Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Θανάσης Μποζιάρης: Άμεση επανέναρξη του γιορτασμού της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου

9η Μαΐου. Ημέρα γιορτασμού για τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Στο ιστορικό και από αρχαιοτάτων χρόνων κομβικό σημείο Χάνι Δελβινακίου, ο πρ. Δήμος Δελβινακίου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτ. του Συμβουλίου είχαμε στήσει το 2005 ένα περικαλλές Ηρώον το οποίο αφιερώσαμε στα θύματα και την προσφορά  της ακριτικής και πολύπαθης περιοχής του Πωγωνίου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατά τις τρεις φάσεις του, δηλ.:
1. Την Ιταλική εισβολή,
2. τη Γερμανική Κατοχή  και
3. την Εθνική Αντίσταση 1941-1944 κατά των Δυνάμεων του Ναζισμού και του Φασισμού (την αναγνωρισμένη από το Ελληνικό κράτος).
  Η  περιοχή μας ήταν από τις ελάχιστες που βίωσε εξαιρετικά  τα γεγονότα και των 3 φάσεων. 
Η επιλογή δε του Χάνι Δελβινακίου έγινε ως κεντρικό σημείο αναφοράς για όλα τα ως άνω γεγονότα (σεβαστήκαμε το γεγονός του γιορτασμού της Ιταλικής εισβολής στο Καλπάκι), δεν έγινε ανταγωνιστικά προς άλλη περιοχή, ούτε κατακερμάτιζε ή υποβάθμιζε τα επιμέρους τοπικά γεγονότα, αντίθετα μάλιστα τα αναδείκνυε με τρόπο συμβολικό και ενωτικά αποδεκτό.
   Κάθε χρόνο και αδιάλειπτα από το 2005 τελούνταν εκεί λαμπρή εκδήλωση με την παρουσία πλήθους κόσμου και υψηλών επισήμων (κατά καιρούς παρέστη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Υπουργοί), μάλιστα ο στόχος που είχαμε θέσει να γιορτάζεται εκεί πανελλήνια  η ημέρα αυτή σταδιακά γινόταν ευρύτατα αποδεκτός.
   Δυστυχώς όμως από το 2013 η νέα υπό τον κ. Κ. Καψάλη Δημ. Αρχή όλως ανεξήγητα, αντιδημοκρατικά και αυθαίρετα (δίχως καμία απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, δίχως  καμία ενημέρωση) και κυριολεκτικά εν μια νυκτί κατάργησε την εκδήλωση  και έκτοτε το έχει εγκαταλείψει προκλητικά (όπως ακριβώς έκανε και με το Νερόμυλο και με το Εκθετήριο). Διαμαρτυρηθήκαμε τότε έντονα. Επισημάναμε ότι η κατάργησή  της ήταν μια ανιστόρητη επιλογή της σημερινής Δημ. Αρχής που έγινε και υπό την πίεση  εκείνων των γνωστών πλην ελαχίστων (κατά τα άλλα υμνητών αυτής της Δημοτ. Αρχής) που παραχαράσσουν  την Ιστορία ακρωτηριάζοντάς την για να  την προσαρμόζουν  στα  ιδεολογικά τους μέτρα   (π.χ. τα επιχείρηματά  τους είναι  ότι  «για τις θηριωδίες των Ναζί στο Πωγώνι και το κάψιμο των χωριών του έφταιγαν οι Αντιστασιακοί που τους… ενοχλούσαν», ή ότι «η όποια αναφορά στην Εθνική Αντίσταση είναι... διχαστική πράξη»..., ή ότι « ο εορτασμός  σκαλώνει σε …τυπικούς λόγους». Και η Δημ. Αρχή μας άβουλη , αδαής και αντί πινακιδίου...ψήφων «συμμορφώθηκε» στις ανιστόρητες βουλές τους. Όμως η επιλεκτική μνήμη της υπό τον κ. Κ. Καψάλη Δημ. Αρχής είναι χειρότερη από την  άγνοια και ότι η ακρωτηριασμένη ιστορία διχάζει και είναι χειρότερη από το ψέμα ενώ δημιούργησε και ένα κακό προηγούμενο. Αλλά δεν έλαβε και υπόψη  ότι  ομόφωνα η ελληνική Πολιτεία αγωνίζεται για επιστροφή του  κατοχικού  δανείου, για πολεμικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, ούτε ότι άλλοι Δήμοι αναζητούν τη δικαίωση για τα μαρτυρικά τους χωριά, ούτε ότι σύσσωμες οι κοινωνίες διεξάγουν αγώνα κατά κάθε μορφής Ναζισμού και Φασισμού, ούτε…, ούτε…
 Δεν μπορούμε, λοιπόν,  αυτή τη μοναδική τοπική μας ΙΣΤΟΡΙΑ να τη διαγράψουμε ή να επιτρέψουμε να την διαγράφουν αδαείς παραχαράκτες της και να ζημιώνουν έτσι  την περιοχή μας.
   Όλοι εμείς  που υλοποιήσαμε εκείνη την ιδέα, που πιστεύουμε στην ιστορική αλήθεια  και την εθνική συμφιλίωση και που θεωρούμε σήμα κατατεθέν της περιοχής του Πωγωνίου τα όσα εξαιρετικά διαδραματίστηκαν εκεί κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στις 3 φάσεις του και τα οποία  αποτελούν το  συγκριτικό  πλεονέκτημά της,
 ζητάμε την άμεση επανέναρξη του γιορτασμού της 9ης Μαΐου στο Χάνι Δελβινακίου.

Θανάσης Μποζιάρης

πρώην Δήμαρχος πρώην Δήμου Δελβινακίου