Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Συσκέψεις για την καταγραφή προβλημάτων και αναζήτηση λύσεων σε ζητήματα Παιδείας

Κύκλο συσκέψεων με αντικείμενο ζητήματα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ξεκινήσει στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συνεργασία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Εθελοντισμού κ. Ιωάννη Καραμπίνα με τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Πρέβεζα, η δεύτερη την Τετάρτη στην Ηγουμενίτσα, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες σε Άρτα και Ιωάννινα.
Στη σύσκεψη που έγινε στην Πρέβεζα συμμετείχαν ο "οικοδεσπότης" Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. κ. Στράτος Ιωάννου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ι. Καραμπίνας, οι διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Ηλιόπουλος και Χρ. Μπέλλος, ο αντιδήμαρχος Ζηρού κ. Χρ. Γκάρτζιος, η εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα παιδείας του δήμου Πρέβεζας κ. Ε. Αγγέλη, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Π. Λελοβίτης ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Δ. Παπαγεωργίου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ. Κ. Κωτσαντής και Χ. Πάνης και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Ζηρού κ. Θ. Κάλλης.


Σύμφωνα με τον κ. Ι. Καραμπίνα σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση της παιδείας στο νομό και η καταγραφή των προβλημάτων, ούτως ώστε το υλικό αυτό να μελετηθεί και να αναζητηθούν λύσεις. "Στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που ζούμε- πρόσθεσε- πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία χρηματοδότησης και γι' αυτό η σύσκεψη αυτή, όπως και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να έχουμε πλήρη εικόνα για τα προβλήματα και τις ανάγκες της παιδείας στην Ήπειρο και έτσι όταν προκύψει η δυνατότητα από το κεντρικό κράτος, ή από προγράμματα χρηματοδότησης, να είμαστε έτοιμοι να τα αξιοποιήσουμε".
Ο κ. Στράτος Ιωάννου από την πλευρά του αναφέρθηκε στις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας για τη στήριξη της παιδείας και των σχολείων στο νομό Πρέβεζας, παρότι από το 2011 η ευθύνη για την κατασκευή-συντήρηση των σχολείων έχει περιέλθει στους Δήμους. Παρά την δυσχερή οικονομική κατάσταση της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει υποστεί λόγω κρίσης 65-70% περικοπή στον προϋπολογισμό της, όσο δηλαδή και οι δήμοι, ο Αντιπεριφερειάρχης θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την παιδεία και επιλέγει να προτάξει έργα που αφορούν τα σχολεία, όπως η ανακαίνιση αιθουσών και η αποκατάσταση των χώρων προαυλισμού των μαθητών, αντί άλλων έργων. «Είναι ζήτημα ιεράρχησης προτεραιοτήτων» ανέφερε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης χαρακτηριστικά.
Την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας στον τομέα της παιδείας, τόσο με τις παρεμβάσεις αποκατάστασης σχολείων, και μάλιστα εκτός αρμοδιότητας, όσο και στο απαιτητικό έργο της μεταφοράς μαθητών αλλά και στο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Περιφερειακής Ενότητας, Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και σχολικών μονάδων, εξήραν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη.
Στην Ηγουμενίτσα
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηγουμενίτσα, από πλευράς των Δήμων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως τις κτιριακές υποδομές, ενώ από τους φορείς της εκπαίδευσης θέματα λειτουργικών δαπανών και η στήριξη των σχολείων Ειδικής Αγωγής. Εκτενής συζήτηση έγινε και για το έργο μεταφοράς των μαθητών.
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Εθελοντισμού κ. Ι. Καραμπίνας τόνισε ότι η Περιφερειακή Αρχή, σε ο, τι την αφορά, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση ζητημάτων που διευκολύνουν την εκπαιδευτική λειτουργία, προσθέτοντας ότι αρκετά από τα προβλήματα της καθημερινότητας μπορεί να λύνονται με τη στενή συνεργασία όλων.
Στη σύσκεψη, παραβρέθηκαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Κάτσιος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Η. Σπανοπούλου και Α. Φίλη, η πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας Δήμου Σουλίου κ. Μ. Μπέση, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Σουλίου κ. Ι. Γώγος, ο Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Η. Λώλης, ο εκπρόσωπος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Η. Αλεξίου, ο προϊστάμενος Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας κ. Ευ. Τζάνης, εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας κ. Ευ. Καραπάνος, εκπρόσωπος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Κ. Τσόδουλος, Της σύσκεψης ακολούθησε συνεργασία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Ι. Καραμπίνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας κ. Θωμά Πιτούλη.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr