Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Στο δημαρχείο Ιωαννίνων οι eTwinners του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ

Το Έργο που υλοποίησαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “eTwinning”, με τίτλο: “Χαρτογραφώντας ψηφιακά τον τόπο μας", παρουσίασαν σήμερα στο δημαρχείο Ιωαννίνων, οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ.
          Πρόκειται για μια πολύμηνη ερευνητική εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της οποίας οι μαθητές προβάλλουν με ψηφιακό τρόπο σε ολόκληρη την Κοινότητα του eTwinning αλλά και στους μαθητές συνεργαζόμενων σχολείων από την Ελλάδα και την Κύπρο, τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και την γένει φυσιογνωμία της πόλης των Ιωαννίνων.
          Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και από πλευράς του δήμου Ιωαννιτών, τους μαθητές υποδέχτηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Νεολαίας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού, κ. Παντελής Κολόκας και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Ενημέρωσης, κ. Κωνσταντίνος Λαόσογλου.
          Στον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, οι μαθητές ανέλυσαν τον τρόπο με τον οποίο ερεύνησαν, κατέγραψαν, παρουσίασαν και πρόβαλαν ψηφιακά τον τόπο μας, ενώ άκουσαν με προσοχή από τα στελέχη της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο δήμος Ιωαννιτών στην κατεύθυνση της τουριστικής προβολής της πόλης μας.
          Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου των Εκπαιδευτηρίων ΓΕΝΕΣΙΣ, δεν έχασαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διάρθρωση και τη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών και τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, ενώ με την εικαστική τους δημιουργία και το πανό που άπλωσαν, αφενός εξέπληξαν ευχάριστα τα στελέχη της δημοτικής αρχής και αφετέρου εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους, στην προσπάθεια του δήμου Ιωαννιτών να διεκδικήσει για την πόλη μας, τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021!

Ιωάννινα: Εξιχνιάσθηκαν κλοπές από διαμερίσματα πολυκατοικίας

Συνελήφθη ως δράστης των κλοπών 45χρονος ημεδαπός

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εξιχνιάστηκαν κλοπές που είχαν διαπραχθεί σε διαμερίσματα πολυκατοικίας στα Ιωάννινα. Συνελήφθη, χθες (07-05-2015) το πρωί, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 45χρονος ημεδαπός, ως δράστης των κλοπών αυτών.
Ειδικότερα, χθες το πρωί ο 45χρονος κατελήφθη επ’ αυτοφώρω από τους αστυνομικούς τη στιγμή που χρησιμοποιώντας αντικλείδι, εισήλθε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, με σκοπό να διαπράξει κλοπή.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο 45χρονος δράστης, είχε εισέλθει στο παρελθόν με τον ίδιο τρόπο, κατ’ επανάληψη, σε διαμερίσματα της ίδιας πολυκατοικίας, αφαιρώντας κοσμήματα, χρηματικά ποσά και αντικείμενα.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω δύο ημεδαποί, για απόπειρα κλοπής από σπίτι στο Κομμένο Άρτας

Συνελήφθησαν, χθες (07-05-2015) το απόγευμα στο Κομμένο Άρτας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Άρτας, δύο ημεδαποί, ηλικίας 34 και 36 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα κλοπής σε σπίτι στο Κομμένο Άρτας.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, οι δύο δράστες εισήλθαν σε σπίτι στο Κομμένο Άρτας, έγιναν όμως αντιληπτοί από τους ιδιοκτήτες και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από προστρέξαντες αστυνομικούς.
Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Ξεκίνησε και στα Ιωάννινα η λειτουργία του νέου μοντέλου σύγχρονης εναλλακτικής αστυνόμευσης: Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.)

Μεταβαίνει σε προγραμματισμένο χρόνο σε απομακρυσμένες περιοχές και με τον εξοπλισμό που διαθέτει παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες
Επιπλέον, (20) οχήματα ειδικού τύπου έχουν διατεθεί σε δύο Διευθύνσεις Αστυνομίας της περιφέρειάς μας για την αστυνόμευση παραμεθόριων περιοχών

Οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» για την Αστυνόμευση - Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών & Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας
Σημείο αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη»

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου, διαθέτει από την προηγούμενη εβδομάδα Κινητή Αστυνομική Μονάδα (Κ.Α.Μ.), η οποία παρέχει επιτόπιες υπηρεσίες στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε άμεσα ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου ζευγαριού, στο Ζωτικό Ιωαννίνων

Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, 35 και 37 ετών, ενώ αναζητούνται δύο συνεργοί τους, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί

Εξιχνιάστηκε άμεσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Περιφέρειας Ιωαννίνων, ληστεία που διαπράχθηκε χθες (07-05-2015) το πρωί σε οικία ηλικιωμένου ζευγαριού στο Ζωτικό Ιωαννίνων.
Ειδικότερα, για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν χθες το απόγευμα, δύο ημεδαποί Ρομά, ηλικίας 35 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνει και δύο συνεργούς τους ημεδαπούς Ρομά (ηλικίας 25 και 20 ετών), οι οποίοι έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται.
Αναλυτικότερα, χθες το πρωί οι τέσσερις δράστες μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο σε σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού στο Ζωτικό Ιωαννίνων και αφού οι δύο εξ αυτών εισήλθαν στην αυλή του σπιτιού, απέσπασαν, με τη χρήση βίας, από το ζευγάρι, ένα πορτοφόλι που περιείχε το χρηματικό ποσό των (1.230) ευρώ.
Μετά την καταγγελία του περιστατικού, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποίησαν ενδελεχείς έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν να εντοπιστούν στα Τρίκαλα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) Τρικάλων, οι δύο ημεδαποί, ηλικίας 35 και 37 ετών, οι οποίοι προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων όπου στη συνέχεια διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην παραπάνω υπόθεση και συνελήφθησαν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ οι έρευνες και το προανακριτικό έργο βρίσκονται σε εξέλιξη από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Ιωαννίνων.

Μήνυμα του Βασίλη Τσίρκα, βουλευτή Νομού Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, για τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμπλήρωση 70 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (8-9 Μάη 1945), παρά την προσπάθεια οργανωμένης λήθης  που προσπαθεί να επιβληθεί, αποτελεί επέτειο μνήμης και εγρήγορσης. Αξίζει να στρέψουμε το βλέμμα μας πίσω και να εκφράσουμε βαθύ σεβασμό σε όσους αντιστάθηκαν στην φασιστική επιδρομή, σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν.
Η χώρα μας ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη σε απώλειες ανθρώπινων ζωών, αναλογικά με τον πληθυσμό της. 
Αλλά και η πολύπαθη γη της Ηπείρου και πιο συγκεκριμένα το χωριό Κομμένο αποτέλεσε το πιο τραγικό θύμα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς 317 από τους 650 κατοίκους του χωριού δολοφονήθηκαν στις 16 Αυγούστου του 1943.
Σήμερα διατυπώνουμε πιο έντονα από κάθε προηγούμενη περίοδο το αίτημά μας για διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων, την επιστροφή του κατοχικού δανείου και των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών. Η Ελληνική κυβέρνηση θα διεκδικήσει να τηρηθούν στο ακέραιο όλες οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις που σχετίζονται με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος-ποτέ πια φασισμός» που σφράγισε την αντιφασιστική νίκη των Λαών  παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο και σήμερα. Την ώρα που οι ιδεολογικοί απόγονοι  του φασισμού διεκδικούν δημόσιο βήμα για τις μισαλλόδοξες απόψεις τους, είναι μέλημα κάθε προοδευτικού πολίτη η υπεράσπιση των αρχών και των αξιών της Δημοκρατίας.

Βασίλης Τσίρκας
Βουλευτής Άρτας-ΣΥΡΙΖΑ

8-5-2015

Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνου Ήσυχου στο Δήμο Πωγωνίου

Στο Δήμο Πωγωνίου βρέθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Κωνσταντίνος Ήσυχος με κύριο στόχο την ουσιαστική επίσκεψή του στην Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου  η οποία λειτουργεί από το έτος 1979 στο Κεφαλόβρυσο  και βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ο κ. Ήσυχος, επανέλαβε  πως η κυβέρνηση  όπως είχε υποσχεθεί έχει σταματήσει την  εκκαθάριση της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου.
Επίσης ανέφερε τους λόγους που απαξιώθηκε η επιχείρηση και ότι στο μέλλον η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα παίξει ουσιαστικότερο και στρατηγικότερο ρόλο για την Ελλάδα αλλά και την ακριτική Ήπειρο και εξήρε τις ικανότητες του προσωπικού που έχει απομείνει και της τεχνογνωσίας που διαθέτει.
Ο κ. Ήσυχος  επισκέφτηκε τo στρατιωτικό φυλάκιο στους Δρυμάδες του Δήμου Πωγωνίου και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους διέλευση οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών της Αλβανίας με την μη λειτουργία του μεθοριακού σταθμού Δρυμάδων.
Τέλος κατέληξε στο Δημαρχείο Πωγωνίου στο Καλπάκι όπου ενημερώθηκε για την μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί για την κατάρτιση των μελετών για το νέο Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι και την δρομολόγησή του για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα όπως και την ανάδειξη θέσεων μαχών του πολέμου του 1940 και την σύνδεση των ιστορικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην αύξηση του Τουρισμού στην περιοχή αλλά κυρίως θα υπενθυμίζουν στους επισκέπτες  την ανδρεία και την θυσία των Ελλήνων όταν μάχονται για τα ιδανικά τους  αλλά  και τα δεινά του πολέμου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό για την προώθηση της υλοποίησης της πρότασης. 

