Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Στις 11 Ιουνίου 2013, 38 χρόνια μετά, η ΕΡΤ σίγησε, το σήμα της ΕΡΤ σταμάτησε να εκπέμπει. 2.656 εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Ήταν η ώρα που η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά απέδειξε πως το Σύνταγμα της Ελλάδος ήταν γι’ αυτήν ένα κείμενο, το οποίο δεν πρέπει να σεβόμαστε. Καμία χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η βίαιη διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας άνοιξε μια τεράστια πληγή στη δημοκρατία και προκάλεσε την οργή του συνόλου της κοινωνίας μας. Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός βρέθηκε χωρίς δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο πραγματικός λόγος της απόφασης για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ δεν ήταν η οικονομική εξυγίανσή της, αλλά η υποταγή στην τρόικα, προκειμένου να βγουν τα νούμερα των απολύσεων από το Δημόσιο και ταυτόχρονα να δοθεί ένα μήνυμα πειθάρχησης των υπόλοιπων εργαζομένων.
Το μαύρο στην ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ συμβόλιζαν ακριβώς τον αυταρχισμό και την υποκρισία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς να επαναφέρει την ΕΡΤ και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι εκεί που έπρεπε πραγματικά να είναι εδώ και δυόμισι χρόνια.

Το νομοσχέδιο που καλούμαστε σήμερα να  ψηφίσουμε έρχεται ως αποκατάσταση της δημοκρατίας και των θεσμών της. Στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός διάλεξε να υψώσει  το ανάστημά του απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, ήρθε η ώρα να υψώσει και τη φωνή του. Γι’ αυτό και η ΕΡΤ θα ξανανοίξει για να γίνει η φωνή του ελληνικού λαού!

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός φυγόποινος

Συνελήφθη, χθες (29-04-2015) το πρωί, στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου, προέκυψε ότι σε βάρος του 27χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, ποινής φυλάκισης τριών (3) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για διακίνηση ηρωίνης

Κατασχέθηκαν (51,8) γραμμάρια ηρωίνης

Συνελήφθησαν, χθες (29-04-2015) το βράδυ στο χώρο των ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 39 και 35 ετών, κατηγορούμενοι για διακίνηση ηρωίνης.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ οι δύο δράστες μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στο ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, προκειμένου ο 39χρονος να παραλάβει ένα δέμα από την αποθήκη. Αμέσως μετά την παραλαβή του δέματος, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, διότι σε έλεγχο που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι το δέμα περιείχε μία νάιλον συσκευασία με ηρωίνη, συνολικού βάρους -51,8- γραμμαρίων.
Τα ναρκωτικά καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Περίληψη διακήρυξης δημοπρασίας της πράξης: Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ της πράξης: «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου»
Ο Δήμος Πωγωνίου διακηρύττει ότι την 19η του μηνός Μαΐου του έτους 2015 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παράδοσης των προσφορών) στο Δημαρχείο Καλπακίου, θα διεξαχθεί με ανοιχτή Δημοπρασία με το σύστημα:
προσφοράς με επί μέρους ποσοστών έκπτωσης κατά ομάδες ομοειδών εργασιών και έλεγχο ομαλότητας των προσφερομένων επί μέρους ποσοστών έκπτωσης, πάνω σε συμπληρωμένο έντυπο οικονομικής προσφοράς της υπηρεσίας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1418/84 όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και βελτιώθηκε με τους Ν.3669/08, N. 3263/04, Ν. 3212/03, Ν. 2940/01, Ν. 2372/96, Ν. 2338/95, Ν. 2229/94, τις διατάξεις του Π.Δ. 334/00, Π.Δ. 609/85,Π.Δ. 210/97, κ.α. όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν σήμερα για την κατασκευή του έργου με τίτλο: «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου».
Ο κωδικός Ο.Π.Σ.Α.Α. του έργου είναι: 948966 και πρόκειται για το υποέργο με τίτλο «Βελτίωση Αγροτικών Δρόμων Αγροκτημάτων Δ.Ε. Καλπακίου».
Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία Οδοποιία, με προϋπολογισμό 446.330,26 € (δαπάνη εργασιών, ΓΕ και ΟΕ και απρόβλεπτα).
Ο προϋπολογισμός των δημοπρατούμενων εργασιών του έργου, με βάση την μελέτη με αριθμό θεώρησης 30 / 2014 από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου, ανέρχεται στο ποσό των 446.330,26 ΕΥΡΩ (χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.) και στο ποσό των 561.000,00 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α.).

Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα για το επίδομα ενοικίου δωρεάν ρεύμα και κάρτα σίτισης

Δέκα ημέρες μετά την λήξη των αιτήσεων θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και τα ονόματα των δικαιούχων για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και συγκεκριμένα το επίδομα ενοικίου την κάρτα σίτισης και το δωρεάν ρεύμα.
Συγκεκριμένα τα αποτελέσματα αναμένονται να γνωστοποιηθούν από το Υπουργείο Εργασίας τέλος Μαΐου δέκα ημέρες δηλαδή μετά την λήξη των αιτήσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι αιτήσεις κλείνουν στις 20 Μαΐου 2015 και γίνονται είτε ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ είτε στα ΚΕΠ.
Κάθε ημέρα γίνονται μέσο όρο περίπου 12.000 αιτήσεις με την πλειοψηφία του όγκου των αιτήσεων να δέχονται τα ΚΕΠ. Τα Σαββατοκύριακα γίνονται περίπου 1.500 αιτήσεις μέσο όρο.
Δικαιούχοι θα είναι 150.000 νοικοκυριά για την κάρτα σίτισης και το δωρεάν ρεύμα και 30.000 για το επίδομα ενοικίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συσκέψεις για την καταγραφή προβλημάτων και αναζήτηση λύσεων σε ζητήματα Παιδείας

Κύκλο συσκέψεων με αντικείμενο ζητήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συνεργασία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Εθελοντισμού κ. Ιωάννη Καραμπίνα με τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Πρέβεζα, η δεύτερη την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σε Άρτα και Ιωάννινα.
Στη σύσκεψη που έγινε στην Πρέβεζα συμμετείχαν ο "οικοδεσπότης" Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. κ. Στράτος Ιωάννου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, οι διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Ηλιόπουλος και Χρ. Μπέλλος, ο αντιδήμαρχος Ζηρού κ. Χρ. Γκάρτζιος, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα παιδείας του δήμου Πρέβεζας κ. Ε. Αγγέλη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Π. Λελοβίτης ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Δ. Παπαγεωργίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κ. Κωτσαντής και Χ. Πάνης και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Ζηρού κ. Θ. Κάλλης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 4ης/28-04-2015 συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης

Από τη Γραμματεία της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνεται ότι στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 28-04-2015, λήφθηκαν αποφάσεις - γνωμοδοτήσεις για τα εξής θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης συνεδρίασης.
Πρακτικό αριθμ. 4/28-04-2015
Αριθμός Απόφασης – Θέμα

24. Ενέκρινε ομόφωνα σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, για την υλοποίηση τουέργου: «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου (A΄ Φάση)» συνολικού προϋπολογισμού 12.320.375,00 € και ορισμό ενός (1) μέλους με τον αναπληρωτή του από την Περιφέρεια Ηπείρου για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
25. Ενέκρινε κατά πλειοψηφία Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/ Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, και της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως & Πρεβέζης για το έργο: « Αποκατάσταση στεγης Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αβάσσου – Προμήθεια υλικών», προϋπολογισμού 10.000,00 € και ορισμό δύο μελών με τους αναπληρωτές του από την Περιφέρεια Ηπείρου / Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.

