων μνήμης ολοκληρώθηκε χθες, στις 7 το απόγευμα με την «Εκδήλωση Μνήμης και Αναστοχασμού», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Λιγκιάδων.

Διαβήτης και κάπνισμα ενοχοποιούνται για την πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη στις γυναίκες

Ο διαβήτης, το κάπνισμα και η παχυσαρκία ενοχοποιούνται από τους επιστήμονες  για την πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη σε γυναίκες που έχουν  περάσει στην εμμηνόπαυση !
Αυτό είναι το συμπέρασμα επιστημονικής μελέτης που έγινε στην Αγγλία, στην οποία εξετάστηκαν 1.312.051 μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ,που δεν είχαν καμία προηγούμενη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ή εισαγωγή σε νοσοκομείο για καρκίνο.
Στην μελέτη, οι ερευνητές αναζήτησαν  και ανέλυσαν διεξοδικά  τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου που οδήγησαν στην εμφάνιση του καταρράκτη, στις γυναίκες που χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν χειρουργικά.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τους σχετικούς κινδύνους που σχετίζονταν με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη λαμβάνοντας υπ όψιν την χρήση ορμονοθεραπειών, το αναπαραγωγικό ιστορικό, παράγοντες του τρόπου ζωής και τη θεραπεία του διαβήτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιστημονικής μελέτης:
-To2% των γυναικών είχαν διαβήτη, ο οποίος ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για την επέμβαση καταρράκτη
-Επιπλέον το κάπνισμα βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη
-Hπαχυσαρκία επίσης, με ΔΜΣ 30 kg / m² ή μεγαλύτερο, βρέθηκε να προκαλεί μικρή αύξηση του κινδύνου για την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.
 "Σε αυτή την μεγάλη προοπτική μελέτη μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, επιβεβαιώθηκε η συσχέτιση και ο αυξημένος κίνδυνος μεταξύ διαβήτη, καπνίσματος και  αναγκης για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser.
«Ταυτόχρονα, συμπληρώνει ο κ Κοζομπόλης, υπήρξε επίσης ένδειξη αυξημένου κινδύνου για τις παχύσαρκες γυναίκες. Η δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ, αναπαραγωγικοί και ορμονικοί παράγοντες είχαν μικρή συσχέτιση με την ανάγκη χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη».