Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020

Σε καθημερινή βάση έλεγχοι από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή

 


Σε καθημερινή βάση, σε όλη την εδαφική επικράτεια αρμοδιότητας και ευθύνης της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου – Κέρκυρας συνεχίζονται οι έλεγχοι της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, για την πρόληψη και αποτροπή κρουσμάτων λαθροθηρίας, αλλά και για την προστασία της πανίδας.

Συνεχείς επίσης, είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και για τη διαπίστωση της κατοχής άδειας θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο.

Η συνεργασία της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου με το σύνολο των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων είναι η καλύτερη δυνατή και κεντρική στόχευση του ΔΣ αποτελεί η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής και όπου καθίσταται εφικτό, η διεύρυνσή της.

Ιδιαίτερη μνεία ωστόσο θα πρέπει να γίνει στην άριστη συνεργασία με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, που ανταποκρίνεται όπου και όποτε της ζητηθεί, συνδράμοντας στο έργο της Θηροφυλακής.

Σε μία από τις κοινές δράσεις της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής και της ΕΛ.ΑΣ, πριν από λίγες ημέρες σε έναν από τους πλέον γνωστούς κυνηγότοπους της χώρας, στην περιοχή του Ζαγορίου μικτό κλιμάκιο της Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ και της Αστυνομίας από το Α.Τ Κήπων Ζαγορίου πραγματοποίησε κοινούς ελέγχους από τις νυχτερινές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, σε δεκάδες κυνηγούς που βρισκόταν στην περιοχή, για την άσκηση θήρας.

Το ΔΣ της Ε’ ΚΟΗ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς την ηγεσία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου και προς τον Διευθυντή, ταξίαρχο κ. Κωνσταντίνο Δούβαλη για την άμεση ανταπόκριση σε ό,τι έχει ζητηθεί και δεσμεύεται, ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει και να εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τη συνεργασία αυτή. 

ΕΟΔΥ: Έξι νέοι θάνατοι σήμερα, 436 νέα κρούσματα

 


17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έξι νέοι θάνατοι, 436   νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 436 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 65 συνδέονται με γνωστές συρροές και 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 21381, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

3170 (14.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8727 (40.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

91 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 25 (27.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 236 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 430 θανάτους συνολικά στη χώρα. 160 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναρτήθηκε η πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

 

Αναρτήθηκε σήμερα από την Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου  η πρόκληση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου» (ΑΔΑ: ΩΞΞ57Λ9-ΞΚΦ). Η πρόσκληση είναι διαθέσιμη στις ιστοσελίδες της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr  και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης www.peproe.gr

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ και αφορά την ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην περιφέρεια Ηπείρου που επλήγησαν από την πανδημία. Στόχος της πρόσκλησης είναι η στοχευμένη δημόσια στήριξη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στην αγορά θα υπάρξει επαρκής ρευστότητα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

 Η  ημερομηνία έναρξης υποβολών αιτήσεων είναι στις 15/10/2020 (ώρα 13.00 μ.μ.) και ημερομηνία λήξης των υποβολών στις  04/11/2020 (ώρα 15.00 μ.μ.).

Υπενθυμίζεται πως η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην διεύθυνση www.ependyseis.gr   με την ένδειξη: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Σε προληπτική καραντίνα το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στα Δολιανά Πωγωνίου

Σε προληπτική καραντίνα τέθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στα Δολιανά. Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύεται η κυκλοφορία όσων διαμένουν στο Κέντρο, ενώ απαγορεύεται η είσοδος τρίτων προσώπων με την εξαίρεση του Διοικητή της δομής, των φορέων υποστήριξης διοικητικής διαχείρισης, των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, των εργαζομένων της Πολιτικής Προστασίας, και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Δήμος Πωγωνίου: Αντικαταστάθηκε η γιρλάντα φωτισμού στην πλατεία Δελβινακίου

 

Στην αντικατάσταση της γιρλάντας φωτισμού στην κεντρική πλατεία Δελβινακίου προχώρησαν χθες συνεργεία του Δήμου Πωγωνίου.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Γαλίτσης ευχαριστεί ιδιαίτερα την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου και ιδιαίτερα τον Προϊστάμενο κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο για τη διάθεση του γερανοφόρου οχήματος. «Με την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα και τους ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στη διάθεση του γερανοφόρου οχήματος» δήλωσε ο κ. Γαλίτσης.

Οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (34.398) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (8) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (798) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (68) άτομα.

·         (1) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, στη Θεσσαλονίκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (152) σχετικές παραβάσεις.

·         (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (212) σχετικές παραβάσεις.

·         (157) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    (38) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (23) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (19) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (13) στη Θεσσαλονίκη,

o    (13) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (10) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (10) στην Πελοπόννησο,

o      (8) στην Ήπειρο,

o     (7) στα Ιόνια Νησιά

o      (6) στη Θεσσαλία,

o      (5) στην Κρήτη,

o      (3) στην Δυτική Μακεδονία και

o      (2) στην Αττική.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (19.145) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (19.129) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (16) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Εντι Ράμα: "Τό λιμάνι του Δυρραχίου θα γίνει de facto λιμάνι του Κοσσυφοπεδίου". Ποιά είναι τα επακόλουθα;

 


Σημαντική παρουσία και παρέμβαση Ελλήνων επιστημόνων στην Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης


Με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή Στυλιανό Αντωναράκη από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και την ιατρό Ενδοκρινολόγο Παρή Ράπτη επάνω στο θέμα “
The role of research, educational and healthcare institutions in peacebuilding community at COVID-19 times”, αναπτύχθηκε η συμβολή της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Η Εβδομάδα  Ειρήνης της Γενεύης που θα πραγματοποιηθεί φέτος 2-6 Νοεμβρίου διαδικτυακά, διοργανώνεται από το Graduate Institute of International & Development Studies, την Peace Building Platform, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και την κυβέρνηση της Ελβετίας.

Η ελληνική συμμετοχή με θέμα “The role of research, educational and healthcare institutions in peacebuilding community at COVID-19 times” όπως ενημέρωσε η οργανωτική επιτροπή της Peace Week τους διοργανωτές της HAPSc, ήταν από τις  πιο «δυνατές» ανάμεσα στις 170 που είχαν κατατεθεί. Ο HAPSc συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά. 


Κεντρικοί ομιλητές της διοργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημόνων είναι ο διεθνούς εμβέλειας Έλληνας Γενετιστής, καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης, του Πανεπιστημίου της Γενεύης και η διακεκριμένη ιατρός Ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη, και Επιστημονική Συνεργάτης του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM)  του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επίτιμο μέλος HAPSc.

Λόγω των ειδικών συνθηκών στην εποχή της πανδημίας η διαδικασία υλοποιήθηκε διαδικτυακά ώστε να αναρτηθεί δημόσια στην πλατφόρμα της Peace Week.

Εξαιρετικά σημαντική ήταν η παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμοδίου για Έρευνα Τεχνολογία και Καινοτομία Χρίστου Δήμα ο οποίος χαιρετίζοντας την ελληνική συμμετοχή δήλωσε: «Η εξάπλωση της COVID-19 σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει κοινά προβλήματα, ανεξάρτητα από εθνικότητες, φύλο, γλώσσες και θρησκείες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, συνειδητοποιήσαμε πως η Επιστήμη και το ερευνητικό έργο των επιστημόνων, είναι η απάντηση στις προκλήσεις και στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης».

Χαιρετισμό στην διοργάνωση απεύθυνε επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ελλήνων Ιατρών δρ Γιώργος Πατούλης, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «μια παγκόσμια υγειονομική απειλή όπως η COVID-19 κατέδειξε ότι απελευθερώνει δυναμικές βίας, στην κοινότητα και κατ’ οίκον, εκτροχιάζει τις ειρηνευτικές διαδικασίες σε περιοχές συγκρούσεων, διευκολύνει απολυταρχικά καθεστώτα στην περαιτέρω καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ανοίγει, ακόμη, νέους δρόμους και ορίζοντες στα δίκτυα του της εκμετάλλευσης και εμπορίας ανθρώπων, όπως και σε νέα κεφάλαια της βιοτρομοκρατίας».


Όπως τόνισε η Ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη στην έναρξη της διαδικτυακής στρογγυλής τράπεζας:

"Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου για άλλη μία χρονιά στην Εβδομάδα Ειρήνης της Γενεύης (Geneva Peace Week 2020) μέσω του HAPSc. Φέτος οι εργασίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας COVID-19, όμως χάρις στην τεχνολογία ακούγονται οι απόψεις μιας ομάδας εκλεκτών Ελλήνων επιστημόνων. Με συγκίνησε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο διεθνής Έλληνας Γενετιστής καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης από τη Γενεύη, αποδέχθηκε την πρόταση και είναι κεντρικός ομιλητής, προσδίδοντας μεγάλη βαρύτητα στην συμμετοχή μας".

