Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΟΓΑ: Ξεκινά η απογραφή για δικαιούχους συντάξεων χηρείας - ορφανίας και λήγει στις 28 Φεβρουαρίου

Ξεκινά η απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανίας, (χήρες ή χήροι και ορφανά 12 ετών και άνω). Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Οργανισμού, η απογραφή, η οποία λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, είναι υποχρεωτική για όλους τους δικαιούχους και σε όσους δεν απογραφούν θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.
Οι συνταξιούχοι, αφού λάβουν την ενημερωτική επιστολή, θα πρέπει να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του δήμου του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την ενημερωτική επιστολή και τα εξής δικαιολογητικά:
- αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο σε ισχύ (για αλλοδαπούς) ή βιβλιάριο υγείας για τα ανήλικα τέκνα χωρίς ταυτότητα
- πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκδοθέν κατά τον ημερολογιακό μήνα της απογραφής
- υπεύθυνη δήλωση, των συνταξιούχων χηρείας, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνουν ότι από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και μέχρι σήμερα δεν έχουν τελέσει γάμο
- το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος
- αντίγραφο επίσημου εγγράφου από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
Επιπλέον, για τα τέκνα απαιτείται:
Ενήλικα τέκνα
Πιστοποιητικό σπουδών στην περίπτωση που σπουδάζουν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές.
Ανήλικα τέκνα (12 ετών και άνω)
Αστυνομική ταυτότητα του γονέα ή του κηδεμόνα ή του προσώπου που έχει τη γονική μέριμνα.
Η διοίκηση του ΟΓΑ, η οποία αποστέλλει στους δικαιούχους ενημερωτική επιστολή στην οποία περιγράφεται η διαδικασία της απογραφής, επισημαίνει ακόμη ότι, εάν ο γονέας λαμβάνει σύνταξη χηρείας και τα τέκνα ορφανική σύνταξη, θα πρέπει να απογραφούν ξεχωριστά.

Αγωνία για την τύχη των ΚΗΦΗ και της «Βοήθειας στο Σπίτι»

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών, με επιστολή του άμεσες παρεμβάσεις για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Υπενθυμίζει στην επιστολή του, ότι το πρόγραμμα των ΚΗΦΗ έληξε στις 31 Δεκεμβρίου και παρά το γεγονός ότι τέθηκε εγκαίρως το θέμα παράτασης συμβάσεων των εργαζομένων και της χρηματοδότησης του προγράμματος, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, στον αέρα βρίσκεται, και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για το οποίο, αν και λήγει στις 31 Μαρτίου, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
«Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αυτών από τους ΚΑΠ, γιατί οι πόροι αυτοί έχουν τόσο πολύ μειωθεί τα τελευταία χρόνια ώστε δεν αρκούν για την κάλυψη βασικών λειτουργικών δαπανών των Δήμων».

Στο κόκκινο στεγαστικά δάνεια ύψους 15 δισ.€

Στο τέλος του 2012 περίπου 20% των στεγαστικών δανείων δεν αποπληρώνονταν

Γεωμετρικά αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της υπερφορολόγησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο τέλος του 2012 περίπου 20% των στεγαστικών δανείων δεν αποπληρώνονται, που αντιστοιχεί σε "κόκκινα" δάνεια ύψους 15 δισ. ευρώ.
Επίσης, στα 11,1 δισ. ευρώ διαμορφώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τομέα της καταναλωτικής πίστης καθώς σχεδόν το 37% των δανείων της κατηγορίας βρίσκεται σε καθυστέρηση.

ΠΗΓΗ: www.enikos.gr

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ: Απάντηση στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Ντόντη, για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς στα έργα INTERREG

Δελτίο τύπου
                            Καλπάκι 29/1/2013

 Τη χαρά του δεν μπορεί να κρύψει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμών ανάληψης των έργων μέσω του Προγράμματος INTERREG να αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχοντας κάνει τη μικροπολιτική τέχνη παραλείπει να αναφερθεί στις απαντήσεις της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής του Προγράμματος στην οποία τέθηκαν γραπτώς όλες οι απορίες και οι ενστάσεις του κ Καραγιώργου, ούτε η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου στην οποία ανατέθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η παρακολούθηση του έργου της επιτροπής προκειμένου όλα να είναι σύννομα και να προχωρήσει το γρηγορότερο η διαδικασία ώστε να μη χαθούν τα χρήματα για τον τόπο, για τον οποίο κόπτεται ο κ. Ντόντης και οι σύμβουλοί του, αρκεί να μη τους δοθεί αφορμή για κωλυσιεργία.
Η κωλυσιεργία ξεκινά από την πρώτη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, της οποίας έργο ήταν η αξιολόγηση των προτάσεων και ΜΟΝΟ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ  προς  ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ είχε καταρτίσει τους όρους και συντάξει τις διακηρύξεις των εν λόγω διαγωνισμών (σύμφωνα με τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της) και άρα αποφασίσει για το σύννομο των διαδικασιών.

Η οικογενειακή αντίληψη περί δημόσιων αγαθών…

Επιστολή προς την Δημοτική Αρχή και την Πρόεδρο του Ομίλου Σκι και κα Δημάρχου Ιωαννίνων

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

          Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος θύμα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας) βάλτωσε στα λασπόνερα της ιδιοκτησιακής και οικογενειακής τους αντίληψης για τα δημόσια αγαθά. Το μείζον ζήτημα της αποψιλωτικής κοπής καλαμώνων [περιοχής Natura] για πανευρωπαϊκούς αγώνες σκι στην Αμφιθέα, όπου χωροθετείται πίστα ολυμπιακών προδιαγραφών χωρίς την γνωμοδότηση του ΦΔΧ Λίμνης Ιωαννίνων δεν συνιστά παράβαση, για την Πρόεδρο του τοπικού ομίλου σκι και σύζυγο του Δημάρχου και την δημοτική αρχή. Η ακατάπαυστη «παράνομη» κοπή (από 22 Δεκεμβρίου), είναι στα πλαίσια της εκπαίδευσης χειριστών μηχανήματος, που αγοράστηκε πριν από 16 χρόνια από Φιλανδό και γίνεται υπό την επίβλεψη Φιλανδού ειδικού σύμφωνα με τα επίσημα χείλη.

Έλαμψε το χορευτικό συγκρότημα της ομοσπονδίας «ΟΙ ΣΕΛΛΟΙ» στην «Πίτα του Ηπειρώτη». Ανακοίνωση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας!

Η πολυετής ηπειρωτική παράδοση και δη βορειοηπειρωτική έλαμψε στην «Πίτα του Ηπειρώτη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος. Ήταν πραγματικά ένα πολυθέαμα μουσικής, χορού και παραδοσιακών ενδυμασιών  απ' όλα τα μέρη της ενιαίας Ηπείρου.

Σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος απέδειξε πως μπορεί να προσεγγίσει τους νέους και να κάνει πράξη την πολυπόθητη αλληλεγγύη.
Μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το χορευτικό μας συγκρότημα έλαβε μέρος στην μεγαλύτερη εκδήλωση των αποδήμων Ηπειρωτών. Οι πλουμιστές και χρυσοποίκιλτες στολές της Δερόπολης χάρισαν το άρωμα της βορειοηπειρωτικής περηφάνιας και λεβεντιάς, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.   
Ως ομοσπονδία δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στοιχεία αλληλένδετα με την μακραίωνη ιστορία μας.
Τα θερμά μας συγχαρητήρια αξίζουν ο δραστήριος πρόεδρό της κ. Γιώργος Οικονόμου, ο αξιόλογος αντιπρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Κωνής και τα μέλη του Δ.Σ., για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης «Η Πίτα του Ηπειρώτη».
Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το χορευτικό μας συγκρότημα για την αξιοπρόσεκτη παρουσία του και τους χοροδιδασκάλους μας, για το θέαμα και τη ζωντάνια που μας χάρισαν, Χρυσάνθη Ντέτσικα, Κωνσταντίνα Βασίλη και Κωνσταντίνο Δούλη.
Θα είμαστε συνεπιβάτες στο τρένο της παράδοσης και συνοδοιπόροι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, που προβάλλουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και ανυψώνουν το εθνικό μας φρόνιμα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Η Πρόεδρος

Ηλέκτρα Κίκη

"Καταργούνται" εφάπαξ κι επικουρικές συντάξεις

Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το 2015 και μετά.
Δραματική, νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων, ακόμη και για τους ήδη συνταξιούχους και σχεδόν εκμηδένιση των εφάπαξ προβλέπουν δύο υπουργικές αποφάσεις που πέρασαν στα... ψιλά, το προηγούμενο διάστημα και αφορούν τον νέο τρόπο καθορισμού των συγκεκριμένων παροχών.
Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προαναγγέλλει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την επιτροπή που συστάθηκε για την προετοιμασία αυτής, να συνεδριάζει αύριο, δύο υπουργικές αποφάσεις, που υπεγράφησαν χωρίς ιδιαίτερη... δημοσιότητα, ουσιαστικά γκρεμίζουν το οικοδόμημα της κοινωνικής ασφάλισης και μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα, τα οποία μάλιστα θα αναπροσαρμόζονται, προς τα κάτω, ανά έτος.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για νέο σύστημα – πυραμίδα, όπου καταργείται η έννοια της σύνταξης, όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα. Κανείς δεν θα γνωρίζει το ύψος των παροχών που θα καταβάλλονται και το μόνο που μπορούν να προεξοφλήσουν οι αναλυτές, είναι ότι θα έχουν φθίνουσα πορεία, με πολύ μεγάλες, τελικά, μειώσεις.

«Δύναμη Ενότητας και Ευθύνης για το Πωγώνι»: «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΡΓΩΝ INTERREG-ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δολιανά 28/01/2013

Στα πλαίσια της διαδικασίας των Ανοικτών διαγωνισμών Έργων ΙNTERREG του Δήμου Πωγωνίου, η Επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης προσφορών έχει διακόψει τις εργασίες της, προκειμένου να διαφυλάξει διαφανείς διαδικασίες, διότι έχει διαπιστώσει οφθαλμοφανείς παραλείψεις που καθιστούν τη Διακήρυξη Διαγωνισμού ασαφή και Παράνομη.
Στις 26/11/2012,στην Συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος της παράταξής μας Γιάννης Καραγιώργος κατέθεσε έγγραφο αίτημα με το οποίο παρατηρούσε ότι δεν υφίστανται Τεχνικές Προδιαγραφές στο τεύχος της Διακήρυξης. Επίσης ζητούσε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αξιολόγηση προσφορών όταν δεν υπάρχει η απαιτούμενη μελέτη και οι προδιαγραφές, πως μπορεί να γίνει παραλαβή του έργου χωρίς τα παραπάνω και πως μπορούν πιθανώς να απορριφθούν εκείνα που παρεκκλίνουν των προδιαγραφών, όταν αυτές δεν υπάρχουν.
Στην ίδια Συνεδρίαση και επειδή όλα τα μέλη της Επιτροπής θεώρησαν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαδικασίας , την απάντηση των ερωτημάτων που τέθηκαν, η Επιτροπή αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τη διακοπή συνεδριάσεων μέχρι την έγγραφη γνωμοδότηση της Νομικού Συμβούλου του Δήμου.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γέρακα-Ανθούσας- Παλλήνης κόβει την Πίτα, την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 12:30 στο ''Μπριζολάδικο του Στέργιου'', Γέρακα 84, Γέρακας Αττικής

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Γέρακα - Ανθούσας - Παλλήνης προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου την Κυριακή 03/02/2013 ώρα 12:30 στο Μεζεδοπωλείο '' ΤΟ ΜΠΡΙΖΟΛΑΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ'' στην Οδό Γέρακα 84 στο Γέρακα, να κόψουμε την πίτα μας & και να γλεντήσουμε με ζωντανή παραδοσιακή μουσική & τραγούδια από την Ήπειρο μας, και από όλη την Ελλάδα,  από Μέλη & φίλους μουσικούς του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Παιανίας, διοργανώνει τον ετήσιο χορό του, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 20:00 στο κέντρο ''Αφροδίτη'', Λ. Λαυρίου, στάση Λαγού, Παιανία

Greek Reporter: «Πράσινη» διάκριση για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση μετέδωσε το δίκτυο "Greek Reporter" που αφορά ελληνικό πανεπιστήμιο.
Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αξιολογήθηκε και κατατάχθηκε μεταξύ 250 Πανεπιστημίων στον κόσμο σε σχέση με τη λειτουργικότητά του και την περιβαλλοντική του συνείδηση.
Κατέλαβε την 123η θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη "UI GreenMetric" ανάμεσα σε καταξιωμένα Ιδρύματα, ενώ είναι το μοναδικό Ελληνικό Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνεται στην κατάταξη αυτή.

ΠΗΓΗ: www.e-go.gr