Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του ν. 2190/1920»

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Στις 11 Ιουνίου 2013, 38 χρόνια μετά, η ΕΡΤ σίγησε, το σήμα της ΕΡΤ σταμάτησε να εκπέμπει. 2.656 εργαζόμενοι βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Ήταν η ώρα που η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά απέδειξε πως το Σύνταγμα της Ελλάδος ήταν γι’ αυτήν ένα κείμενο, το οποίο δεν πρέπει να σεβόμαστε. Καμία χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν εγκαταλείπει και δεν κλείνει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η βίαιη διακοπή της συνεχούς και αδιάλειπτης παροχής της δημόσιας ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας άνοιξε μια τεράστια πληγή στη δημοκρατία και προκάλεσε την οργή του συνόλου της κοινωνίας μας. Η χώρα μας και ο ελληνικός λαός βρέθηκε χωρίς δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση. Ο πραγματικός λόγος της απόφασης για τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ δεν ήταν η οικονομική εξυγίανσή της, αλλά η υποταγή στην τρόικα, προκειμένου να βγουν τα νούμερα των απολύσεων από το Δημόσιο και ταυτόχρονα να δοθεί ένα μήνυμα πειθάρχησης των υπόλοιπων εργαζομένων.
Το μαύρο στην ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ συμβόλιζαν ακριβώς τον αυταρχισμό και την υποκρισία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι από τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακριβώς να επαναφέρει την ΕΡΤ και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι εκεί που έπρεπε πραγματικά να είναι εδώ και δυόμισι χρόνια.

Το νομοσχέδιο που καλούμαστε σήμερα να  ψηφίσουμε έρχεται ως αποκατάσταση της δημοκρατίας και των θεσμών της. Στις 25 Ιανουαρίου, ο ελληνικός λαός διάλεξε να υψώσει  το ανάστημά του απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, ήρθε η ώρα να υψώσει και τη φωνή του. Γι’ αυτό και η ΕΡΤ θα ξανανοίξει για να γίνει η φωνή του ελληνικού λαού!