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Στυλιανός Αντωναράκης,  ανέφερε ότι: «Στα ανθρώπινα γονιδιώματα βρίσκεται καταγεγραμμένη όλη η ιστορία και εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, καθώς και η προδιάθεση ή αιτιολογία των μυρίων ασθενειών του. Η κωδικοποίησή του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατανόηση αλλά και στην αντιμετώπιση νόσων, ενώ για κάθε άνθρωπο είναι η δική του μοναδική "ταυτότητα", το "νήμα" που τον συνδέει με την απαρχή του είδους. Πάνω απ΄όλα όμως φέρνει ένα μήνυμα ειρήνης καθώς στην πραγματικότητα όλοι είμαστε μακρινοί συγγενείς! Πραγματικά θα άξιζε ένα Νόμπελ Ειρήνης στο ανθρώπινο γονιδίωμα, αν και για “τεχνικούς” λόγους δεν θα το πάρει ποτέ...»


Οι τοποθετήσεις, οι ομιλίες και οι προτάσεις όλων, των διακεκριμένων Ελλήνων Επιστημόνων από τα διάφορα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν θα ανακοινωθούν στις αρχές Νοεμβρίου του 2020.

O δρ Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, συνεργαζόμενος καθηγητής Έρευνας στο Κέντρο Ανάπτυξης Φαρμάκων στο Πανεπιστήμιο Northeastern (Βοστώνη) μίλησε για την «Αντιμετώπιση των αναγκών για την Υγεία και την Εκπαίδευση στον τρίτο κόσμο στην πανδημία COVID-19».

Ο δρ Αθανάσιος Βοζίκης, αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας (LabHEM) αναφέρθηκε στον ρόλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τόσο κατά την διάρκεια της πανδημίας όσο και μετά, καθώς σχετίζεται άμεσα και με την διατήρηση της ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας

Με τη συζήτηση του θέματος για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία είχε διακοπεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να τοποθετείται συνολικά στο θέμα της παραχώρησης της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε., αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν έναντι της Περιφέρειας για το Καταφύγιο Συβότων. «Το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατούσε το 51%».

Ο Περιφερειάρχης  εκτίμησε ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών.

 Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Καταφύγιο Συβότων, καθώς ενώ έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομ. Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΪΠΕΔ. «Υπάρχει για μας σοβαρό θέμα και το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί» τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι «δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός.

Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη και Άρτας Β. Ψαθά και του Περιφερειακού Συμβούλου Αλκ. Λάμπρου, κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφερειακών Συμβούλων Θεσπρωτίας, Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση  για το  ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Θετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τους συγκοινωνιακούς πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα


Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία επικαιροποίησε την κανονιστική  απόφαση του 2011 με την οποία καθορίστηκε σε 16 ο αριθμός των πλωτών που πραγματοποιούν πλόες στη λίμνη Παμβώτιδα. Με τη σημερινή απόφαση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση των δύο   αδειών πλωτών μέσων που εκκρεμούσαν έκτοτε για την πραγματοποίηση συγκοινωνιακών πλόων, μετά από δημόσια πρόσκληση - ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Επίσης το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για  τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου παρέχοντας τη δυνατότητα διενέργειας πλόων (πλωτό ταξί) με την μορφή περιήγησης οργανωμένου και σε μικρό αριθμό ατόμων – επισκεπτών (γκρουπ) για την μεταφορά τους στο Νησί και αντίστροφα ή την περιήγησή τους στη λίμνη και τα αξιοθέατα αυτής.

Η χορήγηση άδειας θα γίνει επίσης μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δ. Σιώλιου, τα σκάφη πρέπει να είναι νεότευκτα και περιβαλλοντικά.

Της εισήγησης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, είχαν προηγηθεί πέντε συνεδριάσεις της προβλεπόμενης Γνωμοδοτικής Επιτροπής που είχε συγκροτηθεί με απόφαση του Περιφερειάρχη, η οποία κατά πλειοψηφία είχε γνωμοδοτήσει να χορηγηθούν οι δύο υπολειπόμενες άδειες με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο και στη συνέχεια να αποφασιστεί η αλλαγή του.