Τον Αναπληρωτή Υπουργό συνόδευσαν στην περιοχή οι Αντιδήμαρχοι κ. Στ. Κουκουλάρης και Ν. Γαλίτσης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Β. Μάτσιας.

Θανάσης Μποζιάρης: Άμεση επανέναρξη του γιορτασμού της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου

9η Μαΐου. Ημέρα γιορτασμού για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Στο ιστορικό και από αρχαιοτάτων χρόνων κομβικό σημείο Χάνι Δελβινακίου, ο πρ. Δήμος Δελβινακίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτ. του Συμβουλίου είχαμε στήσει το 2005 ένα περικαλλές Ηρώον το οποίο αφιερώσαμε στα θύματα και την προσφορά  της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τις τρεις φάσεις του, δηλ.:
1. Την Ιταλική εισβολή,
2. τη Γερμανική Κατοχή  και
3. την Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά των Δυνάμεων του Ναζισμού και του Φασισμού (την αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος).
  Η  περιοχή μας ήταν από τις ελάχιστες που βίωσε εξαιρετικά  τα γεγονότα και των 3 φάσεων. 
Η επιλογή δε του Χάνι Δελβινακίου έγινε ως κεντρικό σημείο αναφοράς για όλα τα ως άνω γεγονότα (σεβαστήκαμε το γεγονός του γιορτασμού της Ιταλικής εισβολής στο Καλπάκι), δεν έγινε ανταγωνιστικά προς άλλη περιοχή, ούτε κατακερμάτιζε ή υποβάθμιζε τα επιμέρους τοπικά γεγονότα, αντίθετα μάλιστα τα αναδείκνυε με τρόπο συμβολικό και ενωτικά αποδεκτό.
   Κάθε χρόνο και αδιάλειπτα από το 2005 τελούνταν εκεί λαμπρή εκδήλωση με την παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών επισήμων (κατά καιρούς παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργοί), μάλιστα ο στόχος που είχαμε θέσει να γιορτάζεται εκεί πανελλήνια  η ημέρα αυτή σταδιακά γινόταν ευρύτατα αποδεκτός.
   Δυστυχώς όμως από το 2013 η νέα υπό τον κ. Κ. Καψάλη Δημ. Αρχή όλως ανεξήγητα, αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα (δίχως καμία απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, δίχως  καμία ενημέρωση) και κυριολεκτικά εν μια νυκτί κατάργησε την εκδήλωση  και έκτοτε το έχει εγκαταλείψει προκλητικά (όπως ακριβώς έκανε και με το Νερόμυλο και με το Εκθετήριο). Διαμαρτυρηθήκαμε τότε έντονα. Επισημάναμε ότι η κατάργησή  της ήταν μια ανιστόρητη επιλογή της σημερινής Δημ. Αρχής που έγινε και υπό την πίεση  εκείνων των γνωστών πλην ελαχίστων (κατά τα άλλα υμνητών αυτής της Δημοτ. Αρχής) που παραχαράσσουν  την Ιστορία ακρωτηριάζοντάς την για να  την προσαρμόζουν  στα  ιδεολογικά τους μέτρα   (π.χ. τα επιχείρηματά  τους είναι  ότι  «για τις θηριωδίες των Ναζί στο Πωγώνι και το κάψιμο των χωριών του έφταιγαν οι Αντιστασιακοί που τους… ενοχλούσαν», ή ότι «η όποια αναφορά στην Εθνική Αντίσταση είναι... διχαστική πράξη»..., ή ότι « ο εορτασμός  σκαλώνει σε …τυπικούς λόγους». Και η Δημ. Αρχή μας άβουλη , αδαής και αντί πινακιδίου...ψήφων «συμμορφώθηκε» στις ανιστόρητες βουλές τους. Όμως η επιλεκτική μνήμη της υπό τον κ. Κ. Καψάλη Δημ. Αρχής είναι χειρότερη από την  άγνοια και ότι η ακρωτηριασμένη ιστορία διχάζει και είναι χειρότερη από το ψέμα ενώ δημιούργησε και ένα κακό προηγούμενο. Αλλά δεν έλαβε και υπόψη  ότι  ομόφωνα η ελληνική Πολιτεία αγωνίζεται για επιστροφή του  κατοχικού  δανείου, για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, ούτε ότι άλλοι Δήμοι αναζητούν τη δικαίωση για τα μαρτυρικά τους χωριά, ούτε ότι σύσσωμες οι κοινωνίες διεξάγουν αγώνα κατά κάθε μορφής Ναζισμού και Φασισμού, ούτε…, ούτε…
 Δεν μπορούμε, λοιπόν,  αυτή τη μοναδική τοπική μας ΙΣΤΟΡΙΑ να τη διαγράψουμε ή να επιτρέψουμε να την διαγράφουν αδαείς παραχαράκτες της και να ζημιώνουν έτσι  την περιοχή μας.
   Όλοι εμείς  που υλοποιήσαμε εκείνη την ιδέα, που πιστεύουμε στην ιστορική αλήθεια  και την εθνική συμφιλίωση και που θεωρούμε σήμα κατατεθέν της περιοχής του Πωγωνίου τα όσα εξαιρετικά διαδραματίστηκαν εκεί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις 3 φάσεις του και τα οποία  αποτελούν το  συγκριτικό  πλεονέκτημά της,
 ζητάμε την άμεση επανέναρξη του γιορτασμού της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου.