ΕΚΑΒ Ιωαννίνων: Πρόγραμμα κάλυψης του δικτύου για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς

Το Παράρτημα του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων  ανακοίνωσε το πρόγραμμα κάλυψης του δικτύου της περιοχής για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.
Αναλυτικά: 
• Παράρτημα Ιωαννίνων
Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών – Τρικάλων (κόμβος Εγνατίας)
Ε.Ο. Ιωαννίνων (Παλαιά)-Ηγουμενίτσας (αεροδρόμιο)
• Τομέας Δολιανών
Ε.Ο  Ιωαννίνων-Κακαβιάς (Καλπάκι)
•Τομέας Άρτας
Ε.Ο. Άρτας - Αγρινίου (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
Ε.Ο. Άρτας - Ιωαννίνων (Κόμβος στρατοπέδου Παπακώστα)
• Τομέας Πρέβεζας
Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας (Κανάλι, Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
• Τομέας Ηγουμενίτσας
Ε. Ο. Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
• Τομέας Παραμυθίας
Ε. Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων (Εγνατία)
• Τομέας Λευκάδας
Ε.Ο. Λευκάδας - Βόνιτσας (Κέντρο Ε.Κ.Α.Β.)
•Τομέας Φιλλιπιάδας
Ε.Ο. Ιωαννίνων- Πρέβεζας (Φιλλιπιάδα- Γέφυρα Καλογήρου)
• Τομέας Κέρκυρας
Κεντρική Πλατεία (Λιστών).

Ιωάννινα: Συνελήφθη ένας 31χρονος αλλοδαπός για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στη Χώρα

Ο δράστης μετέφερε με αυτοκίνητο δυο υπηκόους Αλβανίας που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων

Συνελήφθη, την Τετάρτη 29-04-2015 το πρωί, στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 31χρονος υπήκοος Αλβανίας σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά μη νόμιμων μεταναστών στη Χώρα και στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης.
Για την ίδια υπόθεση, με τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου και παραμονής στη Χώρα συνελήφθησαν δύο 27χρονοι άνδρες, υπήκοοι Αλβανίας.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή της διακίνησης μη νόμιμων αλλοδαπών στη Χώρα, οι αστυνομικοί εντόπισαν σήμερα το πρωί, τον 31χρονο να κινείται με Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο και σε έλεγχο που του πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι μετέφερε τους δύο 27χρονους, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και επιπλέον δεν κατείχε άδεια ικανότητας οδήγησης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ το αυτοκίνητο κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών. 

Έφτασαν τις 192.571 οι αιτήσεις για προσλήψεις σε δήμους

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέσω διαδικτύου στον ΟΑΕΔ, για τα 5μηνα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους έφθασαν τις 192.571.
Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο του προγράμματος, ανέρχονται σε 32.433.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αφορούσε ανέργους, ηλικίας 18 ετών και άνω, κατά το χρονικό διάστημα από τις 6 έως τις 27 Απριλίου.
Τα κριτήρια κατάταξης αφορούσαν ανεργία έως 36 μήνες, ενώ λήφθηκε υπόψη το ετήσιο εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, η ηλικία και ο αριθμός των ανήλικων τέκνων. 

Καταργούνται τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες οφειλές προς τους ΟΤΑ

Με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καταργούνται τα πρόστιμα που επιβάλλονταν για εκπρόθεσμη καταβολή οφειλών προς τους ΟΤΑ.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται πλέον μόνο σε περίπτωση που μια οφειλή έχει βεβαιωθεί από 1η Ιανουαρίου 2015 έως 20 Μαρτίου 2015 και η καταβολή της θα γίνεται μετά την παρέλευση εξαμήνου από το χρόνο που αυτή κατέστη ληξιπρόθεσμη.
Να σημειωθεί ότι οι επιβαρύνσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΟΤΑ φτάνουν έως και το 30% της αρχικής οφειλής.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κώστας Πουλάκης, οι οφειλές που βεβαιώνονται από 21 Μαρτίου 2015 και μετά επιβαρύνονται μόνο με τον τόκο εκπρόθεσμης καταβολής της παρ. 1 του αρ. 53 του ν. 4174/2013 και ορίζεται στο 8,56% ετησίως.