Θέλουμε μια ΕΡΤ που να αποσκοπεί στην αποκατάσταση της ισότητας στη μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, στην ποιότητα του περιεχομένου και στην προαγωγή του πολιτισμού. Αυτή η ΕΡΤ θα υπερασπιστεί με σθένος την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό. Θα υπερασπιστεί την αξία του ανθρώπου.
Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στόχος μας η επαναφορά του μοντέλου της παλαιάς ΕΡΤ. Αλλά η δημιουργία μιας πολυφωνικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που θα εκπέμπει δημοκρατία, ανεξαρτησία και ελευθερία του λόγου. Μάλιστα για πρώτη φορά η κοινωνία, μέσω των συμβουλίων κοινωνικού ελέγχου, θα είναι αυτή που θα έχει ουσιαστική παρέμβαση στην ΕΡΤ και θα ελέγχει την ποιότητα και την παρεχόμενη ενημέρωση. Επομένως, το σχέδιο νόμου υπακούει ρητά στην απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας για μια πραγματικά ανεξάρτητη, σύγχρονη, δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η οικονομική λειτουργικότητα του νέου φορέα αποτελεί το πρώτο βήμα για την αναγέννηση αυτού του νέου μοντέλου Ραδιοτηλεόρασης. Και αυτό θα επιτευχθεί εκτός των άλλων από την κατάργηση υψηλών και προκλητικών αποδοχών και προνομίων των διοικητικών στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος.
Το σχέδιο νόμου, λοιπόν, εγγυάται ότι το υστέρημα του λαού θα αξιοποιηθεί στο έπακρο για τις ανάγκες του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Τα πελατολόγια σταματάνε με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου.
Η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να αντικαταστήσει την ΕΡΤ με το μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ αποτέλεσε τελικά μνημείο μεροληψίας, αδιαφάνειας και μονολιθικότητας. Η ΝΕΡΙΤ παρέμενε για τον λαό μια πολύ κακή εκδοχή της ΕΡΤ. Ο λαός μας δικαιούται μια ακέραια και πλουραλιστική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και αυτό θα το αποκτήσει σε λίγες μέρες! Η πολιτική μας βούληση είναι ξεκάθαρη και συνίσταται στη διαφάνεια, στη δημοκρατία, στην ενημέρωση.
Αυτή η πολιτική μας επιλογή αντανακλά το δικό μας αξιακό πλαίσιο. Τη δική μας άποψη για την ελευθερία του λόγου. Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποτελεί για εμάς μονόδρομο για την υπεράσπιση του κοινωνικού συνόλου που αποδεδειγμένα το αποτυχημένο πρόγραμμα της λιτότητας  κατάφερε να  ισοπεδώσει. Κατάφερε να χαράξει στη μνήμη όλων μας την 11η Ιουνίου ως ημέρα του μαύρου. Και θα παραμείνει στις σελίδες της ιστορίας μας για να μας θυμίζει τις μέρες της μνημονιακής αγριότητας αλλά και τις μέρες δημοκρατίας, την ώρα που ο ελληνικός λαός και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έδιναν έναν αγώνα ζωής για να φύγει το μαύρο και να επανέλθει η δημοκρατία στη χώρα.
Το άρθρο 1 επαναφέρει την ιστορική επωνυμία της ΕΡΤ. Η απόφαση αυτή δεν είναι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική. Αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου φορέα. Δώσαμε μια υπόσχεση στον ελληνικό λαό. Ότι αυτό το πραξικόπημα δεν θα περάσει. Και δεν πέρασε. Κι αυτό αποτελεί νίκη της Δημοκρατίας.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι
Το άρθρο 2 αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου. Αναφέρεται στην κάλυψη του γεωγραφικού συνόλου της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ ταυτόχρονα απευθύνεται και στον απόδημο ελληνισμό. Ειπώθηκε από πολλούς συναδέλφους, σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και σε ορεινές περιοχές στην Άρτα, στον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων, συνεχίζουν να βλέπουν μαύρο.
Θέλουμε η ΕΡΤ να γίνει ένα σύγχρονο εργαστήρι δημοκρατίας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας. Κανένας νόμος, ακόμη και ο πλέον άρτιος, δε μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη αυτού του στόχου αν δεν υπάρχει η πολιτική βούληση προκειμένου η νέα ΕΡΤ να αφεθεί να επιτελέσει τον ρόλο της. Μακριά από κυβερνητικές και κομματικές παρεμβάσεις, με ισχυρό και ουσιαστικό κοινωνικό έλεγχο και, κυρίως, με εμπιστοσύνη στην εμπειρία, τις δεξιότητες, την ικανότητα και την επαγγελματική επάρκεια των εργαζομένων.
Εξάλλου, οι εργαζόμενοι απέδειξαν, μέσα από την ΕΡΤOPEN, την ΕΤ3, τις περιφερειακές ΕΡΑ, ότι έχουν και τη διάθεση και τη γνώση να υπηρετήσουν την ενημέρωση και τον πολιτισμό, μακριά από εξαρτήσεις και δουλείες. Κυρίως, όμως, έδωσαν μια αποστομωτική απάντηση σε όσους τους χαρακτήριζαν βολεμένους ή ανίκανους. Επί 22 μήνες κράτησαν με αξιώσεις ζωντανή την ΕΡΤ και έβαλαν τις καλύτερες παρακαταθήκες για την ΕΡΤ που αξίζει η κοινωνία. 
Η ΕΡΤ, λοιπόν, ανοίγει για την κοινωνία. Μόνο από αυτή θα ελέγχεται και μόνο σε αυτή θα απολογείται. Τίτλοι τέλους, λοιπόν, για το μαύρο, το μονόπλευρο, το αφυδατωμένο. Τίτλοι αρχής για μια σύγχρονη  Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση με όλες τις εγγυήσεις διαφάνειας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Ελπίζω, και είμαι βέβαιος, ότι η καινούργια ΕΡΤ που θα φτιάξουμε θα είναι χωρίς τις αμαρτίες και τα βάρη του παρελθόντος και θα προσφέρει στους πολίτες ποιοτική ψυχαγωγία και αξιόπιστη ενημέρωση.