Κυριακή 18 Ιουνίου 2023

Πρέβεζα: Κλοπή σε εμπορικό κατάστημα

 

Συνελήφθη χθες (17-06-2023) το πρωί στην Πρέβεζα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας γυναίκα, η οποία κατηγορείται ότι νωρίτερα είχε αφαιρέσει από εμπορικό κατάστημα είδη ρουχισμού αξίας 50 ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα είδη αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη του καταστήματος, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Νέο πλαίσιο στην αγορά ενέργειας από 1η Οκτωβρίου

 


Ενόψει της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων στην αγορά ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων προχωρά στην προετοιμασία του νέου πλαισίου που θα ισχύσει από 1ης Οκτωβρίου σε ό,τι αφορά τις σχέσεις καταναλωτών - προμηθευτών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, η αλλαγή προμηθευτή για όσους έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια (είναι η πλειονότητα) θα εξακολουθήσει να γίνεται χωρίς πέναλτι, ενώ τα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες: σταθερά, κυμαινόμενα με προηγούμενη γνωστοποίηση της τιμής, κυμαινόμενα με εκ των υστέρων γνωστοποίηση τιμής και δυναμικά για όσους έχουν έξυπνους μετρητές. 

Το σύνολο των τιμολογίων θα εξακολουθήσει να αναρτάται στην ιστοσελίδα της Αρχής καθώς και στο εργαλείο σύγκρισης τιμών.

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, για το Εξοικονομώ 2023

 


Η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» (https://exoikonomo2023.gov.gr ) θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Σεπτεμβρίου για την υποβολή των αιτήσεων.

Το πρόγραμμα επιδοτεί συνολικά πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι μπορούν να κάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης, σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης).

Οδεύει προς παράταση το market pass μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου


Αναγκαία κρίνεται πλέον η παράταση του μέτρου του market pass, καθώς οι αυξήσεις σε προϊόντα πρώτης ανάγκης στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν έχουν τέλος και τα νοικοκυριά εξακολουθούν να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ισχύει κανονικά μέχρι τον Ιούλιο, ενώ πλέον το επικρατέστερο σενάριο θέλει όχι μόνο παράταση του market pass έως και τις 31/12/2023 αλλά και επέκτασή του σε ακόμη 3.000.000 δικαιούχους.

Πιο αναλυτικά, εξετάζεται:

Επέκταση Market Pass: Έως 31/12/2023

Πεντάμηνη Διάρκεια επιδότησης (Αύγουστος - Δεκέμβριος 2023)

Δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων

Η επέκταση του μέτρου θα αφορά όσους έχουν απορριφθεί, ενώ για τους υφιστάμενους δικαιούχους δεν θα χρειαστεί νέα αίτηση. Η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο του νοικοκυριού (κι όχι μεμονωμένα), ενώ οι φιλοξενούμενοι δεν θα επιδοτούνται.

Η μηνιαία επιδότηση θα είναι από 22€ έως 100€ (Έως 500 € 5μηνο)

Θα ισχύουν, παράλληλα, τα εξής:

Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα: 100% επιδότησης

Κατάθεση σε λογαριασμό: 80% επιδότησης

 Χρήση του market pass για αγορές σε: Σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, φούρνοι, ιχθυοπωλεία, λαϊκές

Εφόσον καταταθούν χρήματα στο λογαριασμό:

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

 


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε σε όχημα που οδηγούσε ο συλληφθείς, βρέθηκε σε θήκη στην πόρτα του οδηγού σιδερογροθιά, η οποία κατασχέθηκε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Ιωαννίνων.

Άρτα: Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία δύο ημεδαπών, για κλοπή και απόπειρα κλοπής

 


Ταυτοποιήθηκαν άμεσα από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας τα στοιχεία δύο ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρα κλοπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι μετέβησαν σε εξωτερικό χώρο επιχείρησης σε περιοχή της Άρτας, όπου με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφεραν να αφαιρέσουν από την τσέπη του παντελονιού ημεδαπού χρηματικό ποσό -400- ευρώ.

Ακόμη, διακριβώθηκε ότι λίγο νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να αφαιρέσουν χρήματα από σπίτι ηλικιωμένου, όπου εισήλθαν παριστάνοντας τους πωλητές.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Ιουλίου 2023

 


Από τις 27 έως και τις 29 Ιουνίου 2023 θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουλίου.

Συγκεκριμένα:

Οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΕΗ θα πληρωθούν την Τρίτη 27 Ιουνίου και η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα Δευτέρας 26  Ιουνίου.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, εφόσον το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1,3,5,7,9, θα πληρωθούν την Τετάρτη 28 Ιουνίου.

Η κατάθεση θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης 27 Ιουνίου.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, των τραπεζών, του ΟΤΕ και του Δημοσίου, που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0,2,4,6,8, θα πληρωθούν την Πέμπτη 29 Ιουνίου, με την καταβολή να γίνεται το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιουνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Κατεπείγουσα- δια περιφοράς- συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 19 Ιουνίου, ώρα 12:00

 


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας  καλούμε στις  δέκα εννέα (19) του μηνός Ιουνίου έτους 2023, ημέρα Δευτέρα  και ώρα  12.00, σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ-ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ- συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου  σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις  του άρθρου 167 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει,  με   θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.       Καθορισμός αριθμού μαθητευομένων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας ΕΠΑ.Λ.), για απασχόληση στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά την περίοδο 2023-2024 (εισήγηση: η Δ/νση Διοίκησης)

2.       Καθορισμός αριθμού μαθητευόμενων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Μαθητείας ΕΠΑ.Σ.  της   Δ.ΥΠ.Α. για απασχόληση  στην Περιφέρεια Ηπείρου για το σχολικό έτος  2023-2024 (εισήγηση: η  Δ/νση Διοίκησης)

<Η συνεδρίαση κρίνεται κατεπείγουσα, λόγω καταληκτικών προθεσμιών, που αφορούν στην άμεση υλοποίηση-διεκπεραίωση  των  ως άνω αποφάσεων>

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ του  Π.Σ.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΪΜΗ- ΜΠΟΤΣΗ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΚΤ: Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25 μονάδες

 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξησε για όγδοη φορά τα βασικά της επιτόκια, αυτή τη φορά κατά 0,25 μονάδες.

Έτσι το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,5% ενώ το αντίστοιχο για τις κύριες πράξης αναχρηματοδότησης στο 4%. Σημειώνεται ότι μετά τη σημερινή απόφαση τα επιτόκια επανέρχονται στο επίπεδο που ήταν το 2001.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό της ανόδου των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της τον Μάιο μετά από συνεχείς αυξήσεις 75 και 50 μονάδων βάσης.

Ωστόσο από πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε άνοιξε ο κύκλος των αυξήσεων τα επιτόκια έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 4%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν επηρεάζει το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων, μετά την απόφαση των ελληνικών τραπεζών να επιβάλουν «μορατόριουμ» παγώνοντας τα επιτόκια.

Η Eurostat επιβεβαιώνει τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Μάιο

 


 Εφιάλτης τα τρόφιμα

Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο επιβεβαιώνουν τη μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένοντας, ωστόσο, πάνω από το ανεκτό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που εν μέρει οδήγησε και στις χθεσινές της αποφάσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία των ευρωπαϊκών αρχών, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στην Ελλάδα στο 4,1% έναντι 4,5% τον Απρίλιο και 5,4% τον Μάρτιο.

Πριν λίγες ημέρες, τα αντίστοιχα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – είχαν καταδείξει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός (εθνικός δείκτης) στη χώρα μας υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο.

Η Eurostat επιβεβαίωσε ότι ο δείκτης τιμών αποκλιμακώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο και 6,9% τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 18 Ιουνίου

 


Την Κυριακή 18 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κατσικά, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-14:00.