Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΑΡΗΣ: Απάντηση στον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πωγωνίου κ. Ντόντη, για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς στα έργα INTERREG

Δελτίο τύπου
                            Καλπάκι 29/1/2013

 Τη χαρά του δεν μπορεί να κρύψει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αναφορικά με την πρόταση της Επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμών ανάληψης των έργων μέσω του Προγράμματος INTERREG να αποφανθεί το Δημοτικό Συμβούλιο.
Έχοντας κάνει τη μικροπολιτική τέχνη παραλείπει να αναφερθεί στις απαντήσεις της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής του Προγράμματος στην οποία τέθηκαν γραπτώς όλες οι απορίες και οι ενστάσεις του κ Καραγιώργου, ούτε η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου στην οποία ανατέθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο η παρακολούθηση του έργου της επιτροπής προκειμένου όλα να είναι σύννομα και να προχωρήσει το γρηγορότερο η διαδικασία ώστε να μη χαθούν τα χρήματα για τον τόπο, για τον οποίο κόπτεται ο κ. Ντόντης και οι σύμβουλοί του, αρκεί να μη τους δοθεί αφορμή για κωλυσιεργία.
Η κωλυσιεργία ξεκινά από την πρώτη συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής, της οποίας έργο ήταν η αξιολόγηση των προτάσεων και ΜΟΝΟ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ  προς  ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΟΠΟΙΑ ΗΔΗ  ΟΜΟΦΩΝΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ είχε καταρτίσει τους όρους και συντάξει τις διακηρύξεις των εν λόγω διαγωνισμών (σύμφωνα με τις εκ του νόμου αρμοδιότητές της) και άρα αποφασίσει για το σύννομο των διαδικασιών.
 
Σημειώνεται δε ότι οι διακηρύξεις συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τα εγκεκριμένα Τεχνικά Δελτία των Έργων και τις συναφθείσες Συμβάσεις Χρηματοδότησης, με δεδομένο ότι σε αυτά τα έγγραφα, και ειδικότερα στα εγκεκριμένα Τεχνικά Δελτία, περιέχεται όλη η απαιτούμενη εξειδίκευση κάθε Έργου αναφορικά με την τεχνική του προδιαγραφή και τον αντίστοιχο προϋπολογισμό. Τα δε, Τεύχη Δημοπράτησης περιλαμβάνουν (πέραν της τεχνικής προδιαγραφής και του αντίστοιχου προϋπολογισμού) τις γενικές και ειδικές υποχρεώσεις που διέπουν την εκτέλεση κάθε Έργου.
Και σαφώς οι όποιες ΟΜΟΦΩΝΕΣ Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής ακολούθησαν, ως όφειλαν, Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ΟΜΟΦΩΝΕΣ αναφορικά με την έγκριση της συμμετοχής του Δήμου μας στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων Έργων και τον καθορισμό τρόπου εκτέλεσης αυτών.
Αυτή είναι και η πάγια τακτική που ακολουθείται από τους Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και έχει ελεγχθεί ως προς τη νομιμότητά της από το Ελεγκτικό Συνέδριο (και τους κατά τόπους Επιτρόπους αυτού) κατά τον διενεργούμενο έλεγχο νομιμότητας δαπανών.
Ο ορισμός συμβούλου στην επιτροπή αυτή από την αντιπολίτευση ήταν προαιρετικός κι αν έπρεπε να δρομολογηθούν έργα εκτός διαδικασιών η απλούστερη λύση για τη συμπολίτευση θα ήταν να ορίσει μόνο δικούς της συμβούλους.
Από τις πρώτες αντιρρήσεις κι εφόσον διαφάνηκε η πρόθεση της αντιπολίτευσης να μπλοφάρει την πορεία των διαγωνισμών στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας ορίστηκε υπάλληλος του δήμου να παρακολουθεί τις εργασίες, νομικός σύμβουλος, ενώ υποβλήθηκαν όλα τα ερωτήματα στη διαχειριστική αρχή.
Τίποτε δεν τους κάλυψε διότι προφανώς ο στόχος ήταν να χαθούν οι προθεσμίες και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ο κ. Ντόντης να διανέμει χωρίς ντροπή δελτία τύπου, μέσα στη μαύρη νύχτα.
Φαίνεται πως σε όλους τους άλλους δήμους που εμπλέκονται στη διαδικασία του INTERREG, ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες   ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΚΙ ΕΜΑΣ ΕΔΩ ΣΤΟ Δήμο Πωγωνίου μας γλίτωσε η αντιπολίτευση  πετώντας από το παράθυρο περί το 1.000.000 ευρώ  που αφορούσε στον τόπο.
Όσον αφορά τους συναδέλφους της συμπολίτευσης, αυτοί είναι έτοιμοι να απαντήσουν για την υπογραφή τους στην παραπομπή της τελική απόφασης- η οποία επαναλαμβάνουμε είναι μόνον γνωμοδοτική- στο Δημοτικό Συμβούλιο με μόνο στόχο προφανώς να μην οδηγηθεί το INTERREG στις  Καλένδες , και καλά θα έκανε ο κ. Ντόντης  πρώτα να διευκρινίσει μαζί τους το σκεπτικό τη απόφασης τους και μετά να πανηγυρίζει… για τη διαφοροποίηση τους η οποία αποτελεί ουσιαστικά και το κίνητρό για το απαράδεκτο δελτίο τύπου.
Αντί να προσπαθεί να μαζέψει του συμβούλους του ώστε να κάνουν τη δουλειά τους που δεν ήταν παρά η αξιολόγηση των προτάσεων πανηγυρίζει γιατί κοντά 1.000.000 ευρώ για το Πωγώνι κινδυνεύουν από την κωλυσιεργία και την ευθυνοφοβία τους-για να μην υποψιαστούμε κάτι χειρότερο-να χαθούν οριστικά.
Ο κ. Ντόντης επιδιώκει την έκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου σχεδιάζοντας μια φιέστα εντυπώσεων και παραληρήματος κατά την πάγια τακτική του , πριν όμως ας επισκεφθεί για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια θητείας τους θεσμικούς παράγοντες για να ξέρει τι λέει ή τουλάχιστον ας τους τηλεφωνεί πριν εκδώσει μες στη μαύρη νύχτα δελτία τύπου.
Δε θα το αφήσουμε όμως έτσι και σε τέτοια περίπτωση θα αναζητηθούνε ευθύνες απ όλους όσους αναδείχτηκαν στα κοινά με την ψήφο των συμπατριωτών μας κι αντί να πασχίζουν για την επίτευξη στόχων και σχεδίων θυσιάζουν για τη μικροπολιτική-στην καλύτερη περίπτωση- λεφτά που δεν τους ανήκουν σε καιρό κρίσης.

Αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου

Στέλιος  Κουκουλάρης