Θανάσης Μποζιάρης

πρώην Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσκληση για συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Τετάρτη 13 Μαΐου, ώρα 13:30


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχοντας  υπόψη τις σχετικές διατάξεις του άρθρου  75  του  Ν. 3852 / 2010 για σύγκληση της  Οικονομικής Επιτροπής, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση της  Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα διεξαχθεί  την  13η Μαΐου 2015, ημέρα  Τετάρτη & ώρα 13.30   το μεσημέρι στο Δημαρχείο-ΚΑΛΠΑΚΙ.
ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Σχετικά με έγκριση 1ου πρακτικού και γνωμοδότησης επί των ενστάσεων της προμήθειας «Προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού για συντήρηση δικτύων – ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων».
2. Ανάκληση της αρ. 52/15 απόφαση της Ο.Ε. και εκ νέου έγκριση μελέτης - καθορισμός όρων πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την  «Προμήθεια τροφίμων του Δήμου Πωγωνίου & του Ν.Π.Δ.Δ.
3. Καθορισμός όρων δημοπράτησης «Συντήρηση αντλιοστασίων Δήμου».
4. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 4η αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2015 Δήμου Πωγωνίου.
5. Αποδοχή γνωμοδότησης δικηγόρου σχετικά  με την ολοκλήρωση διορισμού Ευαγγελίας Μάϊπα για την πλήρωση μιας θέσης ΥΕ Κλητήρων – Θυρωρών Γενικών Καθηκόντων δυνάμει της προκήρυξης 3/670Μ/2008 πρώην Δήμου Δελβινακίου.
6. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικών αγρών Τ.Κ. Μαζαρακίου.
7. Καθορισμός όρων δημοπράτησης εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στην Τ.Κ. Πωγωνιανής.
8. Έγκριση πρακτικών  δημοπρασίας εκμίσθωσης δημοτικού καταστήματος Τ.Κ. Δελβινακίου.
9. Ψήφιση  πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό οικον. έτους 2015 στις υπηρεσίες του Δήμου Πωγωνίου.
10. Ανάθεση & ψήφιση εκτέλεσης  μικρών  έργων  Δήμου Πωγωνίου.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής


ΚΩΝ/ΝΟΣ  ΚΑΨΑΛΗΣ

Στο 2% η έκπτωση σε όσους πληρώσουν το φόρο εισοδήματος εφάπαξ

Ανείσπρακτα ενοίκια δεν φορολογούνται εφόσον εκχωρηθούν στο Δημόσιο
  
Έκπτωση ύψους 2% επί του συνόλου του φόρου εισοδήματος για την εφάπαξ πληρωμή έως τα τέλη Ιουλίου και των τριών δόσεων της οφειλής προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη η αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
Η τροπολογία, η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου στη Βουλή, αναφέρεται κυρίως σε τροποποίηση Διατάξεων του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α 167), οι οποίες αφορούν εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2014, και συγκεκριμένα στις ακόλουθες:
-Οι αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές στην αγροτική οικονομία, των οποίων προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες.
-Οι αγροτικές επιδοτήσεις, των οποίων επίσης προβλεπόταν φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, παραμένουν αφορολόγητες έως ύψους 12.000 ευρώ. Με την πρόβλεψη αυτή καλύπτεται περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων, επιτρέποντας έτσι να παραμείνει αφορολόγητο το σύνολο του εισοδήματος από επιδοτήσεις της μικρής και μεσαίας αγροτιάς.
-Η προκαταβολή φόρου για τους αγρότες περιορίζεται στο μισό, δηλαδή από το προβλεπόμενο 55%, στο 27,5%.

33η αγωνιστική το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Μαΐου με αγώνες Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας ο Αγροτικός Αστέρας (Αετός Πρωτόπαππας-Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 10-05-15/17:00), εντός έδρας η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Π.Α.Ο. Ασβεστοχωρίου 9-05-15/17:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 2015
ΓΗΠΕΔΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 
ΩΡΑ: 17:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2015
ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 17:00

ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Το πρόγραμμα της 33ης αγωνιστικής (Α΄ Όμιλος Β΄ Ερασιτεχνικής)
Σάββατο 9 Μαΐου 2015
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ 
Κυριακή 10 Μαΐου 2015 
Α.Ε. ΛΑΨΙΣΤΑΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  (00:00)  
ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ-Π.Α.Σ. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (00:00)  
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ (11:00)
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (17:00)
Α.Π.Ο.Ε.Λ.-ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:00)
ΑΕΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ (17:00)
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ (17:00)

Α.Ε. ΚΑΡΥΩΝ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (17:00)

Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Αττικής παρουσιάζει το βιβλίο της Ηπειρώτισσας Αλεξάνδρας Κωστάκη-Μέξη, «Κώστας Καρυωτάκης-Μαρία Πολυδούρη, "Αγάπησα έναν ποιητή κι όχι έναν ήρωα"», υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την Τετάρτη 20 Μαϊου 2015, ώρα 19.30΄, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Πλατεία Κοτζιά, πίσω από το Δημαρχιακό Μέγαρο, Ομόνοια

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Κωστάκη-Μέξη
Απόσπασμα 1
[Ο «συνδικαλιστής» Καρυωτάκης]
(«Τα Εθνικά Ορφανοτροφεία και Οικοτροφεία»-«Ανάγκη χρηστότητας»)
Η έναρξη της ρήξης με τον υπουργό Μιχαήλ Κύρκο, σημειώνεται το χειμώνα του 1927, όταν από άγνωστο πειθαρχικό αδίκημα επιβάλλεται στον ποιητή το πρόστιμο «ίσο προς το ήμισυ των μηνιαίων του αποδοχών». Ύστερα από τρεις μέρες θα ακολουθήσει η μετακίνηση από το τμήμα Αγαθοεργών Ιδρυμάτων στο τμήμα Λοιμωδών Νόσων.

Εξιχνιάστηκε περίπτωση διάρρηξης κατοικίας στη Νικόπολη Πρέβεζας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 45χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας

Εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, υπόθεση διάρρηξης κατοικίας στη Νικόπολη Πρέβεζας.
Η συστηματική έρευνα οδήγησε στα ίχνη ενός 45χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι ο 45χρονος δράστης, κατά το χρονικό διάστημα από 5 έως 10-04-2015, παραβίασε παράθυρα κατοικίας στη Νικόπολη Πρέβεζας και αφαίρεσε είδη ρουχισμού.

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της 11ης/06-05-2015 Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής

Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στη Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 06-05-2015, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
 Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 23-04-2014 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 11/06-05-2015
Αρ. Απόφασης / Θέμα
524. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου Ιεράς Μονής Σέλτσου», αναδόχου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΡΕΜΠΟΥΝΗ, μέχρι την 30-06-2015.
525. Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Ροδαυγής», αναδόχου Κ/Ξ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΑΤΣΗΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΜΥΡΗΣ, μέχρι την 30-06-2015.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθη 19χρονος αλλοδαπός με πλαστή ταυτότητα Βουλγαρίας

Συνελήφθη, χθες (06.05.2015) το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 19χρονος υπήκοος Ιράκ, για κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.
Αναλυτικότερα, χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ο 19χρονος υπήκοος Ιράκ και όπως διαπιστώθηκε μετά από έλεγχο, κατείχε πλαστή ταυτότητα Βουλγαρίας, η οποία και κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.