Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ 2-2


Ο Ντιουσέ στο 89' έδωσε τον βαθμό στους Κρητικούς στους Ζωσιμάδες

Ισόπαλοι με 2-2 αναδείχτηκαν στους Ζωσιμάδες  ΠΑΣ Γιάννινα και  ΟΦΗ για την 8η αγωνιστική της Super League.

Λάθος ο Μανδάς στο 1' έδωσε την μπάλα στους Ηπειρώτες, σουτ του Μορέιρα απέκρουσε ο Μανδάς.

Στο 9' ο ΟΦΗ έφερε στην περιοχή, με τον Μπαλογιάννη να πιάνει ένα άστοχο σουτ.

Έπειτα από εκτέλεση κόρνερ στο 14', ο Μανδάς βγήκε από την εστία του, ο Παντελάκης πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα αναπτύχθηκε γρήγορα από τα δεξιά, με το Μορέιρα να γυρίζει προς τον Ροσέρο, ο οποίος με προβολή ανοίγει το σκορ για τον  ΠΑΣ.

Στο 23' ο Ντίκο τροφοδότησε τον Μπαλογιάννη δεξιά στην περιοχή, εκείνος ντρίμπλαρε και σούταρε από δύσκολη γωνία πάνω στον Πριόρ.

Ο Μπαλογιάννης στο 26' έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Γκερέρο πήρε την κεφαλιά, όμως αστόχησε.

Ο Λάρσον στο 33' έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Μπαλογιάννης πήρε την κεφαλιά, με τον Πριόρ να εκτινάσσεται και να αποκρούει.

Ο Ντουρμισάι στο 56΄ με τακουνάκι τροφοδότησε τον Γκερέρο, ο οποίος με τη σειρά του έδωσε στον Τοράλ μέσα στην περιοχή πλάσαρε για το 1-1.

Ο Μπιλμπάο στο 76' από τα αριστερά έκανε το γύρισμα, ο Μπάλαν με ένα δυνατό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1.


Στο 90' ο Ντιουσέ έπιασε ένα ασύλληπτο σουτ εκτός περιοχής νικάει τον Πριόρ για το 2-2.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Πριόρ, Σόρια, Κιάκος, Παντελάκης, Εραμούσπε, Καραχάλιος, Τζίμας (Μπάλαν 75¨), Μορέιρα  (Μπαγκαλιάνης 88΄), Ροσέρο, Μπιλμπάο, Παμλίδης (Ριένστρα 64΄).

ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας):

Μανδάς, Μαρινάκης, Μπαλογιάννης, Διαμαντής (Γιαννούλης 80΄), Βούρος, Μεγιάδο, Περέα (Καμάου 80΄), Τοράλ (Ντιουσέ 71΄), Ντίκο (Ντουρμισάι 30΄), Λάρσον, Γκερέρο.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ιδιοκτήτης καταστήματος, για ηχορύπανση

 


Συνελήφθη χθες  το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων, ένας άνδρας, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδιοκτησίας του, διαπιστώθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης να λειτουργεί μουσική παραβιάζοντας τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.

Πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ κατά την εβδομάδα 17-21 Οκτωβρίου

 


Κατά την εβδομάδα 17-21 Οκτωβρίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης θα καταβληθούν 75,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 109.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα:

Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

• 24,5 εκατ. ευρώ σε 900 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ

• 13,5 εκατ. ευρώ σε 41.692 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

• 15 εκατ. ευρώ σε 45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων

• 21 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

• 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη γυναίκας σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, μια γυναίκα,  σε βάρος της οποίας εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσπρωτίας με ποινή φυλάκισης -8- μηνών για κλοπή.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφική ενίσχυση με τον Κωνσταντίνο Ντέλα

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή του Κωνσταντίνου Ντέλα.

Επιστροφή στην αγωνιστική δράση για τον Κωνσταντίνο Ντέλα!

Μετά από μια μικρή αποχή από τα γήπεδα  ο Κωνσταντίνος επιστρέφει δυναμικά για να ενισχύσει την ομάδας μας αμυντικά.

Τα λόγια είναι περιττά για το θηρίο από την περιοχή μας … Δύναμη, ψυχραιμία και αριστερό που θα ζήλευαν επαγγελματίες είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του!

Καλωσήρθες Κώστα!

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές επιδομάτων και παροχών, τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου

 


Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 οι δικαιούχοι θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα εξής:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), Επίδομα Στέγασης, Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα καθώς και το Επίδομα γέννησης.

1. Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) γίνεται μετά την έγκριση με υπουργική απόφαση δαπάνης σε βάρος των πιστώσεων του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εργασίας, οικονομικού έτους 2022, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για την κάλυψη της καταβολής.

Η πληρωμή μηνός Οκτωβρίου 2022 για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι και την 30 Σεπτεμβρίου 2022 και έχει εγκριθεί, θα γίνει την τελευταία εργάσιμη του Οκτωβρίου 2022 δηλαδή την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

2. Επίδομα ενοικίου

Η πληρωμή στους δικαιούχους του επιδόματος ενοικίου / στέγασης για τον μήνα Οκτώβριο 2022 στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη του Οκτωβρίου 2022 δηλαδή την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη οδηγός ταξί για μεταφορά παράτυπου μετανάστη

 


Συνελήφθη χθες (15-10-2022) το μεσημέρι στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, στο οποίο επέβαινε ως επιβάτης αλλοδαπός.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, σε βάρος του αλλοδαπού εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα και σε έδαφος Schengen , ενώ ο οδηγός τον είχε παραλάβει από περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας προκειμένου να τον μεταφέρει έναντι αμοιβής σε περιοχή της Μακεδονίας.

Το όχημα κατασχέθηκε, ενώ οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: Ευχαριστήριο για την συμμέτοχη στην 6η Γιορτή Τσίπουρου

 


Πατριώτισσες, Πατριώτες

Αγαπημένα μας μέλη

Φίλες και Φίλοι της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου,

Η 6η γιορτή τσίπουρου από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου που διοργανώθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 (μετά από 2 χρόνια αποχής λόγω πανδημίας), ενθουσίασε τους συμμετέχοντες και πήρε πολλά εύσημα και καθολική ευαρέσκεια!!!

Για την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου η μυσταγωγία της παρασκευής του τσίπουρου βοηθά στη διάδοση της παράδοσης και συσπειρώνει τα μέλη της αφού δίνει σε όλους την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά ή να θυμηθούν τις συνήθειες των γονέων και των παππούδων τους.

Στην πλατεία Παλλινοστούντων (στην έδρα της Ένωσής μας), δώσανε το παρών εκατοντάδες Ηπειρώτες από το Ίλιον και τις γύρω περιοχές αλλά και πολλοί φίλοι της Ηπείρου γεμίζοντάς την ασφυκτικά !!!

Η ζυγιά του δεξιοτέχνη κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου,  με τον εξαίρετο Δημήτρη Αχνούλα  στο τραγούδι, συνόδευσαν την μεγάλη παρέα μας, γιατί όλοι εκεί γίναμε μια μεγάλη παρέα, γνωστοί και άγνωστοι, Ηπειρώτες και μη, που με τη συνοδεία Ηπειρώτικου τσίπουρου και με ηπειρώτικα εδέσματα το διασκεδάσαμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το γλέντι μας ξεκίνησε περίπου στις 21:30, με την παρουσίαση των χορευτικών μας τμημάτων και την παρουσίαση του δρώμενου του τρύγου που καθήλωσε τους παρευρισκόμενους και καταχειροκροτήθηκαν υπό την αιγίδα των καταξιωμένων χοροδιδασκάλων μας Κας ΕΦΗ ΡΟΥΤΗ και Κου ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΟΥΝΗ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Κάλεσμα στις γυναίκες του χωρίου, για συζήτηση και καφέ, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου

 


Ο κλοιός της ακρίβειας σφίγγει καθημερινά για τα ευάλωτα νοικοκυριά

 


Οι αυξήσεις στις τιμές μέσα σε έναν χρόνο στα είδη διατροφής, ξεπέρασε το 35% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών.

