Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023

Ιωάννινα: Συλλυπητήρια για το θάνατο της Νίκης Αγνάντη

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών εκφράζει την βαθιά του θλίψη για το θάνατο της Νίκης Αγνάντη. Η Νίκη Αγνάντη υπήρξε από τους σημαντικότερους επιστήμονες που υπηρέτησαν με πάθος το Πανεπιστήμιο και την τοπική κοινωνία.

Υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Άνθρωπος της δράσης και της προσφοράς.

«Η Νίκη Αγνάντη αφήνει μία σπουδαία παρακαταθήκη. Θα την τιμούμε και θα την θυμόμαστε. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια ενός λαμπρού ανθρώπου όπως ήταν η αγαπημένη μας Νίκη» αναφέρει ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου σε δήλωσή του.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Νέος τρόπος υπολογισμού του επιδόματος ανεργίας

 


Νέο επίδομα ανεργίας, που θα συνδέεται με τον μισθό του δικαιούχου όταν εργαζόταν και όχι απαραίτητα με τις κατώτατες θεσμοθετημένες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για την πιλοτική εφαρμογή των προτάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στην έκθεση Πισσαρίδη που είχε επιδοθεί στην κυβέρνηση το 2020 και ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο αξιοποίησης της επιδότησης της ανεργίας.

Σε πρώτη φάση, η αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στη ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) εξετάζει όλες τις επιμέρους

παραμέτρους του εγχειρήματος, σε μια προσπάθεια η εκκίνηση, έστω και σε πιλοτικό επίπεδο 15.000 – 20.000 δικαιούχων, να πραγματοποιηθεί με το νέο έτος.

Εορτή του Αγίου Πνεύματος στο εξωκκλήσι της Παναγίας Σιταριάς

Εορτή του Αγίου Πνεύματος στο εξωκκλήσι της Παναγίας Σιταριάς.

Πρέβεζα: Συνελήφθη λόγω παραβίασης ωραρίου λειτουργίας για τη μουσική

 


Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας άνδρας, διότι ως υπεύθυνος καφενείου, διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής, παραβιάζοντας το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της.

Συλλυπητήριο μήνυμα από την κ. Κεφάλα Μαρία για την Νίκη Γύρα – Αγνάντη

 


Φτωχότερη είναι από σήμερα η επιστημονική ιατρική κοινότητα της πόλης και της χώρας μας. Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, τέως Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής και τέως Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νίκη Γύρα – Αγνάντη, έφυγε από κοντά μας.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη θλίψη για την απώλεια της Καθηγήτριας Νίκης Αγνάντη, για μία γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα για τον καρκίνο, που στάθηκε δίπλα σε χιλιάδες γυναίκες αλλά και άνδρες με καρκίνο, δίνοντας ελπίδα, κουράγιο και μαθήματα ζωής μέσα από την καθημερινή της πράξη και στάση ζωής, όπως και μέσα από το παράρτημα της Αντικαρκινικής Εταιρείας, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος επί σειρά ετών. Η απώλειά της είναι τεράστια για την ιατρική κοινότητα και την επιστήμη.

Το ίδιο τεράστια όμως είναι και η παρακαταθήκη που αφήνει με το έργο και την προσφορά της, που θα μνημονεύεται εις το διηνεκές.

 Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της για την απώλειά της. Η σκέψη μου είναι μαζί τους και οι μνήμες από την αγαπημένη μας Καθηγήτρια θα μας συντροφεύουν πάντα.

Αιωνία της η μνήμη.

Τάκης Νάκας: «Πρωτιά, εξαιρετικό κλίμα και καλό ποδόσφαιρο»

 


«Απερίγραπτη χαρά. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο και βήμα-βήμα ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η ομάδα ήταν πρώτη από την πρώτη αγωνιστική και τερμάτισε πρώτη. Το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν παίξαμε καλό ποδόσφαιρο, εκπληκτικό το κλίμα. Τι άλλο να ζητήσει ένας προπονητής; Πήγαν όλα κατ΄ ευχή».

Για ευχάριστες και δύσκολες στιγμές στη σεζόν: «Δεν είναι κλισέ αυτό που θα πω αλλά δεν είχαμε άσχημες στιγμές. Άσχημος ήταν ο τραυματισμός του Δημήτρη στα πρώτα ματς της χρονιάς και τελειώνουν εκεί οι άσχημες στιγμές. Αυτό που αναφέρανε και όλα τα παιδιά είναι ότι το λάβαρο ήταν οι καλές σχέσεις μεταξύ των παικτών, προπονητή- παικτών και σίγουρα διοίκησης- προπονητή-παικτών γιατί η διοίκηση καθορίζει τα πάντα».

Θεσπρωτία: Συνελήφθη αλλοδαπός με εντάλματα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες το πρωί από το Α’ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών αναζητούμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχό του από τους αστυνομικούς, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης των Ανακριτών Πλημμελειοδικών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για ληστεία – περί όπλων και περί ναρκωτικών, αντίστοιχα.