Στην τοποθέτησή του ο Εκτελεστικός Γραμματέας τόνισε ότι σήμερα η Περιφέρεια ενεργεί σε ένα ασαφές πλαίσιο για τη λίμνη Παμβώτιδα και τη διενέργεια πλόων, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί παρά την κοινή πρόταση που είχε κατατεθεί με το Δήμο Ιωαννιτών για τη δημιουργία Λιμενικού Ταμείου Παμβώτιδας.

Ειδικά για το όριο ηλικίας των πλωτών, εξήγησε πως το   2006 γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ότι οι λίμνες δεν περιλαμβάνονται στο θαλάσσιο χώρο και ότι τα πλωτά μέσα που εκτελούν δρομολόγια σε λίμνες ή ποτάμια  δεν εμπίπτουν στις διατάξεις περί ορίων ηλικίας. «Το προτείνουμε τώρα για το νέο κανονιστικό πλαίσιο, μετά τη νέα ρύθμιση (Π.Δ.) που έγινε το 2017», πρόσθεσε.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, ο οποίος ήταν μέλος στη Γνωμοδοτική Επιτροπή, εκπροσωπώντας τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, τόνισε ότι  αφετηρία για τη σύσταση και τις συνεδριάσεις της Γνωμοδοτικής Επιτροπής ήταν η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη χορήγηση νέων αδειών. Όλες αυτές οι αιτήσεις πρέπει να εξεταστούν με το σημερινό κανονιστικό πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Γοργόλης, επισημαίνοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει διάταξη για απαγόρευση καθέλκυσης πλωτών στη λίμνη. Όσον αφορά το νέο κανονιστικό πλαίσιο, ο κ. Γοργόλης είπε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει προστατευτικά μέτρα για τη λίμνη και με σκάφη που θα έχουν φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Σήμερα ξεκινάμε μια μεγάλη διαδρομή αρχικής κρίσης των αιτήσεων και θα ακολουθήσουν άλλες συνεδριάσεις για τις άδειες και το κανονιστικό πλαίσιο».

Περιφέρεια Ηπείρου: Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου οι εξετάσεις ειδικής άδειας ταξί

 


Από τη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ανακοινώνεται ότι οι εξετάσεις για απόκτηση Ειδικής Άδειας Ταξί θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου και ώρα 8.00 π.μ. στην αίθουσα εξετάσεων της Διεύθυνσης (Δομπόλη 30).

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 12 μ. να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτιστεί στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Υπεύθυνος κ. Βασίλειος Δόσης. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Μύκητες στα νύχια: Τι μπορεί να συμβεί εάν δεν θεραπευτούν;


Δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία των νυχιών μας μπορεί να έχουν τελικά οι στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που περάσαμε αυτό το ιδιαίτερο για όλους καλοκαίρι. Η υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που μας ώθησαν σε παραλίες και πισίνες ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση μυκήτων που προσβάλλουν τα νύχια των ποδιών. Έτσι, είναι πιθανό να έχουμε προσβληθεί από μυκητιασική λοίμωξη, απλώς περπατώντας χωρίς παπούτσια σε δημόσια ντους, πισίνες ή στην άμμο. Παρότι υπάρχουν πολύ σοβαρότερες παθήσεις από την ονυχομυκητίαση και αρκετοί τη θεωρούν ασήμαντη για να ασχοληθούν με τη θεραπεία της, η αδιαφορία τους αυτή μπορεί έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των νυχιών, και όχι μόνο.

«Στα κλειστά παπούτσια, που ήδη φοράμε τώρα που ψύχρανε ο καιρός, δημιουργούνται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη και εξάπλωση του μύκητα. Οπότε όσοι έχουν κολλήσει κάποιον, μετά από λίγο καιρό θα δουν το προσβεβλημένο νύχι τους να αλλάζει εμφάνιση. Έχει παρατηρηθεί ότι επειδή η λοίμωξη δεν προκαλεί συνήθως πόνο, αρκετοί αδιαφορούν για τη θεραπεία της. Η επιλογή όμως αυτή μπορεί να τους φέρνει αντιμέτωπους με δυσάρεστες επιπλοκές», επισημαίνει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια συχνή πάθηση που επηρεάζει το 3% έως 5% του πληθυσμού. Περίπου το 50% των ασθενών που εξετάζονται από δερματολόγους για προβλήματα των νυχιών πάσχουν από αυτήν.