Πλέον ο κλοιός της ακρίβειας σφίγγει καθημερινά με αποτέλεσμα τα ευάλωτα νοικοκυριά όχι μόνο να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αλλά και να γεμίσουν το καλάθι του σούπερ μάρκετ.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα είδη διατροφής αποτελούν το 35% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των νοικοκυριών, οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα γίνονται δυσβάσταχτες.

Οι  αυξήσεις αφορούν στο διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Σεπτέμβριος 2022

Καύσιμα – ρεύμα

Φυσικό αέριο + 332,2 %

Πετρ. θέρμανσης + 65,1 %

Ηλεκτρικό + 30,5 %

Βενζίνη – πετρέλαιο: + 17,7 %

Τρόφιμα – νοικοκυριό

Πριν από τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ

 


Η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ αφορά περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ, ανασφάλιστους υπερηλίκους, αναπήρους και δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Σχεδιάζεται να καταβληθεί η επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ πριν από τις 20 Δεκεμβρίου, σε ευάλωτους και χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που σαρώνει την αγορά.

Η εφημερίδα τα «ΤΑ ΝΕΑ» για την καλύτερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού αποκωδικοποιεί το βοήθημα μέσα από τρεις κομβικές ερωτήσεις - απαντήσεις:

Ποιοι θα λάβουν την επιταγή;

Την επιταγή θα λάβουν:

- 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι. Αυτό αφορά όσους λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.

- Περίπου 30 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου

 


Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Δημαρχείο, 09:00-14:00.

Υπάρχει ιδανική δίαιτα για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης;

 


Η αθηροσκληρωτική διαδικασία είναι η μακρόχρονη δημιουργία και ανάπτυξη αθηρωματικών αλλοιώσεων και συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών στα τοιχώματα των αρτηριών.

«Έχει πλέον αποδειχτεί ότι αυτή η συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών ξεκινάει πολύ νωρίς στη ζωή μας, εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και, εάν δεν σταματήσει, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε επεισόδια αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κ.λπ.) κατά τη μέση ηλικία και μετά», τονίζουν οι  δρ Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού - Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital και Κάρολος Παπαλαζάρου Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Συνεργάτης του Νοσοκομείου, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο της διατροφής στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Σε μεταθανάτιες νεκροτομικές εξετάσεις εφήβων και νεαρών ενηλίκων σε αναπτυγμένες χώρες, παρατηρήθηκαν αρκετά συχνά λιπώδεις ραβδώσεις και ινώδεις πλάκες στην αορτή και τις στεφανιαίες αρτηρίες, αλλοιώσεις που, προφανώς, είχαν αρχίσει να δημιουργούνται από την παιδική ηλικία, με την παιδική παχυσαρκία να αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνισή τους.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι υψηλά επίπεδα LDL χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, λιποπρωτεΐνης α και αρτηριακής πίεσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούν επίσης παράγοντα κινδύνου εμφάνισης αθηροσκλήρωσης.

Πρωτογενής πρόληψη της αθηροσκλήρωσης

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής από μικρή ηλικία αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι της πρωτογενούς πρόληψης (χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών επιπλοκών) της αθηροσκλήρωσης.

Αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο, τακτική σωματική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, διαχείριση του στρες και επαρκή (7-9 ώρες τη μέρα) και ποιοτικό ύπνο.

Όσον αφορά στο διατροφικό πρότυπο, υπάρχει μεγάλος όγκος ερευνητικών δεδομένων και γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.