Επιπλέον, σε βάρος του είχε επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Μέχρι τις 7 Ιουλίου οι αιτήσεις για το επίδομα παιδιού

 


Άνοιξε και λειτουργεί από τις 31 Μαΐου 2023 η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού, προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση οι δικαιούχοι που δεν έχουν προλάβει την προθεσμία, για το έτος 2023, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή, μέχρι τις 7/7/2023 και ώρα 18:00.

Στη συνέχεια, θα κλείσει, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας της πληρωμής της 3ης δόσης 2023 και τυχόν αναδρομικών.

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου συγχαίρει την Θύελλα Κατσικάς για την άνοδο της στην Γ’ Εθνική!

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου συγχαίρει την Θύελλα Κατσικάς για την άνοδο της στην Γ’ Εθνική!

Ο δεκάλογος της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία

 


Το καλοκαίρι έφτασε, η θερμοκρασία ανεβαίνει παρά τα σκαμπανεβάσματα του καιρού και ο ήλιος ακόμη και όταν έχει συννεφιά απειλεί το δέρμα μας. Μαζί με τη θερμοκρασία είναι απαραίτητο να αυξάνονται και τα μέτρα προστασίας απέναντι στον ήλιο του καλοκαιριού.

«Καλό είναι λοιπόν πριν εξορμήσουμε στις παραλίες να γνωρίζουμε πως θα προστατέψουμε τον εαυτό μας, αλλά και τα παιδιά μας ώστε η έκθεση στον ήλιο να μην έχει δυσάρεστα απρόοπτα» τονίζει η δρ Κατερίνα Λαμπρινοπούλου Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν και μακροπρόθεσμες συνέπειες στο δέρμα και την υγεία μας» συμπληρώνει η ιατρός και μας παραθέτει τους 10 κανόνες αντηλιακής προστασίας:

1.      Διαλέγουμε αντιηλιακό ανάλογα με την ηλικία, τον τύπο του δέρματος, τον φωτότυπο (δηλαδή το χρώμα του δέρματος μας) και τις δραστηριότητες μας.


2.      Δεν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο. Από 6 μηνών και πάνω για τα παιδιά προτιμάμε παιδικά αντιηλιακά με SPF 50+. 

3.      Για τους ενήλικες συστήνεται αντιηλιακό με SPF50+ για το ανοιχτόχρωμο δέρμα, ενώ για τα πιο σκούρα το SPF30 είναι αρκετό.

4.      Για τα λιπαρά δέρματα και τα δέρματα με ακμή είναι προτιμότερα προϊόντα σε μορφή γέλης ή λοσιόν. Για τα κανονικά και ξηρά οι κρέμες, ενώ για τα ευαίσθητα ή αυτά που εμφανίζουν αλλεργίες τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα.

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την εφορία

 


Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και πλειστηριασμοί αμέσως μετά τις εκλογές από την Εφορία.

Η ανταπόκριση των οφειλετών του Δημοσίου στις πρόσφατες ρυθμίσεις «αναβίωσης» των 72 και 120 δόσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένη, κάτι που φέρνει πολύ πιο κοντά στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εκείνους που επιμένουν να διατηρούν ανοιχτούς λογαριασμούς με τις φορολογικές αρχές.

Εκείνοι πάντως που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δόσεις, θα απαλλαγούν από τα μέτρα που έχουν ληφθεί εναντίον τους και μάλιστα θα «ξεπαγώσουν» οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί. Όσοι λοιπόν έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023, εφόσον καταβάλλουν δύο δόσεις.

Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2023, διαμορφώθηκε στα 114,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και κατά 750 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022, που ήταν 113,75 δισ. ευρώ.

Το τελικό ύψος των χρεών προς το δημόσιο θα ήταν αισθητά μεγαλύτερο εάν δεν η Εφορία δεν διέγραφε χρέη, τα οποία παραδέχεται πως αδυνατεί να εισπράξει.

Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται χειρόγραφα η φορολογική δήλωση

 


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καλεί σε χειρόγραφη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μόνο σε δύο περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, χειρόγραφα πρέπει να κατατεθούν οι δηλώσεις των αποβιωσάντων και των ανηλίκων τέκνων με υποχρέωση υποβολής Ε3, οι οποίες υποβάλλονται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ.

Σημειώνεται από την υποχρεωτικά ηλεκτρονική υποβολή εξαιρούνται μόνο αυτές οι δύο συνθήκες και πως όσοι φορολογούμενοι δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά στις υπηρεσίες πιστοποίησης του myAADE, εναλλακτικά η δήλωση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από εξουσιοδοτημένο λογιστή.

Κοινή δήλωση: Τι ισχύει στην περίπτωση που αποβιώσει ένας εκ των δύο συζύγων

Απάντηση στο ερώτημα «Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης» δίνει η ΑΑΔΕ.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως αναφέρεται, δηλώνεται ο θάνατος στο Τμήμα – Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας ΔΟΥ και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις.