Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Φθηνότερα τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2024

 


Τα μπλε (σταθερά) και τα κίτρινα (κυμαινόμενα) τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύονται ως οι φθηνότερες επιλογές για τους οικιακούς καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τα «πράσινα» τιμολόγια στα οποία παραμένει η πλειονότητα των καταναλωτών είναι σχετικά ακριβότερα, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι παρέχουν στον καταναλωτή ορατότητα για την τιμή που πληρώνουν καθώς οι χρεώσεις κάθε μήνα ανακοινώνονται προκαταβολικά, την 1η κάθε μήνα.

Τα στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών προέρχονται από το εργαλείο σύγκρισης των τιμολογίων ρεύματος της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου οπότε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το «πράσινο» τιμολόγιο προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση στο περιβάλλον χωρίς τις επιδοτήσεις που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, με εξαίρεση τον Ιανουάριο οπότε το φθηνότερο τιμολόγιο ήταν το μπλε, τους επόμενους πέντε μήνες οι φθηνότερες προσφορές από τους παρόχους εντάσσονταν στο «κίτρινο» τιμολόγιο. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι κατά το πρώτο πεντάμηνο οι τιμές του ρεύματος υποχώρησαν.

Ιωάννινα: Με επιτυχία το Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι»

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών με την υποστήριξη του ΔΟΜ στο πλαίσιο του ενταξιακού προγράμματος HELIOS που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, όπως και σε συνεργασία με φορείς της Αστικής Ομάδας Εργασίας, φορείς και σωματεία της πόλης μας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου πραγματοποίησαν με επιτυχία το απόγευμα της Πέμπτης το Ανοιχτό Φεστιβάλ «Το Κοινό μας Σπίτι» στην πόλη των Ιωαννίνων με αφορμή την ημέρα του Πρόσφυγα και στα πλαίσια του πολιτιστικού φεστιβάλ «Refugee Week Greece 2024».

Όλες οι δράσεις είχαν επίκεντρο τον άνθρωπο με διαδραστικά αθλητικά, επιτραπέζια παιχνίδια, εικαστικά και μουσικοχορευτικά εργαστήρια όπου συμμετείχαν γηγενείς, πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στην πόλη των Ιωάννινων.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου

 


Συνολικά 2.319.647.462 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.186.372 δικαιούχους, από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του, από τον e-ΕΦΚΑ:

- Στις 25 Ιουνίου, θα καταβληθούν 1.137.580.602 ευρώ σε 2.406.489 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024.

- Στις 27 Ιουνίου, θα καταβληθούν 1.127.466.860 ευρώ σε 1.731.961 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Ιουλίου 2024.

- Στις 28 Ιουνίου, θα καταβληθούν 4.500.000 ευρώ σε 11.000 δικαιούχους για την πληρωμή προκαταβολών συνταξιούχων Ν. 4778/21 μηνός Ιουλίου 2024.

- Από τις 25 έως τις 28 Ιουνίου, θα καταβληθούν 13.400.000 ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

- 12 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.

- 700 χιλ. ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

- 16 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 2 εκατ. ευρώ σε 200 φορείς για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών).

- 6 εκατ. ευρώ σε 72 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος, για σοβαρά αδικήματα στο εξωτερικό

 


Συνελήφθη χθες (21-06-2024) το απόγευμα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος, για σοβαρά αδικήματα στο εξωτερικό.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των ιταλικών αρχών για τα αδικήματα «του φόνου και της σοβαρής σωματικής βλάβης», σύμφωνα με τον ιταλικό ποινικό κώδικα, με ποινή φυλάκισης (22) ετών και (8) μηνών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Ιωάννινα: Προβληματίζουν οι συνεχείς βανδαλισμοί δημόσιων χώρων

 


Πρωτοβουλία του δημάρχου Ιωαννίνων για σύσκεψη με τους αρμόδιους φορείς

Στην παιδική χαρά του Κατσικά βρέθηκε σήμερα ο αντιδήμαρχος Πέτρος Παλάσχας για να επιβλέψει τις εργασίες απομάκρυνσης των φθαρμένων και επικίνδυνων αντικειμένων που προέκυψαν ως αποτέλεσμα βανδαλισμού που υπέστη ο χώρος τις προηγούμενες ημέρες.

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα βανδαλισμών δημόσιων χώρων είναι αρκετά συχνά και στο δήμο μας, με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα, να έχει αναλάβει ήδη πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση σύσκεψης μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.

«Με βαθιά θλίψη και αγανάκτηση, καταδικάζουμε απερίφραστα τις πρόσφατες πράξεις βανδαλισμού που σημειώθηκαν στην παιδική χαρά του Κατσικά.

Δυστυχώς τέτοιου είδους επιθέσεις σε δημόσιους χώρους, κτίρια και μνημεία, είναι ένα φαινόμενο που κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή του στο δήμο μας.

Οι χώροι αυτοί, οι οποίοι προορίζονται για την ψυχαγωγία και την ευημερία των παιδιών μας, καθώς και για την κοινωνική συνεύρεση και αναψυχή όλων των πολιτών, έχουν καταστεί στόχος ανεύθυνων και καταστροφικών ενεργειών.

Με επιτυχία η έναρξη του 2ου φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024» του Δήμου Ζίτσας

 


Δυναμικό ξεκίνημα το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου για το 2ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ 2024»  που διοργανώνει, ο Δήμος Ζίτσας, στην πλατεία Δημαρχείου στην Ελεούσα. Τα χορευτικά συγκροτήματα φιλοξενούμενων συλλόγων από κοινού με τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Ζίτσας  και οι μουσικοί που τα συνόδευαν πρόσφεραν μια μοναδική βραδιά με τραγούδια και παραδοσιακούς  χορούς  από την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη, και την Ανατολική Μακεδονία.

Το φεστιβάλ «άνοιξε» με χαιρετισμό της η αρμόδια αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαλάφα «Σας καλωσορίζουμε στη γιορτή της παράδοσης, της μουσικής και του χορού» ανέφερε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε  τους συμμετέχοντες χορευτές, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους και μέλη των συλλόγων, καθώς και τους παρευρισκόμενους.

Τους προέδρους και τα μελή των χορευτικών αποστολών υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός, διότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος


Συνελήφθη χθες (21-06-2024) το απόγευμα σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α) του Τμήματος Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Βγήκαν τα αποτελέσματα «Κοινωνικός τουρισμός 2024»

 

Ξεκινούν σήμερα οι ενστάσεις

Από το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 8.00 ξεκινούν οι ενστάσεις για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ 2024-2025.

Οι δικαιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν μία και μόνο ένσταση κατά των αποτελεσμάτων από σήμερα Σάββατο 22 Ιουνίου στις 08:00 έως τη Δευτέρα 24 Ιουνίου στις 18:00 αποκλειστικά μέσω gov.gr.

Συγκεκριμένα η διαδρομή είναι: Αρχική – Εργασία και ασφάλιση – Αποζημιώσεις και Παροχές – Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ)

Οι συμμετέχοντες που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η ένστασή τους οφείλουν:

να αναφέρουν σαφώς τον λόγο της ένστασης και σε συνάφεια με τον λόγο απόρριψης (π.χ. εσφαλμένη μοριοδότηση, πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής κ.ο.κ) και

να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών.

Η επισύναψη δικαιολογητικών απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αφορά σε αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα στοιχεία, όπως αυτά της φορολογικής δήλωσης.

Η επισύναψη δικαιολογητικών απαιτείται σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν αφορά σε αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα στοιχεία, όπως αυτά της φορολογικής δήλωσης.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (24-30/6/2024)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (24 έως 30 Ιουνίου 2024) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ        25/06/2024          Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα-Αλεποχώρι-Παλαιοχώρι-Σιστρούνι-Ρωμανός-Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  26/06/2024

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι         18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    27/06/2024         

Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα- Δίστρατο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ    28/06/2024

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι         18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  29/06/2024         

Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι       08:00 – 13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΤΡΙΤΗ        25/06/2024          Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  26/06/2024         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη   18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    27/06/2024         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο        08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ       28/06/2024         

Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστής – Χουλιαράδες.      18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  29/06/2024

 Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.          08:00 – 13:00

Γιατί πονά ο αγκώνας μου όταν κολυμπάω;

 


Συχνοί είναι οι τραυματισμοί που προκαλεί το κολύμπι στα άνω άκρα, κυρίως στους επαγγελματίες κολυμβητές. Αν και περισσότερο γνωστοί είναι εκείνοι που εμφανίζονται στους ώμους από το συγκεκριμένο άθλημα, ένα σημαντικό ποσοστό αφορά στον αγκώνα. Φυσικά, αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν και σε όλους όσοι αγαπούν την κολύμβηση ή να γίνουν αντιληπτοί κατά τη διάρκειά της ενώ προϋπάρχουν.

Η ανάλυση και εκμάθηση της σωστής τεχνικής κίνησης του χεριού μέσα στο νερό, ή η τροποποίηση της εφαρμοζόμενης, απομακρύνει το ενδεχόμενο τραυματισμού και εμφάνισης πόνου στην άρθρωση. Όταν προκύπτει, όμως, η αποτελεσματική διαχείρισή του απαιτεί έγκυρη και ταχύτατη διάγνωση και θεραπεία.

«Ο πόνος στον αγκώνα στα αθλήματα που απαιτούν την ανύψωση του χεριού πάνω από το κεφάλι -και η κολύμβηση είναι ένα από αυτά- είναι συχνό φαινόμενο. Οφείλεται στην υπερβολική και επαναλαμβανόμενη χρήση των τενόντων που συνδέουν τον αγκώνα με το αντιβράχιο (την κερκίδα και την ωλένη - τα δύο οστά που ενώνουν τον αγκώνα στον καρπό), από δραστηριότητες που περιλαμβάνουν πρηνισμό (υπερεξάρθρημα) του αντιβραχίου ή υπερέκταση του αγκώνα.

Τις περισσότερες φορές ο πόνος εντοπίζεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και η πάθηση ονομάζεται έσω επικονδυλίτιδα ή τενοντίτιδα ή αγκώνας του κολυμβητή», εξηγεί ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δρ Παναγιώτης Πάντος, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Άνω Άκρου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και υπεύθυνος των τμημάτων Άνω Άκρου και Αθλητικών Κακώσεων της Osteon Orthopedic & Spine Clinic.